10 tips for bedre helse

Når vi er syk, ønsker vi bare å bli frisk. Når man har en kronisk sykdom, betyr dette at man ikke kan bli frisk. Allikevel har vi muligheten å gjør noe med vår helse. Helse i hverdagen. Vi kan forbedre den og vi kan være fore var, for å holde oss så frisk som mulig.

Jeg kom over disse helsetips i Norsk Ukeblad og hadde lyst å dele de med dere og belyse de litt.

1. Gå en tur hver dag. Enkelt og greit! Dette er noe man kan variere etter egen helse, dagsform og interesse. Har du en superdårlig dag? Da er kanskje turen til postkassen nok for deg! Kjennes kroppen bra? Kanskje du har lyst å ta en lang tur? Liker du ikke fjellet? Gå da heller og utforske byen din! Det er din kropp og ditt valg!

2. Slutt å røyke. Viktig for helsen! Vi som har en revmatisk diagnose har økt risiko for hjerte og karsykdommer. Derfor er det ekstra viktig å stumpe røyken. Vanskelig? Be fastlegen om hjelp!

3. Finn en treningsform du synes er gøy, og tren litt hver uke. Det er kjempeviktig å like treningen din! Det hjelper for motivasjonen og du har større sjanse for å nå målene dine.

4. Slutt å bekymre deg for ting du ikke får gjort noe med. Bekymringer er energityver! Disse forverrer utmattelsen din. Stopp opp og bli bevisst dine tanker og bekymringer. Er de reelt? Hjelper de? Nei? Da bør du ikke gi de noe stor plass i dagen din.

5. Flytt oppmerksomheten til her og nå. Minfulness. Vår fortid kan vi ikke gjøre noe med, vår fremtid er ikke fastsatt ennå; lev i nået!

6. Spis mer frukt og grønnsaker. Det hjelper deg til å få et fullverdig, variert og riktig kosthold. Frukt og grønnsaker inneholder både fiber, vitaminer og nyttige næringsstoffer. I tillegg er de fargerik; det gjør matfatet attraktiv!

7. Drikk mer vann, mindre kaffe. Vann er den absolut beste tørstedrikken. Vi skal ikke slutte å drikke kaffe, men vi kan være bevisst på mengden for å redusere inntaket av koffein, fettstoffer og annet vi ikke har godt av. 🙂

8. Spis mindre sukker og mer fisk. Det er påvist at sukker gir næring til betennelser vi har i kroppen. Sukker er med på å gi oss mer plager i muskler og ledd. Det vil vi ikke! Fisk er en viktig kilde for omega-3. Noe som er bra for muskler og ledd. Her er det mye å velge mellom. Finn fisk du liker!

9. Del tiden din med mennesker som gir deg energi og glede. Også på jobb.To samtaler på 10 minutt kan gi deg noe helt forskjellige følelser. Den ene kan tappe deg for energi, gjør deg nedstemt og den andre kan gi deg glede og fornyet energi. Vær bevisst hvem du omgås og hvem som er bra for deg! <3

10. Spis mange små måltider istedenfor en stor i løpet av dagen. Vår kropp trenger restitusjon! Å leve med kroniske plager krever ekstra mye av kroppen vår. Det krever næring og søvn. For en stabil blodsukker og bedre fordøyelse anbefales det å spise flere måltider i løpet av dagen.

Jeg håper du fant disse tipsene nyttig! Ta de med deg i hverdagen din! 🙂

Frie tanker

Er tanker bare tanker? Jeg tror ikke det! Vi kan undersøke troverdigheten av våre tanker og finne ut hvordan de påvirker oss. Da står vi friere til å velge om vi skal lytte til dem eller ikke. Det kan gjøre en stor forskjell i hverdagen til meg og deg som er #usynligsyk. Jeg trenger ikke å høre på alt det rare og skremmende jeg tenker. Jeg kan heller finne tanker som er konstruktiv og som gjør det lettere å være meg.

Styrken i våre tanker

I innleggetstyrken i våre tanker , som jeg har delt med dere før, har jeg skrevet litt om hvordan vi kan påvirke våre tanker. Fordi det er tankene våre vi kan påvirke. Vi kan ikke tenke oss friske, men vi kan tenke oss sterke og verdige. Dine tanker er en viktig faktor i kampen mot utmattelse og din mestring i hverdagen. Du kan lese hele innlegget her.

Tankesortering

`Denne tirsdagen våkner jeg klokken sju. Har våknet av ryggen, som er fryktelig vondt. Når jeg prøver å snu meg, kjenner jeg at også venstre hoften har bestemt seg for å være vrang i dag. En sånn dag! Nå kommer de vonde tanker; jeg synes veldig synd i meg selv. Hvorfor må jeg ha det sånn? Hvordan skal det gå? Det går vel bare en vei! Hvorfor ikke bare holde seg i sengen hele dagen?  Men så slår jeg tankene ifra meg. Det er bare å komme seg opp, selv om klokken er bare sju. Det blir bedre når jeg er kommet ned i stuen, får litt kaffe og frokost. Jeg må huske å ta noen ekstra øvelser for ryggen i dag, og tøye hoftene litt ekstra. Når jeg svinger føttene over sengekanten, ser jeg frem til en ny dag, ser frem til turen min, ser frem til lunsjen jeg skal spise ute, ser frem til mine daglige gjøremål. Dette er livet mitt, og det er slettes ikke så verst!´

Er dette et eksempel du kjenner deg  igjen i? Jeg tror dette er noe vi alle opplever, ofte! Og hvis de vonde tankene hadde fått bestemt over meg, hadde jeg vært en syk og ensom dame. Da hadde fibromyalgien fått bestemme. Utfordringen for oss er å la livet fortsatt være i forgrunnen og sykdommen i bakgrunnen. Da må vi lære å snakke til oss selv på en konstruktiv måte.

Fra negativ til positiv

Jeg skal ikke si at du bare skal tenke positive tanker! Det er ikke naturlig og det er ikke det jeg skal frem til. Men det er de konstruktive tankene du skal lytte til, det er dine støttetanker. Dine negative tanker hemmer deg. Du skal ikke gi dem stor plass. Nå som du er blitt bevisst dine tanker, har du mulighet å påvirke dem. Når du trener og får veldig vondt i musklene  dagen etterpå, er det lett å tenke det verste. Det er lett å tenke at du ikke tåler trening, at det ikke er håp for deg. Men er det en fornuftig tanke? Har ikke du lest at det er vanlig å få smerter etterpå? At det blir bedre og at du trenger å trene for å bli bedre? Eller at du heller må gå litt mer forsiktig frem neste gang; bygge opp og bli bedre?  Da må du heller tenke disse tanker! Se frem til bedringen! Der hjelper!

Mental trening

På denne måten må du trene. Ikke bare fysisk. Nei, vi trenger like mye mental trening. Vi må styrke våre tankemuskler. Vi må bygge opp mental styrke, det skal hjelpe oss til å leve godt i en hverdag som #usynligsyk. Og det skal vi klare! <3

Informasjonen jeg bygger på er hentet i bokenLev godt med sykdom fra Torkil Berge og Elin Fjærstad.

Ja du kan!

Har du lest om Trine, som løp Birkebeinerløpet i Lillehammer? Trine er 38 år og har hatt leddgikt helt siden hun var ung. I år trosset hun sykdommen og løp Birkebeinerløpet. En stor prestasjon! Kan man trene og løpe så mye med en revmatisk sykdom? Svaret er ja! For mange år siden var rådet å ta alt av bevegelse og trening forsiktig når man hadde en revmatisk sykdom. Nå er rådene motsatt. Vi kan trene og vi skal trene! Med god veiledning og oppfølging kan vi bruke trening som medisin. Les hele historien om Trine her

Bildet er hentet fra artikkelen i nyhetsarkivet på www.revmatiker.no

Jeg blir veldig imponert over mennesker som Trine. Fordi det er ikke enkelt å trosse sykdom, smerter og betennelser. Det krever mot, styrke og tålmodighet. Og  jeg blir glad av å lese at også vi med revmatiske plager kan løpe. En treningsform med lave kostnader, som gir både styrke og utholdenhet. Selvfølgelig er det ikke sånn for alle. Vi er forskjellig, har forskjellige diagnoser og forskjellige utfordringer. Men i Stine sin historie kan du lese at hun klarer det, til tross for tilbakevendende betennelser. Jeg med min diagnose og mitt sykdomsbilde har erfart at løping etter asfalt er for tøff for mine knær, hofter og anklene. Men jeg klarer meg godt i terrenget. Løper ikke, jeg går i fjellet, men liker å utfordre meg selv i motbakker. Styrke og utholdenhet!

Ønsker du å vite mer om løping? Trenger du ekspertise? Willy, som har bloggen Hverdagsaktiv, er ergoterapeut og har selv erfaring med løping og artrose. Les på bloggen eller ta kontakt med Willy her.

Hvordan er det for deg? Klarer du å trene? Utfordrer du deg selv litt ekstra? Hva er vanskelig for deg? Skriv gjerne svar her på bloggen eller på facebooksiden til mallemey. Kanskje du har svarene jeg leter etter? Eller mange andre? Vi kan lære så mye av hverandre! <3

 

 

Usynlig Syk på ferie

Dårlig råd

Er du en av mange som er #usynligsyk? Da vet du også at det ikke er noen selvfølge å ha råd til å dra på ferie. Mange av oss som er #usynligsyk må gjennom en lang prosess i forhold til diagnostisering, sykmelding og må leve av stønaden de blir tildelt av NAV. For noen er dette svært lite. Da har du nok til å få hverdagen til å gå rundt og har ikke noe til overs for feriereiser. Trist. Men man kan være kreativ! Det er viktig å bryte litt ut av hverdagen, uansett! Viktig for deg og din hverdagsmestring! Kjenner du noen som har en hytte som ikke er så langt fra der du bor? Koselig å dra på besøk! Har du et lite telt? Hva med overnatting ute? (så fremst det ikke kommer snø, da!) Dagstur i området? En dag ved sjøen? I fjellet? Mulighetene er uendelig! Det er bare fantasien som mangler!

Planlegge

Om du har gått over på arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd, er det ingen stor utbetaling du får hver måned. Da må ferien planlegges. Jeg har uføretrygd og må planlegge ferien min. Jeg liker å reise til Nederland, men dette er kostbart. Derfor må jeg sette av et fast beløp  hver måned på feriekontoen min for å få råd til å reise. Jeg gjør dette, fordi ferien er viktig for meg. Viktig for å komme meg bort og viktig for å treffe familien min. Et viktig avbrekk i hverdagen. Og  jeg liker ikke å ha dårlig råd på ferien. Jeg liker å spise litt ute, shoppe litt, kose meg.  Derfor planlegger jeg. Planlegging og kreativitet; det er alt du trenger for å dra på ferie!

Eller? Kanskje du mangler rett og slett energi til å dra på ferie? Hva kan du gjøre med det?

Jeg hadde tidlig ferie og har reist til Nederland, landet jeg kommer fra. Nå er jeg kommet hjem og ser tilbake på en fin ferie. Men jeg må også evaluere litt. Hva gikk bra og hva kunne ha gått bedre? Hva med rådene jeg ga til dere? Har jeg lyttet til dem selv?

Unngå stress

Å dra på ferie krever energi. Derfor planlegger jeg allerede en god stund før jeg drar. Planlegger alt jeg skal gjøre før jeg skal dra, sørger for god tid til å gjøre alt. Stress er en stor energityv for meg. Derfor må jeg planlegge. Jeg hadde planlagt bra, i år også. Men jeg ser at det ble for mye på slutten. For mange oppgaver rett før jeg skulle dra på ferie. Kjente meg sliten da jeg satte meg i bilen for å reise. Neste år må jeg planlegge å gjøre alt litt tidligere.

Trene på ferie

Jeg har snakket mye om hvor viktig det er å fortsette å være i aktivitet. Fortsette med trening som medisin, også i ferien. Gjør jeg sånt på ferie? Jeg hadde pakket treningsstrikket i kofferten. Det krevde litt ekstra innsats for å bruke det. Måtte overtale meg selv, hadde en alvorlig samtale med meg selv. Det ble to korte treningsøkter med styrkeøvelser der jeg brukte strikk og kropp. Ellers ble det mange turer. Jeg er fornøyd med det. Kroppen har fungert bra på ferie. Noen dager der været var litt ustabil, ble kroppen påvirket. Men ellers ganske så fornøyd med en stabil rygg og hofter som var på lag.

Slapp av!

Å dra på ferie er ikke bare å dra rundt og se på alt som er nytt og fint! For meg er avslapping det viktigste! Både borte og hjemme. Her er jeg spesielt fornøyd med årets ferie hittill. Jeg har virkelig slappet av. Lest så mye som jeg ikke har gjort på lenge! Herlig! Det betyr at jeg klarte å finne roen. Jeg har logget av. Også noe som er viktig for meg. Jeg er av dem som kan være litt for ofte og for mye på nett iblant. I ferien var jeg lite på nett. Det gjorde godt! Følgte litt med på sosiale medier, men klarte ellers å legge alt til siden. Det trengte jeg! Bloggen har jeg fortsatt med, også i ferien. Den koser jeg meg med… <3

Bildet blir brukt med tillatelse av min far

Forbilder

Så var det min far. Jeg skrev om min far i bloggen i fjor. Da kom han på ferie til Norge. Du kan lese innlegget her. Min far blir 87 i år. En respektabel alder. Både han og min mor har altid vært forbilder for meg. Her har en aktiv livsstil vært oppskriften for et godt liv. Der aktivitet skaper styrke til å takle motstand i livet. Min far er beviset. Han tar sykkelen når han skal til byen, spaserer seg en tur når han har sittet for lenge og følger nøye med på fotballbanen når sine elever må spille. Aktivitet og engasjement; viktige ingredienser i hans liv.

Ta imot hjelp

Til slutt litt om dette med å trenge hjelp. En vanskelig sak! Jeg har skrevet om hvor viktig det er å kommunisere. Vi må fortelle hvordan vi har det, fordi det ikke vises på utsiden. Det viser seg at også jeg har litt problemer med dette. Skulle ha besøk i noen dager i feriehuset mitt. Jeg gjorde de fleste oppgaver, servet alle, sa nei til hjelp. Dette medførte at jeg ble ganske sliten. Kjente det godt i etterkant, men fordi det var bare noen dager, gikk det bra. Absolutt noe jeg må jobbe med! 🙂

Herlig sommer

Nå fortsetter sommeren. Jeg skal nyte den, vær eller ikke vær. Jeg skal gjøre det jeg har lyst til;  kose meg, være ute; i fjellet og på sjøen, slappe av, trene, bare være meg. Jeg gleder meg!  Ønsker deg fortsatt god sommer! <3

Følg meg gjerne på Facebook og Instagram.