Inspirasjon fra dere!

Sist mandag ble det oppstart av Sommer Challenge. En utfordring til dere som innebærer å sette av tid til seg selv, bruke det til uttøying, avspenning eller mindfullness. Har du ikke lest innlegget? Da kan du lese det her 

Jeg håper mange av dere er i gang med å ta utfordringen. Flere av dere har delt litt om hva som fungerer for dere. Det er så fint! Så kjekt å få tips fra andre! Jeg blir så inspirert!

Aud og Mette har skrevet om yoga. Yoga, som er veldig bra som uttøying, men også viktig for pusten og god avspenning. Yoga er noe man kan gjøre overalt; inne, ute, hjemme og borte. Anbefales!

Gunn Merete mediterer i skogen. Herlig!

Ingrid delte innlegget om Sommer Challenge på facebookgruppen til Bodø Revmatikerforening. Da jeg spurte hva hun gjør når hun har egen-tid, fikk jeg høre om en aktiv hverdag! I tillegg til bare å være ute og nyte naturen, nevner hun sykkelturer, øvelser og daglig Somatics-trening. Husker dere mitt innlegg om Somatics? For ikke så lenge siden fikk jeg en tilbakemelding som gjorde meg så glad!

Har du ikke lest om Somatics? Det kan du gjøre her 

Solveig skrev at hun ble inspirert av innlegget om Somatics, fikk noen veiledningstimer hos Sol og har nå prøvd dette over litt tid. Nå er hun faktisk smertefri! Det er så bra! Jeg blir så glad! 🥰🥰🥰

Det gir meg også litt dårlig samvittighet. Solveig og Ingrid, og mange flere med dem, har kjempegod effekt av Somatics. I februar i år fikk jeg muligheten til å delta på et kurs om nettopp dette. Men…jeg har ikke klart å få det i hverdagen min! Jeg er veldig glad i treningen jeg gjør til daglig og føler at tiden ikke strekker til noe mer. Samtidig er jeg klar over at jeg trenger å gjøre Somatics, har økte smerter som jeg ønsker å gjøre noe med.

Så det blir min plan for høsten; få Somatics inn i hverdagen min!

Tusen takk for all inspirasjon! Fortsett å dele med meg og med alle som leser bloggen min! 💜

Sommer Challenge!

Vi er kommet godt i gang med sommeren. En sommer der vi kanskje har litt mer tid enn ellers i året. Tid vi ønsker å tilbringe med dem vi har rundt oss. Hjemme eller borte. Noen av oss med kroniske plager har det litt bedre om sommeren, noen ikke. Sommer er det for alle.

Men vi vet også at høsten snart banker på døren. Høsten der vi skal i gang med hverdagen igjen. Kanskje starte opp med nye utfordringer. For at du skal være klar for høsten, vil jeg gi deg en Challenge.

Hva skal du gjøre:

Minst 3 til 4 ganger i uken skal du sette av 10 til 15 minutt til deg selv. Denne tiden kan du fylle med det som passer deg. Det kan være tøying, som er veldig viktig og nyttig ved fibromyalgi og andre revmatiske diagnoser. Men det kan også være avspenning eller mindfullness, som er viktig for å redusere stresset vi har i kroppen og hodet.

Tidsrommet:

Sommer Challenge starter nå på mandag 25 juli og vi avslutter på lørdag 6 august. To uker der du skal prioritere deg og din helse, samtidig som du får nok tid igjen til de som er rundt deg.

Hva får du?

Jeg skulle gjerne har trukket ut en eller flere av dere til å få en liten premie. Men som dere vet, har jeg ingen sponsere til min blogg. Men dere får en premie! Alle får en premie! Helsegevinst! Dette vil gi deg en liten boost for kropp og sjel, akkurat det du trenger før du skal i gang med høsten!

Deler du?

Jeg håper dere vil dele deres erfaringer. Det er så kjekt og så nyttig å lese hva dere gjør! Nyttig for meg, nyttig for alle som følger denne bloggen! Del deres erfaringer i kommentarfeltet på Facebook-siden til Mallemey. Du finner siden ved å klikke på ikonet øverst i bloggen her.

Jeg skal gi deg litt tips til tøying, avspenning og mindfullness.

Toying: Her  finner du en oversikt og video med gode øvelser.

Mindfullness: Det er ikke så vanskelig som det høres ut! Det betyr bare oppmerksom nærvær, være i øyeblikket. Å være ute i skogen, bare jeg, høre på fuglesang, se på naturen, er god mindfullness for meg. Kanskje noe for deg? Eller noe helt annet?

Avspenning: Dette trenger heller ikke å være så vanskelig som det høres ut! Det finnes mange avspenningsprogrammer der ute, men du kan også gjøre det så enkelt som dette: Bruk musikk som får deg til å slappe av, legg eller sett deg ned, konsentrer deg på din pust, pust med magen, kjenn etter i kroppen din, kjenn hvordan den føles akkurat da, fra hodet til lilletå, samtidig som du puster rolig inn og ut – det er god og enkel avspenning.

Så kom i gang! Ta utfordringen! Dette klarer du!

Nå håper jeg du vil dele med oss andre hva som fungerer for deg! Har du gode øvelser? Steder på nett der du finner gode programmer til avspenning eller mindfullness? Noe du gjør? Del gjerne! 💜

Takk!

Visste du at takknemlighet er bra for vår helse?

Denne uken kom jeg over en artikkel i Norsk Ukeblad som jeg ønsker å dele med dere. Om takknemlighet i vår kultur og hva det betyr for oss.

Hva er takknemlighet? Det er en kraftig menneskelig følelse. Lykke og takknemlighet henger sammen, men deler ikke den samme definisjonen. Lykke er en følelse av nytelse, knyttet til en situasjon eller opplevelse. Takknemlighet er en bekreftelse av godhet.

Jeg synes det er viktig å være takknemlig og har mye å være takknemlig for. Selv om jeg ikke er takknemlig for å ha fått fibromyalgi, er jeg takknemlig for alle fine mennesker jeg har møtt og fremdeles møter i mitt arbeid som tillitsvalgt og blogger. Jeg er takknemlig for å kunne dele mine tanker og refleksjoner med dere, veldig takknemlig for at dere setter pris på det jeg deler.

Jeg takker alltid for maten, selv om vi bare er to som har delt måltidet. Dette er  typisk Norsk, noe jeg ikke kjente fra Nederland. Men absolutt noe jeg nå setter stor pris på, en fin skikk.

Jeg er takknemlig for gode hverdager, et harmonisk liv, kjærligheten i livet mitt, mine aktiviteter og muligheten til å være den jeg er. Alt dette og så mye mer.

Det er mye å være takknemlig for, små og store saker. Dette gir helsegevinst!

Takknemlighet demper smerte og er effektiv mot depresjon og angst. Når vi utviser takknemlighet booster hjernen produksjon av signalstoffer som serotonin og dopamin. Dette er stoffer som er med på å fremkalle følelser av velbehag og glede. Nyere forskning viser at det også påvirker vår fysiske helse. Du sover bedre, og det er gunstig for blodtrykket, kolesterolet og blodsukkeret. Til sammen medfører det en rekke helsegevinster! Det må vi ta med oss! 😀

Konklusjonen er enkel her! Takknemlighet er en god folkeskikk, som i tillegg gir oss viktige helsegevinster. Gode grunner til å sette seg ned og tenke over hva vi er takknemlig for. Stort og smått.

Hva er du takknemlig for? 💜

Bare fibro?

Å leve med fibromyalgi, medfører mange utfordringer. Jeg vil si at den største utfordringen sitter i hodet mitt. Mine tanker.

Jeg synes det er ekstra vanskelig fordi det er så mye å forholde seg til. Mange forskjellige plager, som kommer og går. Gode perioder, dårlige perioder, nye plager, kjente plager, ukjente plager.

Vår diagnose følger ikke bare et spor, vi vet ikke hvor veien fører oss…

Når det oppstår plager og symptomer som jeg ikke hadde fra før, går jeg lett i en felle. Kanskje jeg har fått noe annet? En annen diagnose? Noe som er mer akseptert (mest av meg selv) enn fibromyalgi? Noe jeg kan gjøre noe med?

Jeg har fått mer vondt i hoftene dette året, men også blitt mer plaget av vondt i kjevene. I fjor fikk jeg satt diagnosen psoriasis og etter litt tid på google og en diskusjon med meg selv og hobby-legen inn i meg, kom jeg frem til at det måtte være psorasis-leddgikt. Alt passet! Det var min diagnose!

Fastlegen min var ikke helt enig…

Hun hørte på meg, det gjør hun bestandig. Men så kom hun frem til at det var først og fremst en betennelse. Om jeg kunne besøke min manuell terapeut? Jeg syntes hun var dum, som ikke så det jeg så. Men jeg har tillit til Jennifer, som er manuell terapeuten jeg går til når jeg trenger råd til trening, øvelser, eller behandling. Tirsdag var jeg der. Jennifer kom frem til, og viste meg, at dette er noe muskulært. Fibro. Jeg innser at hun har rett. Fastlegen har rett. Fibromyalgi. Igjen. Fremdeles.

Jeg har brukt litt tid på å fordøye dette. Kom frem til at dette går bra! Dette kan jeg takle! Jennifer har vist meg tøyings-øvelser for hoftene og setet. Noe jeg kan jobbe med. Også mine smerter i kjeven kan det jobbes med. Mye av disse starter i nakken. Det har tannlegen min lært meg. Der må jeg inn med tøying av nakke og skuldre. Treningen min er bra, den kan jeg fortsette med. 😅

Så her er jeg. Jeg har fibro. Ikke noe mer og ikke noe mindre. #usynligsyk. Ikke som sommerfuglen over her, der du ser at den er skadet. Men dette er noe jeg må leve med. Det er noe jeg KAN leve med.

Hva vil jeg si med dette? Jeg vil si at du må ta plagene dine på alvor, og er du usikker hva det er, må du få det sjekket opp. Men husk at fibromyalgi er diffus, uforutsigbar og skiftende. Vanskelig å leve med, men du klarer det! 💜

Hva er din hvilestrategi i sommer?

Det er juli, sommeren har akkurat startet. Noen av oss med fibromyalgi eller andre revmatiske plager fungerer veldig bra på sommeren i varmen, noen blir faktisk verre. Felles for oss alle er en utmattelse som ikke tar sommerferie.

Selv om smertene er mindre, kan vi kjenne på den evige trettheten. Den kan være litt lettere på sommeren, men uansett er det viktig med en hvilestrategi. Verdifull restitusjon!

Jeg har akkurat vært en tur i Nederland, mitt hjemland. Det var fint å komme dit etter en lang pause i korona-tider. Og det var fint å få ferie, jeg hadde en travel vår. Men… det var mange jeg skulle hilse på, mange å være sammen med, mange besøk som skulle gjennomføres.

Lite tid til hvile, lite tid til bare meg. Hva var min hvilestrategi?

Det var og er viktig for meg å hvile før jeg kjenner at jeg trenger det. Planlagte pauser, planlagt tid til bare meg. Innimellom trakk jeg meg tilbake til soverommet (vi leide et feriehus) med en bok, eller jeg tok en tur ut med hundene. Det ble mange turer, det var min aktivitet disse uker. Nå som jeg er hjemme igjen henter jeg også energi i min trening med jevne mellomrom, men akkurat da trengte kroppen min en trenings-pause. Jeg hadde også satt av noen hele dager som var forbeholdt hvile. Dager som gikk til bare oss to, hundene, lesing, turer, kos og avslapping. Min ferie-medisin!

Hvordan kan du lage deg en hvilestrategi? Først og fremst må du huske at du trenger hvile. Også når du har sommer-besøk, også når dere gjør koselige familie aktiviteter. Sett av litt tid til bare deg, gjør noe som hjelper deg å lade batteriene, noe som gir deg energi.

Det er lett å gå i fellen med ditt ønske om å være med på alt som skjer om sommeren. Ja, din kjære setter pris på å ha deg på sin side, familien eller venner vil gjerne ha deg med på alt som er morro. Men… de vil også at du skal ha det bra! Fordi de er glad i deg! 💜

Lag deg en fin sommer! DIN sommer! ☀️