Fibromyalgi og seksualitet

Hva betyr fibromyalgi for vår seksualitet? Hvilken utfordringer møter vi?

Innlegget her er basert på artikkelen fra Ruud Kortekaas, delt på siden til den Nederlandske fibromyalgiforeningen.

Flere studier viser at fibromyalgi ofte går sammen med plager rundt vår seksualitet, det vil si at man ikke får til seksuelle handlinger, det gir ingen glede, eller man får det rett og slett ikke til.

Hvorfor er det sånn og hva kan vi gjøre med det?

Når vi sier ofte, så er det sånn at 76% av kvinnene med fibromyalgi har bekreftet å ha plager med sin seksualitet, mens bare 15% av kvinnene uten fibromyalgi oppgir disse plager. Om seksualiteten til menn med fibromyalgi er lite eller ingenting kjent. Kvinnene med plager sier at de går ut på alle aspekter ved seksualitet; nytelse, glede, fuktighet og orgasme. Hva er det som spiller inn her?

Traumer. Noen har utviklet fibromyalgi etter alvorlige traumer i livet. Disse spiller også en stor rolle i forhold til seksualiteten og gir plager. Her kan man se etter behandling av traumene.

Hormoner. Studier viser at kvinner med fibromyalgi gjennomsnittlig har mindre testosteron enn kvinner uten fibromyalgi. Etter overgangsalderen reduseres nivået ytterlig. Testosteron bidrar til sekslyst. Hormonbehandling kan vurderes, men her må man ta bivirkninger i betraktning.

Depresjon. Studier viser nedsatt sekslyst ved kvinner som har en depresjon og bruker medisiner for det. Her kan det være en tanke å redusere bruk av disse medisiner og bruke alternativ behandling for det.

Søvn. En studie viser til sammenhengen mellem seksuelle plager og dårlig søvn. Å ta grep for å forbedre søvnmønsteret, kan være et alternativ. Råd og tips finner du her.

Bekkenbunn. Flere studier viser til bekkenbunnen, som skal være svakere hos kvinner med fibromyalgi enn hos kvinner uten fibromyalgi. i tillegg er vi klar over at en svak bekkenbunn kan bidra til seksuelle plager. Øvelser for å styrke bekkenbunnen kan være noe man kan prøve.

Smerter. Smerter og stress spiller en stor rolle i forhold til vår seksualitet. Les mer om våre smerter her

Noen angir tap av sin seksualitet, men mange sier de har fått endret sin seksualitet. De får mer glede av kroppskontakt, nye stillinger, ikke-penetrerende seks og seksleker.

Min konklusjon? Vi må gjøre det beste ut av det! Vi må kommunisere med partneren vår, og ta små grep som kan være til hjelp. Også må vi bruke tid til å nyte! 💜

Ikke som alle andre?

Tilbake i hverdagen etter påsken. Hvordan føles det? Jeg håper du hadde en fin påske, som var bra for deg. Men jeg vet også om mange som får litt vondt inn i seg av alle spørsmål og historier om hvordan påsken var. Mange kan føle seg litt utenfor, ikke helt som alle andre.

Hvorfor?

Denne påsken var en påske uten restriksjoner og en påske med fint vær; en påske der man kunne gjøre alt! Men hva med våre kroniske plager? De skaper fortsatt begrensinger. Allikevel kan vi ha det fint, både i påsken, pinsen og 17 mai. På våre premisser!

Jeg har senket skuldrene i påsken; rolige dager på hytta med avslapping, god mat, strikking, en god bok og korte turer. Til og med litt trening. Ingen lange turer, ikke har jeg vært sosial, jeg har bare vært meg. Akkurat det jeg trengte! ☺️

Får jeg dårlig samvittighet av å se og høre om alt det fine folk gjør? Føler jeg meg utenfor?

Nei, ikke nå lenger! Jeg har øvd litt på dette, jobbet litt med dette. Nå gleder jeg meg på andre sine vegner. Blir glad for alt det fine de får til. Men jeg vet også at det er mange der ute som er #usynligsyk, som lever med sine utfordringer- på hverdager og festdager.

Jeg er veldig fornøyd med min påske. Glad for de fine dager jeg hadde, stolt over å kunne nyte det. Disse dager har vært min medisin, akkurat det kroppen min trengte nå. En herlig påske! Men kanskje trenger jeg ikke å ha det akkurat sånn neste påsken. Fordi formen er aldri lik! Noen perioder er bedre, noen perioder er mindre bra. Derfor må vi ta dagene som de er og tilpasse oss etter formen. Også i påsken og andre høytider. Jeg har kjent meg styrket nå som jeg er tilbake i hverdagen igjen. Også er jeg veldig glad for å være tilbake til mine rutiner; fordi de er best…😉

 

Får våre muskler nok oxygen?

Denne uken leste jeg om spennende forskning som jeg tenkte å dele med dere. Spørsmålet her er om våre muskler fungerer bedre etter en behandling som innebærer tilførsel av oxygen gjennom en spesiell anretning.

Dette er noe fibromyalgiforeningen i Nederland har sett litt mer på. De hadde fått inn mange spørsmål rundt dette, så de satte sine eksperter på det. Ekspertene er Ewa Klaver, klinisk nevrofysiologi og Wijo Kop, medisinsk psykolog.

Det har blitt utført noen studier for å forske på dette, men felles for disse er at alle hadde en liten gruppe med deltagere. Forskere er positiv over effekten, men nå er spørsmålet om effekten fortsatt vil være positiv i fremtidige studier. I tillegg er det fortsatt usikker om det er et faktum at pasienter med fibromyalgi har nedsatt oxygennivå i musklene sine.

Så spørsmålet: Har våre muskler god effekt av ekstra tilførsel av oxygen? Konklusjonen av ekspertene er at det kan hjelpe, men vi har ingen bevis for dette ennå. Samtidig må vi ta med oss risikoen forbundet med behandlingen. Behandlingen medfører betydelig risiko ved høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdom.

Les mer om studien her

Hva betyr dette for deg og meg? Vi må fortsatt være tålmodig og vente på ytterlige svar og forskning. I mellomtiden kan vi fortsette med å bruke #treningsommedisin, der vi gjennom trening og aktivitet tilfører ekstra oxygen til våre muskler og andre systemer i kroppen. Det fungerer! Det er bevist! 😀

Behandlingsanbefalinger ved fibromyalgi

Eular- European Alliance of associations for Rheumatology – delte I 2019 sine anbefalinger for behandling ved fibromyalgi. Det er Heidi A. Zangi og Stella Aa. Provan ved Diakonhjemmet sykehus som har oversatt dem til Norsk. Nå, april 2022, er de oppdatert. Men de store linjer er fortsatt de samme.

Her ser dere anbefalinger som er mørkegrønn– høy: Disse er understøttet av flere studier og kan anbefales til alle eller nesten alle med fibromyalgi.

I tillegg er det noe som står i lys grønn – moderat: Disse er understøttet av flere studier og kan anbefales de fleste med fibromyalgi

Også er det noe i gult– lav: Disse er understøttet av flere studier, men effekten er kortvarig og kan ikke anbefales alle med diagnosen.

Hva betyr dette?

Det betyr at vi trenger å trene både kondisjon og styrke for å få en bedre hverdag med fibromyalgi! Vi trenger å styrke våre muskler for bedre funksjon og for å redusere våre smerter. Vi trenger god kondisjon for alle funksjoner i kroppen; blodsirkulasjon, hjerte, men også blodtilførsel til være muskler.

Også alle endorfiner vi frigjør! Våre medisiner som bidrar til at vi føler glede, mestring og reduserer våre smerter.

Hvordan? I bloggen øverst finner du en kategori som heter trening. Der finner du flere innlegg som kan inspirere deg og gi deg nyttig informasjon. Det viktigste er at du må tilpasse! Om du ikke har trent før, må du begynne sakte eller på lav nivå, øke etter hvert. Du må ta hensyn til din kropp, dine muskler, dine smerter. I tillegg må du tilpasse etter dagsform og utmattelse. Trenger du hjelp? Ta kontakt med en fysioterapeut! Sammen kan dere lage en plan for deg, så du kommer i gang og får råd til det som kan passe for deg. Du finner også mange gode treningsøvelser på nettsiden til Norsk Revmatikerforbund. Se de her.  Men et rehabiliteringsopphold kan  også være en fin start på veien til en bedre hverdag. Snakk med fastlegen om dette!

Men det er flere anbefalinger! En blanding av flere tiltak og behandlinger, som avspenning, undervisning, behandling i varmtvann, samt medisiner, har en lav anbefaling. Mens kognitiv behandling, der du jobber med tankemønstre og sykdomsforståelse, har en moderat anbefaling. Det kan fe være psykomotorisk fysioterapi, noe som gir god effekt for mange.

Anbefalinger er mange! På flere nivå! Hva nå? Ta en dag av gangen, husk at vi alle er forskjellig og trenger forskjellige løsninger. Bruk tid, finn det som passer for deg! 💜

Linken til anbefalingene på nett kan du lese her