Dine smerter- mine smerter

Smerter er individuelt. Smerteopplevelser er individuelt. Men også vår reaksjon på smertestillende medisiner er individuelt. En del av dette ligger faktisk i våre gener. I fjor leste jeg en artikkel rundt nettopp dette i Revmabloggen, som Diakonhjemmet sykehus har. Du kan lese hele artikkelen her.

Fordi vi reagerer så forskjellig på smerter og smertestillende medisiner, er vi ofte vanskelig å behandle. Våre behandlere deler smertene inn i tre kategorier; nociceptisk smerte, på grunn av ødelagte ledd og/eller betennelser, nevropatiske smerter, på grunn av vevsskade eller nervesykdom, og ideopatiske smerter, som ikke kan forklares av nervesykdom eller vevsskade.(som fibromyalgi) Dette er et viktig utgangspunkt for medisineringen. For eksempel å vite at ved  fibromyalgi mange av  pasientene får lite smertelindring av opiater som for eksempel tramadol, mens noen  har effekt av NSAID, som Paracet. I tillegg er det viktig å ta hensyn til tilleggstilstander, som for eksempel angstlidelser, depresjon, m.m.

Men så har vi våre gener. De spiller en viktig rolle.

Det ligger faktisk i genene våres hvor fort vi klarer å få virkestoffene i medisiner til å fungere. Det er viktig å vite når vi skal behandles. Dette kan vi finne ut av ved en blodprøve. Så får vi svaret på nettopp dette; hvordan er dine gener bygd opp, hvordan reagerer DU på medisiner? Kjempeviktig å vite! Dette kan bidra til å forstå hvorfor du kanskje ikke reagerer på smertestillende medisin, hvorfor du kan føle at legen ikke tror deg når du forteller hvordan du har det. Jeg anbefaler å lese hele artikkelen. Viktig kunnskap! Kunnskap bidrar til mestring! Mestring for en bedre hverdag! Din hverdag!

Men så er det en medisin som er aller-aller-best for meg: trening som medisin! 🙂

 

sommeraktivitet

Det blir sommer igjen!  For mange av oss er dette bra, mange har det litt bedre når det er litt varmere, når vi kan myke opp våre ledd. Men det er ikke sånn for alle! Det er en gruppe mennesker med muskel og skjelettplager som reagerer motsatt på sol og varme. Hos dem blir vondt verre! Noe som er greit å huske på i møte med andre.

Felles for alle er at vi må passe på å beholde aktiviteten. Selv om vi skal kose oss masse, nyte ferietiden og slappe av, trenger våre muskler og ledd fremdeles bevegelse. Vi må passe på at vi ikke stivner! Hva kan vi gjøre? Hva er fint å gjøre og samtidig bra for våre ledd?

Det er mye vi kan gjøre og vi må tenke enkelt! Selv om vi kanskje ikke skal reise til syden, selv om vi kanskje har et mindre budsjett, er det mange muligheter! Har du en sykkel? Eller kan du låne en sykkel? Sykling er bra! Bra for både hodet og kropp. Du får se mye av det som er rundt deg, mye fin natur, vakre byer eller bygd, du kommer langt! Samtidig får du god bevegelse, jobber med balansen og du kan jobbe litt med kondisjon om du setter opp farten.

Men du kan også gjøre det så enkelt som å gå! Gå i byen, gå i fjellet, gå der du vill! Setter du opp farta, jobber du med kondisjonen, ellers er det mange muskelgrupper du bruker når du går i ulendt terreng eller trapper.

Har du kano eller kajakk? Fine sommer aktiviteter, veldig bra for muskler og ledd.

Mulighetene er mange! Du kan også fortsette å trene på treningssenteret eller hjemme i stuen om det er det du liker. Eller du tar treningen med deg ut i hagen. Også her er mulighetene mange! Trenger du inspirasjon, kan du klikke deg inn på trenings- siden til Norsk Revmatikerforbund  her.

Det enkleste og det viktigste er hverdagsaktiviteten vår! Være sammen med barn, barnebarn, eller kanskje tantebarn. Være ute, leke, utforske, nyte, kose. Bruk den ekstra tiden man får om sommeren sammen med de du er glad i. Blir du fort sliten? Gjør gode avtaler, fordel samværet, sett av egentid.

Være ute med hunden, jobbe i hagen, ta en svømmetur. Det er bare å være kreativ! Husk: Beholde fokuset!

Fokus på aktivitet! Aktivitet for god helse! 🙂 

Pandemisommer

For mange av oss blir sommeren ikke som vi hadde planlagt. Hadde du bestilt en tur til syden? Eller Sverge? Danmark? Kanskje du får besøk av flere familiemedlemmer som trenger alternativer til sin Norges- ferie? Har du blitt permittert?  Alt dette og mye mer kan bære på utfordringer, ikke alt er like enkelt å ta på strak arm når man har kroniske plager! Hva skal du ta hensyn til?

Å ha gjester, kan være en utfordring. Jeg har skrevet om dette før, og utfordringen er fremdeles der. Føler du at du må stille opp for dine gjester? Ønsker du å gjøre alt for at de skal kose deg og litt til? Blir det mye servering, matlaging, rydding og sosiale lag? Det er ganske slitsomt, selv om det også er hyggelig. Mange av disse krav, disse forventninger, skaper du selv. Men også dine gjester kan forvente at du er der, at du stiller opp. Hva kan du gjøre?

Du må kommunisere! Først og fremst med deg selv… Ta et lite steg tilbake, se på dine forventninger. Forventninger til deg selv, forventninger til dine gjester. Lag en plan. Så må du snakke med dine gjester når de kommer, eller før de kommer. Selv om det ikke er så enkelt, må du forklare at du har kroniske plager, kjenner ofte på utmattelse og be om et samarbeid. Så kan alle ha det bra! Det er også viktig å forklare at du kanskje ikke kan være tilstede hver kveld eller hele kvelden, selv om du ønsker det. At dine krefter ikke strekker til hele tiden og du trenger egen-tid for å lade opp. Få forståelse! Vanskelig? Du må prøve!

Hvordan er kroppen din nå? Har du kanskje gått glipp av en tur i varmen som du hadde planlagt i våren? Kanskje du er mere stiv av den grunn? Eller du er mere stiv på grunn av manglende behandling under korona pandemien? Da krever kroppen litt ekstra hensyn, du må bruke litt lengre tid på tingene du gjør, og du kan kanskje ikke gjøre alt du hadde planlagt denne sommeren. Kjedelig! Hva må du tenke på?

Kommunikasjon! Også her! Forst og fremst må du kommunisere med deg selv igjen… Avklare dine forventninger til deg selv, hva ønsker du å gjøre, hva kan du gjøre? Så er det de som er rundt deg. De har også forventninger! Kanskje dere har planlagt en lang biltur med familien, eller en storby-tur med venner? Det kan være nok så krevende for en tung kropp. Her igjen, gjelder det planlegging. Sammen. Hva klarer du, hva ikke, og hvilken alternativer har dere? Ikke tenk for vanskelig! Det viktigste er å være sammen, tilbringe tid sammen. Vær kreativ, tenk enkelt!

Jeg ønsker alle dere en kjempefin sommer! Jeg håper sommeren kan være en tid for å lade kroppen, slappe av, masse egentid og koselig samvær med de du er glad i. <3

Jeg skal fortsette å skrive her i sommer, håper dere vil bruke litt tid til å lese mine innlegg. <3

Hvilestrategi med kvernetanker.

Kroppen vår må tåle store påkjenninger. Fordi vi lever med en kronisk sykdom og/eller kroniske plager, må kroppen vår tåle mye mer enn hos friske mennesker. Jeg har tidligere sammenlignet oss med idrettsutøvere; vi har en kropp som må prestere, dag etter dag, år etter år. Forskjellen er at vi ikke kan legge opp når vi blir eldre. Kroppen vår må stå løpet ut, hele livet!

Hvilestrategi er kjempeviktig. Hva er hvilestrategi? For å forklare det, kan jeg gå litt tilbake til fokus på fatigue, i første innlegget. Der skrev jeg om at du skulle se litt på hverdagen, gjøre en liten kartlegging. Ut fra denne kartleggingen kan du da lage en slags plan for hverdagen din. Her kommer hvilestrategien inn! Som hos idrettsutøvere trenger kroppen vår restitusjon; hvile. Hvile er like viktig for kroppen som aktivitet og næring. Derfor må hvile inn i planen din!

Når du ikke har noen plan, er det lett å kjøre på til du kjenner at kroppen ikke tåler mer. Da tar du pause, da kan du hvile! Feil! Når du lager en plan for hverdagen din, på papir eller i hodet ditt, må du legge inn pauser. Du må ta pause før du blir helt utkjørt. Fordi hvis du gjør det, trenger du mindre tid til å ta deg inn igjen, kroppen er fortere på parti med deg igjen. Hvordan er pausen din? Hvordan hviler du? Hvis du legger deg på sofaen og tenker på alt du ikke har gjort ennå, blir hvilen ikke bra. Prøv heller å finne noe som gir deg hvilen du trenger. Kanskje du liker avspenningsøvelser? Eller noe så enkelt som en kopp te og ukeblad? Musikk? Serier? Noe som får deg til å koble av!

Finn din hvilestrategi!

Kvernetanker.

Kvernetanker har vi alle sammen! Garantert! Å ha kvernetanker er vanlig, men når disse blir til dine energityver, må du ta noen grep. Du må verne om energien din! Hva er kvernetanker? Kvernetanker kan deles inn i tre grupper. Tenker du mye på fortiden? Grubler du på noe du har gjort, noe du ikke har gjort, hvordan du oppførte deg på den siste festen, eller noe annet du ikke er helt ferdig med? Disse tanker kan bli til kvernetanker! Tanker som går igjen og igjen uten at de fører til noe. Eller tenker du mye på fremtiden? Hvordan vil fremtiden bli? Hvordan vil sykdommen bli? Mye å spekulere på, mye å tenke på. Tunge tanker som kan stjele energi. Men vi tenker også mye på her og nå. Tenker katastrofetanker, stresser, bekymrer oss. Ofte tanker som heller ikke fører til noen løsning. Tanker som går i ring, igjen og igjen. Dette er slitsomt!

Hva kan du gjøre? Bli bevisst disse tanker! Det er første steget. Også stiller du deg spørsmålet om tankene er hensiktsmessig. Hjelper det å tenke sånn? Om svaret er nei, skulle man tro at det var bare å skyve bort disse tanker. Men så enkelt er det ikke. Tankene har da lett for å komme tilbake med full kraft. Hva kan du gjøre da? Du må avlede deg selv. Gjøre noe for å få andre tanker i hodet. Komme deg ut, trene, lytte til musikk, avspenning, yoga; noe du liker!

Er dette enkelt? Nei! Du må trene! Igjen og igjen! 🙂

Jeg er inne i en tid med dårlig hvilestrategi og mange kvernetanker. Desværre er det ikke så mye å gjøre med dette akkurat nå, men jeg tar små grep.

Nå i juni flyttet vi til Nesna, skal ha et hus uten trapper, tilrettelagt og enkel , i en kommune med nydelig natur. Jeg gleder meg! Men dette har medført mye stress de siste måneder, med huslån, salg av hus, og alt som følger med i prosessen. Det kjenner jeg på kroppen! Det kjenner jeg i hodet! Mange tanker som går igjen og igjen! Ikke så nyttig bestandig! I tillegg har jeg jobbet med et fylkesårsmøte og flere andre møter. Spennende! Men også krevende. Nå blir alt snart rolig. Mere rolig for hodet. Nå kommer arbeidet for kroppen. Vi skal flytte! Spent hvordan dette skal bli, men skal gjøre så godt jeg kan.

Jeg skal holde fast ved mange av rutinene mine, de som gir meg ro og ny energi. For eksempel at jeg står opp i sju tiden, bruker tiden frem til klokken ti til å komme rolig i gang. Tiden i godstolen. 🙂 Jeg skal heller ikke glemme mine turer, hente energi der. Også skal jeg prøve å fordele. Ikke gjøre alt på en gang. Bruke sommeren til å komme i orden. Sist, men ikke minst: jeg skal ta imot hjelp og ikke gjøre alt alene. Jeg har mann og barn  som ønsker å gjøre alt for meg, og helst litt til. <3 Det er bare jeg som må lære å ta imot! 🙂

Så har jeg en liten plan. Min plan. Dette skal gå bra! 🙂