Turglede

 

Når man er #usynligsyk og har både smerter, utmattelse og andre utfordringer, kan det være vanskelig å finne turglede. Men mye kan gjøres med tilrettelegging og tilpassing. Det er viktig å beholde turglede! Fordi å være ute i naturen betyr så mye! Dette er medisin for vår psykiske helse og vår fysiske helse. Å være ute, kjenne på frisk luft, få muligheten til å la tankene flyte, være i nået, er medisin for hodet. Det gjør godt. Også kroppen din takker deg for turen. Kort eller lang tur; du er i aktivitet, kjenner på pusten og får bevegelighetstrening og styrketrening for ledd og muskler. Trening som medisin!

Forrige helg var jeg en hel helg på tur langt inn i fjellheimen. En helg med stillhet, naturopplevelser og mye aktivitet. Men også en helg med ryggsmerter, regn og null mobildekning! Allikevel er det de gode minner som sitter igjen. Den lørdagen med sol og herlig vær. Den kvelden med padling i solnedgangen. Kvelden rundt bålet med gode samtaler. Glemmer lett at natten på feltsengen ble vondt, glemmer å måtte pakke ned vår lavvo i styrtregn, glemmer  formiddager der man er trett og har en vond rygg etter en dårlig natt. Selv om jeg ønsker å glemme det vonde, må jeg minne meg selv på at jeg må tilrettelegge og tilpasse enda mer neste tur. For jeg skal på tur igjen! Jeg må bare ta hensyn til min helse og mine utfordringer. Jeg skal fortsatt finne turglede! <3

Jeg er ingen ekspert på tur og friluft, men jeg har lært underveis. Dette er mine beste tips:

  • Gode sko. Det er kjempeviktig med riktig skotøy, spesielt for oss som har plager i muskel og skjelett. Les mer om riktig skotøy på siden til Norsk Revmatikerforbundet. Klikk deg inn her.
  • Sammen. Synes du det er kjedelig å gå alene? Finn noen som også liker å være ute og ta turen sammen. Men her er det viktig med kommunikasjon. Har du noen utfordringer? Noe du må ta hensyn til når du går? F.e dårlige knær eller ankler? Snakk med den du går sammen med. Vær åpen om dine utfordringer! Også mange lokallag fra Norsk Revmatikerforbund har turgrupper, der man kan gå sammen med andre som har noen av de samme plager som deg. Finn tilbudet i ditt lokallag her
  • Ingen skam å snu! Kjenner du at turen begynner å ta på? Blir det tøff for kroppen? Gjør turen kortere, selv om målet var en lang tur!
  • Tilpasse. Har du lyst å overnatte ute? Klarer du ikke å ligge på bakken? Det hjelper med en feltseng eller hengekøye! Dette er bare et eksempel. Ta deg en tur til sportsbutikken og se hva de tilbyr!
  • Sikkerhet. Kjempeviktig med sikkerhet når uhellet skulle være ute. Last ned appen hjelp 113. Les mer på siden til Norsk Luftambulansen her.
  • Nyt. Stopp opp, lytt til naturen, lyden av fuglene, vannet, stillheten. Se deg rundt, ta inn prakten rundt deg, farger, åpenhet, former, blomster,  himmelen og alt under den.
  • Tid. Ikke stress! Ta deg tid! Du trenger ikke være først fremme! En tur handler om å være ute, og ikke om hvor fort du går.
  • Gåstaver. Disse er for mange et viktig hjelpemiddel ute på tur. Gåstaver kan hjelpe når du sliter med balansen, de kan rett og slett være en ekstra sikkerhet. De kan også være med på å avlaste ankler og knær. Å gå med staver gir faktisk ekstra uttelling for treningen din. Les mer om stavgang her.
  • Klær. Gode klær er viktig. Hvis du skal gå i fjellet er det viktig å tenke på at det er bestandig kjøligere der enn nede i byen. Det er bedre å ta av deg litt om du skulle bli for varm enn å fryse. Tenk lag-på-lag. Da kan du fjerne et lag når du blir varm. Ull på kroppen er godt for muskler og ledd. Mange muligheter og mange prisklasser!
  • Hvor? Er du usikker hvor du skal gå? Hvor skal du legge turen? Her er det mange muligheter, også for deg som ikke liker eller klarer å gå i fjellet. Norges Turmarsjforbund har mange fine turer, både etter vei og i fjellet. Også Norges Turisforening tilbyr mange fine turer sammen med andre eller alene. Klikk deg inn og finn noe som passer deg.

Jeg håper dette kan bidra til å gi deg litt ekstra turglede! Jeg har selv så mye glede og så mye utbytte av mine turer, både lang og kort, den gleden unner jeg alle!

Har du du noen gode tips?

Hvordan har du det, egentlig?

Dette er et spørsmål du må tenke litt på! 🙂 Og svaret er ikke bare enkelt. Ofte blir vi spurt: har du det bra? Da er det lett å svare: ja, jeg har det bare fint! Mange ganger er dette svaret som blir forventet. De som spør ønsker ikke bestandig å høre hvordan vi har det egentlig.

Jeg har noen ganger startet med å si litt om hvordan jeg egentlig har det når noen spør.  Når jeg da ser at blikket til den jeg snakker med, begynner å vandre og kjenner på meg at denne personen ikke er interessert, blir jeg faktisk litt såret. Det er ekkelt og jeg blir flau. Prøver å avslutte så fort som mulig. Komme meg unna. Med såret stolthet.

Men når jeg nå spør deg: hvordan har du det egentlig? Hva tenker du da? Er dette noe du tenker over? Det bør du gjøre! Vi er i en kontinuerlig prosess som kronikere. Vår hverdag er i endring. Hele tiden. Vi ønsker å mestre, å tro at det går fremover, oppover; et trinn av gangen. Men så kommer disse endringer, nedturer, dårlige perioder.  De som bare kommer og presser oss flere trinn nedover igjen. Høsten setter inn snart; for mange betyr dette en periode med mere smerter, mere utmattelse og dårligere form. Kanskje vi kom høyt på trappen i sommer med forbedret form og mindre smerter. Da kan høsten presse oss langt ned denne trappen igjen.

Det er ofte tungt å kjenne på! Vi kan bli motløse og har da mest lyst å gi opp. Hvordan kan vi la være?

Jeg skal gi deg to svar på spørsmålet hvordan jeg egentlig har det.

  • Jeg har mye smerter nå om dagen. Kjenner godt på omslaget i været, kjenner at høsten er på vei. Jeg gikk en tur i motbakken i går og ble kjempetungt i pusten. Ja, så blir det vel vinter og jeg må forberede meg på mye smerter og en tung kropp. Må bare redusere litt på alt jeg gjør. Tenker av og til på sommeren, da jeg hadde det så fint. Da blir denne høsten en skikkelig nedtur!
  • Jeg har begynt å få litt mere smerter nå om dagen. Kjenner at høsten er på vei, men kjenner også at jeg hadde en bra sommer! I sommer, da jeg hadde det så bra, klarte jeg å trene litt ekstra. Litt ekstra styrke, litt ekstra kondisjon, noen flere turer. Det håper jeg kan hjelpe meg litt fremover. Jeg ble tung i pusten da jeg gikk i går, men det er vanlig i denne tiden. Jeg tok en ekstra pause og gikk litt til. Godt å kjenne at jeg kan bli sliten og svett av trening! Jeg er spent på hvordan denne høsten blir!

Ser du hvor forskjellig vår tankemåte kan bli? Med små nyanser? Jeg sier ikke at du skal være positiv hele tiden! Det går ikke! Vi trenger dager der vi kan si: nå har jeg en skikkelig tung dag! Vi trenger medfølelse, noen som vil høre på oss, noen som forstår. Men vi trenger også lys i våre tanker, vi trenger å vite at det er mer enn bare mørket. Fordi vi skal klatre opp igjen; et trinn av gangen!

Jeg håper dette kan være litt til hjelp for deg. Håper du kan ta med deg litt av det jeg skriver. Del gjerne innlegget videre; kanskje flere trenger et lite lyspunkt? Finn Mallemey  på Facebook. Lik siden! <3

Din stemme for din helse!

Er du lei av å høre om politikk, orker du ikke å lese om alle disse kjedelige valgsaker? Ikke klikk deg bort nå! Hvis du har en hverdag med kroniske plager, hvis du er #usynligsyk, er det viktig med samfunnsengasjement! Selv om du har lite overskudd igjen, er det viktig at du følger med! Det er viktig for deg! Høstens valg gjelder din kommune og tilbud du får i kommunen din! Er du fornøyd med tilbudet du får per dags dato? Da må du stemme for at det skal forbli sånn! Synes du at tilbudet er dårlig? Da må du stemme for et bedre tilbud! Alt dette påvirker direkte din hverdag!

Norsk Revmatikerforbund (NRF) arbeider for å bedre hverdagen og økt livskvalitet til personer med revmatiske sykdommer og muskel og skjelettplager. Blant annet gjennom organisert trening, likepersonstilbud, mestringskurs og mye mer. Men det er ikke nok! Vi er i tillegg avhengig av gode kommunale tilbud for å sikre oss en god livskvalitet til tross for våre plager.

Friskliv er noe som er kjempeviktig! Vår innstilling til livet, så vi kan leve best mulig med våre plager. For å oppnå best  mulig livskvalitet. Med samhandlingsreformen har kommunene fått et stort ansvar for vår helse. Både for forebygging og rehabilitering. Hvordan er det i din kommune? Er det bra? Har dere frisklivssentral? Har dere varmtvannsbasseng? Har dere tilstrekkelig med fysioterapeuter? Tenk litt over helsetilbudet i din kommune! Nå kommer snart alle valgkampstands frem i gågata der du bor. Spør disse politikere litt om saker som er viktig for deg! For i tillegg til helsepolitikk er du kanskje opptatt av skolepolitikk, miljø  eller eldrepolitikk? Spør! Engasjer deg! Ditt valg er viktig! Din stemme er viktig!

Jeg bor i Mo i Rana. Vi har varmtvannsbasseng og lokallaget mitt har en god avtale med kommunen. Men vi har ikke frisklivssentral! Det synes jeg er dårlig og virkelig noe som mangler i en stor kommune som Rana. Fordi friskliv er viktig! Forebygging er viktig!

Vil du helst krype inn i hiet ditt og krysse fingrene for at alt blir bra? Det skjønner jeg! Men det går ikke! Det er fremdeles mange saker i norsk politikk som trenger vår oppmerksomhet og vår engasjement. Denne uken kunne vi lese om Remus Rapporten som NRF har lansert. En ny samfunnsøkonomisk rapport om revmatiske sykdommer og muskel og skjelettplager i Norge. Rapporten viser at det er store geografiske forskjeller i Helse-Norge, og de som bor i distriktene taper. Og rapporten har flere oppsiktsvekkende tall! Du kan lese mer om rapporten og laste den ned her.

Jeg er glad for og stolt over at NRF engasjerer seg. En stor organisasjon som NRF har en viktig stemme i samfunnet. Men her trenger NRF deg; her trenger vi å stå sammen. Vi som er medlemmer, gjør NRF til en stor organisasjon og gir vår stemme styrke. Sammen skal vi jobbe for en bedre hverdag og et godt tilbud der vi bor. For sammen er vi sterke!

Vil du lese mer om sakene NRF jobber med akkurat nå? Les om NRF på Arendalsuka  her!

 

Til slutt et spørsmål: Skal du stemme ved kommunevalget? Ja? Nei?  Synes du det er tungt å stå i lange køer på valgdagen? Det synes jeg også! Jeg bruker muligheten vi har til å forhåndsstemme. Tar det på en dag og et tidspunkt som passer meg. Enkelt og greit. Men vi må stemme! Fordi vår stemme er viktig! 🙂

 

Utmattelse i perspektiv

Er utmattelse/fatigue noe som preger hverdagen din? Mange som har både fibromyalgi og andre revmatiske plager svarer ja på spørsmålet. Men mange er også litt i tvil. Hva er utmattelse egentlig? Er det bare at du er ofte trett? Hvor trett? I dag skal jeg skrive litt mer om utmattelse, for å hjelpe deg å forstå hva utmattelse er. Å forstå utmattelse hjelper deg i bekjempelsen av den!

Trett på en annen måte

Utmattelse er annerledes enn den vanlige trettheten. Utmattelse oppleves ofte som uforutsigbar, og varierer i intensitet gjennom dagen og fra dag til dag. Noen opplever utmattelsen fra morgenen og andre opplever at utmattelsen kommer gradvis utover dagen. Følelsen av utmattelse kan være tilstede hele tiden, eller den kan komme helt plutselig – kreftene forsvinner og reservetanken er tom. Den vanlige trettheten beskytter oss mot overanstrengelse. Et signal fra kroppen om at du trenger hvile. Men ved utmattelse hjelper ikke søvn og hvile på samme måten. Du kan våkne og være like sliten enn når du la deg.

Biopsykososial

Dette er bare et vanskelig ord for å forklare at utmattelse blir påvirket av flere faktorer. Vi har biologiske faktorer; disse prosesser i kroppen vår. Vår diagnose, vår sykdomsbilde, smerter, feber, betennelse, søvn, medisiner. Alt dette og mye mer er med å påvirke vår utmattelse. Vi har psykologiske faktorer; våre tanker, følelser og adferd. Her er det mange energityver vi har mellom ørene! Her er det både bekymring, stress, sykdomsforståelse og mer som tar energi ifra oss. Depresjon kan være noe som oppstår; det er lett å bli deprimert fordi man opplever at man ikke har krefter til å gjøre det man skal. Og hva med perfeksjonismen vår? Ofte legger vi listen alt for høyt for det man vil gjøre. Sosiale faktorer omfatter livssituasjonen vi lever i ; arbeid, skole, støtte eller mangel på støtte, økonomiske problemer, familiekonflikter og mye mer. Alt dette er i høyeste grad med å påvirke hverdagen vår og utmattelsen vår.

Påvirke

Når vi nå har lært litt mer om utmattelse, hvordan kan dette hjelpe oss da? Ja, nå kan vi vite hvilken av disse faktorer som kan påvirkes. Vi kan ikke påvirke våre biologiske systemer. Det vi har rundt oss er ikke bestandig så lett å påvirke heller. Men vi kan påvirke noen av de psykologiske faktorer. Vi kan påvirke våre tanker! Du kan lese mer om hvordan i et innlegg jeg har skrevet før. Les innlegget her.

Du kan også gå inn i kategorien utmattelse øverst i menyen og  finne flere innlegg rundt dette tema.

Du kan også lese mer om egen mestring og utmattelse på sidene til Norsk Revmatikerforbund. Les mer her

Jeg håper innlegget var til hjelp for deg og hverdagen din. Se på dette som en start. Å jobbe med og mot utmattelse krever tid og krefter. Med forståelsen har du dannet grunnlaget. Nå går veien videre, et steg av gangen! <3

Å nå dine mål

Hvorfor skal du sette deg mål? Er å sette seg mål så viktig? Hva gjør dine mål for deg? Ja, å sette seg mål er viktig! Et mål gir deg en retning, og en drivkraft til å jobbe for noe du ønsker å oppnå. Målsetning er viktig i et aktiv liv. Nå spør du kanskje om man setter seg mål bare i forbindelse med trening og aktivitet? Nei! Vi som må jobbe for å mestre vår hverdag som kroniker, vi som kjemper gjennom dagene som #usynligsyk, vi trenger å jobbe mot et mål. Hvordan?

Når vi setter oss mål, er det viktig å huske at veien til målet er like viktig som selve målet. Når du har satt deg et mål, må du lage deg små delmål, små steg på veien. Vi bøyer, tøyer, varmer opp; gjør oss klar for målet. 🙂  Steg som sier noe om hvordan du har tenkt å nå målet.

Når du for eksempel har som mål at du i slutten av sommeren klarer å tilbringe en hel dag med dine barn, barnebarn eller tantebarn i fornøyelsesparken, trenger du en plan hvordan du kommer deg til målet. En sånn dag kjenner du allerede på ryggen når du tenker på det! Da skal det trening til! Går du til fysioterapeut? Snakk med han eller henne om hvordan du kan styrke ryggen og øke utholdenhet. Lag en plan sammen! Eller sett deg ned og lag ditt egen plan! Du kjenner din kropp, du vet hva som skal til!

Er målet ditt å klare å gå på festival i høst? Høre på herlig musikk sammen med mange andre? Herlig, men en stor utfordring for ledd og muskler? Herlig, men med stor fare for å bli skikkelig utmattet? Også her trenger du en plan! Også her skal det trening til! Bygg deg opp, små steg i gangen. Jobb mot ditt herlige mål! Hva med utmattelsen? Også her er treningen viktig. Samtidig må du ha en plan; ikke planlegg mye i uken før, godt med egentid, ingen stress.

Dette er bare to eksempler. Dere har sikkert mange flere! Fordi det er nettopp dette vi gjør: vi setter oss mål. Bevisst eller ubevisst. Mål for vår trening og mål for vår hverdag. Du kan lese mer om å sette seg mål i dette innlegg.

Ingen skam å snu!

Vi kan lage fine mål, viktige mål, men noen ganger går ting ikke som planlagt. Noen ganger reagerer kroppen ikke sånn som forventet. Noen ganger tåler du mindre enn du har gjort før, noen ganger strekker ikke tiden eller energien til. Da må du huske at du kan justere dine mål! Her er det viktig å ikke bare kutte ut å jobbe målrettet, ikke bare glemme alt fordi du ikke klarer. Neida! Da tar du for deg målet og justerer det. Skru ned forventinger, endre på tiden, endre på planen. Og det skal ikke føles som et nederlag! Det skal være en seier at du klarer å justere en plan til nivået som passer for deg! Ble det ikke en hel dag i fornøyelsesparken? Kanskje du klarer ettermiddagen i parken sammen med dine kjære? Ble det ikke en hel festival? Kanskje det ble en helt fantastisk kveld?

Jeg hadde som mål å klare å gå opp Hellerfjellet i løpet av sommeren. En heftig tur. Det har jeg klart! Allerede nå! Vi fikk en fin dag, kroppen kjentes bra, det var bare å prøve! Allikevel hadde jeg klart for meg at jeg skulle kjenne etter. Skulle det vise seg at det var for tøft for kroppen min, skulle vi snu. Da skulle vi korte inn turen. Og fordi jeg var forberedt på det, skulle det ikke bli noe nederlag. Men deg gikk bra! Så stolt! Resultatet er det nye bildet øverst i bloggen. Så jeg kjenner litt på denne stoltheten hver gang jeg åpner bloggen. En påminnelse om at jeg kan!

Les mer om målsetting  på sidene til Norsk Revmatikerforbund. Les her