For frisk?

Vi mennesker får ofte dårlig samvittighet, spesielt vi kvinner. Dårlig samvittighet for ikke å strekke til, dårlig samvittighet for å prioritere seg selv, når du har kroniske plager er det masse å få dårlig samvittighet for!

Jeg får dårlig samvittighet for å være for frisk.

Er det rart å si det? Eller er dette noe du kjenner deg igjen i?

Det er mange år siden jeg fikk fibromyalgi. Mange år som jeg har brukt til å mestre min hverdag, leve med smerter, utmattelse og begrensninger. Men også år jeg har brukt til å finne strategier som reduserer mine smerter og min utmattelse. Strategier som kan redusere mine begrensninger og kan gi meg en bedre hverdag. Jeg fant strategier som har fungert for meg! Trening som medisin, Energigivere, Sykt Aktiv; disse har endret mitt liv med fibromyalgi!

Så var det samvittigheten! Jeg ble uføretrygd i 2013. Det har vært bra for meg, så jeg kan styre min hverdag selv, redusere stress, bruke tid på min trening og min mestring. Men på dager eller perioder jeg er spesielt bra, føler jeg på tvilen. Kanskje det er dumt å sitte hjemme? Kanskje jeg kunne har vært i arbeid? Jeg vet egentlig at disse tanker ikke speiler min virkelighet. Jeg vet at min sykdom er ustabil, uforutsigbar og jeg trenger tid og ro til å utføre det som gjør min hverdag bra. Men så er det disse tanker!

Jeg skriver mye om hva som fungerer for meg, hva som gir meg gode dager. Jeg er noen ganger litt redd for å støte dere som ikke er der jeg er dagen i dag. Jeg vet at mange av dere har store plager, ikke føler mestringsfølelse, ikke klarer å være optimistisk. Dere må vite at jeg tenker på dere, føler med dere, kjenner meg igjen. Men kanskje flere av dere er på vei til der jeg er nå! Kanskje jeg kan hjelpe deg et lite steg på veien med mine innlegg! Det håper jeg!

Omgivelsen vår kan også bidra til å gi oss dårlig samvittighet. Når jeg sitter hos legen og legen uttrykker at jeg ser så fin og frisk ut, ønsker jeg noen ganger at jeg hadde unnlatt å stelle meg den dagen. Dette er så to-delt! Vi ønsker å se bra ut når vi beveger oss utfor døren. Vi ønsker å vise den beste utgaven av oss selv. Jeg ønsker ikke å vise den jeg er på en dårlig dag. Da holder jeg meg hjemme, venter på en ny dag. På en god dag kan jeg treffe på noen jeg kjenner som ikke forstår hvorfor jeg sier at jeg er syk. Du klarer å være her nå? Du ser jo helt fin ut? Klarer du å gå på fjellet? Du som er syk? Her må vi huske at folk ikke forstår. Så er det aller viktigst at DU forstår og du velger hvem i din omgivelse som trenger å forstå hvordan du har det. Resten kan ikke du gjøre noe med. 🙂

For frisk? Aldri! <3

Den beste behandlingen

Bred forskning har vist at den beste behandlingen av fibromyalgi er trening og aktivitet. Det er en viktig behandlingsform ved de fleste revmatiske diagnoser. Jeg vet at mange av dere nå sukker høyt, kanskje blir litt lei seg fordi de føler at de ikke strekker til. Vi alle har forskjellige utfordringer, forskjellige plager, i tillegg har vi gode og dårlige dager, samt gode og dårlige perioder. Det betyr at vi må være fleksibel! Det er en god start å kjenne til viktigheten av trening og aktivitet, så tar man det derifra.

Hva kan du gjøre? Hvordan komme i gang?

Jeg vil fortsette litt mer på refleksjon først! Nå etter årsskiftet er det mange som har nyttårsforsetter, vi kan lese om mange som skal leve et bedre liv i 2021. Fint! Men du må gjøre det av de rette grunner! Vi som har kroniske muskel- og skjelettplager trenger å styrke muskulaturen for å avlaste vonde ledd og vi trenger en sterk kropp. Muskelsmerter blir mindre med styrketrening. Trening og aktivitet gir mindre utmattelse og smerter. I tillegg er det viktig for hjertet og blodårene. Vil du ned i vekt? Glem det! Selv om det er bra for kroppen din å unngå overvekt er ikke dette noe du skal konsentrere deg om i første omgang.  Helse! Det må du tenke på! Være i aktivitet, ha et sunt kosthold, nok søvn (om du klarer), det er viktig! Så vil vekten følge etter!

Så er vi tilbake til spørsmålet: hva kan du gjøre? Hvordan komme i gang?

Morsom trening! Og da mener jeg at du må finne noe du liker! For å kunne være i aktivitet, trene og gjøre dette år inn og år ut må du like det! Du må helst finne flere aktiviteter og treningsformer du liker, fordi variasjon hjelper med gjennomføringen over tid. Fordi vi har kroniske plager som vi muligens må ha hele livet.  Da trenger vi aktivitet og trening hele livet! Derfor må vi variere. Etter formen, etter livsfase, etter lyst, etter DEG!

Jeg prøver meg på en ny trening nå. Jeg løper! Alltid har jeg tenkt at jeg ikke kunne løpe eller jogge. På grunn av vonde knær, hofter, fibro. Men det så herlig ut! Nå prøver jeg! Jeg har investert i en tredemølle og funnet et program for å lære løping. Det går over 6 uker, men jeg må bruke litt mer tid. I programmet løpes det 5 x i uken. Jeg må ta det litt mer forsiktig, løper bare 3 x i uken. Derfor bruker jeg 9 uker. Oppbyggingen er veldig fin. Korte intervaller, løping og gåing, som blir utvidet etter hvert, en halv time hver gang. Det går bra! Jeg er kommet i uke 4 i programmet og jeg klarer fremdeles å henge med! Ingen ekstra smerter, bedre pust! Og jeg synes det er kjempeartig! Løpeglede! Jeg går fremdeles tur, liker å være ute med hundene. I tillegg er målet å gjennomføre en gang i uken styrketrening med egen kroppsvekt. Føler at det er viktig å styrke muskulatur i rygg og føtter for å takle løpingen. Nå er jeg stolt over det jeg får til akkurat nå, glad for den formen jeg har.

Hva vil DU gjøre? Nå i pandemien har vi noen begrensninger, mye er avlyst. Men det er fortsatt mye vi kan gjøre. Ute, hjemme i stuen, sammen med andre, alene, med trening på nett; hva gir deg glede? Lytt til kroppen, ta det etter dagsformen, men utfordre deg selv gjerne. Husk at dette er bra for din helse, tenk på hvor fornøyd du blir etterpå. Hvorfor skal du klare å holde ut? Fordi du jobber for din helse, din kropp! Fordi DU er viktig!

Mentale muskler

For å mestre vår hverdag er det viktig å være i aktivitet, mange får god effekt av regelmessig trening. Vi styrker våre muskler. Men det er vel så viktig å bygge mentale muskler! Du har kanskje ikke tenkt på denne måten, men våre tanker trenger også trening! Ved å lære våre tanker å komme i et mønster som er bra for vår hverdag og vår hverdagsmestring, trener vi våre tankemuskler. Disse tankemuskler må trenes opp og etter det, vedlikeholdes! 🙂

Det betyr mye for oss og vår hverdag hvordan vi tenker. Konstruktive tanker er de som gjør at vi er bedre i stand til å løse problemer og forstå oss selv og andre. De får oss til å gjøre ting vi liker og komme nærmere målene våre. Destruktive tanker gjør det motsatte; de får oss til å føle at vi ikke lykkes, gir oss dårlig humør og dårlig selvfølelse.

Du kan ikke tenke bort smerter og utmattelse, men du velger hva du vil tenke om det og når du vil tenke på det. Hvor mye tid skal du bruke på disse tanker? Jeg sier ikke at du bare skal tenke positiv, fordi urealistiske positive tanker er dårlig for mestringsfølelsen vår. Men du kan prøve å se på dine tanker; se det fra en annen side, nytter disse tanker, hva ville jeg ha rådet min beste venn?

Vi som lever med kroniske plager kan sammenligne oss selv med toppidrettsutøvere. For å oppnå resultater må de ikke bare trene sin idrett, de må også trene mentalt. Det må vi også! Vi må trene på våre tanker, for å komme ut av offerrollen og for å få tro på oss selv. I en artikkel på revmatiker.no forteller Edgar om hans liv med en revmatisk diagnose og hvordan han har mestret sin hverdag gjennom et helt liv med smerter og begrensninger. Han tar frem basisteknikkene fra Olympiatoppen: avspenning, målsetning, visualisering og indre dialog i tillegg til distraksjon.

Dette med visualisering finner vi også i NLP. Det bruker jeg ofte! På en lang tur der jeg etter hvert kjenner på smerter, ser jeg for meg hvordan jeg føler meg etterpå. Hvor fornøyd jeg blir! Hvor godt det føles ! Smertene som jeg vet forsvinner igjen. Under en tøff treningsøkt, når jeg tviler på om jeg klarer mer, tenker jeg på hva dette gjør for kroppen min; pusten som blir bedre, muskler som blir sterkere. Det er visualisering! Det hjelper!

Mer om våre tanker og mestringsteknikker kan du lese i boken energityvene fra Elin Fjærstad og Torkill Berge. Artikkelen om mental trening med Edgar kan du lese her

 

En sånn dag….

Det er bra å jobbe med hverdagsmestring, bra å være positiv, men hva med disse dager der absolutt ingenting fungerer?

Når jeg våkner denne dagen kjenner jeg meg mer sliten enn jeg var i går da jeg la meg. Skal jeg bare bli i sengen? Nei! Det er bare å komme seg opp, da blir det sikkert bedre. Dagen viser seg til å bli en tung dag, med hodepine og generelt mye smerter. En dag der å komme seg over gulvet er en reise for seg selv. En dag som tar så mye av min kapasitet at bare tanken på #treningsommedisin er utmattende! En dag som kjennes uendelig…

Hva gjør jeg på en sånn dag? Hvor er positiviteten nå?

På en sånn dag gir jeg meg selv lov til å synes litt synd på meg selv. Henter noen ekstra klemmer fra han jeg bor sammen med. Tenker litt på alt jeg er så flink til å skrive om; hva med litt aktivitet, litt frisk luft, tenke positiv? Det fungerer ikke i dag! I dag må jeg faktisk lytte til kroppen, som sier at dagen i dag er en pause-dag! Jeg finner en god bok, en kopp te,  strikker litt, ser litt på tv, prøver å finne roen. Ikke så lett!

Heldighvis har jeg ikke så mange sånne dager. Det er det viktig å tenke på! Når det kjennes som verst, er det fint å kunne tenke på at morgendagen med stor sannsynlighet blir bedre. Men du skal også gi deg selv lov til å ta et steg tilbake, lytt til kroppen, tenke egenpleie. Kanskje dette er dagen du kan bli skjemt bort litt ekstra? Det hjelper med en god klem, litt ekstra service, litt pleie og litt omtanke! Men da må du huske å kommunisere! Du må fortelle hvordan du har det, hva du trenger og hva dine kjære kan gjøre for deg nettopp på denne dagen! <3

Nytt år, ny start!

Føler du deg litt som Felix her? Litt tung i kroppen etter julefeiringen, bomull i hodet og lite motivasjon til å komme i gang med noe som helst? Da er du ikke alene! Nå som vi er kommet over på nyåret kan vi snart lese om alle gode nyttårsforsetter som blir delt på sosiale medier. Blir du litt motløs? Vet du ikke hvor du skal starte?

Hvis du har følgt meg i forrige ukes innlegg, har du og jeg tjuvstartet litt! Vi har tatt en liten kartlegging! Nå kan vi lage en plan! 🙂

Først vil jeg bare minne deg og meg på at vi ikke må ta oss vann over hodet! Å sette seg mål som er uoppnåelig er utrolig demotiverende!

Gjør mer av det du er god på! Dette er noe jeg har skrevet om i tidligere innlegg. I stede for å konsentrere deg om å se på hva du skal bli bedre på, kan du heller se på det du er god på og gjør mer av det! Jeg er god på struktur i hverdagen. Trenger å planlegge det jeg skal gjøre, liker å ha oversikt. Det skal jeg fortsette med! Dette gjør meg mindre stresset. Det trenger jeg! Fordi stress gir meg utmattelse og mere smerter. Jeg skal også bruke strukturen til planen for treningen min. Planen som skal bidra til at jeg fullfører. 🙂

Du kan lese mer om hvordan du kan utnytte dine styrker her.

Ny trening

Jeg er veldig opptatt av trening. Trening som medisin. Dette er ikke bare noe jeg sier, dette er noe som er virkeligheten for meg. Jeg føler meg bedre med aktivitet og trening. Slipper å bruke smertestillende, er mindre utmattet, stresser mindre; jeg mestrer min hverdag med en kronisk sykdom bedre!

Jeg går mange turer; korte turer, lange turer, etter veien og i terrenget. God aktivitet og i terrenget fungerer det også som styrketrening. Jeg har deltatt på bassengtrening i varmtvannsbasseng i regi av den lokale revmatikerforeningen. I tillegg har jeg av og til deltatt på saltrening. Men jeg har også brukt treningsappen My Workout til trening hjemme.  Brukt den til styrketrening, ærobic og litt dans. Herlig! Alt dette er mye variert trening som jeg skal fortsette med i år også.

Nytt for i år er at jeg skal prøve ut løping. Fungerer det med mine utfordringer? Mine hofter, min rygg og mine knær? Jeg har investert i en tredemølle og er allerede i gang med et program som går over 6 uker og som skal hjelpe meg til å finne løpeformen min. Uten smerter eller skader. Programmet finner jeg på Ifit.com. Jeg er positiv; synes det virker bra, forsiktig oppbygging, litt etter litt. Samtidig legger jeg inn litt hensyn til min kropp, jeg trenger en ekstra pause-dag innimellom. Minner meg selv på å lytte til kroppen. Jeg klarer litt mindre enn friske mennesker som bruker programmet. Jeg må rett og slett bruke litt mer tid på det!  Målet er å bruke løping som trening, minimum to ganger i uken, finne løpeglede! Nå i vinter skal jeg løpe inne, for så å prøve meg ute når vi har fått vår i bakken. Det ser jeg frem til!

Lære noe nytt

Å lære noe nytt er viktig for hodet; det er bra for hukommelsen, selvtilliten, fibrotåken og vår mestring i hverdagen. Det kan være nye mønster i et strikkeoppskrift, men det kan også være lære å padle, lære et nytt språk, mindfullness, yoga; muligheter er mange! Jeg har som mål å fullføre NLP kurset mitt som jeg følger online. Målet er å få tatt eksamen før sommerferien. Her må jeg jobbe mer med strukturen min, sette av tid til studien. Så går det helt sikkert bra! Spennende ny læring! 🙂

Det er viktig å finne en god balanse. Fint å sette seg mål, men det må være realistisk. Husk du innlegget om SMARTe mål? Målene som skal være spesifikk, målbar, attraktiv, realistisk og tidsbegrenset? Du kan lese mer om dette i innlegget her.

Ta deg tid; lag en plan. En plan der du legger inn det som er viktig for deg, noe som gir deg energi, noe som gir deg selvtillit, noe som gir deg roen du trenger i din hverdag. Finn noe som gir deg glede! Også må du huske at det er din plan, en plan som kan justeres underveis. Lykke til! 🙂

Jeg skal holde dere oppdatert om hvordan det går med min plan! <3