Med fokus på nakken

Har du hodepine? Plager med kjevene? Vondt i skulder eller rygg? Det er faktisk mange av våre plager som har sitt utgangspunkt i nakken!

Jeg har vært plaget mye med kjeveledd den siste tiden. Det er ikke helt nytt for meg; det er noe jeg har snakket med tannlegen min om tidligere. Har fått øvelser der jeg beveger kjevene både frem og tilbake, til siden,  opp og ned. I tillegg er det viktig å slappe av i kjeven! Jeg strammer ofte til, biter sammen, uten å være klar over det. Så jeg prøver å være mer bevisst på dette.

Økte smerter var anledningen til en ny samtale med tannlegen min

Jeg er så heldig at jeg har en kjempedyktig tannlege! En tannlege som også ser forbi våre tenner og interesserer seg for det som er rundt; hele meg! Han gjorde meg oppmerksom på dette:

Plager med kjevene kan ofte være litt diffuse; de kan utarte seg i hodepine, smerter som kjennes som tannverk, verk i øret, m.m. Det finnes ingen enkel oppskrift for å fjerne plagene, men  det er mye vi kan gjøre selv. Først og fremst  må vi forstå!

Det vi må huske er at nakken vår er utgangspunktet! Nakken er faktisk viktig for bevegelighet av kjeven, ryggen, skulderen og hodet. Skader/sykdom i nakken kan føre til både vondt i kjeven, hodepine, vondt i ryggen, smerter i skuldre og kan forplante seg gjennom kroppen.

Hva kan vi gjøre?

Vi kan gjøre enkle øvelser som tøyer og sørger for økt bevegelighet i nakken. Det som er viktig her er rutiner! Det hjelper ikke å gjøre disse øvelser en gang og tro at det er bedre da. Du trenger å gjøre tøying av nakken til en rutine, på samme måten som tannpuss! Øvelsene trenger ikke å ta lang tid, men de må gjøres! Ved å bruke tid på tøying av nakken kan du oppnå en bedring på mange områder!

Her finner du gode øvelser for tøying av nakken, men også tøying for resten av kroppen. Klikk deg inn og se hva som passer for deg.💜

Jeg har snakket med tannlegen min om dette, men om du går til en fysioterapeut, kan også denne hjelpe deg med dette.

Nå spør du kanskje om jeg har fått rutiner på plass for tøying av nakken? Ikke helt ennå, men jeg jobber med saken! 😉😂

Aktivitet i vintermørket

Det er vinter og jeg kjenner det på kroppen! Været påvirker oss som har fibromyalgi, men også mange med andre revmatiske sykdommer. Det forsterker symptomer som smerter, stivhet og utmattelse. Studier har vist at det er endringen i lufttrykket som kan være med på å forårsake dette.

Hos meg er det ustabil vær som er verst, det har vi fått mye av den siste tiden!

Som du ser, bruker jeg bilder av de få fine dager vi hadde. Vil ikke dvele ved mørke dager med storm, nedbør og væromslag. Som jeg nevner, er det ustabil vær som setter seg i kroppen min. Ikke spesielt kulden. På en kald vinterdag, med mange minusgrader og solen som titter frem, har jeg det veldig fint!

Det er disse dager jeg utnytter! Da må jeg bare komme meg ut, få dagslys, luft og fin aktivitet! Da er det herlig å gå en lengre tur, mørke dager blir glemt da!

Men det har ikke vært så mange av disse dager i vinter hittill. Hva skal man gjøre i mellomtiden for å gi kroppen nødvendig aktivitet?

Jeg har ikke oppskriften, men jeg føler at nøkkelordet er å tilpasse. Det er det jeg må gjøre! Jeg må lytte til kroppen min, om jeg vil eller ikke. Jeg kjenner at mine muskler protesterer, har mye smerter nå om dagen. Det betyr for meg at jeg må gjøre mindre trening og bruke mer tid på lett aktivitet.

Nå er det bevegelse som teller! Korte turer, hvis været og føret tillater det. I tillegg bruker jeg tid på tøying, avspenning og hverdagsbevegelse. Hva er hverdagsbevegelse? Alle små ting som kan gi kroppen litt ekstra! Rusle litt i byen eller i båthavnen, ta trapp isteden for heis, gå av bussen litt før du må, parker bilen litt lengre unna, alt teller!

Så er det våre tanker. Se positiv på det du får til, ikke fortvil av alt som ikke går akkurat nå. Du er dyktig som kommer deg gjennom vinteren! Sammen kan vi se frem mot våren, lysere tider og en lettere kropp. Men nå er det vinter, også her kan vi få fine dager, i tillegg til dager der vi er inne og koser oss litt ekstra der.

Det går bra! Fordi du er best! 💜

Virker det for deg?

Det er mange kosttilskudd på marked. Vi blir anbefalt bruken i media, men også fra de som er rundt oss. Det er flere typer man kan ta for å påvirke hverdagen med fibromyalgi; de skal gjøre formen bedre og lette på symptomer. Tar du noen? Virker det?

Linda Kvæl, Marianne Molin og Ida Løchting har gjennomført en studie der de undersøkte bruken av kosttilskudd ved pasienter med fibromyalgi.

Studien er publisert i en artikkel i tidsskriftet Nutrients. De har undersøkt bruken av kosttilskudd ved fibromyalgipasienter og kunnskapen rundt kosttilskudd. Hyppigst bruk var det av Omega-3, magnesium og vitamin-D. Og ja, noen systematiske oversiktsartikler viser at disse har gitt lovende funn, men kvaliteten på disse er lav og preget av usikkerhet.

Konklusjonen er at vi bruker mye penger på kosttilskudd, mens effekten er usikker. Vi synes det er utfordrende å vurdere helsepåstander i media og det kan være behov for tiltak som kan fremme informerte valg om kosttilskudd ved personer med fibromyalgi.

Hva skal vi gjøre i mellomtiden?

Vi skal stole på oss selv!

Kanskje du bruker noe som fungerer for deg. Fortsett med det! Men vær sikker på at det derfor du bruker det og ikke fordi du har lest at det skal være bra eller kollegaen din har anbefalt det. Prøv om det virker! Kosttilskudd er dyr og du vil ikke kaste bort penger på noe som ikke virker.

Livsstil. Det er den som er det aller viktigste! Din aktivitet, ditt kosthold, dine søvnvaner og din innstilling til hverdagsmestring. Det betyr alt!

Råd i forhold til kosttilskudd? Spør legen din! Legen kan råde deg hva som er anbefalt og tar blodprøver for å avdekke hva du mangler. Fagråd!

Les hele artikkelen og få linken til studien her

 

Med kroppen og hodet i ulage


Vi vet at våre tanker påvirker oss. Hvordan vi tenker påvirker både smerter og utmattelsen som preger hverdagen til oss som lever med fibromyalgi og andre muskel- og skjelettsykdommer. Men våre tanker blir i høyeste grad påvirket av våre smerter, utmattelsen og vår hverdag med en #usynligsykdom .

Det går begge veier! Det har jeg kjent litt på i julen.

Til tross for alle gode råd, alt jeg deler med dere, alt jeg egentlig vet om, ble det litt for mye stress for meg. Formen ble dårlig og når det da dukket opp et nytt helseproblem, noe jeg ikke visste hva det var, kom tankene….

Jeg synes tankene ble tunge, de gjorde dagene tunge. I tillegg var kroppen tung og vondt.  I bakhodet hadde jeg alt jeg har lært, alt jeg deler ofte med dere. Det hjalp kanskje litt, men ikke så lenge. Også var jeg redd for å gjøre formen enda mer dårlig med mine tanker.

Hvordan kom jeg ut av dette?

– Jeg trengte å gjøre mine treninger, men klarte mindre. Jeg trenger trening for å frigjøre noen endorfiner som hjelper på humøret og formen generelt. Så jeg tilpasset det litt. Det ble litt trening, (selv inn i julen)mest lette turer.

– Jeg fant et strikkeprosjekt med farger. Følte at jeg trengte farger, samtidig valgte jeg et mønster som skulle holde tankene mine opptatt. Det hjalp litt!

– Følget rådene jeg gir til dere; så noen fine filmer, leste en god bok, prøvde å senke skuldrene.

– Jeg var sammen med de jeg er glad i. Fikk egentid, men også tid sammen med mine nærmeste. Også noe som flytter tanker.

– Forlenget julen litt, slappet av på hytta helt til tirsdag.

Nå er jeg kommet tilbake til hverdagen. Hvordan går det nå? Det går bedre! Formen er ikke helt der den skal være ennå, men det har gått fremover. Jeg har fått litt avklaringer, klarer å senke skuldrene. Nå kjenner jeg at også tankene har roet seg ned. Det mørke er blitt lysere.

Jeg deler dette med dere for å vise hvordan vi kan påvirke våre tanker, men også blir påvirket av våre tanker. Og det er ikke alt vi kan kontrollere. Noe må vi takle på best mulig måte, helt til det blir litt bedre. Det klarer vi! Fordi vi må! 💜

En ny start


En hverdag med fibromyalgi er en hverdag som trenger planlegging. Samtidig er det en hverdag som er uforutsigbar. Det gjør planleggingen vanskelig!

Denne uken har jeg hørt på Revmapodden, der Regine fra Fibrofokus er gjest.  Den har jeg delt med dere på facebooksiden til Mallemey og jeg anbefaler å høre på den!  Her snakker Regine om sin hverdag med diagnosen, hun er også inne på dette med planlegging. Også planlegging av en dårlig dag! 😀

 

Nå står vi i starten av et nytt år. Kan vi planlegge året som kommer?

Jeg liker å gjøre det! Men jeg ser tilbake på året som har vært først. Tar planleggingen derifra. Jeg har sett litt på mine planer og mine mål for 2021:

Ny kunnskap: Jeg var i gang med kurset i NLP. Trengte å strukturere litt, målet var å ta eksamen før sommeren 2021. Det har jeg klart! Jeg er stolt!

Styrketrening: Målet har vært hele tiden å klare styrketrening to ganger i uken. Der har jeg slitt litt med motivasjon, selv om jeg vet styrketrening er viktig for meg og min kropp. Dette året har jeg prøvd litt forskjellig, vært inne på Pilates og mye annet. Nå, i slutten av året, føler jeg at jeg er der! Når jeg er inne på treningsappen, gjør forskjellige treninger, så klarer jeg det! Her trenger jeg variasjon!

Løpeglede: Jeg gikk i gang med prosjektet mitt for å finne løpeglede. På tredemølla. Den har jeg funnet! Ganger 1000! Her bruker jeg også treningsappen (Ifit). Får variasjon, deler motivasjon og måloppnåelse på en facebookgruppe. Jeg liker det! Masse! Det aller beste er mestringsfølelsen! Jeg kan løpe! Kroppen tåler det! Jeg har fått en sterkere kropp!

Når jeg nå planlegger 2022, tar jeg denne oppsummeringen med meg. Som jeg har skrevet før, er det viktig å gjøre mer av det du er god på. Jeg har ingen nye kunnskapsprosjekter i året som kommer,  men treningen skal jeg fortsette med. Herlig! 😀

Planlegge en dårlig dag: Så tilbake til dette. Hvorfor skal du planlegge en dårlig dag? Hvordan? Kanskje du har veldig lyst på å være med på noe som du vet gjør deg sliten. Noe du kjenner i kroppen ganske lenge etterpå. Men om det er noe som er viktig for deg, noe som gjør deg glad, noe som gir deg mye, så er det verdt det! Da kan du planlegge dagen etterpå! Kanskje du kan få huset for deg selv? Sende ut partner og barn? Ha tid til en lang dusj, soving og egenpleie? Dette var et tips fra Regine i podcasten som jeg absolut skal ta med meg videre!

Har du ikke hørt på podcasten ennå? Klikk deg inn! Hør mer om smertehåndtering, hverdagen og en sorg uten blomster. 🌷