#hverdagssterk

På mandag starter vi på styrkeuka! Helsedirektoratet ønsker å få mer fokus på den viktige styrketreningen og har utnevnt uke 44 til styrkeuka.

#hverdagssterk er det du vil se mye av i denne uken.

Synes du styrketrening er kjedelig? Tror du kanskje det er for sent å starte med nå? For tungt for deg og dine plager? Har du ikke tid? Feil- feil- feil og feil!

Først og fremst må jeg bare fortelle deg igjen hvor viktig styrketreningen er! Du og jeg som har smerter i muskler og ledd, trenger å øke styrken i våre muskler. Vonde ledd får støtte av sterke muskler rundt leddet og vonde muskler gir litt mindre smerter når de er sterk. Og selv om du ikke tenker så mye på det, gir styrketrening også økt kondisjon og er positiv for hjerte og blodårer. Derfor er anbefalingen å trene styrke to ganger i uken, i 15 til 30 min.

Det er aldri for sent å starte med styrketrening! Alder er ingen hindring! Også dine plager skal ikke sette en stopper for å starte med styrketrening. Når du har fibromyalgi må du være litt ekstra forsiktig, begynne forsiktig og øke etter hvert. Du kjenner på kroppen din hva du tåler; det er vanlig å få litt smerter i etterkant, men de skal forsvinne etter ca 48 timer. Usikker? Få hjelp av en fysioterapeut!

Kjedelig? Vanskelig? Ikke tid?

 

Nei, nei, nei!

Det trenger ikke å være kjedelig! Jeg syntes selv styrketrening var kjedelig. Prøvde å gjøre det en gang i uken, men det var lett å hoppe over. Da hadde jeg ikke tid, hadde for mye vondt, for trett eller for mye annet å gjøre. Nå vet jeg hvorfor!

Når jeg tenkte på styrketrening tenkte jeg på en lang trening, mange tunge øvelser, vekter, treningsstudio, vondt og svette. Nå vet jeg at dette ikke stemmer! Alt unntatt svette! 😄 Jeg har funnet gode øvelser jeg kan gjøre selv, de trenger ikke å ta lang tid, alt fra 15 til 30 minutter. De klarer jeg og gir meg mestringsfølelse. Men jeg har også funnet Pilates. Det liker jeg og er veldig bra styrketrening for meg og min kropp! Jeg liker det så godt at jeg setter av litt ekstra tid i hverdagen min. Jeg gjør dette hjemme, trener med en app.

Dette vil jeg frem til! Kan du finne styrketrening DU liker? Noe du har LYST til å gjøre? Eksempler er bassengtrening, trappetrening, motbakketrening,  treningsstudio, gruppetrening, dans og mye mer. Du kan gjøre mye forskjellig og du kan gjøre det overalt!

Les mer om styrkeuka her

Du finner gode treningsøvelser her

Jeg vil dele gode tips og gode artikler rundt styrketrening på facebooksiden Mallemey gjennom hele uken i uke 44.

Finn DIN styrketrening, du også! <3

Smilet i ditt eget speil

Chris Holsten beskriver det så godt i sangen sin. Om masken vi bærer, hvordan vi viser oss til verden.

Jeg føler at jeg er ekspert på dette; ikke vise hvordan jeg egentlig har det, ikke vise følelser, ikke vise smerter, ikke vise det jeg bærer inn i meg. Men alt dette er der, å leve med fibromyalgi er ingen dans på roser. Jeg har heldighvis mange gode dager, men også dager der jeg føler for å stikke hodet under vann for å skrike, så ingen hører meg…

Sangen har rørt meg fra første gang jeg hørte den og enda mer da jeg satt meg inn i teksten. Jeg kjente meg igjen! Så mye!

Nå tenker du kanskje at jeg bør ha kommet over dette? Fasen der vi synes det er vanskelig å snakke om det, fasen der vi føler ingen forstår? Jeg som har levd med diagnosen lenge?

Kanskje litt. Dette er noe jeg har satt meg inn i, jeg har lest mye informasjon som hjelper meg og skrevet mye om det. Men allikevel føler jeg at jeg har et stykke igjen. Hvem er jeg? Er jeg hun med fibromyalgi? Hvor står jeg? Hva blir min vei i livet? Fremdeles mange spørsmål. Ikke alt som kan besvares. Noe kommer mens veien blir til. Det er en prosess, kanskje en prosess som værer livet ut?

Mitt smil er der, men ikke hver dag…

Kan vi smile sammen?

Det hjelper! Det hjelper å vite at du ikke er alene! Vi er mange som lever med fibromyalgi, mange som har en hverdag som ikke er like enkelt bestandig, mange som ønsker å forstå. Felleskapet betyr mye for meg!

Jeg treffer dere her på bloggen, på Facebook, men også i min lokale revmatikerforening, i mitt fylkeslag og i alle ledd i Norsk Revmatikerforbund. Noen har litt andre diagnoser, men mange opplevelser deler vi. Jeg er Likeperson og kan kontaktes dersom du trenger å snakke med noen som har diagnosen.

November 2021 hadde fylkeslaget i Nordland satt opp en diagnosekonferanse på Hotell Ramsalt i Bodø. Der  hadde vi flere spennende foredrag, samt parallelle sesjoner med foredrag om forskjellige diagnoser. Jeg hadde et foredrag om fibromyalgi og stilte opp til et gruppemøte i slutten av dagen, der vi som ville snakke mer om fibromyalgi, møtes. Det ble veldig fint! Fint å treffe andre med fibromyalgi!  For meg er det kjempeviktig å møte andre som kjenner seg igjen, det betyr faktisk mye for min hverdagsmestring!

 

Takk for at du leser bloggen min! 💜

Dine mål betyr alt!

Jeg har skrevet mye om våre mål. Mål er viktig i vår kroniske hverdag, men har du tenkt over at alle jobber frem til sine mål? Å sette seg mål er viktig for alle; unge og eldre, kronikere og friske folk, absolutt alle! Da snakker jeg om alle områder i vår hverdag; kosthold, trening, husstell, fritid, sosialt, det gjelder alt!

Og det fungerer! Hvordan?

Belønning!

Det vi gjør med våre husdyr, er faktisk veldig viktig for oss selv også! Vi blir belønnet eller belønner oss selv når vi har oppnådd våre mål. Det kan være store mål, men også mindre mellom-mål.

Vi ser det mer og mer i samfunnet. Vi blir belønnet av butikker for å ha handlet der, vi blir belønnet med bonus når vi har handlet så  og så mye, vi kan samle stempler eller klipp når vi når forskjellige turmål, skrive våre navn i en turbok om vi når målet, vi kan svømme for et mål og være med i trekning av en premie, vi kan samle på toppturer, vi får en medalje når vi gjennomfører for eksempel et løp og mye, mye mer.

Og det fungerer! Ikke bare for å nå de store mål, men også ved små delmål gjennom dagen din!

Jeg kan gi deg noen eksempler fra min hverdag.

Jeg trener med en app som heter Ifit. Der har jeg mulighet til å gjennomføre en eller flere utfordringer hver måned. Klarer jeg det, så får jeg  kjøleskapsmagneter i posten. Og gjett om jeg blir glad når de kommer! 🙂 Jeg skriver mine turer som er lengre enn 1 time i en turbok hjemme. Målet hvert år er å klare flere enn året før. Belønningen er min stolthet og mestringsfølelse! Når jeg løper og det kjennes tungt, setter jeg mål på 5 minutt. Klarer jeg de neste 5 minutt, blir jeg veldig glad, så 5 minutt til! Hovedmålet er å gjennomføre dagens økt; da kan jeg være kjempestolt! Belønningen er god-følelse i kropp og sjel. Min måte å klare å fullføre tunge økter! Og klarer jeg å jobbe med min trening hver uke hele året, skal jeg kjøpe nye joggesko i januar. En herlig belønning! Jeg var stolt da jeg gjennomførte NLP kurset og besto eksamen i vår, men jeg ble enda mer stolte da jeg fikk sertifikatet med det fine gullstempelet hjem i postkassen, helt fra USA!

Men jeg har også hverdagslige mål. Denne uken er målet å vaske badet og holde huset på stell. Neste uke er det sengeskift, ogsv. Min måte å fordele husarbeid. Målet kan også være en kort tur hver dag, kanskje et kafetreff hver måned, en time med egentid tre ganger i uken og mye mer! Belønningen her er viktig mestring i hverdagen og mindre utmattelse.

Ingen skam å snu! Mål kan endres og justeres! Ser du at du ikke kommer i mål denne gangen? Ingen problem! Juster målet ditt, så det bli oppnåelig. Oppstår det noe som stopper deg? Ny dag, nye sjanser!

Hvordan har du det i din hverdag, hva er dine mål? Dine belønninger?

Du kan lese mer om arbeid med våre mål i kategorien mål øverst i bloggen her.

Søvn og fibromyalgi

Søvn er noe som kan være vanskelig for mange av oss. Noen sliter mye og ofte, noen sliter litt. Jeg har skrevet et innlegg med noen tips til bedre søvn som heter Sov bedre. Jeg har delt dette før, men trenger du å se det igjen, finner du det her


Hvordan er det med søvn og fibromyalgi? Blir fibromyalgi påvirket av vår søvn, eller blir vår søvn påvirket av fibromyalgi? Ja og ja!

Dette går faktisk begge veier! I tillegg blir det ofte nevnt som en av mulige årsaken til fibromyalgi. Dårlig søvn over lang tid, forårsaker en stress i kroppen vår. Når kroppen vår kjenner på stress over lengre tid, kan dette være en av flere utløsende faktorer for å utvikle fibromyalgi.

Dårlig søvn ved fibromyalgi er en av symptomene mange opplever. Ubalanse i systemene i kroppen og forstyrret hormonbalanse gir oss dårligere søvn. Men dette er også et symptom som utløser igjen mange andre symptomer. Det påvirker vårt evne til å mestre en hverdag med fibromyalgi.

Hvordan?

50 % av vår søvn skal utgjøre vår dype søvn. Tidlig på natta skal vi da lage veksthormon. Denne skal hjelpe kroppen vår med å reparere våre celler og bygge nye. Senere på natta skal vi lage stresshormon. Denne skal hjelpe våre systemer med å fungere gjennom dagen. En viktig hormon ved aktivitet, trening og alt som skal skje gjennom dagen.

Fibromyalgipasienter får ofte ikke så mye av denne dype søvn som friske mennesker. Hva betyr dette? Det betyr at kroppen vår mangler tid på natta til å danne både veksthormon og stresshormon. Det kan gi oss mer smerter, mer utmattelse og mer uro i kroppen vår. I tillegg kjenner vi mer på fibrotåke.

Men selv om dette er en del av vår diagnose, betyr det ikke at vi bare skal gi oss over! Det kan hjelpe å tilrettelegge best mulig for god søvn og finne roen i kropp og sinn. Det er mange måter å finne roen på; avspenning, pusteøvelser, yoga, og mye mer. Les i innlegget Sov bedre hva mer du kan gjøre for å få bedre søvn. Har du prøvd alt? Ingenting som hjelper? Snakk med fastlegen din!

Hva gjør du for å sove bedre? 💜

Er DU i balanse?

Vi snakker mye om stress. Stress er ikke bra for oss, stress påvirker fibromyalgi, både som utløsende faktor og noe som er med på å opprettholde våre symptomer. Det har jeg skrevet om i innlegget Lifestress, med linker til to gode webminarer.

Så vi skal redusere stress for å få en bedre hverdag? Både ja og nei! Det er bare halve sannheten! 🙂

Jeg har vært med å arrangere en samling for våre tillitsvalgte i NRF Nordland fylkeslag, i Saltstraumen. Nydelige omgivelser! Der hadde vi invitert Anette Myrvang(se bildet), som driver firmaet #finneut. Hun delte sine kunnskaper rundt stressmestring i naturlig form og i naturen. Anette er opptatt av de enkle ting. Å stresse ned skal ikke være vanskelig, du trenger ikke masse utstyr, du skal kunne gjøre det overalt, når du vil.

Det jeg synes er spesielt viktig, er dette med balanse.

Vi trenger å være i balanse! Hva betyr det?

Litt mer av det ene, betyr litt mindre av det andre. Bruker du litt mer tid på å stresse ned, er det naturlig å redusere aktivitetsnivået ditt. Når du har ryddet i hverdagen din for å få mer overskudd, redusert dine gjøremål, får du mer tid og overskudd til å bruke tid på deg og din helse. Dette er en balanse!

Du kan ikke forsøke å stresse ned, samtidig som du holder aktivitetsnivået ditt høyt oppe. Fordi dette betyr at du vil gjøre mye av begge deler! Det fungerer ikke! Da blir balansen borte. Se på det som en vektarm med vekt på begge sider. Stressmestring på den ene siden, dine hverdagsaktiviteter på andre siden. Om du vil gjøre mye av begge deler, knekker vektstangen på midten! Da er det til slutt ingenting som fungerer!

Så ta dette med deg! Finn din balanse i hverdagen. Din balanse mellom ditt aktivitetsnivå og stressnivået ditt, roen din. Litt mindre aktivitet kan gi litt mer ro, økt aktivitet reduserer din evne til å finne roen. For mye ro kan bety for lite aktivitet, det er ikke bra heller, det forstyrrer balansen. Tenk over dette, bli bevist. Det er en god start! 💜