Året som kommer

Å leve med kroniske plager og/eller utmattelse, er krevende. Vi gjør så godt vi kan for å mestre vår hverdag.  Jeg leste denne uken kloke ord fra Bjorg Thorhallsdottir der hun synes det kan føles som vi må stupe ofte. Bjorg sier at dette starter allerede når vi er små; for eksempel når vi blir flyttet fra den kjente barnehagen til en ukjent, stor skole. Da må vi stupe uti og ta sats! Vi klarer det! Vi blir kjent med barna, lærere, føler oss trygg etter hvert. Vi møter disse situasjoner gjennom hele livet; en ny jobb, nye venner, flytting og mange flere ukjente vann vi må stupe uti.  Når vi får en kronisk sykdom, blir vi kastet ut i noe ukjent. Noe vi må bli kjent med, noe vi må bli trygg på. Vi stuper uti og ofte kan det ta tid før vi føler trygg grunn under våre føtter igjen. Det hjelper å planlegge. Vi må ha en plan…..

I innlegget mitt fra lillejulaften, ønsket jeg at dere skulle se litt tilbake på året som har gått. Hva synes du har gått bra? Er du veldig fornøyd med at at du er begynt på bassengtrening? Har du klart å møte opp hver uke? Kjenner du at det er bra for kroppen? Da kan det være en del av planen din for året som kommer: fortsette på bassengtrening en gang i uken. Kanskje du vil utvide til to ganger i uken? Noe mer du er fornøyd med? Noe du vil gjøre mer av? Har du møtt nye mennesker ved å bli med i den lokale revmatikerforening? Ser du frem til nye møter? La det være en del av planen din!  Har du prioritert egentid ved å møte en venninne til en kaffekopp i byen? Herlig! Det vil du fortsette med!

Er det noe du er mindre fornøyd med? Har du kommet frem til at du ikke er flink nok til å be om hjelp? Sier du ja for ofte? Prioriterer du ikke det som er bra for deg? Som kan gi deg energi? Vil du trene mer regelmessig? Få det med i planen din! Ta utgangspunkt i året som har gått og lag en plan for året som kommer. Ikke ta for mye på en gang; lag en enkel plan som du klarer å forholde deg til og heller justere den etter hvert.

Du kan også lage et eller flere SMARTe mål. Du kan lese mer om SMARTe mål her: https://mallemey.blogg.no/2018/05  ,i et av mine tidligere innlegg, men du finner også mange  nyttige tips her: https://www.revmatiker.no/lev-med-diagnosen/trening/?#section7  I 2018 var et av mine mål å bli trygg i kano/kajakk. Det målet har jeg nådd! Jeg har deltatt på et helgekurs for kajakkpadling og nå synes jeg bare det er herlig å være på vannet. Jeg er stolt av meg selv! Nå jobber jeg med nye mål for 2019. Har ikke helt landet på noe konkret ennå, men det var mye i 2018 jeg var spesielt fornøyd med og vil fortsette med. Men jeg har lyst å utfordre meg selv med et nytt treningsmål. Skal tenke litt mer på det. Planen min for 2019 har mye fokus på at jeg ikke skal ta for mange oppgaver på en gang, så jeg kan gjøre de oppgaver jeg har på en bra måte. Jeg skal ha fokus på roen i hverdagen, familien og helsen. Overskuddet skal jeg bruke på bloggen min og  mine verv i NRF. Nå kan 2019 bare komme!

Så min oppfordring til deg er å jobbe videre med planen din for 2019. Det hjelper å planlegge! Det aller viktigste i planen din er at du prioriterer det du liker, det som gir deg overskudd, det som er viktig for deg. Og om vi har en plan eller ikke: Vi må leve !

Året som har gått.

For å mestre en hverdag med utmattelse og/eller kroniske plager, trenger vi en plan! Starten på et nytt år er en fin tid til å revurdere planen vår, eller lage en helt ny plan. Men for at vi skal lykkes med vår plan, må vi se først på tiden bak oss. Hva synes DU; hva har gått bra, hva kunne har gått bedre? Jeg ønsker at du ser tilbake på året ditt og tenker på tiden som har gått. Hvordan har det gått med din helse? Hvordan har du jobbet med helsen din? Har du vært stabil? Blitt bedre? Blitt dårligere? Har det kommet nye aspekter i din helsesituasjon? Har du gjort noe nytt? Har du nådd dine mål?

Synes du dette er vanskelig? Jeg skal se tilbake på året mitt for å gi deg noen eksempler.

Utmattelse: Jeg har jobbet ganske så bevisst med utmattelsen min. Også her har jeg jobbet systematisk; jeg har kartlagt min hverdag og utifra det har jeg laget en plan. Men dette året har jeg også holdt flere foredrag og kurs om utmattelse; det har vært veldig gode repetisjoner og påminnelser for meg! I året som har gått, hadde jeg flere enkle dager og deler av dager der jeg følte meg veldig sliten, men jeg har ikke vært sliten  over lengre tid. DET er jeg fornøyd med! Jeg har tilpasset mine oppgaver, passet på å ikke gjør for mye på en gang; jeg har prioritert. Prioritert det som gir meg energi. Det har fungert for meg.

Smerter: Jeg synes mine smerter har blitt mindre. Om de virkelig er mindre eller om jeg ikke kjenner de så mye, er jeg litt usikker på. Det viktigste er at de er til å leve med. Hvorfor har det gått bedre? Jeg tror en viktig grunn er at jeg har trent regelmessig og i tillegg har vært mye i aktivitet. Jeg har trent kondisjon og styrke, vært ute på turer, gjort alt jeg liker. Nå trenger jeg veldig sjelden smertestillende. DET er jeg fornøyd med! I høst fikk jeg problemer med en skulder; noen behandlinger og mye egeninnsats med daglige øvelser løste problemet. (jeg er nesten bra nå)

Medisin: Jeg har klart å slutte med medisinen! I flere år har jeg brukt naltrexon for fibromyalgien. Jeg følte at jeg hadde god effekt av den. I sommer måtte jeg ta et kort opphold fra naltrexon. Men i stedet for å starte opp igjen, prøvde jeg å la være. Det har gått så bra! Hvorfor? Også her tror jeg at jeg kan takke min trening og min aktivitet. Trening som medisin- det er meg!

Mestring: Jeg føler at jeg takler min hverdag med fibromyalgi veldig bra. Jeg har blitt bedre på å be om hjelp, konsentrerer meg på det jeg kan og ikke det jeg ikke kan. Jeg får mye glede av å være tillitsvalgt i Norsk Revmatikerforbundet. Det betyr mye for meg; jeg føler at jeg er med i dette samfunnet, jeg føler tilhørighet og jeg blir engasjert. Jeg føler at jeg kan bety noe for andre! Det gir meg mestringsfølelse!

Bloggen: I april i år startet jeg denne bloggen. Den har gitt meg mye glede! Og om jeg skal se på lesertall og alle koselige tilbakemeldinger, har jeg klart å skape glede for dere også! Jeg håper at dere som leser, sitter igjen med litt mer kunnskap, litt mer inspirasjon og litt  mer varme i deres hverdag som kroniker. At vi  kan føle oss litt mindre alene med våre plager. Sammen er vi sterkere!

Jeg håper mitt tilbakeblikk var litt til hjelp og gir deg inspirasjon til å se tilbake på ditt år. Ta deg tiden til dette  i et ledig øyeblikk, det er alt jeg ønsker. I neste innlegget , som kommer på søndag, kan vi se litt på året som kommer og planen for en god hverdag. En god plan gir mestring i hverdagen!

God jul!

I dag er det lillejulaften! Det blir jul i år også! Hvordan har det gått med deg? Har du klart å stresse litt mindre? Til tross for alle gode råd jeg har gitt dere, har det ikke gått helt knirkefritt her heller! Jeg syntes jeg hadde planlagt godt, samlet opp det jeg skulle gjøre ute i butikkene, ble ferdig med julegaver i god tid. Allikevel møtte jeg meg selv i en eller annen butikk hver dag denne uken! Er det mulig? Jeg hadde bestemt meg i år for å ikke vaske noe unødvendig. Det som kunne utsettes, skulle utsettes. Det gikk faktisk bra! Jeg stresset mindre med vasking og hadde plutselig en dag tid til overs til å vaske gjennom kjøleskapet! DET var nødvendig! Men den dagen vi skulle ta vasking av stuen, kjøkken og gang; vaskingen jeg og mannen min bruker å ta sammen, var en tung dag uansett. Trodde det skulle bli en grei oppgave, men da vi var ferdig, var også kroppen min ferdig. Fornøyd med nyvasket hus var jeg uansett! Jeg har ikke baket særlig mye. Har funnet ut at småkaker og annet ikke blir spist. Jeg har bakt brød denne uken; vi er glad i brødskiver med god pålegg. Brødbaking er jeg god på. Men da jeg skulle prøve å bake noe nytt; små ostekaker i muffinsformer, var ikke det så lett. Jeg ble stresset og utålmodig. Dette ble ikke noen fine kaker! Nå har jeg lært: ikke prøve å bake noe nytt uken før jul! Krumkakene dere ser på bildet under, har ikke jeg ansvaret for. Da hadde de ikke blitt så fine! 🙂

Selv om jeg er fra Nederland, liker jeg å holde på mange gamle Norske tradisjoner. Jeg elsker den norske julen! Jeg lar advent være advent og pynter til jul rett før jula kommer. I Nederland kommer ofte juletreet opp tidlig i desember. Også her i Norge er det mange jeg kjenner som tar frem nissene og julepynten tidlig i adventen. Jeg liker å vente. Når advent kommer, blir det lilla toner i huset og julegardiner kommer opp. Julepynt må vente.  Egentlig liker jeg å pynte til jul på lillejulaften, men siden jeg ble syk har jeg måtte skyve pyntingen en dag tilbake. Jeg har fingrer som ikke tåler så veldig mye; de blir vondt og  skjelven ved mye belastning. I det daglige kan jeg fordele det jeg skal gjøre, men å pynte til jul; noe jeg elsker å gjøre, det  blir for mye på  en gang! På lillejulaften(i dag)  er det lutefisk på menyen her i huset; da kan jeg ikke være skjelven ! Jeg har opplevd å trenge hjelp til å renske fisken ved middagsbordet. Det er kjedelig! Derfor litt planlegging fra min side. 🙂

Jeg har før vist dere kontoret 🙂 mitt. Nå har julen inntatt kontoret! Vi har en liten stue, men jeg får plass til myyyyye julepynt allikevel! Jeg har mye fra før og hvert år kommer det i allefall en ny nisse til. I år ble det noen flere 🙂 Nå er det lillejulaften og jeg koser meg! <3 Ser rundt i stuen og elsker det jeg ser. Treet ble ikke som andre år. En liten lyskrise førte til at det ble bare masse fargelys i treet. Litt heftig, men det får gå! Jeg gleder meg til god middag senere etter en rolig dag i dag. Skal ikke gjøre stort i dag; hvile mine fingrene, hvile min kropp og bare kose meg! Julaften blir også rolig. Det er sånn vi liker å ha det, sånn det fungerer best. I julen og romjulen liker jeg å komme meg litt ut; noen turer, noen julebesøk. For så å være hjemme igjen og kose meg videre. Koser meg med en god bok, strikking, julefilmer og julemusikk. Min oppladning til et nytt år! 🙂

Jeg ønsker dere alle en fin jul! Håper dere får det fint, klarer dere uten stress. Bruk tiden på dem du er glad i, i tillegg til å sette av litt tid til deg selv. Kos dere masse! <3

Med utmattelse inn i julen?

 

Om noen dager går vi inn i julen. Nå har du stått på hele desember; kjøpt gaver, vasket, baket, kanskje vært på julekonsert og mye mye mer. Nå kan du senke skuldrene dine….Har det bare ikke vært for den plagsomme utmattelsen! Trett ifra du står opp, trett under alle koselige julesammenkomster, trett hele tiden! Hva kan du gjøre for å få det litt bedre?

Norsk Revmatikerforbund har lagt ut en fin artikkel med gode råd fra ergoterapeuten på  www.revmatiker.no. Du kan lese den her: https://www.revmatiker.no/kom-deg-helskinnet-gjennom-julen-6-gode-rad-fra-ergoterapeuten/  

I går kom det også ut en bra artikkel med gode råd i julestresset på ABC Nyheter, der  Anna, som er en av de dyktige ansatte i Norsk Revmatikerforbund, og som er selv kroniker,  har blitt intervjuet.  Les artikkelen her: https://www.abcnyheter.no/helse-og-livsstil/helse/2018/12/18/195484440/det-viktigste-er-ha-krefter-til-kose-seg-med-dem-man-er-i-glad-i-i-jula

Sammen: Jeg vil gjenta det jeg har sagt før; det er ingen skam å be om hjelp! Jeg vet at det ikke er like enkelt bestandig å be om hjelp, men det er så viktig å få litt avlastning! MÅ du rydde alene etter en stor middag? Ved å fordele oppgaver blir oppgavene overkommelig, samtidig som det er trivelig å holde på sammen. Barna vokser på å få sine oppgaver og blir veldig glad av å kunne hjelpe deg. Men også dine gjester tar i et tak om de bare blir spurt! Julen er for oss alle og da skal vi ha det best mulig alle sammen!

 

Planlegge: Også julen kan planlegges litt! Du kjenner deg selv og din kropp så bra at du vet at du kanskje blir veldig sliten av familiesamlingen hos mor og far som dere bruker å ha første juledag? At du har veldig lyst å dra på andre juldags-fest, men også vet at du er ferdig før kvelden er omme? At du får en kjempedårlig dag etterpå? Du kan tenke litt gjennom julen, tenke over hva dere skal gjøre, hvordan dagene dine blir. Det er ofte fullt mulig å spørre din partner eller din venn å stikke ut med ungene for å ake .Denne tiden kan du benytte ved å hvile deg litt på sofaen.  Om dere skal dra på hyggelig samvær i familien, kan du si på forhånd at dere kommer litt senere enn de andre; så kan du lade opp med  en strekk på sofaen først og sammenkomsten blir ikke så lenge. Om du har veldig lyst å dra på fest, kan du kanskje bestemme deg for å dra hjem i halv tolv tiden? Si det til de du skal dra sammen med? Så får du en hyggelig dag etterpå også! Det er ofte de små grep som du kan gjøre, som kan bety så mye for deg og formen din! Også i julen kan du sette av litt egentid; om du føler deg bedre av det, får alle rundt deg det bedre!

Senk kravene! Det er ofte vi selv som setter de største krav. Vi må lære å sette pris på det enkle, satse på nærhet og varme. Bytt gjerne ut noe av det dere bør gjøre i julen med noe dere har lyst å gjøre i julen! Senk tempoet og kryp fremfor fjernsynet for å se en deilig julefilm med hele gjengen! Trenger dere litt luft etter en lang julemiddag? Ta turen ut; selv en liten tur gjør godt! Kanskje andre juledag er en perfekt dag til å gå rundt i pysjen til langt ut på dagen? Med frokosten som man forsyner seg av selv, så lenge man vil? Kanskje ungene kan være hos bestemor eller en tante en dag i romjulen? Noe både ungene og bestemor/tante ofte setter veldig pris på! Også får du en dag fullt av egentid! (bare ikke benytte den til å rydde alt du ikke fikk tid til de siste dager!) Tenk gjennom julen og ta bort store krav til deg og dine. Det er kosen vi alle setter mest pris på! <3

Min konklusjon er at det enkle ofte er det beste! Lag en plan for julen, gjerne sammen og se etter det som skaper nærhet, hygge og senkede skuldre. Se etter varmen! 🙂

Samtidig vil jeg ikke glemme alle dere som ikke lager så mye styr i julen. Som liker å være for seg selv, stille og rolig. Det er mange som ønsker det. Også det må det være rom for og det må være noe vi respekterer. Vi må huske at vi er forskjellig og har forskjellige ønsker. Også i julen.  Julen er for alle!

Kos deg etter beste evne i mellomtiden og husk: egentid, nærhet og varme! <3

Verdifulle smil

Våre smil er undervurdert! Jeg tror at vi ofte glemmer hvor mye et smil kan bety. Hvor mye det betyr for meg, som smiler, for deg, som mottar smilet og for vårt samfunn, som trenger flere smil.

Jeg leste om en dame, som jobbet på en stor arbeidsplass. Her hadde det blitt omorganisering og alle hadde blitt plassert i et åpent kontorlandskap. Hver morgen måtte hun gå forbi mange kontorpulter, forbi mennesker hun ikke kjente. Hun brukte å være i dårlig form på morgenen, trett og stiv i kroppen. Men når hun gikk gjennom kontorlandskapet, så hun jammen mange som var trett og uggen ! Dette fikk henne til å tenke. Var det noe hun kun bidra med til å gi andre en bedre start på dagen? Hun begynte å smile! Hver morgen når hun gikk gjennom kontorlandskapet, smilte hun til alle hun passerte. Smilte og hilste god morgen. Først var det mange som så rart på henne, men etter kort tid fikk hun mange smil og hilsninger  tilbake. Det var da hun oppdaget at dette gjorde starten på dagen hennes mye bedre! Hun følte seg med et mindre trett, litt stiv ennå, men dette ble skjøvet litt i bakgrunnen av denne kommunikasjonen. Dette hadde gjort starten på dagen hennes og dagen til mange andre mye bedre!

Dette er bare et lite eksempel. Nå i adventstiden med julen som nærmer seg, snakker vi mye om å gi. Vi ønsker å gi gaver som betyr noe. Til våre nærmeste, men også til gode formål. Vi gjør så godt vi kan, men det er ikke alltid rom for å gi bort så mye vi ønsker. Mange av oss har begrenset med midler. Derfor er det så fint å huske på at ikke alt trenger å være så stort! Tenk i det små! Å smile til noen du treffer i gaten, kan bidra til at nettopp denne personen får en bedre dag! Fordi et smil varmer! Sitter det noen på fortauet for å tigge ? Har du ikke noe å gi? Ikke se bort! Gi et smil! Du trenger ikke å kjenne noen for å gi bort et smil! Når jeg er i butikken og spekulerer masse på de siste julegaver, blir jeg faktisk veldig glad av et lite smil av en tilfeldig forbipasserende. Og når jeg går videre og smiler selv til noen, kjenner jeg at det også varmer å gi bort smil! Jeg blir glad av å smile til andre! 🙂

Dette gjelder hjemme også! Å komme hjem og bli tatt imot med et smil og gode ord, betyr mye! Å  stå opp og bli møtt med smil, gir deg en bedre start på dagen! Om du har en morgen som er vondt, med kroppen som motarbeider deg og natten som har vært dårlig; da kan et smil fra dine nærmeste lette litt på det. Har du veldig mye å gjøre akkurat nå i førjulstiden? Husk at du ikke trenger å gjøre alt alene! Snakk med de som er rundt deg og fordel oppgaver. Og da hjelper det om du gjør det med et smil! Det er ingen nederlag å be om hjelp! Vi skal stå sammen og mange blir glad av å kunne hjelpe. Da kommer smilene frem!

Smil til meg,  jeg skal smile til deg! <3

SMS til legen

Dere som har følgt meg litt lengre, vet at jeg har engasjert meg i saken rundt SMS tjenester som blir tilbudt fra fastlegekontorene til sine pasienter. I 2016 kom det en forskrift fra helsedirektoratet som sa at det ikke var lovlig å kreve gebyr for disse tjenester. Jeg ble forbauset og oppgitt da jeg oppdaget at nesten samtlige legekontorene i landet fortsatt tok betaling. Mange brukte- og bruker- en firma som heter HelseRespons. Da blir brukeren (pasienten) belastet med kr 6 per mottatt melding.  Som oftest mottar man to meldinger ved timesbestilling eller reseptbestilling. Flere av oss som bruker disse tjenester er ikke klar over at det koster noe, fordi det blir belastet mobilregningen. Det er lite synlig da.

Jeg har vært mye i kontakt med pasientombudet i Nordland. Har fått mye hjelp og oppfølging derifra. De har tatt saken videre. I tillegg har jeg vært i media her hjemme og jeg har prøvd å komme i kontakt med byens ordfører. Siste gang jeg oppdatert dere rundt denne saken var det kommet nye tjenester på helsenorge.no. Der kan du nå bestille time, resepter og komme i kontakt med legekontoret ditt. Alt du gjør her blir journalført.Og det i tillegg: Det er gratis!  Men… dette fungerer bare hvis legen din er tilknyttet dette systemet. Mange leger er ikke det ennå.  Systemet fungerer bra; det er enkelt å logge inn (ID brikke) og enkelt å bestille time eller resept. Du får en melding på mobilen når det ligger et nytt beskjed til deg på helsenorge.no.

 

Nå til den siste oppdateringen! Her hjemme i Rana var kommunelegen ute i avisen og uttalte seg rundt saken. Han ga uttrykk for at han var forbannet over  å ha fått pålegg fra helsedirektoratet om å fjerne gebyrer fra sms tjenester til sine pasienter. Samme pålegget må han formidle videre til alle fastleger i kommunen. Han sier han synes systemet gjennom HelseRespons er bra og at det ikke gjør noe at pasientene må betale litt. Han mener det blir for vanskelig for pasientene å logge inn på helsenorge.no og er redd for at det blir trykk på telefonen på legekontorene igjen. Alle leger har nå fått en ny frist for å få fjernet alle betaling fra sms tjenestene sine: 31.01.2019. Jeg synes som sagt at bestillingen gjennom helsenorge.no er enkel å gjennomføre. Jeg trur vi blir undervurdert når de trur dette blir vanskelig! Å logge inn med ID brikke, er noe man gjør ofte. Vi må det i banken, for digipost og for mange flere tjenester. Kanskje du trenger litt hjelp de første ganger? Da er det ofte noen rundt deg som kan hjelpe. Kjenner du ikke noen som kan hjelpe deg? Er du medlem i Norsk Revmatikerforbundet?  Klikk deg inn på www.revmatiker.no og finn en likeperson nær deg. Vi er her for å hjelpe deg!

Nå er jeg spent på  å følge med 31.01.2019. Skal virkelig gebyret bli borte fra disse SMS tjenester? Noe helsedirektoratet har jobbet for siden 2016? Jeg håper det! Selv om det er små beløp vi snakker om, kan det bli mye penger i løpet av året for dere som er ofte i kontakt med din lege. Å vente i telefonkø er et dårlig alternativ. Nå krysser vi fingrene!

Bloggen min er nå flyttet over til WordPress. Alle i Blogg.no skal over dit innen kort tid. Dette medfører endringer; mye jeg ikke forstår ennå i dette nye systemet. Men det et bedre system . Jeg skal jobbe litt med bloggen; endre litt på utseende mm. Det kan lett bli en utfordring, fordi jeg må lære mye! Så om det dukker opp noe rart her eller om noe ikke er som det skal- gi meg tilbakemelding! Du finner meg nå også på Bloglovin. Det er faktisk enkelt å følge meg der! Men som før blir dere oppdatert hele tiden på facebooksiden min. Den heter Mallemey. Finn siden og lik den! Da får du oppdateringer!

 

Desembertrening

Er du fristet til å hoppe over mye av treningen nå i desember? Vi er mange som har disse tanker! Desember er en travel måned med julegaver som skal handles inn og pakkes inn, vasking, baking, handling, juleavslutninger på skole, julelunsj og julebord på arbeid og fritiden. Dette, og mye mer! I tillegg skal vi kose oss litt ekstra med stille stunder, lys og vakker julemusikk. Hvordan får vi treningen opp i alt dette? Vi må, fordi trening er viktig; også i desember! Jeg føler at trening er ekstra viktig i desember. Vi stiller store krav til kroppen vår, alt som skal gjøres tar på både kropp og sinn. Vi blir stresset og stress er noe som setter seg i kroppen vår. Så vi må ta ekstra godt vare på kroppen vår og derfor er trening noe vi må prioritere!

Hvordan skal vi få det til? Hvordan skal vi finne tiden til å trene? Som jeg har skrevet før, kan trening være så mye. Mye forskjellig vi kan gjøre og det trenger ikke bestandig å ta så lang tid heller. I tillegg skal vi ikke undervurdere vår hverdagsaktivitet heller! Ja, vi skal trene, men hverdagsaktivitet er like viktig! Når du er i sving med å vaske huset til høytiden, er dette god aktivitet! Jobber du i tredje etasje , eller bor du på hotell i femte etasje? Ta trappen! Tar du bussen til byen? Gå av bussen en stopp før; få en fin gåtur! Har du en hund? Både du og hunden har godt av å være ute! På denne måten kan du legge inn ekstra aktivitet i hverdagen din. Hvis du i tillegg får til å trene to til tre ganger i uken, har du gitt kroppen din litt ekstra reserver til julen. Ønsker du flere tips til hverdagsaktivitet ? Klikk deg inn på http://hverdagsaktiv.blogg.no. En blogg med god informasjon og inspirasjon til en aktiv hverdag! Bli med i adventskalenderen der! Veldig artig og nyttig nå i desember og premier som varmer hjertet. <3

Men så var det denne treningen…..Hva skal man gjøre? Hvordan kan man spare tid? Mange trener på treningssentre. Fint utstyr, man får trene sammen med andre, kjempeflott! Men hva med å ta en trening eller to hjemme? Du sparer tiden med å komme deg bort til treningssenteret. Mange fine apper man kan laste ned og trene til. Et eksempel er My Workout, som jeg bruker. En veldig god og allsidig app, som ikke koster mye. Ingen bindingstid heller, så hvorfor ikke prøve? Trenger du gode øvelser som du kan gjøre hjemme? Du finner dem her:  https://helsenorge.no/trening-og-fysisk-aktivitet/enkelt-treningsprogram Jeg bruker ofte naturen til trening. Jeg er heldig som har naturen rett utenfor huset mitt. Med fjellsider og mange motbakker. Her går jeg tur, men når jeg vil trene springer jeg opp og ned.( på vinteren er det viktig med piggsko her!) Tar en økt med intervall trening. Får opp pulsen, kjenner på pusten. Jeg har litt begrenset med kapasitet i lungene mine, så jeg klarer ikke mer enn en halv time. Det holder! Når jeg vil trene utholdenhet, går jeg helt opp i fjellsiden. En halvtime opp, en halvtime ned. I tempo. Herlig trening! God styrketrening også! I tillegg trener jeg hjemme; jobber for tiden med pilates trening som jeg finner på My Workout og trener styrke med treningsstrikk. Jeg har en skulder som ikke er som den skal, så der gjør jeg litt ekstra øvelser som terapeuten min har anbefalt. De lengre turer i fjellet på mine truger må vente til januar. Jeg tror jeg er i rute med desembertreningen min!  Hva med deg? 🙂

Er du på Bloglovin? Nå finner du bloggen min også på Bloglovin. Klikk deg en tur innom der!

#trening #helse #mallemey #desember #jul #kroniker #stress #blogg #helsenorge #styrketrening #hverdagsaktivitet #helseministeriegetliv #revmatiker #myworkout

Ikke syk nok?

Allerede som barn ble Turid plaget av smerter i muskler og ledd og hun fikk oppleve at flere aktiviteter, aktiviteter som hun likte, måtte velges bort. Fordi de medførte smerter. Fordi hun ikke kunne gjøre det samme som andre. Det var vondt å kjenne på. Men Turid gå ikke opp så lett og fant andre aktiviteter. Aktiviteter hun likte, noe hun kunne gjøre. Som å være i speideren.

Veien til en diagnose har vært vondt, kronglete og lang. Den dag i dag takker Turid sin fastlege som støttet henne hele veien, som sto opp for henne og som har bidratt sterkt til å få diagnosen på plass. Turid fikk diagnosen reaktiv artritt og polyartrose. Dagen hun forlot sykehuset i fylkeshovedstaden med en diagnose, husker Turid som en merkedag. Smertene var fremdeles de samme, men Turid følte seg tusen kilo lettere. Fordi hun endelig hadde funnet en spesialist som trodde på henne! Å ikke bli trodd i alle disse årene, har ligget som en stor stein på skulderen hennes. Nå er steinen borte. Nå er Turid blitt en ungdom med en kronisk diagnose.

Yrkeslivet har vært et kapittel for seg selv. Med oppturer, der hun fant seg en jobb hun kunne fungere i , og nedturer, med nedskjæringer og oppsigelser. I tillegg måtte Turid håndtere livskriser. Turid ble alenemor, hadde en kronisk sykdom og sto uten jobb. Det kunne lett har ført til ensomhet. Turid sier hun takker Norsk Revmatikerforbundet for at hun kom seg gjennom disse vanskelige år. Hun fant stor hjelp i å være på trening i sal og i bassenget, hun fant en møteplass der hun kunne være sammen med andre. En plass der hun kunne være seg selv med sine begrensninger og sine plager, en plass der hun ble trodd.

I  senere år opplever Turid fremdeles å ikke bli trodd. Selv om hun har en diagnose, føler hun at hun ikke er syk nok. Hun må krangle med NAV, trenger drahjelp fra fastlegen sin her også. Hun får høre fra venner og bekjente at hun er så sprek fordi hun springer opp i fjellet etter arbeidstid. At hun er så heldig, som bare trenger å jobbe halv tid, hun er så heldig som får fysioterapi. De ser ikke at turene i fjellet må til for å opprettholde hennes funksjonsnivå, at behandlingen er en nødvendighet. De ser ikke de dårlige dager, der hun bare vil være alene med sine smerter. Men Turid vet at hun er heldig. Hun er heldig som klarer å jobbe halv tid; der hun bruker den andre halvparten til å jobbe med helsen. Hun er heldig som har verdens herligste datter, omsorgsfulle venner og familie, et meningsfullt liv. I dag er Turid godt voksen og fremdeles medlem i Norsk Revmatikerforbundet. Nå er hun også en dyktig instruktør og verdifull likeperson……

I denne historien er det mye jeg kjenner igjen. Jeg trur mange av dere gjør det. Denne historien handler om et liv som kroniker, et liv der man ikke kan gi opp!

#kroniker #etbedrelivmednrf #helseministeriegetliv #norskrevmatikerforbund #mallemey #mestring #smerter #hverdag #ikkegiopp #sjefiegetliv

 

Er du låst i adventstiden?

Nå har vi startet på desember. Advent. Det er nå vi skal gå inn i en tid med mye hygge, lun atmosfære og anledning til å gjøre noe koselig. Men mange har det ikke sånn! For mange er dette tiden hvor de virkelig begynner å stresse! Julevasken de ikke har fått tid til må gjøres, de siste julegaver som må kjøpes, alt må pakkes inn, store middager må forberedes, julekalendere, skoleavslutninger, julebord og mye mer! Når det blir så mye  man må rekke over, blir selv en hyggelig julekonsert et ork! Og hvis man har en kropp som ikke spiller på lag, kan desember bli en pinlig opplevelse….

Mange sier; jeg kan ikke påvirke min sykdom, mine plager. Nei, du kan ikke påvirke selve sykdommen din, men du kan påvirke hvordan du opplever den og hvordan du opplever dine plager og dine smerter. Først og fremst må du ikke gjøre ting verre! Det betyr at du må passe på stressnivået ditt! Stress påvirker dine smerter på en negativ måte. Jeg vet at det ikke er så lett. 🙂 Det ER mye som skal gjøres i desember, vi bryr oss ekstra mye om hverandre og vi ønsker å gjøre noe ekstra for alle rundt oss. Herlig! Det gir oss en god følelse når vi får til det lille ekstra som kan gjøre noen glad. Men vi MÅ passe på oss selv! Det er viktig for deg, men også for de som er rundt deg. Skulle du kjøre på så mye nå i desember at du er sengeliggende eller i kjempedårlig form når julaften kommer, er det mange som bli lei seg. Det vil vi ikke!

Jeg gleder meg til adventstiden. Jeg har lagt bort stresset! I flere år har jeg øvd på dette:-)  Julevask er noe jeg har vært opptatt av lenge. Etter hvert som jeg ble syk, har jeg prøvd å planlegge; ta vasken før desember for å kunne gjøre koselige ting i desember. I år har jeg faktisk ikke kommet så langt at jeg har tenkt på julevask! Men… jeg har bestemt meg for å ta en ny vurdering for behovet i januar! Så er det baking: jeg stresser ikke med baking! Jeg baker litt med de jeg er glad i, skaper koselige minner. I tillegg er det mye god bakverk som kan kjøpes…. Trening? Ja, også i desember er jeg opptatt av trening. Jeg må prøve å beholde formen, så jeg kan gå inn i julen med en kropp som spiller på lag. I tillegg liker jeg å spise litt ekstra godt, litt mer enn vanlig. Men jeg orker ikke en januar der jeg må jobbe bort så veldig mange ekstra kilo, da er det bedre å jobbe på litt ekstra i desember. Dessverre er jeg i en alder der det ikke skal så mye til før det gir utslag på vektskålen… Julebord er jeg ikke så veldig glad i lenger; mye styr, mye folk og tung mat sen på kvelden. Jeg er mye mer glad i en koselig julelunsj med en eller flere venninner. En herlig pause i en desemberdag som lett kan kombineres med litt julegavehandel! Ellers liker jeg å få med meg en eller flere julekonserter. Det er julestemning for meg! Hjemme i Rana har vi ofte lunsjkonserter i kirken. Igjen en fin pause midt i en desemberdag! Nå har vi passert første søndagen i advent. Om jeg har fått opp adventslys, duker, pynt og julegardiner? Neida! Lilla lys er kommet på bordet, lysene i vinduet , men resten må vente. Jeg skal kose meg i desember så godt jeg kan! Julegardiner? Jeg må kjenne på formen; kanskje de kommer opp i dag, kanskje en annen dag….Det jeg skal prioritere i desember er herlige turer ; jeg skal kjenne på desemberluften i ansiktet mitt, jeg skal få meg god trim i motbakker og jeg skal koble av. Dette, i tillegg til masse kos inne i varmen. Fordi jeg fortjener det! <3

Jeg ønsker dere alle en herlig adventstid; ta godt vare på de som er rundt deg, men husk også å passe på deg selv. Fordi du er viktig! <3

#advent #revmatiker #kroniker #søndag #hverdag #desember #mallemey #helseministeriegetliv #stress #mestring