Kroniske år i pandemien

Snart to år med Korona! To år med smittevernsregler, to år med lite sosialt kontakt, to år med nedstengte aktiviteter. Hvordan har du kjent på dette? Synes du dette har vært  tunge år, eller har det vært greit for deg? Mange av oss som har plager i muskel og skjelett har ikke fått den behandlingen man får til vanlig, mange som var vant til å lade opp i varmere strøk fikk ikke gjort det. FFO har gjort en undersøkelse og fastslått at kronikere har kjent ekstra på denne pandemien og har fått forverret sin helsetilstand, både fysisk og psykisk. Les mer om det her

Men så er det for flere av dere kanskje ikke så forskjellig fra vanlig? Der ofte formen ikke tillater det å prioritere å besøke venner? Der man ikke klarer å delta på festivaler, gå på konsert eller være ute til langt på natt? Det alle andre føler nå, er kanskje det du har følt på siden du ble syk? Med mange inne- dager, finne på koselige ting å gjøre hjemme, en telefonsamtale til en venn istedenfor kafebesøk, mens man ikke vet når dette skal bli bedre? Er det ikke litt sånn du og jeg har det til vanlig?

På noen områder er det faktisk blitt litt bedre! Digitaliseringen har eksplodert; vi har møter på Zoom og Teams, bruker mindre energi på dette enn på fysiske møter, vi deltar på kurs på nett, vi finner flere treninger på nett, konserter på nett, vennekvelder på nett. Plutselig kan vi være med på noe vi ikke klarte før!

Mange av oss har også brukt mer tid ute. Det er her vi har mulighet å treffe andre! Mange har oppdaget gleden av å være ute, bruker naturen og aktivitet som hverdagsmedisin. På hjemmekontor har det vært fint å ta seg en tur ut i lunsjen, når man ikke kan møtes til inne-trening, kan man gå tur med treningsgjengen og man kan få god treningseffekt av turer i terrenget eller bli glad av en tur med hele familien. Herlig! Fordi det er fortsatt viktig å møte andre, snakke med andre, smile til hverandre og vite at vi bryr oss om hverandre. Tenke litt på noen som kanskje sitter hjemme alene, noen som kan være ensomme og trenger en prat med et annet menneske.

Nå går vi mot lysere tider.Våren kommer, vi ser lys der fremme. Det hjelper! Så får vi i mellomtiden fortsette med å være flinke til å følge reglene, jobbe for vår hverdagshelse og glede oss til en verden uten pandemi. <3

Følg meg gjerne på Facebook og Instagram!  Facebook: Mallemey. Instagram: malle.mey

Hvem er du?

Det skjer noe med oss den dagen vi får en kronisk diagnose;  vi føler at alt vi kjenner fra før endrer seg, og fremtiden skremmer oss.

Dette har noe med vår identitet å gjøre. Du har kanskje vært jenta som var med på alt, han som gikk på ski hele helgen uten pause, eller hun som var den siste som reiste hjem fra fest. Da kan du føle at du har mistet deg selv litt; på grunn av dine plager er ikke du lenger den du var før. Det kan gi deg en følelse av tap, sorg. Følelser som må bearbeides, følelser som trenger tid.

Lill Due har beskrevet disse følelser, disse tanker, på en hårfin måte. Hun berører mitt hjerte med det hun skriver. Les hva hun skriver her.

Men vår identitet endrer seg hele livet, i takt med vår utvikling. Som barn var jeg jenta bakerst i klassen som ikke ville slutte å snakke, som ungdom var jeg hun som likte å lese bok etter bok, som ung voksen var jeg hun som var tøff og flyttet til Norge. Jeg var en dyktig sykepleier og god kollega. Nå er jeg hun som har fibromyalgi, hun som må ta hensyn til sine plager og ikke kan være i arbeid lenger. Men jeg er også hun som liker å ta bilder, jeg er sykepleier, tillitsvalgt,  mor, svigermor, bestemor, matmor, venn og kjæreste. Så er det faktisk jeg som bestemmer hva som får mest plass i livet mitt, hva som får min oppmerksomhet. Fibromyalgi har en plass der, plassen den krever. Jeg må bruke tid på min helse, pleie den for å ha overskudd til å være den jeg vil. Fordi jeg føler at det er viktig!

Det kan være skremmende å være deg. Jeg synes det kan være skremmende å være meg. Skremmende å tenke på fremtiden. En fremtid som er uforutsigbar, åpen. Ja, jeg har en diagnose. Jeg vet mye om hva som feiler meg. Men jeg vet ikke hva fremtiden bringer. Vil jeg klare å beholde dagens form? Eller blir jeg dårligere? Når? Hvordan? Mange spørsmål. Ingen svar. Jeg har brukt litt tid på dette. Tenkt over dette. Min konklusjon er at alt jeg kan gjøre, er å leve i nået. Leve mitt liv så godt jeg kan, ta vare på meg selv, min helse, min velvære. Akkurat dette kan jeg gjøre for fremtiden. Så tar jeg en dag i gangen, da kan fremtiden bare komme. Jeg skal takle den også. Fordi jeg vet jeg klarer det…

Spise deg frisk?

Kosthold er noe vi alle er opptatt av. Vi leser om det, snakker om det, har en mening om det. Hva betyr kosthold for oss som har kroniske plager i muskel og skjelett? Kan vi spise oss frisk? Her er det mange meninger om; noen av dere har prøvd forskjellig og svarer ja på spørsmålet, mens noen er litt mer betenkt.

Har vi rett svar?

Jeg har deltatt på seminarer om både fibromyalgi og andre revmatiske sykdommer. Der har foreleseren ofte fått spørsmål rundt kosthold. Kan det anbefales en diett så vi blir frisk? Er det noe vi ikke skal spise? Er det noe vi skal spise? Svaret er hver gang: det er ikke det. Selv om vi ønsker å finne noe som kan gjøre oss frisk, er det litt mer vanskelig og sammensatt enn som så.

Men det er mye vi kan gjøre allikevel! Først og fremst er kostrådene fra Helsedirektoratet viktig å ta med seg. Enkle, fornuftige råd, vi alle burde ha kjennskap til. Så er det noen næringsstoffer som ikke er bra for betennelser vi kan ha i våre ledd og noe som hjelper våre muskler og ledd til å fungere bedre. Alt dette kan du lese i innlegget: hva spiser du?

Noe annet som er enkel, men fint å ta med seg, er Middelhavskost. Her ser vi mange likhetstrekk med anbefalingen fra Helsedirektoratet. Mye vi er klar over og mye vi spiser allerede. Middelhavskost er faktisk noe som viser seg til å være spesielt bra for mennesker med muskel- og skjelettplager. Fint å lese gjennom for å se litt på kostholdet ditt. Kanskje du spiser ganske så sunt allerede? Les mer om Middelhavskost her

Så tilbake til spørsmålet: kan vi spise oss frisk?

Jeg vil svare både ja og nei. Jeg synes jeg føler meg bedre når jeg tar enkle hensyn som lite sukker, rett fett, mye frukt og grønt. Noen føler seg mye bedre når de spiser lite karbohydrater, noen følger andre dietter. Men jeg føler meg best når jeg koser meg med maten! Når jeg har tid til å spise, spiser sammen med noen, når jeg dekker bordet på en fin måte, når maten ser fin ut. Det betyr mye for meg! Rett kosthold, tid til å spise, fysisk aktivitet og trening; det er mine ingredienser for en bra hverdag! <3

Samtidig er jeg en kvinne in min beste alder 🙂 og må passe vekta. Jeg har lett for å legge på meg, noe jeg vet er ikke så bra for min kropp. Derfor følger jeg litt med på vektskåla, så jeg ser når jeg må passe på litt ekstra en stund. Å tenke på vekta er viktig for muskler og skjelett, men også for vår hjertehelse. Viktig å tenke på!

Jeg vil bare si det en gang til: kos deg med maten! <3

F for februar

Februar en en fin måned, synes jeg. Du har kanskje ikke tenkt så mye over det? Hvordan kan februar være en fin måned?

Frem: Vi er kommet til den tiden på året der vi kan se litt fremover. Selv om vi lever fremdeles med en pandemi som gjør alt usikker, tillater vi oss selv til å tenke litt på våren og sommeren. Hva skal vi foreta oss da? Kan vi planlegge litt av sommerferien? Sånn helt forsiktig? Ved å se litt fremover, gleder oss til det som kommer, skaper vi små gleder. Disse er viktig i vår hverdag! <3

Feire sola: Vi merker godt at dagene blir lengre nå, sola er kommet tilbake og skinner inn i mange stuer nå. Herlig! Utnytt sola! Å komme seg ut, gå en kort eller lang tur, alt etter dagsformen, er god medisin! Lyset er viktig for energien din, smertemestringen din, humøret ditt.

Fint og kaldt? Vi som har fibromyalgi, men også mange andre med muskel- og skjelettsykdommer, blir påvirket av været. Jeg kjenner ofte på det. Jeg blir mest påvirket av ustabilt vær; blir dårligere når det snør, regner, blåser, omslag i været. Det er vær som setter seg i kroppen min! Været som vi har nå her i Nord er bra for meg! Det er veldig kaldt, over lengre tid. Men kulde kan jeg takle! Jeg tar på meg varme klær og piggsko, kommer meg ut, prøver å få det til hver dag. Det kjennes godt! Jeg får bevegelse, frisk luft, lys og en herlig ro i hele meg. Prøv det, du også!

Fremdriftsplanen: I januar har jeg skrevet litt om planen min. Hadde gjort en oppsummering av året som var og laget en plan for 2021. Vi er ikke kommet så langt inn i året, men det er fint å stoppe opp litt allerede nå. Hvordan går det med planen din? Min plan var å jobbe for å finne løpeglede. Prosjektet mitt med å lære å løpe. Det går fint! Jeg ønsket å løpe på tredemølle minst to ganger i uken, styrketrening med egen kroppsvekt en gang i uken. Det har jeg klart! Uten ekstra smerter! Føler meg bedre! Jeg er stolt! Og det gir meg mot til å fortsette! Dette året ønsker jeg også å takle stress litt bedre. Stress tar veldig på kroppen min. Det har ikke gått fullt så bra. Der må jeg tenke litt ekstra, ta et steg tilbake innimellom og planlegge bedre. Det skal jeg klare!

Kanskje du skal ta en liten stopp? Hvordan går det med deg? Hva er du god på? Hva ønsker du å gjøre mer av? Gi deg selv en boost og få nye krefter! Jobbe deg frem til en fin vår og en fin sommer! <3