Bruk naturen!

Å holde seg i form, trenger ikke å være kostbar. Vi har naturen rundt oss og den må vi bruke! Alle er forskjellig og alle har forskjellige behov, men naturen gir oss mange muligheter. Liker du ikke å gå i fjellet eller klarer du ikke? Da har mange steder fine parker man kan benytte seg av. Eller du går langs veien. Det kan være trivelig å være der ting skjer, se på mennesker, biler og masse annet. Jeg liker å gå i fjellet, men jeg går også ofte hjemmeifra til byen. Det tar litt mer enn et kvarter; så får jeg trim, samtidig som jeg kommer meg til byen og får shoppet litt! 🙂 Jeg klarer ikke å jogge, det tar for mye på mine knær og hofter, men jeg går med tempo, gjerne i motbakke. God trim! Nå på sommeren kan du ta dine øvelser ute. Herlig! Til og med her i nord har vi fått sommer!

Snart er det sesong for bærplukking igjen. Kjempegod trim , det også! Her er det mange knebøy som må taes. Liker du å være på vannet? Padling er god trening for rygg, armer og skuldrene. Svømming er god og skånsomt trening, samtidig som man får avkjølt seg litt. Det trenges! Her om dagen leste jeg om noe som heter « plogging». En trend som er nå også kommet til Norge. Det betyr at du jogger eller går, samtidig som du plukker opp søppel. God trim og absolutt noe som er nødvendig! Vi kaster fremdeles alt for mye søppel i naturen. Jeg har tenkt å være med på trenden; tar med meg en pose når jeg går. Jeg trur jeg blir overrasket og sjokkert hvor mye søppel jeg finner på min vei. Vil du lese mer om plogging? Se på facebooksiden plogging Norway. Bli med på å ta vare på naturen, du også!

Du ser, vi har mange muligheter for trim ute i naturen! Kom deg ut, om du ikke klarer å gå langt, kan du gå litt. Litt bevegelse er bedre en ingen bevegelse! Ta trimmen etter dagsformen, kanskje du klarer mer i morgen! 🙂

#helse #mallemey #trening #naturen #plogging #kroniker #tur #fibromyalgi #komiform #blogg #sommer #hverdag #trim #treningsommedisin #helseministeriegetliv

Sammen ….

Jeg legger ved igjen noen fine bilder fra herlige båtturer. Når jeg da står på dekk og ser til siden, der min mann står, tenker jeg på hvor heldig jeg er. Jeg har et godt samliv; det fungerer bra, å ha kroniske plager og en partner. Dette er ingen selvfølge, det skjer ikke over natten heller. Det er en prosess og det tar tid. Det er en del av mestringen som jeg har skrevet om før. Vi må lære å mestre en hverdag med våre plager, men omgivelsen våres må også lære dette. Da snakker vi om en partner, våre barn, våre venner; de vi har rundt oss.

Jeg syntes det var vanskelig å tenke på; at min mann skulle ha en partner resten av livet som ikke vår frisk, som måtte leve med begrensninger. Vi snakket om dette og jeg fikk høre at jeg ikke skulle tenke sånn. At jeg skulle prøve å tenke på hvordan jeg skulle føle det når det vår omvendt. Det var til stor hjelp! Uansett, har jeg lært de siste årene at jeg må snakke om det. Snakke om hva jeg føler, selv om det føles vanskelig. Mannen min er redd for meg, litt for mye av og til, synes jeg. Men det kan jeg leve med. 🙂 Også kjenner jeg på dette med å ta imot hjelp… Vanskelig! Spesielt vanskelig er det å få gjort ting på en annen måte enn du er vant til. Jeg plages mye med vonde fingrer, har gjort det siden jeg fikk fibromyalgi. Min mann skulle være snill og tilbydd seg å vaske jerngryta for meg etter middagen, siden den er så tung. Det var jeg glad for! Men da jeg kom på kjøkkenet igjen (lenge) etter middagen, sto den der ennå! Uvasket! Jeg spurte forsiktig om han hadde glemt den, men fikk til svar at han skulle vaske den om en stund. 🙂 Jeg er vant å gjøre sånne ting med en gang. Liker ikke å ha stående noe på benken. Det har jeg vent meg til nå, men det har tatt tid! Dette er bare et lite eksempel, en fillesak. Men vi opplever mange eksempler som dette; å ta imot hjelp. Bare faktumet å trenge hjelp er vanskelig å akseptere. Men vi gjør alt mye enklere for oss selv når vi lærer dette. Det tar tid, det er en prosess vi må gjennom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg har vært syk i noen år nå. Jeg har lært meg å kjenne kroppen, å kjenne plagene og jeg vet hva som kreves. Jeg trenger trening og er bevisst på å sette av tid til dette. Fordi det er viktig. Trening går fremfor mange andre ting som er kanskje også viktig. Dette har også min mann forståelse for. Han kjenner til mine prioriteringer, han vet hva som er viktig og hvorfor. Også dette har tatt tid. Jeg har forklart mye. Først må du forstå selv, så din omgivelse. Selv om det tar tid og er krevende, hjelper det så mye når du er kommet dit! Det hjelper å involvere din partner eller dine venner i det som må til for deg for å få en bedre hverdag. Da  er man  sammen….

Trenger du hjelp? Mange rehabiliteringssentre rundt omkring i landet tilbyr mestringsopphold der man har mulighet å ta med seg sin partner. Veldig nyttig! Snakk med fastlegen din om mulighetene som finnes i nærheten av deg. Mange av våre medlemmer i Rana Revmatikerforening har meldt inn sin partner som husstandsmedlem i NRF.  Partneren er da ofte med på temakvelder og andre aktiviteter som blir organisert. Det er også noe som skaper forståelse og samhold. Det viktigste er å være sammen …..

#mallemey #helse #etbedrelivmednrf #sammen #hverdag #mestring #kroniker #smerter #revmatiker #partner #norskrevmatikerforbund #nrf #lokallag #sammen #helseministeriegetliv #treningsommedisin

Du bestemmer!

Concealing an illness is like keeping a beach ball under water – Karen Duffy. Å skjule en sykdom er som å holde en strand ball under vann. Dette var et innlegg på Facbook fra World Arthritis Day den siste uken. Det fikk meg til å tenke… Jeg synes det treffer veldig bra; det er vel sånn det føles for mange av oss som sliter med en kronisk sykdom. Så diskuterte jeg dette litt. Svaret kom ganske rask: du må stikke hull på ballen! Er det så enkelt?

Nei, det er vel ikke riktig så enkelt, men jeg trur vi må tenke i disse baner. Vi må ikke la sykdommen vokse seg større en det vi klarer å hanskes med. Og da kommer jeg tilbake til det jeg har skrevet før; vi HAR en sykdom, vi ER ikke sykdommen! Ord som er viktig og som ikke kan gjentaes ofte nok. Så når vi klarer å gjøre sykdommen eller plagene vi har mindre, vi gir det mindre plass i livet våres; kan vi selv velge hvor mye vi ønsker å vise eller ikke. For dette vet vi: vi kan ikke ta bort våre smerter eller våre plager, men vi velger selv hvordan vi omgåes med dem. Dette er mestring. Hverdagsmestring.

Trenger du hjelp til å mestre din hverdag? Det finnes mange muligheter til å få hjelp å komme i gang. NRF tilbyr Sykt Aktiv kurs i mange fylker, i tillegg til sentralt. Dette er et mestringskurs med fokus på trening som medisin for aldersgruppen 30-55 år. Mange lokallag og fylkeslag har temakvelder/dager med fokus på hverdagsmestring. Nå er det ferietider, men til høsten kan du finne mange spennende aktiviteter. Gå på www.revmatiker.no og se i aktivitetskalenderen. Se hva som skjer i nærheten av deg! Ellers kan du sammen med fastlegen eller spesialisten din , finne et mestringsopphold på et av de mange rehabiliteringstilbudene vi har i landet. Mange er diagnosespesifikk, men det er mange muligheter. Finn noe som passer deg! <3 Jeg skal også få litt ekstra hjelp til mestring denne høsten. Det skal jeg fortelle dere mer om senere. Følg med her! 🙂

#mallemey #helse #hverdag #mestring #smerter #kroniker #norskrevmatikerforbund #nrf #etbedrelivmednrf #helseministeriegetliv #fibromyalgi #syktaktiv #treningsommedisin

Forbilder

Vi påvirkes av vår omgivelse. Våre smerter påvirkes av vår omgivelse. Dette er viktig å huske. Men vi må også huske at vi påvirker de som er rundt oss, de vi omgåes med, de vi snakker med. Vi er forbilder for andre. Da er det viktig å tenke over hvordan vi fremstår, hvordan vi takler våre plager og hvordan vi mestrer. Til det siste innlegget her i bloggen fikk jeg en viktig tilbakemelding fra Mette, som skriver den flotte bloggen Etdiktomdagen.blogg.no. Hun har sine plager, klarer å være delvis i arbeid, men får ofte tilbakemeldinger fra andre som har noen av de samme plager som henne at hun må være ufør for å klare å mestre sin hverdag. Hun har stor glede av å være i arbeid og dette viser igjen hvor ulike vi mennesker er. Det finnes ingen fasit på mestring av vår hverdag. Det er forskjellig for alle. Klarer du å være i arbeid heltid eller deltid, har jeg tro på at dette kan bidra til økt mestringsfølelse og en bedre hverdag. Men dette er ulikt for alle, vi må prøve oss frem og bruke tid på hvordan vi kan mestre hverdagen vår på best mulig måte.

Så vi er forbilder for hverandre. For meg er det viktig å vise dere at man kan mestre sine plager , ha et fint og meningsfylt liv og være seg selv. Du har en sykdom, du er ikke sykdommen din! Samtidig ønsker jeg å få frem at det ikke er like enkelt heller. Det er alvorlig å ha kroniske plager, det er en heltids jobb og skal ikke undervurderes! Jeg kan skrive at jeg har det bra nå, føler at jeg kan leve med mine plager, men jeg har også dager hvor jeg tenker noe helt annet! Heldigvis er det ikke så mange av dem! 🙂 Vi som er likepersoner i NRF er også viktig forbilder. Vi skal lytte, gi råd og hjelpe andre der vi kan. Her om dagen kunne vi lese vi om Jan Halvard Relbe-Moe, som skriver bloggen mittlivmedas.blogg.no. Han var blant de 50 mest aktive likepersoner i 2017. Kjempeflott! Vi trenger flotte folk! Vi trenger forbilder!

Til slutt vil jeg fortelle dere om to ergoterapeuter fra Fjell som skriver bloggen hverdagsaktiv.blogg.no. De skriver og har mye kunnskaper om trening og rehabilitering. I innlegget `hvorfor jeg trener` forteller Willy om å finne balansen mellom intensiv trening og aktivitetsnivå. Klarer du å finne din balanse? Det er ikke enkelt! Det krever sitt å mestre sin hverdag, få tid til trening, aktivitet, de som er rundt deg, dine gjøremål og ikke minst; tid til deg selv! Alt handler om balansen! Ta deg tid til å finne din balanse <3

#mallemey #helse #hverdag #trening #Etdiktomdagen #mittlivmedas #hverdagsaktiv #mestring #nrf #norskrevmatikerforbund #balanse #treningsommedisin #helseministeriegetliv #etbedrelivmednrf #likeperson

Å få en diagnose. Å ha en diagnose.

Å få diagnosen er positiv, å få den tidlig er enda bedre. Men å få en diagnose har mange sider;  jeg vil si at det ikke  bare er todelt, men tidelt eller hundredelt. Vi har lest om mange som sliter med å få en diagnose på plass. Jeg vet at det er mange der ute som har mange plager med muskel og skjelett, men aldri får en diagnose . Det er slitsomt, utrygg og en ekstra utfordring. Å få en diagnose så tidlig som mulig, gjør at vi kan ta til oss kunnskaper om hva som feiler oss, komme til de rette behandlere og ikke minst komme i gang med behandling og trening. Dette gjelder ikke bare fibromyalgi, men alle revmatiske diagnoser.

Men det er også vanskelig å få en diagnose. Plutselig har du fått et ord, noe som skal henge ved deg resten av livet ditt. Når du begynner å tenke etter, er det like før du blir fortvilet! Denne diagnosen, denne sykdommen, skal den alltid være der? Disse plagene mine, skal de aldri gå bort? Skal jeg bli verre? Hvor ille skal det bli? Mange spørsmål som kommer opp, blir hengende igjen i hodet ditt og går om og om igjen. Vi får kvernetanker. Tanker som går igjen og igjen og ikke alltid er like hensiktsmessig. Da  jeg fikk diagnosen, leste jeg mye på nettet. Kjente igjen mange av symptomene. Det var kjekt å lese og lære mer om fibromyalgi. Jeg snakket med noen som også hadde fibromyalgi. Der ble jeg litt skremt. Syntes det var skremmende, alt hun fortalte om, alt det grusomme som plaget henne. Nå, mange år etterpå, vet jeg at våre plager oppleves så forskjellig , vi mennesker er så forskjellig . En diagnose, mange mennesker. Ja, jeg har mange plager . Men jeg takler de på min måte. Jeg har sikkert mange av de samme plagene som hun fortalte om, men å høre om de og å stå i det er to forskjellige ting. Derfor trenger vi tid. Vi trenger tid til å lære å leve med de plagene vi har. For meg har det tatt mange år å komme der jeg er dagen i dag. Nå, som jeg kan si: dette kan jeg leve med!

Jeg har skrevet før at vi kan påvirke våre smerter. Hvordan vi opplever våre smerter. Omgivelsen vår påvirker våre smerter. Jeg føler at det humørfylte miljø på bassengtreningen hjelper meg masse. Der møter jeg andre med mange forskjellige diagnoser. Felles er at vi har muskel og skjelettplager, alle sammen. Og humor! Vi spøker med våre plager, spøker med hverandre og tar dagen med et smil. Det hjelper! Det får meg faktisk til å føle meg bedre, i tillegg til selve bassengtreningen. Dobbel effekt! Dette er bare et eksempel hvordan omgivelsen påvirker oss. Noen som er veldig negativ, noen som ofte kan ta litt for mye plass, sliter på oss og vår helse. De er ikke bra for oss! Tenk litt på dette nå; tenk på hvem du har rundt deg, hvor du går, hvem du møter og hvem eller hva som er bra for deg. Det er ditt valg!

Liker du bloggen min? Lik facebooksiden min og få varsel om nye innlegg! Flere bilder finner du på instagram <3  Linkene til facebooksiden og instagramprofilen ligger øverst på siden her. Klikk deg inn og følg meg! 🙂

#mallemey #fibromyalgi #helse #diagnose #helseministeriegetliv #kroniker #smerter #hverdag #mestring #tanker #kvernetanker #lære #muskelogskjelett

Jeg samler styrke!

En sterk kropp er bedre til å takle utfordringer og alderdom. Dette er ikke noe som bare blir sagt, ikke noe som  kanskje er sant. Nei! Her er det ingen tvil; det er sant! Og det er viktig å huske! Vi slipper ikke unna; vi blir eldre, alle sammen. Når vi blir eldre, svinner våre muskler, kroppen blir svakere. Vi tåler mindre og er dårlig rustet mot det som må komme.  Men vi kan gjøre noe for å forebygge, for å  stoppe denne vonde trenden kroppen vår har satt i gang. Vi må trene…. Da er vi der igjen; trening er livsviktig for oss. For oss alle; kroniker eller ikke, smerter eller ikke. Vi må trene styrke, helst to ganger i uken. For å pleie våre muskler. Vi må trene kondisjon, helst tre ganger i uken. For å pleie hjertet og hele systemet vårt. Det høres mye ut. Det er mye. Men husk det jeg har skrevet før; trening kan være så mye! For meg er en fjelltur god styrketrening, å gå opp i motbakke i tempo er god kondisjonstrening. Dette er små eksempler; mye kan gjøres. På mange måter! I tillegg må du like det, motivasjonsfaktoren på plass. Og varier! Gjør mye forskjellig! Da blir du ikke lei, men bare ekstra motivert!

Dette bildet bruker jeg her med godkjenning av min far. Han er snart 86 år, har sine plager, men klarer seg utrolig godt! Han er på besøk i Norge nå, men bor ellers i Nederland. Han har alltid levd et aktiv liv. Sammen med min mor har han gått lange turer, syklet mange mil, spilt fotball og senere spilt  sport for seniorer. Han har lagt mange timer som frivillig på fotballklubben, møter fremdeles hver lørdag for å heie på `guttene sine`. I de senere årene har han fått hjerteproblemer, men han takler det. Kroppen takler det. Fordi han har en sterk kropp. Han tar fremdeles sykkelen når han skal til byen en tur, reiser til Norge og er en spræk 85 åring! Jeg trenger  også en sterk kropp!

Min mor har også alltid vært aktiv. I tillegg til sykling og lange turer var hun på bassengtrening og var frivillig på et eldresenter. Min mor levde med en kreftdiagnose i mange år. Men hun taklet det. Kroppen taklet det. Fordi hun hadde bygd opp styrke. Men hun hadde en annen viktig faktor: hun var alltid positiv! Hun tok hver utfordring på strak arm, tok opp kampen med et smil. Der har du styrke! Den styrken trenger jeg! Den styrken trenger vi alle sammen! Å være positiv, bevare humøret, se muligheter istedenfor problemer, gjør noe med oss. Det gir oss styrke! Min mor er ikke blant oss lenger, men jeg smiler fortsatt når jeg tenker på henne. Jeg vil bli som henne når jeg blir stor!

#kroniker #hverdag #helse #trening #mallemey #styrke #kroniker #styrketrening #smil #positiv #treningsommedisin #helseministeriegetliv #tur #eldre #muskler

 

 

BlimE

Jeg har med glede hørt på årets “BlimE ” låt fra Freddy Kalas. En kampanje fra NRK Super med slagordet Si hei! Vær en venn! Så flott og så viktig å lære våre barn viktigheten av omsorg og å ta vare på hverandre! Det fikk meg til å tenke på BURG, vår barne og ungdomsgruppe i NRF.  Et viktig fristed for mange!  Både for foreldre og barn. Jeg har selv en gutt som fikk leddgikt da han var 13 år. Følte seg veldig `rar`og forskjellig fra andre barn i klassen sin. Han hadde stor glede av å møte andre barn og ungdommer med plager som lignet de han hadde. Jeg syntes det var flott å kunne snakke med foreldre i samme situasjon. Gutten min har vært med på mange treff gjennom årene, er 25 år nå og blitt en ung mann med leddgikt. Han klarer seg bra dagen i dag, har lært å takle sykdommen sin.

Men dette gjelder for oss voksne også! Jeg har skrevet før at det har endret livet mitt at jeg ble syk. Mye er ikke som før, mye kan jeg ikke gjøre, jeg har fått et annet liv. Men mye er kommet isteden for det som ble borte. Jeg har møtt mange nye flotte mennesker, jeg har lært utrolig mye. Jeg har lært mye om meg selv, mestring og hverdag, jeg har fått nye kunnskaper, fått nye venner, rett og slett fått et nytt liv. Et liv jeg trives med! Et liv jeg er takknemlig for! Mye takket være mitt medlemskap i NRF.  Nå er NRF ute med en ny vervekampanje. Verv en venn! Jeg skriver ikke dette som reklame for NRF; jeg skriver dette fordi det er sant! Ordene  `verv en venn ` kunne ikke har vært mer sant for min del. Mange nye medlemmer vi har fått de siste årene inn i lokallaget mitt er blitt mine venner, noen møter jeg på trening, noen på tur, noen er kommet inn i styret. Noen ønsket bare mer tilgang til informasjon. Mange flotte mennesker. Så:  Si hei! Vær en venn!

Har du vært innom facebooksiden min? Lik siden og få varsel om nye innlegg på bloggen. <3 Linken ligger øverst på siden her.

#mallemey #revmatiker #NRF #fibromyalgi #blime #hverdag #mestring #venn #etbedrelivmednrf #kroniker #BURG #sammen

Feriemage

Vi får i oss  mye god mat og drikke i sommer- og ferietider. Herlig! Jeg koser meg masse med det, men samtidig har jeg visse hensyn jeg må ta, uansett. Har du en mage som er følsom, en mage som fort blir satt ut av forandringer? Jeg har det! Stresser jeg? Da er det magen som først får kjenne det! Det skal ikke så mye til heller! Endringer i rutinene mine, som for eksempel en gjest i huset, merker jeg med en gang. Da kan det skjer at systemet mitt stopper litt opp. Veldig plagsomt! I tillegg spiser man litt annet, litt mer, litt lengre, litt bedre. Jeg har ikke oppskriften for å unngå mine mageproblemer. Men jeg har lært å passe på å spise det som jeg vet er bra for meg og magen min; det som jeg vet fungerer for meg. For meg er det for eksempel yoghurt , havregryn, surmelk og smoothie. Med dette holder jeg magen i gang. I tillegg passer jeg på å være oppe litt før gjesten min, så jeg får litt tid for meg selv. Det hjelper!

Jeg prøver også å tenke litt fornuftig opp i alt! Mange sunne valg man kan ta og samtidig kose seg! Jeg kan kose meg med god drikke, men jeg er også veldig glad i vann. For meg er vann det beste jeg kan drikke i varmen! Skal jeg gjøre litt ekstra, legger jeg litt isbiter og sitron opp i glasset. Kjempegodt! Nå er det også tiden for mye frukt og grønt. Mye å velge mellom, så alle finner sine favoritter! Så ja, jeg koser meg litt ekstra nå i sommer, men jeg passer på litt også. Jeg tenker mage, helse og litt vekt. Jeg tåler litt vektøkning , men jeg vil unngå at jeg må  jobbe så mye i høst for å få det bort igjen! 🙂

Du kan være litt kritisk i dine valg. Det hjelper! Jeg tar heller en saftis fremfor en softis. I saftis er det mye mindre kalorier enn i softis. Nå er jeg ikke den som teller kalorier hele dagen, men å ta disse litt mer fornuftige valg, det gjør jeg lett! Så vær litt kritisk, les på pakningen, les om næringsinnholdet, da kan du kose deg mye med litt bedre samvittighet!

Hva når vi er på ferie? Her kan vi også gjøre mange fornuftige valg og samtidig kose oss. Det er viktig å lese litt om landet du reiser til. Om du kan drikke vannet fra springen, om du må kjøpe vann og andre viktige opplysninger. Jeg personlig tåler bare å spise kjøtt som er godt stekt når jeg er i utlandet. Gjør jeg ikke det, reagerer jeg med en gang; da kan uhellet være ute! 🙂 Men jeg elsker å gå på marked eller butikker i utlandet og kjøper  masse spennende frukt og grønnsaker. Det er både godt og bra for meg! Vil du vite litt mer om middelhavskost eller kosthold ved revmatiske sykdommer? Klikk deg inn på www.revmatiker.no – du og diagnosen din. Mye nyttig informasjon her! Kos deg med god mat og drikke i sommer! Tenk sundt og godt!

#revmatiker #mallemey #middelhavskost #ferie #sommer #sommermat #hverdag #spise #norskrevmatikerforbund #nrf #kroniker #sundt #kalorier #reise #helseministeriegetliv #etbedrelivmednrf