Utmattelse i perspektiv

Er utmattelse/fatigue noe som preger hverdagen din? Mange som har både fibromyalgi og andre revmatiske plager svarer ja på spørsmålet. Men mange er også litt i tvil. Hva er utmattelse egentlig? Er det bare at du er ofte trett? Hvor trett? I dag skal jeg skrive litt mer om utmattelse, for å hjelpe deg å forstå hva utmattelse er. Å forstå utmattelse hjelper deg i bekjempelsen av den!

Trett på en annen måte

Utmattelse er annerledes enn den vanlige trettheten. Utmattelse oppleves ofte som uforutsigbar, og varierer i intensitet gjennom dagen og fra dag til dag. Noen opplever utmattelsen fra morgenen og andre opplever at utmattelsen kommer gradvis utover dagen. Følelsen av utmattelse kan være tilstede hele tiden, eller den kan komme helt plutselig – kreftene forsvinner og reservetanken er tom. Den vanlige trettheten beskytter oss mot overanstrengelse. Et signal fra kroppen om at du trenger hvile. Men ved utmattelse hjelper ikke søvn og hvile på samme måten. Du kan våkne og være like sliten enn når du la deg.

Biopsykososial

Dette er bare et vanskelig ord for å forklare at utmattelse blir påvirket av flere faktorer. Vi har biologiske faktorer; disse prosesser i kroppen vår. Vår diagnose, vår sykdomsbilde, smerter, feber, betennelse, søvn, medisiner. Alt dette og mye mer er med å påvirke vår utmattelse. Vi har psykologiske faktorer; våre tanker, følelser og adferd. Her er det mange energityver vi har mellom ørene! Her er det både bekymring, stress, sykdomsforståelse og mer som tar energi ifra oss. Depresjon kan være noe som oppstår; det er lett å bli deprimert fordi man opplever at man ikke har krefter til å gjøre det man skal. Og hva med perfeksjonismen vår? Ofte legger vi listen alt for høyt for det man vil gjøre. Sosiale faktorer omfatter livssituasjonen vi lever i ; arbeid, skole, støtte eller mangel på støtte, økonomiske problemer, familiekonflikter og mye mer. Alt dette er i høyeste grad med å påvirke hverdagen vår og utmattelsen vår.

Påvirke

Når vi nå har lært litt mer om utmattelse, hvordan kan dette hjelpe oss da? Ja, nå kan vi vite hvilken av disse faktorer som kan påvirkes. Vi kan ikke påvirke våre biologiske systemer. Det vi har rundt oss er ikke bestandig så lett å påvirke heller. Men vi kan påvirke noen av de psykologiske faktorer. Vi kan påvirke våre tanker! Du kan lese mer om hvordan i et innlegg jeg har skrevet før. Les innlegget her.

Du kan også gå inn i kategorien utmattelse øverst i menyen og  finne flere innlegg rundt dette tema.

Du kan også lese mer om egen mestring og utmattelse på sidene til Norsk Revmatikerforbund. Les mer her

Jeg håper innlegget var til hjelp for deg og hverdagen din. Se på dette som en start. Å jobbe med og mot utmattelse krever tid og krefter. Med forståelsen har du dannet grunnlaget. Nå går veien videre, et steg av gangen! <3

2 kommentarer
    1. Hei 🙂 Har lest bloggen din og syns den gav meg veldig mye nyttig info. Jeg sliter med kroniske smerter og er i utredning for evt fibromyalgi. Jeg har vandrende smerter og mange andre tilleggs symptomer som du har beskrevet i bloggen din. Jeg sliter også til tider med utfordringer vedr utmattelse. Du skriver i et blogginnlegg om at ingen fibromyalgi pasienter har de samme symptomer osv. Jeg lurer i den forbindelse på om at de fleste med denne diagnosen har rygg/ nakke smerter/lidelser? Jeg har som tidligere beskrevet de aller fleste symptomer relatert til denne diagnosen, men ikke ryggsmerter utover stivhetsfølelse da. Veldig fint med en tilbakemelding om din erfaring rundt dette.

      1. Så fint at bloggen har gitt deg noen svar og nyttig info, Gudrun! Ja, som jeg har skrevet, varierer symptomene ofte fra person til person. Det varierer til og med hos samme person! Jeg kan har perioder med vonde hender, men også perioder der de er helt fine! Om ikke du sliter med ryggsmerter, betyr ikke at du ikke kan ha fibromyalgi! Det er flere som deg, som ikke har disse plager. Her må man se helheten; ser på smerter, utmattelse, kognitive symptomer og alt som følger med. Les gjerne flere innlegg som du finner i kategorien fibromyalgi (øverst i bloggen)for flere svar . Håper svaret var litt nyttig for deg! Ønsker deg en fortsatt fin lørdagskveld! 😊

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg