Aktiv sommer

Det er sommer! 🐝

Sommeren er forskjellig for oss alle. Noen reiser bort, noen koser seg hjemme, på hytta, eller litt av alt. Felles er at sommeren er en tid der vi gjør litt mindre av alt det vanlige og har litt mer tid å bruke på oss selv. Mange av oss er litt lettere i kroppen når det er varmere i været og vi får litt sol på kroppen. Selv om det ikke gjelder for alle.

Men vi trenger fremdeles vår aktivitet, kroppen trenger aktivitet. Hva kan vi gjøre? Sommeraktivitet?

Formen min varierer gjennom hele året, det gjør den også på sommeren. Noen dager er bra, noen dager ikke. For meg betyr det at jeg må tilpasse min aktivitet etter formen. Og jeg skal like det!

Som jeg har delt med dere før, er jeg veldig glad i å gå tur. Også på sommeren. Det som er så fint med å gå tur, er at det er så lett å tilpasse! Og jeg kan gjøre det overalt! Er formen bra og jeg er hjemme, går jeg opp fjellet her på Nesna, som dere ser på bildet. Men når formen er litt mindre, har jeg turer i nærmiljøet, lett å gå, langt eller kort. Jeg kommer meg ut, trenger friskluft! Men også på hytta eller uansett hvor jeg er, går jeg. Kommer meg ut, beveger meg.

Dette er en enkel aktivitet, du trenger ikke noe utstyr eller annet. Men jeg liker også å være på fisketur, være ute, nyter stillheten. Har du en sykkel? Fin aktivitet, du kommer deg ut, beveger deg og får nyte naturen. Også golf er noe jeg leser mye om. Mange som elsker å være på golfbanen; får god bevegelse, møter andre og er ute. Herlig! Kanskje du liker å være på vannet? I båt, kano eller kajakk? Kjempefint og gode aktiviteter! Jeg liker å være i kajakk på vannet, men gjør det ikke så ofte som jeg skulle ønske. Jeg liker stillheten, og kjenner at bevegelsen er bra for kroppen min.

Sommer er også familietid. Familie og venner. Koselig! Husk at mange aktiviteter kan gjøres sammen med andre. Og alle trenger aktivitet! Være ute sammen, lek sammen, være aktiv sammen.

Hva skal du gjøre når du er kjempesliten? Eller har mye smerter?

I et tidligere innlegg har jeg delt med dere at jeg har kjent mye på fatigue denne sommeren. Sommerbesøk er koselig, men man blir også veldig sliten av det. Da er det vanskelig å finne en balanse.

Jeg prøver og feiler. Men jeg har kommet frem til at det ikke hjelper meg å kutte ut aktiviteten min. Faktisk hjelper det å være aktiv. Det gir meg energi. Når jeg kjenner at jeg er kjempesliten, må jeg redusere hva jeg gjør, men prøver allikevel å være litt i aktivitet. Da kjenner jeg at jeg klarer litt mer neste gang. Så bygger jeg opp. Men jeg må være forsiktig; når jeg vil for mye, kan jeg bli slått ut igjen. Prøve og feile! Lykkes til slutt! Det samme gjelder mine smerter, det kreves tilpasning, små steg, lykkes til slutt.

Det viktigste av alt: gjør det du liker! Jeg er veldig glad i å trene og kjenner en så god effekt på kroppen min, at jeg legger inn litt trening på sommeren også. Løper, trener styrke, pilates…fordi jeg liker det! 😀

Hva liker du å gjøre denne sommeren?

 

Fatigue som sommergjest


Sommeren er her og mange av oss kjenner at det letter litt i både smerter og andre symptomer vi kjenner på gjennom året.

Jeg kjenner at smertene mine er mindre, jeg kan gjøre litt mer. Men energien min henger ikke med! Jeg må fremdeles følge planen for ikke  bli slått ut av utmattelse.

Men jeg følger ikke planen! Jeg jobber godt imot mine egne råd og prinsipper!

Som jeg delte i et tidligere innlegg, hadde jeg besøk av min far. Kjempekoselig! 💜 Men også noe som krevde mye av mine krefter. Jeg brukte mye energi på å tilrettelegge; passe på at han ikke manglet noe av  mat og drikke, medisin, bevegelse og hvile. Jeg ville være tilstede hele tiden, være med, være sosial, være der.

Men jeg glemte å passe på meg selv!

Hva ble det av planlagte pauser, litt egentid, trekke seg litt tilbake? Alle råd jeg deler med dere, så vi kan takle vår utmattelse litt bedre? Neida, alt var glemt!

Jeg brukte litt tid på trening, men pauser og hvile ble ikke prioritert.

Jeg hadde gitt meg selv inntrykket av å være uerstattelig, men jeg er da ikke det! Om jeg skulle trekke meg litt tilbake for å hente meg inn, hadde min far fremdeles selskap av min mann. Og på en alder av snart 91 år, klarer han seg faktisk godt selv også!


Det var mange dager der jeg følte meg bare så sliten! Helt ifra jeg sto opp, ofte gjennom hele dagen. Noen dager var litt lettere, men det var ikke mange. Nå fikk jeg kjenne igjen på den intense utmattelsen, som tar både kropp og sinn. Det var skikkelig tungt!

Også vanskelige hendelser, noe som er tungt å bære, setter spor i kroppen min og øker utmattelsen. Det fikk jeg kjenne på nå i juni.

Nå i etterkant jobber jeg med å hente meg inn igjen. Har tatt frem planen min, følger mine råd. Det betyr ikke at jeg bare har lagt meg ned etter besøket. Det fungerer ikke for meg. Jeg bruker tid på å være ute, går mine turer, bare er meg, strikker, leser mine bøker, trener litt og blir tatt vare på. Det kjennes bra!  Det er min medisin! Det tar litt tid, men det går fremover!

Jeg er klar for resten av sommeren. Jeg skal fortsatt ta vare på meg selv, lade batteriet, kose meg, gjøre det jeg føler for, være sammen med dem jeg er glad i, være i aktivitet, bare være meg. 💜

Jeg ønsker dere alle en fortsatt kjempefin sommer! 🐝