Tilpasser du?

Det er fortsatt vinter, selv om våren snart er på vei. Akkurat nå kan vi kjenne på ustabilt vær; stormer, nedbør, men også sol og fine dager.

Den viktigste behandlingen ved fibromyalgi er trening og aktivitet. Det er faktisk noe jeg tar med meg inn i hverdagen, hver dag! Sommer og vinter, vår og høst. Jeg føler at det er grunnlaget jeg bygger mine dager på.

Men jeg gjør ikke det samme hver dag, hver årstid. Jeg må tilpasse, selv om jeg glemmer det av og til.

Jeg må tilpasse for å ta hensyn til kroppen min!

Her føler jeg at jeg prøver, feiler, prøver igjen, og kanskje lykkes neste gang. Ofte er det fordi jeg vil for mye. Når jeg føler at jeg får til treningen jeg vil, forventer jeg at dette skal være, hele tiden. Men det er ikke sånn en kropp med fibromyalgi fungerer!

Jeg har delt med dere at jeg har vært opptatt av styrketrening. Synes det er viktig for kroppen min. Jeg har lett litt, prøvd litt, og funnet fine treningsprogrammer. Hodet var klar til å jobbe med dette to ganger i uken. Kroppen sa nei! Formen har vært litt mindre bra siden jul, det merker jeg på kroppen. Det er faktisk et hensyn jeg må ta; vite at jeg må gjøre mindre. Ja, jeg kan være i aktivitet, viktig å fortsette med det, men styrketrening to ganger i uken, takler ikke mine muskler. Det gir protest! Det gir ekstra smerter!

Etter litt prøving igjen, har jeg funnet balansen. Styrketrening en gang i uken er fint! Men jeg har nå også blitt flinkere til å tøye ut etter mine treninger og bruker de nye øvelser i Somatics jeg har lært. Det kjennes bra!☺️

Med eksempelet fra min trening, min kropp, min hverdag, prøver jeg å fortelle deg hvor viktig det er å lytte til kroppen. Men også hvor lett det er å glemme dette.

I tillegg kjenner jeg at jeg ikke bestandig VILL lytte til kroppen! Dårlig dag? Vondt i kroppen? Pytt pytt, jeg gjør så vanlig, går en fin tur, god trim! Med litt husarbeid etterpå…Føler det nesten som et nederlag å korte inn turen på grunn av formen, gjøre litt mindre i hjemmet. FEIL! Det er ingen nederlag å lytte til kroppen- det er en seier om du klarer det!

Derfor: tilpasse, tilpasse, tilpasse. Når du tilpasser, beholder du aktiviteten, litt mer i gode perioder, litt mindre i vonde perioder eller perioder med mye fatigue. Samtidig må du huske å ikke ta helt av i gode perioder, passe på å ikke bruke all energi på en gang, for så å bli helt tom. Balanse! Men vi snakker ikke bare om perioder; formen, smerter og utmattelsen kan varierer fra dag til dag. Det som fungerer i dag, trenger ikke å fungere i morgen. Igjen må vi lytte til kroppen og tilpasse. Og husk: litt aktivitet er bedre enn ingen aktivitet!

Tilpasser du? Da er du i balanse!💜

 

Få hjelp av å lære Somatics!

Jeg har deltatt på en kurshelg i Somatics! Yes! 🌟

I går delte jeg med dere at jeg var i Bodø og hadde startet på kurshelgen. Nå er det søndag og kurset er ferdig. Hva har jeg lært? Hva sitter jeg igjen med?

Først må jeg fortelle dere om våre dyktige kursholdere. På bildet ser dere Ann Elin Drageland og Einar Arthur Kilvik fra Nordtun HelseRehab, som svinger på vår kjære Sol Brandt, som har SolSomatics og som er alene i Norge om å kunne utdanne andre i Somatics. Hun har stått for opplæringen til Ann Elin og Einar Arthur. Alle tre er veldig opptatt av å hjelpe andre og få ut disse unike øvelser til flest mulig som kan trenge det. Ann Elin og Einar Arthur bruker Somatics i sin hverdag på rehabiliteringssenteret, så mange pasienter har allerede fått gleden av å få dette i sin hverdag.

Så kommer vi til det store spørsmålet: Føler jeg at dette er noe som kan fungere ved fibromyalgi? Svaret er et ubetinget JA!

Fordi Somatics retter seg på vårt nervesystem og øvelsene er for å lære oss hvordan hodet kan formidle til våre muskler at de skal slappe av. Vi har mange sterke følelser som har satt seg i kroppen vår; av noe vi har opplevd, traumer, sorg og mye annet vi har kjent på i livet. Noe kan være lenge siden, noe kan være nylig. Dette er noe som setter seg i kroppen og skaper trøbbel for nervesystemet.

Øvelsene i Somatics er forholdsvis enkel,  med små bevegelser, som kan bety mye for oss med fibromyalgi. Jeg kjenner faktisk på kroppen nå at jeg har jobbet med øvelsene; noe er på gang i kroppen min, selv om dette er bare starten. Nå må jeg få system på det hele, få det inn i hverdagen min og gjør øvelsene over tid. Først da kan jeg se effekten tydelig. Tror jeg at det blir effekt? Ja! Jeg er ikke i tvil om det, faktisk!

Men…..

Det er noe vi må huske. Denne behandlingen er som alle andre behandlingen for fibromyalgi: vi trenger å gjøre en innsats selv. Dessverre er det ingenting som kommer av seg selv, alt trenger tid og innsats. Tålmodighet. Vi må heller ikke tenke at vi bare kan glemme alle andre behandlinger i vår hverdag; dette er et supplement.

Jeg skal fortsette mine treninger, mine aktiviteter, finne min balanse i hverdagen og fortsetter å sette grenser. Men jeg skal også lage plass til Somatics, sette det i system. Så har jeg tro på at jeg skal gjøre disse øvelser, ikke bare i morgen, men også neste uke og neste måned og neste år. Så det kan bli min medisin, sammen med trening.💜

Vil du lese mer om Somatics? Her kan du klikke deg inn på nettsiden til Sol, men du finner også mange videoer hun har delt på You Tube. Kanskje du vil prøve?

Somatics og fibromyalgi ?

Har du hørt om Somatics? Jeg hadde aldri hørt om det! Men så fikk jeg høre at dette var noe som de hadde startet å ta i bruk ved et av våre flotte rehabiliteringssteder her i Nord; Nordtun HelseRehab. Noe som skulle være bra ved flere revmatiske diagnoser, også ved fibromyalgi!

Hva er Somatics? Somatics lærer deg å regulere dine egne muskelspenninger, slik at du selv kan redusere spenninger og bli fri for smerter i kroppen. Fordi det er faktisk ingen andre som kan lære kroppen din til å oppføre seg annerledes- vi må lære vår egen kropp å kjenne.

Effekten av Somatics kan være økt livskvalitet; både emosjonelt, mentalt og fysisk. Når vi lærer kroppen og musklene å slappe av, blir forbedret bevegelighet et resultat av dette.

Dette vil jeg vite mer om!

Dette er Sol. Bildet og informasjonen jeg deler med dere er hentet fra hennes nettside Solsomatics

Sol er den eneste i Norge som er sertifisert til å utdanne de som vil lære mer om Somatics og de som vil bli instruktør. Sol er i Bodø denne helgen og jeg deltar på kurs med henne!

Dette er så spennede! Kurset startet i går, på fredag, og skal være til søndag. Starten har vært spennende, mye nytt og veldig interessant. Nå, etter en natt der jeg har fordøyd de første inntrykkene, er jeg klar til en ny kursdag.

Jeg skal dele et nytt innlegg med dere i morgen, etter kurset er ferdig. Så deler jeg mine erfaringer med dere. Er dette noe som kan fungere ved fibromyalgi? Er det vanskelig? Tror jeg at jeg klarer å redusere mine smerter? Mange spørsmål jeg trenger svar på!

Jeg er spent! Er du? Følg med i morgen! 💜

Fibromyalgi- i gode og vonde tider

Har du kjent på å føle at du har litt kontroll på hverdagen din, at ting fungerer, for så å bli satt flere steg tilbake? Akkurat når du synes at treningen du gjør fungerer, hvilepausene dine er på plass og dagene kjennes litt lettere, så bestemmer kroppen seg for å skape ny trøbbel for deg! 😳

Det har jeg kjent på mange ganger! Og selv om jeg vet at det kan komme, blir jeg like mye satt ut for hver gang! Det føles så ustabil! Hvordan skal man forholde seg til dette?

Jeg har ikke oppskriften! Opplever å få disse tanker om meg selv som jeg vet jeg ikke skal ha!

Har jeg gjort for mye? Er treningen min for tøff for kroppen allikevel? Tar jeg ikke nok hensyn til Fibro-kroppen min? Eller kanskje jeg gjør for lite? For mange hviledager, for lite variasjon, feil trening?

Disse tanker er de første som kommer opp hos meg! Hver gang! Når skal jeg lære?

Fordi det er kroppen og diagnosen som gjør at noen perioder er bra, mens andre perioder kan være tung med mye smerter, utmattelse og fibrotåke. Så spør du kanskje om vi bare skal akseptere dette, ingenting å gjøre med det?

Ja, du kan gjøre noe! Her er det to viktige punkter å merke seg:

  • En sterk kropp! Bygg opp kropp og hodet. Når du har gode perioder der du kan være aktiv, er det viktig å utnytte dette! Jobb med kondisjon og styrke for kroppen. Uansett, om det ikke kjennes sånn når du har en tung periode, har du igjen for innsatsen! Kanskje du får litt mindre smerter i denne perioden. Også hodet trenger innsats! Når du har en hverdag som gir deg balanse, indre ro og sosialt innputt, tåler også hodet ditt bedre tunge perioder.
  • Tilpasse! Du trenger å tilpasse det du gjør i tunge perioder. Det er fristende å bare fortsette med det du gjør til vanlig; trene like mye, være like mye sosial, være like mye ute og gjøre like mye i huset. Det går ikke! Da overbelaster du. Fordi kroppen trenger ekstra energi til å takle tunge perioder. Du må ta et steg tilbake, prioritere! Her er det viktig å tenke fornuftig, vite at du trenger å ta det litt med ro, fordi du vet at også etter denne perioden, kommer det bedre tider. 💜