Jeg trenger…..noe nytt!

Om jeg skal på shopping nå? Neida. Når jeg snakker om energigiverne og utmattelse, snakker jeg mye om våre behov. Det skal jeg skrive litt om i dag. Vi mennesker har både biologiske og psykologiske behov. Våre biologiske behov går ut på søvn, næring, lys, etc. Våre psykologiske behov kan man dele opp i tre grupper. Første er tilhørlighet .Vi trenger å føle at vi hører til. Nettopp dette syntes jeg var så vanskelig da jeg ikke kunne være i arbeid lengre. Jeg savnet mine kolleger, jeg savnet `gjengen`! Det føltes ikke bra, jeg hørte ikke til mer! Nå som jeg er i Revmatikerforbundet, blitt kjent med mange nye mennesker der, har jeg funnet en ny `gjeng`! En ny plass å høre til! Det gjør at jeg føler meg bedre! Det gir meg litt fornyet energi!

Så er det kompetanse. Vi trenger å føle at vi behersker noe, at vi kan noe. Eller lære noe nytt! Det har jeg fått kjent på kroppen på mange måter! Jeg har alltid sagt: jeg kan ikke strikke. Farmor har prøvd og prøvd og gitt opp til slutt. Marleen kan ikke strikke. Men så har jeg hørt og lest mye om strikking de siste årene. Mange fine plagg på nett, mine treningskompiser snakker mye om det, strikking er overalt! Når jeg ble spurt om jeg strikket , hadde jeg svaret klar. Ikke kunne jeg strikke og ikke var det bra for mine vonde fingrene heller. Men da jeg fikk høre flere ganger at strikking var bra trening for mine fingrene og det var mange gode klipp om strikking på Youtube, ville jeg prøve… Jeg klarte det! Nå har jeg strikket flere gensere, fingrene mine er blitt sterkere og jeg er stolt! Jeg har fått ny mestringsfølelse, jeg har fått fornyet energi! Det er et eksempel. Et annet eksempel er dette: Å være med i revmatikerforeningen, å bli sett pris på for det jeg bidrar med, gir meg mye. Det gir meg energi.

Siste i rekken med våre behov er autonomi. Det betyr at vi må kunne bestemme selv. Også veldig viktig. Samtidig er det også veldig viktig å ikke kjenne så mye på samvittigheten våres. Når det kommer noen på døren din og spør om du kan være med på dugnad i borettslaget i morgen og du må si nei, er det lett å føle dårlig samvittighet. Du er redd for hva de nå tenker om deg, hva de sier om deg, du får mange vonde tanker. Prøv å snu på disse tanker! Tenk heller hvor bra det er at du klarer å sette grenser! Du tar hensyn til din helse! Prøv å tenke hva du ville si til din venninne i denne situasjonen. Da hadde du vært positiv! Nå har vi vært innom våre tre behov: Tilhørlighet, kompetanse og autonomi. Når du nå ser på dine dager, hva du gjør, når du prøver å kartlegge hva som gir deg energi og hva som tar din energi, se etter disse behov. Det er viktig at de er der. Når du da legger en plan, en aktivitetsplan, må du passe på at disse 3 behov er med. De gir deg energi! Så lag en plan for dine dager og legg inn aktiviteter som gir deg energi!

Dere som følger med her i bloggen min, har lest at jeg har lært noe nytt i helgen. Jeg har vært på padlekurs! Bildet over er ikke så klart, det er litt synd. Ellers kunne du se at jeg padler her med et stort smil! Jeg har det artig, jeg lærer noe nytt! Nå har det gått noen dager siden jeg kom hjem og kroppen har snart kommet seg igjen. Formen er snart bra igjen etter har vært litt mørbanket på kurs. Da er det bare gode minner igjen og jeg vil padle mer! Dagens tips er dette: gjør noe nytt, gjør noe du liker, gjør noe artig! Få fornyet energi!

Jeg håper du liker å lese bloggen min. Kom gjerne med kommentarer, innspill, del gjerne. Har du vært innom facebooksiden min? Du finner linken øverst på siden her. Siden heter Mallemey, brukernvn @marleenrones .Finn siden og lik den <3 Da blir du oppdatert om nye innlegg på bloggen.

#mallemey #helseministeriegetliv #norskrevmatikerforbund #hverdag #helse #energigiverne #utmattelse #kroniker #revmatisme #fibromyalgi #behov #læring #noenytt #padle 

Mestringsfølelse! Yes!

Jeg har gjennomført grunnkurset i kajakkpadling! Var det gøy? Ja! Var det vondt? Ja! Var det verdt det? Ja! Jeg skulle i utgangspunktet bare være med på et introduksjonskurs på ca tre timer, men denne uken fikk jeg en telefon med spørsmålet om jeg heller ville være med på grunnkurset. Lite tid å tenke seg om, lite tid å grue seg. Så jeg sa ja! Det var Rana Spesialsport som arrangerte et padlesymposium med flere kurs og turer på Nesna denne helgen.  Et fantastisk arrangement! <3

Jeg kom frem til stedet på fredags ettermiddag. Det var akkurat blitt grått og surt i været. Kjente det godt i kroppen; været, men ikke minst stresset  hadde sneket seg inn. Jeg gruet meg litt til morgendagen. Mange tanker i hodet; skulle jeg klare det? Skulle kroppen min klare det? Skulle jeg ombestemme meg? Disse tanker var med meg helt til jeg skulle møte opp på lørdagsmorgen. Da hadde stresset i tillegg slått seg litt i magen. Men jeg møtte mange hyggelige mennesker! Både arrangører, instruktører og deltagere! Og jeg var ikke alene om å være nervøs! Det hjelper!

Så da var vi i gang! Jeg tok dette kurset for å bli tryggere på vannet. Dette er en del av mitt SMARTe mål. Jeg elsker å padle, men har følt meg veldig utrygg på vannet, livredd for å velte, livredd for den minste bølgen. Å ta et kurs for å lære teknikker og overvinne frykten var en del av min strategi for å nå målet: å kunne nyte en padletur i slutten av denne sesongen uten å bli redd. Allerede første dagen lærte jeg masse! Vi trente mye på redning ved å velte  kajakken. Kameratredning og selvredning. Gull verdt! Også padling, teknikker og trivsel. Herlig!

Men så var det kroppen min…Hvordan gikk det? Som jeg skrev i innledningen, det var vondt! Kajakken jeg brukte hadde lavt ryggstøtte. Det jeg da sliter med etter å ha sittet i kajakken en stund er hoftene og ryggen. Man skal også sitte godt oppreist i kajakken for å få den rette padle teknikken. Da forplanter smertene seg ned i lårene etter hvert. Så er det skuldrene og fingrene. De tåler litt, takket være styrketreningen min, men er ikke vant til større utfordringer. Det kjennes! Også har vi  dette med å si ifra, be om hjelp. Det sitter langt inne. Det koster! Men vi hadde  flotte instruktører som var veldig opptatt av at alle hadde det bra og at alle ble tatt vare på . Jeg hadde meldt ifra at jeg hadde noen helsemessige utfordringer med muskel og skjelett. Jeg sa ifra når jeg trengte hjelp med å komme meg ut av kajakken da jeg hadde stivnet . Hele gruppen var flott; alltid en hjelpende hand å få. <3

Dag to var vi på tur. Vi dro over fjorden til Hugla. Så flott! Nydelig vær, nydelig natur! En flott opplevelse! Men igjen en kamp med kroppen min. Var igjen veldig spent på dagen. Skulle jeg klare det? Skulle kroppen min klare det? Spekulerte flere ganger om jeg skulle avbryte kurset. Men så tenkte jeg: Dette klarer du! En dag til! Tenk på mestringsfølelsen du får! Og jeg klarte det! Jeg gjennomførte! Måtte be om hjelp da jeg ikke hadde noen krefter igjen i armene mine. Ble tauet et stykke. Padlet inn til land selv! Overfor på bildet ser du gruppen på dag to. Jeg er nr tre fra venstre. Jeg er stolt! Jeg er fornøyd! Jeg har stoooor mestringsfølelse!

Nå er det herlig å være hjemme igjen og hvile kroppen litt. Jeg kunne si: nå blir jeg liggendes noen dager. Jeg gjør ikke det. Ja, kroppen min er mørbanket. Jeg har vondt mange plasser. Men jeg har fortsatt tro på aktivitet som medisin. Jeg holder meg i bevegelse. Litt, for ikke å stivne. Også er det dette med å padle. kan det være bra for oss med muskel og skjelettplager? Ja! Du får en veldig fin bevegelse i ryggen, trener armer og skuldre. For å gjennomføre grunnkurset trenger du litt stå-på-vilje. Men da har du grunnlaget. Da kan du kjøpe utstyret etter dine behov. Se etter komfort. Og planlegge turer etter din kropp og din helse. Så er det bare å nyte naturen, nyte stillheten, samtidig som du trener…..

#mallemey #treningsommedisin #helse #muskelogskjelett #kajakk #ranaspesialsport #nesna #våtkort #grunnkurs #padlesymposium #trening #smerter #kroniker #fibromyalgi #mestring #helseministeriegetliv #revmatiker

Bevege seg = bra – Bevege seg mer = bedre!

Alt handler om balanse, på mage måter 🙂

Om du har følgt med på bloggen min, lest det jeg har skrevet om trening, kan du ha fått inntrykket at jeg trener masse og er veldig spræk. Det er ikke hele sannheten! Men det er inntrykket jeg ønsker å gi! Overfor deg, overfor meg selv, overfor verden. Fordi jeg liker å fokusere på det som er positiv. Det er viktig for meg. Jeg har gode og dårlige dager. Jeg får beveget meg mer på gode dager. Men jeg har fokus på å bevege meg på mine dårlige dager også. Jeg må. Fordi kroppen trenger å bruke energi for å produsere energi. Så hva kan jeg gjøre på mine dårlige dager ? I nærområdet der jeg bor, har jeg et fint tur terreng. Jeg har en kort løype på ca 20 minutt, som går akkurat rundt hoppbakken. Føler jeg at jeg har litt mer å gi, kan jeg gå opp til `Appelsinhaugen`. Da tar det ca en time før jeg er hjemme igjen. På denne måten kan jeg gå tur uansett formen. På de verste dager går jeg bare helt nederst og er hjemme etter bare 10 minutt. Men jeg går! På sommeren, når kroppen er mer på lag, får jeg utfordret meg selv med litt ordentlige fjellturer. De er litt vondt, men samtidig herlig <3

Bildet er tatt i Spania, tok det bare med for å illustrere  `Appelsinhaugen`

Når det gjelder alt annet jeg gjør, må jeg også tilpasse der! Jeg er veldig glad i bassengtreningen. Der møter jeg opp uansett. Avtaler blir flyttet, kvelden blir satt av til bassenget. Så hva om jeg har en dårlig dag? Jeg møter opp uansett! Men jeg er litt mer forsiktig. Tar hensyn til kroppen. Det har faktisk skjedd mange ganger at formen har blitt bedre under treningen! Veldig trett og sliten når jeg går i bassenget? Bedre når jeg er ferdig! Dette gjelder også for `Sykt Aktiv` treningen jeg deltar på. Jeg møter opp og gjør det  jeg klarer. Ofte mer enn jeg tror! Så tenk deg litt om neste gang du helst vil hoppe over en trening eller en tur fordi formen ikke er der. Gjør litt! Du blir så fornøyd etterpå! Det gir mestringsfølelse!

I går fikk jeg se dokumentaren om ME syke mennesker. En fryktelig diagnose, en fryktelig sykdom! Dette er en av de få diagnoser der man ikke blir anbefalt å trene. Ellers har helsedirektoratet klare anbefalinger. For friske mennesker, men kanskje enda mer for oss som sliter med muskel og skjelettplager. Helsedirektoratet skriver: Voksne bør være i moderat aktivitet minst 150 minutter hver uke. Helsegevinster ved regelmessig fysisk aktivitet er veldokumentert. Det er bra at de skriver fysisk aktivitet! Fordi det kan innbefatte så mye! I tillegg til trening ( for eksempel løping, bassengtrening, dans, etc) har vi hverdagsaktiviteter som hagearbeid, husvask, trappegang og alt annet som reduserer stillesitting. Det må vi har mye av! Fordi stillesitting er gift og bevegelse er medisin! Nå som vi er kommet til våren og snart sommeren , dagene blir lysere, har vi lettere for å røre på oss. Ønsker du å komme deg ut? Legg treningen din ute! Du finner tips om dette på facebooksiden til NRF Fibromyalgi ( du finner linken her på siden under lenker)

I helgen blir det grunnkurs i kajakkpadling. Jeg gleder meg, gruer meg og er veldig spent! Les på mandagen hvordan det gikk 🙂 Har du sett facebooksiden til Mallemey? Linken ligger i toppmeyen. Lik siden og få varsel om nye innlegg. Del gjerne <3

#trening #mallemey #treningsommedisin #helsedirektoratet #muskelogskjelettplager #kroniker #fibromyalgi #fysiskaktivitet #mestring #hverdag #tur #revmatisme #helse

Ensomhet

En av fem nordmenn opplever ensomhet. Et nyhetsinnslag som traff meg denne uken. Det kan være forskjellige grunner til at man opplever ensomhet. En av grunnene kan være at man lever med kroniske smerter. Hvorfor? Det skal jeg forklare. Å leve med kroniske smerter krever mye av oss. Ingen dager er like, vi har gode og dårlige dager. Vi kan få  fatigue; vedvarende utmattelse. Vi føler oss sliten, ofte helt fra vi våkner til vi legger oss. Å leve med utmattelse er tungt, men det finnes teknikker til å takle det litt bedre. Jeg har gått kurs og holder foredrag om akkurat dette. Når vi er sliten nesten hele tiden, innretter vi vår hverdag etter dette. Vi prioriterer. Hva prioriterer vi? Oss selv? Som oftest gjør vi ikke det. Vi får dårlig samvittighet av å prioritere oss selv. 🙁

Når du har litt overskudd, skynder du deg til å vaske huset, leke med ungene, gjør alt du ikke har fått gjort de andre dagene. Kjenner du deg igjen? Jeg gjør det! Når det da kommer inn en melding fra en venninne om du blir med på jentekveld, har du ikke noe igjen å gi. Du melder avbud. Når dette skjer ofte, spør de ikke mer. Du trekker deg mer og mer tilbake. Blir mer og mer alene meg deg selv, dine smerter og din utmattelse. Du blir ensom. Ensomhet kan føre til depresjon, som igjen kan føre til økte smerter. Du kan komme i en vond sirkel. Så hva kan du gjøre? Prioritere deg selv med god samvittighet! Om du får en opptur av en herlig jentekveld, blir du jenta  med godt humør! Det er bra for deg og din omgivelse! Trenger du nye venner? Finn ut om det er et lokallag av NRF i din kommune. Om du da ikke liker disse temakvelder, kanskje det er en trening du kan tenke deg å være med på? Da møter du noen som har litt av de samme plager som deg, samtidig som du får rørt på kroppen din. En vinn-vinn situasjon! Dette er bare et eksempel; finn noe å være med på, kom deg (litt) ut! Vi er ofte veldig negativ overfor oss selv; prøv å gi deg selv råd som du ville gitt til en venninne. Vær snill med deg selv!

Ingen sponsing. Vi har også sett nyhetsinnslag om blogging og sponsing. Jeg vil gjerne gjøre dere oppmerksom på at jeg på ingen måte blir sponset per dags dato. Jeg skriver og deler mye om NRF, har ute linken til revmatiker.no, skriver om ressursgruppen til fibromyalgi og vår facebookgruppe, mange nyttige tips. Men det gjør jeg kun fordi jeg synes der er så mye nyttig til vår hverdag, fordi jeg har så mye glede av det selv, at jeg også vil dele det med dere! Jeg leser mye på revmatikersiden om diagnoser, hverdag, jeg finner treningstips og enkle råd om kosthold. Masse bra! På facebooksiden Fibromyalgi NRF får jeg oppdatert informasjon om min diagnose, forskning og nyheter. Alt dette ønsker jeg å dele med deg! Fordi det er så bra! 

Jeg håper du liker å lese innleggene mine. Del gjerne <3  Følg meg videre 🙂

 Finn facebooksiden min: Mallemey – brukernvn @marleenrones. Lik siden og få varsel om nye innlegg.

 

#mallemey #NRF #revmatikerforbundet #etbedrelivmednrf #helseministeriegetliv #smerter #helse #revmatiker #utmattelse #fatigue #kroniker #hverdag #fibomyalgi

Sommerkroppen !?#:+!

Jeg skal ha  sommerkroppen! Jeg gleder meg! Fenomenet `sommerkropp`er kommet frem igjen i sosiale medier. I år, som hvert år. Jeg synes det er bra at man jobber med kroppen sin, viktig å holde seg i form, men hvorfor bare for sommeren? Det er viktig for alle, men spesielt for oss med muskel og skjelettplager, å jobbe med styrke i kroppen. Har du vonde ledd i kroppen? Da er det viktig å styrke muskler  rundt. En sterk kropp er bedre rustet mot påkjenninger og alderdom. Ikke glem kondisjon og utholdenhet, men husk styrketrening i tillegg! Nå tilbake til sommerkroppen min…. Jeg skal ikke ha en sommerkropp som du ser på mange kontoer på Instagram. Men jeg skal ha sommerkropp! Har det hver sommer! Jeg, sammen med mange andre som sliter med muskel og skjelettplager, er mye bedre på sommeren. Jeg kjenner det allerede i kroppen på våren. (som er ofte litt sent her i nord) Kroppen kjennes bedre, det blir litt færre dårlige dager, jeg tåler litt mer trening, litt lengre turer. Ja, kroppen er `på` igjen!

Jeg gleder meg til sommeren! Da kan jeg gå lengre turer. Turer som jeg aldri kunne klare på vinteren. Det kjennes godt! Det er da også viktig for meg og kroppen min å utnytte denne sommerkroppen for fullt! Ved å gå mye, trene mye på sommeren, blir kroppen min bedre forberedt for en ny vinter. I fjor hadde vi en dårlig sommer her i nord. Jeg fikk ikke gå så mye som jeg skulle ønske. Det har jeg kjent på denne vinteren. Den var ganske tung for min kropp. Så nå håper jeg på en kjempebra sommer i år! Sånn er det for meg, men også for mange andre. Jeg vet om noen som har kroniske ryggplager. Denne personen kjenner også på sommerkroppen! Denne personen må også stå på litt ekstra på sommeren for å få det bedre om vinteren! På bildet over ser du Tinka. Hun er snart 12 år. Hun sliter også litt med muskler og ledd 🙂 Selv Tinka må `gå seg litt til`på våren, for så å være i kjempeform igjen på sommeren!  Skal du ha en sommerkropp? Bruk den! 

Mange spør meg: Hvorfor Mallemey? Det var litt tilfeldig. Fri oversatt sier jeg: Crazy me. Navnet Mallemey skulle være noe imellom Nederlandsk og Norsk. Malle betyr på Nederlandsk : tullete. Mey skulle være meg, men siden det var opptatt, ble det mey. Crazy me! Jeg synes det er kjekt;  å være litt crazy! Det gir meg muligheten til å si at jeg er bare meg, litt tullete, litt crazy, men ellers ikke så verst! Jeg har også fått spørsmål hvorfor jeg skriver denne bloggen. Jeg elsker å skrive! Men først og fremst ønsker jeg å inspirere deg! Jeg har så mye jeg ønsker å dele med deg! Jeg er av den oppfatning at vi alle kan lære av hverandre. Vi sitter inne med så mye kunnskap! Vi er ekspertene på vår kropp og vår hverdag. Det kan vi dele! Nå har jeg snart skrevet på denne bloggen i 2 mnd, har fått mange faste lesere. Har fått opprettet min egen facebookside og får så mange fine tilbakemeldinger! Så tusen takk for at du ønsker å lese min blogg <3 Tusen takk for alle kommentarer, tilbakemeldinger, likes og delinger <3 Fortsett gjerne med tilbakemeldinger , like, følg og del 🙂

#fibromyalgi #kroniker #muskelogskjelett #sommerkropp #helse #trening #blogg #mallemey #hverdag #helseministeriegetliv #skrive #inspirere #norskrevmatikerforbund #revmatisme #smerter

Hva tenker du?

Har du noen tanker som går igjen og igjen? De stjeler energien din! Disse tanker kan vi kalle for kvernetanker. Tanker som går igjen i hodet våres, tanker som vi ikke klarer å legge fra oss, tanker som kan slite oss ut. Hva kan vi gjøre da? Først og fremst må du vite at det er bedre å akseptere at disse tanker er der. Vi skal ikke prøve å skive de bort. Da får de ekstra oppmerksomhet fra deg og da blir de forsterket. De blir bare mer tydelig da! Se litt på disse tanker; har de noe hensikt, blir du noe bedre av å tenke de? Nei? Da trenger du ikke disse, de trenger ikke din oppmerksomhet.

Vi mennesker har mange tanker. Hele tiden, hele døgnet. Men vi ser dem ikke, de er bare der. Vi kan sammenligne oss med en fisk. Den svømmer i vannet. Hele tiden. Vannet er bare der. Fisken tenker ikke over det. Sånn er det med oss og våre tanker. Vi bekymrer oss. Vi bekymrer oss mye. Vi bekymrer oss fordi vi er bekymret. Men vi tenker ikke over det! Bli bevisst dine tanker og sett spørsmålstegn. Er det reelt? Hjelper disse bekymringer? Du kan ta en liten notisbok og skrive ned dine kvernetanker og bekymringer gjennom dagen. Det hjelper å være bevisst; når har jeg disse tanker? Hva gjør jeg da? Hva utløser de? Noen får hjelp av å sette av en tid på døgnet der man gir seg selv lov til å `kverne`litt. Utsette alle disse tanker til nettopp denne tiden. Noe du vil prøve?

Når jeg sliter med tanker som går igjen og igjen, prøver jeg først og fremst å avlede meg selv. Jeg gjør noe annet. Helst noe jeg liker. Her kommer det igjen…jeg går tur! Fordi jeg liker det! Tanker blir borte, kroppen `tiner`opp og jeg blir glad. Det hjelper nesten hver gang. Om det ikke gjør det, prøver jeg bevisst å se på mine tanker; hva tenker jeg, nytter det, hva må jeg gjøre. Da gjør jeg meg selv klar til å slippe disse tanker. Det fungerer! Nesten hver gang… Noen ganger må jeg si  høyt til meg selv: slutt å tenke nå! ( ser meg om først, så ikke noen hører at jeg snakker til meg selv! ) Så det er dagens råd: bli bevisst dine tanker, overse tanker som ikke er nyttig for deg, gjør noe annet, finn på noe. Også her: trening er medisin! 🙂

#mallemey #treningsommedisin #trening #utmattelse #kroniker #fibromyalgi #kvernetanker #norskrevmatikerforbund #hverdag #energi #utpåtur #mosjon #helse

Hva er det som feiler meg?

I går kom det ut er veldig fint artikkel på revmatiker.no om Svanhild. Svanhild har brukt mange år av sitt liv til å få riktig diagnose. Sånn er det dessverre for mange. Alt for mange! Fordi det er så viktig å komme i gang med behandling! For mange revmatiske diagnoser er den viktigste delen av behandlingen trening ; aktivitet, mosjon. Jeg ble ekstra glad for å lese hvor positiv Svanhild er! Til tross for alle årene hun har kjempet med helsevesenet! Svanhild sier: jeg trener ikke for å bli ung – jeg trener for å bli gammel! Det er så bra! Les hele artikkelen om Svanhild! Du finner det på revmatiker.no , men det ligger også ute på facebooksiden til diagnosegruppen til fibromyalgi: fibromyalgi NRF. Her legger vi ut mye som er viktig å lese. Finn oss og følg oss! 🙂

Hvordan var veien min til diagnosen? Litt kronglete, men forholdsvis rask. Det tok ?bare? to år! Jeg forsto ikke hva som feilet meg. Var nesten helt sikker at det var leddgikt. Vi har leddgikt i familien, så det var den mest naturlige tanken. Var hos fastlegen, revmatolog, diakonhjemmet og kom på rehabiliteringssenteret i Valnesfjord til slutt. Der møtte jeg en klok lege! Hun konstaterte med en gang at jeg hadde fibromyalgi. Å få diagnosen var både en lettelse og en tung tanke. Følte at det var en vanskelig diagnose, som ikke ble tatt seriøst. Men, dette var i 2011. Jeg føler at vi er kommet lengre! Mye forskning, stor tro på trening som medisin og anerkjennelse gir meg tro på framtiden! Her er det mange som har bidratt! Ikke minst NRF som har stor fokus på diagnoser og trening som medisin. Det er så bra! 🙂

Nå har jeg fått min egen facebookside! Da blir det mye enklere for deg som ønsker å følge bloggen min til å se når jeg har lagt ut et nytt innlegg. Her kan du også komme i kontakt med meg. Send meg en melding om du har spørsmål! Facebooksiden heter Mallemey, brukernavn @marleenrones. Finn meg og følg meg! Del siden med dine venner! Del også gjerne bloggen med dine venner.<3

 

#nrf #treningsommedisin #helseministeriegetliv #bedrelivmednrf #fibromyalgi #trening #helse #diagnose #mallemey

SMARTe mål -:)

Å sette seg mål er noe av det viktigste du gjør! Dette kan gjelde treningen din, men også mye annet i hverdagen din. Hvorfor? Fordi vi trenger noe å se frem til, vi trenger noe å streve etter, noe vi klarer å nå. Legg merke til det siste! Noe vi klarer å nå….. Så klart, vi skal utfordre oss selv, vi skal ha noe å strekke oss etter. Men det skal også være realistisk. Det kan være vanskelig å sette seg mål. Jeg skal komme med noe tips her og i tillegg skal jeg fortelle litt om mine mål. Og strevet med å oppnå dem!

På www.revmatiker.no finner du mer om å sette seg mål. Du går inn på du og diagnosen din, da finner du mål under trening. Så hva er SMARTe mål? Det skal jeg forklare:

S står for spesifikk. Det er ikke nok å si : jeg vil være aktiv. Du kan heller si: jeg vil være i aktivitet minst tre ganger i uken; jeg vil at dette skal være trening eller tur. M står for målbar. Når du skriver tre ganger i uken er det målbart. A står for attraktiv. Det er attraktiv å være aktiv fordi jeg får mindre vondt i ryggen av å være i aktivitet. Jeg kan unne meg den nye genseren jeg har ønsket meg når jeg har nådd målet. R står for realistisk. Legg merke til at jeg skrev minst tre ganger i uken. Jeg kunne skrive minst sju ganger i uken. Klarer jeg det? Sansynligvis ikke. Det er alltid en dag eller to man er i dårlig form, veldig opptatt med andre ting, eller bare trett. Synes du det er lite med tre ganger? Kanskje fem ganger er bra for deg!T står for tidsbegrenset. Hvis jeg setter meg målet nå, kan jeg si : jeg ønsker å være aktiv minst tre ganger i uken frem til september i år. Da kan jeg gå i byen i flere timer uten å få vondt i ryggen og samtidig kjøpe meg den genseren jeg ønsket meg! Så er det tid for nye mål…

Så hva er mitt SMARTe mål? Kanskje noen husker den forrige bloggen min. Da skrev jeg om kanoen min. Jeg elsker kanoen min. Den har ryggstøtte , så jeg klarer å sitte i den. Jeg får god trening av å padle og jeg nyter stillheten på vannet når jeg er ute og padler. Nå har jeg også fått meg en liten kajakk med ryggstøtte. Men jeg er litt pysete! Når det blir litt rufsete i været og det er litt bølger i vannet, blir jeg redd. Målet jeg har skrevet om før, var å overvinne denne frykten. Jeg skulle padle minst to ganger i uken, for så å padle over hele vannet uten å bli redd i slutten av sesongen. Jeg nådde ikke målet mitt. Av forskjellige grunner. Været den sommeren var en av den. 🙂 Nå prøver jeg igjen! Med andre metoder! S : i slutten av sesongen i år skal jeg padle over Raudvatnet og tilbake uten å bli redd. Jeg skal gjennomføre et kajakk kurs for å lære meg grunn teknikker og for å føle meg tryggere. Jeg har meldt meg på! M: Etter gjennomført kurs skal jeg padle minst en gang annen hver uke. Kurset er i juni og værer en hel helg. A: Det er veldig attraktiv med mange fine, stille padleturer der jeg slipper å bli redd. Samtidig ser jeg frem til denne treningsformen. R: Det er realistisk å klare å gjennomføre kurset. Å padle annen hver uke MÅ jeg klare! T: September/oktober avslutter jeg padlesesongen. Da begynner det å bli for kaldt for mine ledd og muskler. Da skal målet være nådd!

I starten av juni skal jeg da på kajakk kurs! Jeg skal dele med dere hvordan DET går! Jeg har tro på det! Jeg gleder meg! Også gleder jeg meg til mange fine padle turer. Dette er et av mine mål. Klarer du å sette mål? Prøv! <3

 

Del gjerne bloggen min videre!

 

#mallemey # trening #kano #kajakk #helse #fibromyalgi #nrf #revmatiker #smerter #aktivitet #mål #hverdag

Ikke gi opp!

Jeg synes det er spennende å prøve nye ting. Nye treninger, nye smaker, nye steder. Det har jeg fått gjort mye av denne uken! Nå har vi snart vært en uke her på Reuma Sol. En herlig uke! Vi har en flott gruppe som utfyller hverandre utrolig godt. Selvstendige, flotte, herlige mennesker. Det er bare trivelig å være en av gruppelederne da! <3

Vi som er gruppeledere fikk denne nydelige buketten fra gruppen vår. Det betyr veldig mye å bli satt pris på!<3 Denne uken har jeg deltatt på pilates, body mind og G.AP. (Mage, rumpe, lår) Tre treninger som er ganske så nye for meg. Mange nye bevegelser, nye posisjoner og mye koordinasjon. Vanskelig! Det var ikke alt jeg fikk til. For noen øvelser er jeg for stiv i kroppen. Noen bøy er bare ikke kroppen min med på! 🙂 Noen øvelser og posisjoner var rett og slett vanskelig. Da prøvde jeg så godt jeg kunne. Litt bra ble det da! Av og til ble det ganske så vondt i både hofter og knær. Da stoppet jeg opp litt, pause, for så å ta noen flere repetisjoner. Det fungerte!!! Det ble det mestingsfølelse av! Yes!

Men jeg har ikke bare vært på trening! I tillegg til det jeg nevnte ovenfor, har jeg vært på bassengtrening, spanskkurs, salsakurs og mange sosiale middager og treff. Ganske mye på en uke! Men så hyggelig, trivelig og positiv! Herlig! I dag derimot har det vært en treningsfri dag. Man trenger det også! Hvile, restitusjon, er veldig viktig! Etter en hyggelig tur på marked lader vi nå opp til en koselig ukesavslutning på Altea?s fineste restaurant; Casa Vital. <3 Det gleder jeg meg til! Det er restitusjon, det også!

Dagens budskap er ikke gi opp! Prøv nye ting! Nye treninger! Er det vanskelig? Det er det for alle i starten! Vi har vært nybegynnere alle sammen! Er det vondt? Gjør litt og litt. Ikke overbelast, men heller ikke gi opp for fort. Som oftest går det over. Så prøv, feil, fortsett. Ikke gi opp!

#mallemey #reumasol #helse #trening #pilates #nrf #revmatiker #fibromyalgi #smerter #kroniker #hverdag #ikkegiopp