Typisk fibromyalgi?

Mulige symptomer ved fibromyalgi er mange. Noe jeg opplever, føler kanskje ikke du. Men vi som har fibromyalgi kjenner oss igjen i mange symptomer som blir beskrevet i forbindelse med fibromyalgi. Det er faktisk viktig å vite hva som blir beskrevet som symptomer på fibromyalgi. Det kan påvirke våre rettigheter. Hvordan?

Først vil jeg gå inn på våre symptomer. Det som er mest fremtredende er våre smerter. Smerter på flere plasser i kroppen som varierer og eventuelt flytter på seg. De kan sitte i muskler, ledd og selve skjelettet. Smertene kan være sviende, stikkende, eller som tannpine. I tillegg til våre smerter er det en rekke andre plager som kan oppstå. Man kan være stiv i kroppen, plages med utmattelse,  ha dårlig søvn, hodepine, fordøyelsesbesvær, problemer med konsentrasjon og hukommelsen. Ofte blir også nevnt kløe, tørre slimhinner, depresjon, overfølsomhet for lys og lyd og hyppig vannlating. Og enda flere symptomer er det.

Jeg har opplevd at det er veldig opplysende å få høre og lese om symptomene. Ofte har jeg fått en aha- opplevelse; er dette en del av fibromyalgi? Det hjelper faktisk å vite at man ikke er alene med sine plager. Og å få snakke med noen som har kjent på nettopp det du kjenner, gjør virkelig godt! Da jeg var på en konferanse om fibromyalgi, spurte jeg legen etter smerter i brystet;  stive muskler i brystpartiet som gjør meg tungpust. Han sa at dette absolutt ikke var noe som tilhørte fibromyalgi, men i etterkant kom det flere deltagere til meg som opplevde akkurat det jeg opplevde. For meg var det til stor hjelp å høre fra andre som opplevde det samme og dette overbeviste meg om at legene ikke har fått god oversikt over fibromyalgi ennå. Først og fremst bekrefter dette bare viktigheten av å møte andre med fibromyalgi. Sammen er vi sterkere!  Hva trenger vi å vite rundt symptomer og våre rettigheter?

Når noe står på symptomlisten til fibromyalgi, kan dette medføre rettigheter. Jeg plages med tørre øyene. Har fått resept på øyedråper fra legen min. Men det var da jeg var på et mestringsopphold for fibromyalgi og nesten alle hadde tørre øyene,  jeg oppdaget at det var et symptom av fibromyalgi. Neste gang hos legen spurte jeg om å få øyedråper på blåresept på grunn av diagnosen. Det fikk jeg! For meg utgjør dette ca kr 50 per flaske. Kanskje ikke mye, men det blir mye penger i året! Dette er bare et lite eksempel. Og dette beviser igjen at vi må følge med selv, oppdatere oss selv. Ta initiativ, spør legen, finn ut av det sammen!

Sammen er vi sterke! Jeg kan ikke si det ofte nok! Men hvor treffer man andre med fibromyalgi? Her er det flere muligheter. Først og fremst finner du et felleskap på nett;  Facebook siden : Fibromyalgi NRF. Lik siden! I tillegg kan du snakke med fastlegen din om muligheten til å delta på mestringsopphold eller rehabiliteringsopphold for fibromyalgipasienter. Men du kan også delta på temakvelder eller konferanser om fibromyalgi. Vi som er i NRF`s ressursgruppe for fibromyalgi reiser flere steder i landet for å holde foredrag. Spør i fylkeslaget ditt i NRF om de har planlagt informasjon om fibromyalgi. Flere fylkeslag har dyktige fibromyalgikontakter som kan dele mye viktig informasjon. I Rogaland og Sør Trøndelag har vi egen fibromyalgi-lag! Viktigst av alt: , du møter andre med de samme plager som deg! Klikk deg inn på www.revmatiker.no for å finne informasjonen du trenger.

Jeg opplever ofte  problemer med fingrene mine; de kan være vonde og/eller kraftløse. Noe du kjenner igjen? Er det noen spesielle symptomer du sliter med? Noe du undres på? Jeg vil gjerne høre fra deg!

Smertevenn

Denne uken kom nyheten om appen Smertevenn. Et nyttig verktøy for barn med en kronisk sykdom, men også svært nyttig for oss voksne som har kroniske smerter og/eller utmattelse. Appen er utviklet av BURG Norge, i samarbeid med AbbVie as og støttet av Extra Stiftelsen. Et kjempeflott prosjekt! Jeg er stolt over å være i en organisasjon som er i tiden, følger opp utviklingen i samfunnet og står på for å bidra til mestring i hverdagen! I appen kan man registrere sin dager, med smerter og utmattelse. Nyttig for barn med kroniske plager i en tøff skolehverdag. Appen gir oversikt. Hvordan kan den hjelpe oss voksne?

I innlegget jeg la ut sist onsdag, skrev jeg om våre smerter. At vi kan påvirke våre smerter. For å klare det, må vi først kartlegge våre smerter. Vi må ta oss tid til å gjøre en kartlegging over flere dager, helst en hel uke. Dette for å få oversikt, for å klare å se et mønster. Når har du mye smerter? Hva gjør du da? Hva har utløst disse smerter? Kan du gradere disse smerter? Når er de verst? Når er de litt mindre? Når du har fått en oversikt og kanskje ser et mønster, er det mulig å tilpasse dine dager. Prøv deg frem, endre mønsteret, for å få en bedre hverdag. Dette kan også være til hjelp når du er hos legen. Ofte, når du blir spurt hvordan det går, om du har mye smerter, er det vanskelig å svare. Du sier at det går bra, at du ikke har så mye smerter. Ofte stemmer det ikke! Når du har oversikten din, kan du se på det sammen med legen din, dere kan evaluere og lage en plan sammen! Hvordan kan appen hjelpe deg ved utmattelse?

Også ved utmattelse er det viktig å få en oversikt. Et viktig verktøy ved utmattelse er å kartlegge din dager. Her skal du også kartlegge flere dager, helst en hel uke. Når du ser over dagene dine i etterkant, skal du se etter flere ting. Har du en eller flere energikapsler per dag? Energigivende aktiviteter? Noe som gir deg energi? Oppfylles dine tre psykologiske behov? Tilhørighet, kunnskap og å bestemme i eget liv? Når blir du veldig sliten? Gjør du for mye på en gang? Uten å legge inn pauser? Viktige momenter du skal se etter når du har kartlagt dagene dine. Har du fått en oversikt, kan du sette i gang med å lage en plan for å få en bedre hverdag. En plan med energikapsler, pauser før det renner over, aktiviteter du føler du mestrer og med tilstrekkelig egentid. Jeg ser for meg at appen kan være til stor hjelp i kartleggingen av vår utmattelse. Om du vil lese mer om utmattelse, kan du lese tidligere innlegg under kategori utmattelse. Hvordan appen vil se ut og hvordan den virker, vet jeg ikke. Men jeg skal så absolutt prøve den! Kanskje den kan gjøre min hverdag bedre! Vil du prøve?

Appen vil være gratis og kan lastes ned på Google Play og App Store fra 15 mars. En gave til alle på selveste revmatikerdagen! Ønsker du å lese mer om Appen smertevenn? Les artikkelen her. 

 

Gjør usynlige smerter mindre vondt?

Vi som lever med en kronisk sykdom, er godt kjent med smerter. Men hva er smerte egentlig? Smerte kan defineres som en kompleks, subjektiv og ubehagelig opplevelse forbundet med faktisk eller mulig vevsødeleggelse. Vi skiller mellom akutte og kroniske smerter. Når vi opplever akutte smerter, betyr det at vårt indre alarmsystem er i orden. Når vi opplever kroniske smerter, har denne alarmen mistet sin funksjon og er bare plagsomt.

Det finnes tre typer smerter. Nociseptisk smerte, der betennelsen er utgangspunktet for smertene. Nevropatisk smerte skyldes skade i en nerve og vi opplever ofte smerten på et annet sted enn nerven befinner seg, som med isjias. Til slutt er idiopatisk smerte en smerte der vi egentlig ikke vet hva skyldes. Smerter som ikke kan forklares, blir mange ganger tolket som psykisk. Ofte er det feil og et vanskelig stempel for den det gjelder.

Selv om smertene ikke er psykisk, er det mye som påvirker vår smerteopplevelse allikevel. Ikke minst vår oppmerksomhet. Jeg leste et veldig godt eksempel ; En fotballspiller er i kamp og blir sparket hardt i leggen. I samme øyeblikk får han ballen i mål , noe som gjør at han ikke kjenner smertene før jubelen har lagt seg. Noe som vi ikke er oppmerksom på, gjør ikke vondt. Det må vi bruke! Flere ganger er det påvist at når vi klarer å få oppmerksomheten vår bort fra smertene, da får vi det bedre!

Omgivelsen er også viktig i vår smerteopplevelse. Når du har mange rundt deg som er veldig bekymret for deg, synes veldig synd i deg, vil du tåle mindre smerte enn når de rundt deg utstråler positivitet og sier til deg at dette klarer du! Vi tar også etter holdninger til våre kjære og kulturen vi vokste opp i. Vi lar oss påvirke  av måten det omgåes smerter.

Jeg kjenner meg igjen i nettopp dette. Min mor levde med en kreftsykdom i mange år. Hun var alltid positiv og taklet sine smerter på sin måte. Smertestillende ville hun ha minst mulig av. Jeg kjenner at jeg har arvet  mange av mine holdninger fra min mor. Jeg prøver å takle min hverdag, mine plager og mine smerter med den samme positive innstilling som henne.

Gjør usynlig smerte mindre vondt? Nei! Vi som lever med kroniske plager, er vant til å ikke vise våre smerter. Vi ruller ikke rundt på bakken som fotballspilleren som er blitt sparket i leggen. De som kjenner oss godt, kan kanskje se det i ansiktet vårt, men vi er vant til å gjøre disse smerter usynlig. Det gjør det ofte vanskelig for omgivelsen  å forstå hvordan vi har det. Forstå våre smerter. Da må vi huske at hvis vi ønsker at de skal forstå, må vi dele. Men forstår vi selv? Jeg har fibromyalgi og har ofte smerter som ikke kan forankres til en skade eller et betent ledd. Jeg forstår det ikke. Legen forstår det heller ikke bestandig. Det er da de sier at det er psykisk. Mine smerter er ikke psykisk! Allikevel kan våre tanker påvirke våre smerter. Vi skal ikke overse våre smerter, hensyn må taes. Men vi skal ikke gi smertene for mye oppmerksomhet. Vi må finne balansegangen! Balansen mellom å kjenne etter og å ikke kjenne etter. 🙂

Informasjon og inspirasjon til innlegget har jeg hentet i boken: Frisk og kronisk syk . Av Elin Fjærstad.

Ønsker du å vite mer om hvordan du kan håndtere dine smerter? Norsk Revmatikerforbund har satt opp to Webinar om nettopp dette. 02.02.2023 med Elin Fjærstad og 09.03.2023 med Torill Berge. Begge dyktige psykologer ved Diakonhjemmet sykehus.

Meld deg på! Passer det ikke akkurat da? Når du har meldt deg på får du opptaket i etterkant og kan se det når det passer for deg. 💜

Her kan du lese mer om webinarene og finne påmeldingslinken.

 

 

Er du sykt aktiv?

 

 

I starten av april skal jeg være med å arrangere et Sykt Aktiv kurs i Rana og jeg tar dere med på reisen! Har du hørt om frisklivsagentene i Norsk Revmatikerforbundet? For noen år tilbake satt NRF i gang med en ny satsning. De hadde oppdaget at medlemsgruppen som var mellom 25 og 55 år, manglet et godt tilbud. De som var i denne aldersgruppen var blitt for stor til barne og ungdomsgruppen, men følte seg slettes ikke hjemme blant den eldre garden! NRF startet så  å utdanne Frisklivsagenter som da igjen kunne arrangere mestringskurset Sykt Aktiv. Hva er et Sykt Aktiv mestringskurs?

Sykt Aktiv er et mestringskurs med fokus på trening som medisin. Vi går inn i hverdagen til deg med kroniske plager, ser på aktivitetene, tilbyr verktøy, jobber med målsetning og mye mer! Alt du trenger til å få en hverdag som du mestrer, en hverdag med mer glede og en hverdag som er sprekere enn du hadde før! Vi tilbyr et kurs sammen med andre i din aldersgruppe, hvor dere blir kjent med hverandre, lærer av hverandre og opplever et nytt felleskap . Synes du dette er spennende? Lurer du på hvor du kan delta på et sånnt kurs?

Mange frisklivsagenter er opplært siden NRF startet sin satsning. Flere fylkeslag fikk sine egene frisklivsagenter og jeg ble frisklivsagent i Nordland. I 2016 arrangerte vi i Nordland et Sykt Aktiv kurs i Spania. Et flott kurs med flotte deltagere! Nå har vi i Rana Revmatikerforening fått vår egen frisklivagent! Unni Nygård Tangen skal sammen med meg arrangere et Sykt Aktiv kurs første helgen i april her i Mo i Rana. Vi får låne lokaler på Helgelandsykehuset og starter kurset fredags ettermiddag. Vi skal være sammen hele helgen og avslutter på søndag. Vi følger opp kurset med en ettermiddag i etterkant av kurset, der vi avslutter med siste bolken. Et kursopplegg som er veldig bra, godt gjennomtenkt og kvalitetssikret. Er kurs som er åpent for alle, også når du ikke er medlem i Norsk Revmatikerforbund.

Her kan du lese mer om Linda, som fikk en bedre hverdag etter å ha deltat på et Sykt Aktiv kurs: https://www.revmatiker.no/linda-fra-ostfold-i-dag-far-ikke-smertene-sa-stor-plass-i-livet/

Syntes du dette høres spennende ut? Ta kontakt med oss i Rana for mer informasjon. Vi har åpnet påmeldingen! Ønsker du å delta på et sykt aktiv kurs og bor du ellers i landet? NRF arrangerer flere Sykt Aktiv kurs. Gå inn på www.revmatiker.no og se på aktivitetskalenderen når neste kurset arrangeres. Du kan også ta kontakt med fylkeslaget der du bor og spør om det skal arrangeres et sykt aktiv kurs i ditt fylke. Noen plasser i landet blir kurset arrangert i samarbeid med frisklivssentralen. Et flott samarbeid mellom våre frisklivsagenter og kommunen!

Jeg skal ta dere med gjennom kurshelgen i april; for å gi dere et lite innblikk i hva dette er, vise verdien av et sånt kurs og inspirere dere til en sykt aktiv hverdag!

Dette kurset anbefaler jeg alle! Dette er veien til en bedre, gladere og sprekere hverdag! 🙂

 

Med utmattelse i fokus

For å få en bedre hverdag med utmattelse, trenger vi en bredere forståelse. Vi trenger å forstå mer selv, men også de som er rundt oss og de vi møter i helsevesenet. På  Nordlandssykehuset har de nå tatt utmattelse på alvor! For en stund siden ble jeg kontaktet av lærings og mestringssenteret (LMS)  på Nordlandssykehuset i Bodø. Vi avtalte et møte for erfaringsutveksling og for å se videre på fremtiden. Det ble et herlig møte! Et møte med personalet fra LMS i Bodø, der LMS Lofoten/Vesterålen var med oss på Skype, noen fra personalet til revmapoliklinikken,  noen fra biblioteket og noen fra brukerorganisasjonen for lymfekreft. Et rom fullt med engasjerte mennesker! På Nordlandssykehuset ønsker de å sette utmattelse på dagsorden. Utmattelse er ikke bare noe  vi som har muskel og skjelettlidelser sliter med; mange mennesker med andre diagnoser opplever å ha utmattelse som et symptom.  Derfor ønsker Nordlandssykehuset å informere og oppdatere sitt helsepersonale rundt utmattelse, alle  du møter når du kommer på sykehuset. Men de har et stort fokus på dette på revmaskolen også, der de underviser både deg som er pasient og dine pårørende. I fremtiden vil de gå enda mer ut med dette og ta informasjon om utmattelse med seg ut av sykehuset, der de skal dele informasjon om sykehuset og viktige tema til flere enn bare pasienter.  Det er så bra! Jeg deler engasjementet rundt dette og ser frem til et flott samarbeid me disse herlige mennesker! <3

På møtet snakket vi mye om en hverdag med utmattelse. Å ha utmattelse, å oppleve vedvarende slitenhet, berører ikke bare deg. De som bor sammen med deg er i høyeste grad berørt av dette! Om du har barn er det viktig å snakke med de. De trenger å forstå. Og selv om de er liten, forstår de mer enn du tror. Også din partner trenger å forstå. Felles for dem er at de ønsker at du skal ha det bra. Når du har satt deg litt mer inn i dette med utmattelse, når du ser at du må ta hensyn til deg, din kropp og dine begrensninger, er det tid for å involvere dine kjære. Fordi sammen kan dere bygge en hverdag som fungerer bedre for alle! Med litt tilrettelegging, litt ekstra tid til hvile, kan du kanskje være med ut en tur i snøen? Utetid for hele familien? Dette er bare et lite eksempel på det dere kan oppnå ved å stå sammen. <3

Også dine venner blir påvirket av din utmattelse. De opplever kanskje at du er mer fraværende, ikke møter opp like ofte, trekker deg litt tilbake? Snakk med dine venner! Fordi også de trenger å forstå! Også de ønsker bare at du skal ha det bra! Også her kan ting tilrettelegges! Vi trenger våre venner! En av våre tre psykologiske behov er samhørighet. Vi mennesker trenger å føle at vi hører til et sted, vi trenger fellesskapet. Og om vi kanskje ikke er i arbeid lenger, trenger vi å finne felleskap et annet sted. Blant våre venner, i en revmatikerforening, turgruppe, eller andre plasser. Vi mennesker ønsker å være sammen. Også når vi er syk! <3

Hvordan kan du lære mer om utmattelse? Du kan klikke deg inn på http://www.revmatiker.no. Når du da går videre til – du og diagnosen- mestring, finner du mye god informasjon. Jeg selv hadde mye glede av å lese boken Lev godt med Sykdom som dere ser på bildet her. Noen lokale revmatikerforeninger  tilbyr et selvhjelpskurs for utmattelse. Ta kontakt med Norskrevmatikerforbundet eller se på aktivitetskalenderen på samme nettside som nevnt ovenfor. Men du kan også ta kontakt med legen din og snakke om tilbudet i helsevesenet som er tilgjengelig for deg. Revmaskolen, som jeg nevnte, er kun for de som har inflammatoriske ( med betennelser ) revmatiske diagnoser. Finn frem til det som passer best for deg! Lær mer om utmattelse! Det hjelper! 🙂

Årsaken til fibromyalgi

Hva er årsaken til fibromyalgi? Det finnes ikke bare et svar på spørsmålet. Vi kan lese om mange mulige årsaker, felles for disse er at ingen er 100% sikker. Det er fremdeles mulige årsaker. Det pågår mye forskning rundt fibromyalgi og årsaken er et  tema som blir lagt stor vekt på. Fordi dette er kjempeviktig! Når vi får et endelig svar på hva som er årsaken til fibromyalgi er dette et viktig steg på veien til rett behandling! Det er nettopp dette vi venter på!

Hva er de mulige årsaker til fibromyalgi? I informasjonsheftet som Norsk Revmatikerforbundet har ute på sine nettsider beskrives det på følgende måte:

Det er ganske sikkert at det ikke finnes en konkret årsak til fibromyalgi. Det dreier seg heller om en årsakskjede, som varierer noe fra person til person. En mulig årsak kan være en dysfunksjon i nedstigende nervebaner og sentral sensitisering. Vanskelige ord! Man kan også si at på grunn av langvarige smerter oppstår det en feilkobling og forandring i våre nerveceller og nervebaner. Det er flere elementer som kan bidra til opplevelse og grad av smerte; både nevrofysiologisk, hormonelle, følelsesmessige og kognitive faktorer.

Hva vil det si? Det vil si at mye kan være med på å bidra til at vi utvikler fibromyalgi. Først og fremst kan en faktor ligge latent i kroppen vår. Det er i genetikken, i vår arv. Mange opplever at det er flere i en familie som har fibromyalgi. En annen faktor er disse langvarige smerter. Dette gjelder da smerter i kropp og sjel. Jeg leste denne uken en artikkel der forskere i USA har gått veldig inn på store traumer i barndommen som en stor årsak av blant annet fibromyalgi. I vårt voksne liv kan vi også oppleve vanskelige og vonde perioder. Jeg har opplevd  perioder i livet mitt med ekstra store emosjonelle påkjenninger. Jeg føler at dette har gjort meg sterkere. Men kanskje dette er en av faktorene til min diagnose? I tillegg har vi langvarige smerter i kroppen vi kan være utsatt for. Det kan være mye forskjellig; alt fra traumer og prolaps til kroniske sykdommer som gir smerter. Mange som har for eksempel en revmatiske diagnose som leddgikt har en fibromyalgidiagnose i tillegg.

Som du ser; mye kan sies om årsaken til fibromyalgi. Jeg kunne har skrevet mye mer! Jeg er glad for forskningen som pågår kontinuerlig! Det gir meg håp på en fremtid der forholdene rundt fibromyalgi er mer avklart og ryddig. Men det er noe vi aldri kommer bort fra: vi er alle forskjellig, vi opplever alle forskjellige årsaker til nettopp vår diagnose og vi opplever vår hverdag og våre smerter på en forskjellig måte. Fellesskapet finner vi i de store linjer, gjenkjennelsen og forståelsen….. <3

Våre kjære

Når du er usynlig syk, er hverdagen ikke like enkelt bestandig. Men  til våre pårørende og venner, blir også  hverdagen påvirket. Det kan være tøff å leve med noen som har kroniske plager. Mye som skal taes hensyn til, mye som må tilpasses. Men også mye som skal forståes, ikke minst. Vi snakker mye om mestring, der kunnskap om våre plager og vår diagnose er en viktig start. De som er rundt oss trenger også å mestre! De trenger også kunnskap!

Vi har mange rundt oss. Alt fra partner, samboer, til  barn og barnebarn. Det er forskjellig fra meg til deg og til alle. Felles er at vi ikke er alene. I tillegg har vi våre venner. Først og fremst må vi huske at våre kjære ønsker bare at vi skal ha det bra. Det er viktig! Viktig når vi sliter med dårlig samvittighet fordi vi gjør alt litt vanskeligere i  hverdagen. Når mamma ikke kan bli med på dagstur fordi hun har så vondt. Når du må avlyse en romantisk middag fordi magen har slått seg vrang(igjen!). Når du må avlyse en kopp kaffe på i byen for femte gang. Når du ikke kan sitte barnevakt fordi formen er på bunn.  Da har vi så mye dårlig samvittighet at det gjør vondt verre. Det er da kunnskapen kommer inn. Våre kjære må forstå! De som står oss nær blir ofte overvurdert. Vi tror at de kjenner oss så godt at de vet hvordan vi har det. At de ikke trenger en forklaring, at de skjønner sammenhengen. Det gjør de ikke! Vi har akkurat begynt å forstå selv hvordan vi har det! Det har tatt tid. Våre kjære trenger også tid til å forstå, og de trenger at du sier hvordan du har det. De trenger å vite hva som skjer med deg, hva de kan gjøre for at du kan få det bedre. Dette gjelder både våre barn, barnebarn,  partnere og venner.  De vil vite! Fordi når du får det bedre, når du får en lettere hverdag, får også dem det bedre! Da får alle det bra! Får du dårlig samvittighet fordi alle må ta hensyn til deg? Føler du deg lite verdt? Du ville ha stillet opp akkurat like mye om en av dine kjære hadde en usynlig sykdom. 🙂  Nå er det bare sånn det er, du har ikke bedt om å bli usynlig syk. Husk det!

Når jeg har skrevet om smerter i tidligere innlegg, har jeg forklart at våre smerter blir påvirket av vår omgivelse. Vi blir påvirket av det som skjer rundt oss. Vi trenger å ha gode holdninger rundt våre smerter; ikke gi dem for mye oppmeksomhet, gjøre noe som kan virke smertelindrende, ta hensyn til kroppen vår. Det er viktig at også de som er rundt oss forstår litt mer om dine smerter. De trenger at du sier hvordan det er, hva du tenker, hva du gjør og hva du ikke gjør. Sammen er dere sterkere! Også dine kjære kan få spørsmål rundt din sykdom. Spørsmål som er vanskelig å svare på. Spørsmål som kan være vondt. Dere må snakke sammen for å stå sterk i deres hverdag. Og jeg sier igjen: Sammen er dere sterkere!

Trenger dere hjelp? I Norsk Revmatikerforbund avholdes det  kurs for deg og dine pårørende .Av og til i sentral regi, men også flere lokalforeninger kan tilby kurs for par og pårørende.  Følg med på www.revmatiker.no på aktivitetskalenderen om det kommer noe dere kan delta på.  I tillegg er det  mange rehabiliteringssentre som  tilbyr mestringsopphold der både du og pårørende kan delta. Snakk med fastlegen din om mulighetene for deg og dine.

Treningsmål

Selv om vi havner i kjelleren av og til; noe som følger med på et liv som kroniker, vet vi at vi kommer oss opp igjen! Det går over! Og noe som er veldig viktig ved muskel og skjelettplager, er trening. Om vi liker det eller ikke; vi trenger trening for å styrke våre muskler og ledd. I tillegg til å ha en aktiv hverdag. Det er viktig å holde seg i aktivitet og det er ofte små grep som skal til for å få inn litt mer hverdagsaktivitet. Ta trappene istedenfor heisen, gå av bussen litt før, ta sykkelen til butikken om du kan, kom deg ut i friluft og mye mer. Disse hverdagsaktiviteter hjelper på at vi blir mindre stive i kroppen vår, så vi klarer å fungere på en bra måte. Men vi trenger mer! Vi trenger både styrke og kondisjon!

Hva trenger du? Trenger du motivasjon til å komme i gang med treningen? Eller trenger du motivasjon til å fortsette med treningen din? Jeg synes jeg har trent bra det siste året. Jeg har erfart at trening fungerer som smertestillende for meg. Jeg får mindre smerter av å trene. Dette har ført til at jeg har klart å slutte med mine medisiner! Det er jeg fornøyd med! Men da jeg var på Helse Camp i november i fjor ( du finner innleggene om Helse Camp under kategorien trening øverst i  menyen) har jeg kjent på kroppen at jeg får det enda bedre av mer intensiv trening. Jeg har trent kondisjon for hjerte, lunger og blodkar og jeg har trent styrke for mine muskler og ledd. Men jeg har vært litt  forsiktig. Etter å ha prøvd å trene med mer intensitet, har jeg oppdaget at jeg faktisk tåler godt litt mer action! Og etterpå har jeg kjent at det har mer effekt! Det er bra for minn kropp!

Så mitt treningsmål for første delen av 2019 er å trene med mer intensitet. For å gjøre målet mer spesifikk sier jeg skal trene kondisjon og styrke to ganger i uken, at jeg skal bruke tøffere treningsprogram , de som er mer krevende og de som gjør meg mer svett og sliten. ( jeg bruker appen My Workout) Jeg går rett og slett et nivå opp! For å gjøre målet tidsbegrenset sier jeg at jeg skal ta en vurdering og evaluering i slutten av mars. Jeg blir glad av treningen, samtidig som det er min smertemedisin, så å jobbe med dette målet er attraktiv! I tillegg skal jeg fortsette med min hverdagsaktivitet og andre treninger. Bassengtrening, sykt aktiv,  turgåing, husarbeid, spasertur til byen og mye mer! Alt dette skal gi meg energi og overskudd til mine oppgaver i hverdagen. Klarer du å sette deg et mål? Prøv!

Jeg er kjempeglad for at det er så mange som ønsker å lese bloggen min! Jeg elsker å skrive og har et stort ønske å kunne hjelpe andre med muskel og skjelettplager. Jeg håper bloggen min kan være litt til hjelp i en hverdag med  kroniske plager. Kanskje jeg kan hjelpe nettopp deg? Du kan følge bloggen min ved å finne facebooksiden mallemey, du finner linken øverst. Lik siden! Siden jeg startet med bloggen har jeg fått lov til å dele mine innlegg på mange facebookgrupper der revmatikere og andre med muskel og skjelettplager  er inne på. Jeg sender en stor takk til alle administratorer som har gitt meg lov til det. Jeg må kanskje dele litt mindre der i fremtiden, men håper dere vil fortsette med å dele mine innlegg! Det betyr veldig mye og hjelper meg med å nå enda flere med en kronisk hverdag. Så tusen takk for at dere liker, kommenterer og deler! <3

I kjelleren

Nå har vi akkurat kommet i gang med det nye året og man leser omtrent ikke annet enn gode råd til et bedre liv. Nyttårsforsetter, slanking, målsetning, trening og mye mer. Det kan være utrolig slitsomt og irriterende når du sitter der og har så mye smerter at du nesten ikke klarer å være oppe. Når formen er så dårlig at du helst vil krype under dynen og stenge alt ute. Da trenger du virkelig ikke alle gode råd og mennesker som skriver at man bare skal ta i litt, så blir alt så mye bedre! At du må glemme smertene og komme deg videre. 🙁 Da må du virkelig beherske deg så du ikke kaster mobilen i veggen!

I vår hverdag med kroniske plager havner vi alle sammen litt i kjelleren før eller senere. Nedturer følger med på kjøpet og det kan det bli flere av. Hvordan skal vi takle disse nedturer? Det er ikke så enkelt! Det hjelper lite å få høre at du bare må overse dine smerter, tenke på noe annet, eller trene litt ekstra. Først og fremst er det viktig å vite at disse nedturer kommer. At flere enn deg opplever det. Det er viktig å akseptere at de finnes. Men det er også viktig å vite at disse nedturer er forbigående, det går faktisk over! Men hvordan kommer mann  ut av kjelleren igjen?

Vi må huske at vi ikke er alene! Når du har havnet i kjelleren, når det er mørkt og du finner ikke lysbryteren, må du vite at du kan få hjelp med å finne lysbryteren! Av de du har rundt deg, som kjenner deg. Men også av de som selv har kjent på kroppen hvordan du har det nå. Når jeg har mye smerter, er sliten, har en skikkelig dårlig dag, og det skal være bassengtrening, ønsker jeg helst å være hjemme. Jeg ønsker i hvert fall ikke å sprelle i vannet! Men jeg møter opp allikevel! Hvorfor? Fordi jeg får snakke med andre som vet hvordan jeg har det, andre som forstår. Treningen? Jeg gjør så mye eller så lite som jeg klarer. Men  som oftest er jeg mye bedre når jeg kommer opp av vannet igjen og oppdager at jeg har trent bra uansett! 🙂 Dette er bare et lite eksempel. Jeg kan møte opp på kafe treff her i lokallaget, eller jeg kan ta en telefon til en likeperson. ( du kan finne en likeperson nær deg på www.revmatiker.no) Jeg får god hjelp og forståelse hjemme, men synes det hjelper best å snakke med noen som har kjent det på kroppen, noen som vet. Sammen er vi sterkere!