Hvilestrategi med kvernetanker.

Kroppen vår må tåle store påkjenninger. Fordi vi lever med en kronisk sykdom og/eller kroniske plager, må kroppen vår tåle mye mer enn hos friske mennesker. Jeg har tidligere sammenlignet oss med idrettsutøvere; vi har en kropp som må prestere, dag etter dag, år etter år. Forskjellen er at vi ikke kan legge opp når vi blir eldre. Kroppen vår må stå løpet ut, hele livet!

Hvilestrategi er kjempeviktig. Hva er hvilestrategi? For å forklare det, kan jeg gå litt tilbake til fokus på fatigue, i første innlegget. Der skrev jeg om at du skulle se litt på hverdagen, gjøre en liten kartlegging. Ut fra denne kartleggingen kan du da lage en slags plan for hverdagen din. Her kommer hvilestrategien inn! Som hos idrettsutøvere trenger kroppen vår restitusjon; hvile. Hvile er like viktig for kroppen som aktivitet og næring. Derfor må hvile inn i planen din!

Når du ikke har noen plan, er det lett å kjøre på til du kjenner at kroppen ikke tåler mer. Da tar du pause, da kan du hvile! Feil! Når du lager en plan for hverdagen din, på papir eller i hodet ditt, må du legge inn pauser. Du må ta pause før du blir helt utkjørt. Fordi hvis du gjør det, trenger du mindre tid til å ta deg inn igjen, kroppen er fortere på parti med deg igjen. Hvordan er pausen din? Hvordan hviler du? Hvis du legger deg på sofaen og tenker på alt du ikke har gjort ennå, blir hvilen ikke bra. Prøv heller å finne noe som gir deg hvilen du trenger. Kanskje du liker avspenningsøvelser? Eller noe så enkelt som en kopp te og ukeblad? Musikk? Serier? Noe som får deg til å koble av!

Finn din hvilestrategi!

Kvernetanker.

Kvernetanker har vi alle sammen! Garantert! Å ha kvernetanker er vanlig, men når disse blir til dine energityver, må du ta noen grep. Du må verne om energien din! Hva er kvernetanker? Kvernetanker kan deles inn i tre grupper. Tenker du mye på fortiden? Grubler du på noe du har gjort, noe du ikke har gjort, hvordan du oppførte deg på den siste festen, eller noe annet du ikke er helt ferdig med? Disse tanker kan bli til kvernetanker! Tanker som går igjen og igjen uten at de fører til noe. Eller tenker du mye på fremtiden? Hvordan vil fremtiden bli? Hvordan vil sykdommen bli? Mye å spekulere på, mye å tenke på. Tunge tanker som kan stjele energi. Men vi tenker også mye på her og nå. Tenker katastrofetanker, stresser, bekymrer oss. Ofte tanker som heller ikke fører til noen løsning. Tanker som går i ring, igjen og igjen. Dette er slitsomt!

Hva kan du gjøre? Bli bevisst disse tanker! Det er første steget. Også stiller du deg spørsmålet om tankene er hensiktsmessig. Hjelper det å tenke sånn? Om svaret er nei, skulle man tro at det var bare å skyve bort disse tanker. Men så enkelt er det ikke. Tankene har da lett for å komme tilbake med full kraft. Hva kan du gjøre da? Du må avlede deg selv. Gjøre noe for å få andre tanker i hodet. Komme deg ut, trene, lytte til musikk, avspenning, yoga; noe du liker!

Er dette enkelt? Nei! Du må trene! Igjen og igjen! 🙂

Jeg er inne i en tid med dårlig hvilestrategi og mange kvernetanker. Desværre er det ikke så mye å gjøre med dette akkurat nå, men jeg tar små grep.

Nå i juni flyttet vi til Nesna, skal ha et hus uten trapper, tilrettelagt og enkel , i en kommune med nydelig natur. Jeg gleder meg! Men dette har medført mye stress de siste måneder, med huslån, salg av hus, og alt som følger med i prosessen. Det kjenner jeg på kroppen! Det kjenner jeg i hodet! Mange tanker som går igjen og igjen! Ikke så nyttig bestandig! I tillegg har jeg jobbet med et fylkesårsmøte og flere andre møter. Spennende! Men også krevende. Nå blir alt snart rolig. Mere rolig for hodet. Nå kommer arbeidet for kroppen. Vi skal flytte! Spent hvordan dette skal bli, men skal gjøre så godt jeg kan.

Jeg skal holde fast ved mange av rutinene mine, de som gir meg ro og ny energi. For eksempel at jeg står opp i sju tiden, bruker tiden frem til klokken ti til å komme rolig i gang. Tiden i godstolen. 🙂 Jeg skal heller ikke glemme mine turer, hente energi der. Også skal jeg prøve å fordele. Ikke gjøre alt på en gang. Bruke sommeren til å komme i orden. Sist, men ikke minst: jeg skal ta imot hjelp og ikke gjøre alt alene. Jeg har mann og barn  som ønsker å gjøre alt for meg, og helst litt til. <3 Det er bare jeg som må lære å ta imot! 🙂

Så har jeg en liten plan. Min plan. Dette skal gå bra! 🙂

2 kommentarer
  1. Så fint du skriver om Kværnetanker og hvilestrategi.
   Håper du klarer å ta i mot hjelp nå i forbindelse med flyttingen. Du trenger faktis ikke å være flink pike vet du.
   Lykke til, heier på deg🙏

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg