Hva er det som stjeler din energi?

Opplever du at din energi bare forsvinner som skyer på himmelen? Har du tenkt litt på hvorfor dette skjer? Hva er det som stjeler energien din? Her er det mange faktorer som kan spille inn. Men det er noen helt klare energityver vi lett kan kjenne igjen. Når vi bare vet om dem!

Vi kan dele disse faktorer inn i fem grupper, der alle grupper igjen påvirker hverandre. Vår energi blir påvirket av hva som skjer i kroppen, våre følelser, våre tanker, våre handlinger og vår omgivelse.

Jeg vil først og fremst si noe om vår omgivelse. Her mener jeg at alt som skjer rundt oss, er med å påvirke oss og energien vår. Jeg har snakket med flere som for eksempel har  problemer med NAV. Problemer som å ikke bli trodd, ikke få den hjelpen man trenger, ikke få arbeidsavklaringspenger, og mye annet. Jeg har også vært i kontakt med mange som sliter med sin lege. Også her går igjen dette med å ikke bli trodd, og ikke få den hjelpen man trenger. Dette er bare noen eksempler av det som skjer rundt oss og det som påvirker vår energinivå og vår helse. Dere kan sikkert komme med mange flere! Det er tungt. Tungt å være på dette stedet i prosessen. Det påvirker oss. Tar ifra oss energien, akkurat når vi trenger litt ekstra energi! Her finner vi ikke en enkel løsning heller. Vi må gjøre så godt vi kan og ta tiden til hjelp. Men det hjelper å ikke være alene. Søk støtte hos noen du kjenner eller noen som har opplevd noe av det samme. For eksempel i din lokale revmatikerforening. Sammen er vi sterkere!

Hva med våre tanker? Våre tanker er noe som vi kan påvirke! Vi kan ikke tenke oss friske, men vi kan tenke oss sterke og verdige! Jeg har skrevet noe om kvernetanker før. Tanker som går igjen og igjen og som er vanskelig å slippe. Har du disse kvernetanker? Tenker du ofte på din situasjon, hvor vondt det kjennes i kroppen og hvor vanskelig din fremtid ser ut? Disse tanker stjeler din energi! Energi du trenger i en kronisk hverdag! Hvordan kan du slippe disse tanker? Det er ikke lett! Først og fremst kan du gå inn i tankene; se på dem, vurdere dem. Er de nyttig? Kommer du frem til en løsning? Hvis svaret er nei, er det på tide å slippe. Men det hjelper ikke å prøve å dytte de bort. Da blir de bare forsterket. La dem bare være der, samtidig som du kan bestemme deg for å ikke gi oppmerksomhet til disse tanker. Da kan de løse seg opp etter hvert.

Det aller viktigste er at du tar kontroll! Det er du som skal bestemme over dine tanker, du som skal bestemme over hverdagen din og du som skal bestemme hva som påvirker deg! Ikke lett! Men du kan begynne i det små; ta tiden til hjelp, et steg av gangen, en dag av gangen. Ser det mørkt ut nå? Da må du vite at du går mot lyset, selv om du ikke går så fort. <3

Jeg skal skrive mer om våre energityver i fremtidige innlegg. Følg med her og på facebooksiden til Mallemey!

På Helsecamp igjen!

Denne uken lanserte vi nyheten rundt helsecamp for deg som har fibromyalgi. Jeg hadde gledet meg så mye å dele denne nyheten med dere!

De som har følgt meg over lengre tid, har lest at jeg har vært på helsecamp i Spania i fjor i november. Det var så bra! Det var fire dagen med ny kunnskap, ny inspirasjon og nye bekjentskaper. Akkurat det jeg trengte i min hverdag med kroniske plager. Akkurat det jeg trengte for å bli motivert for å fortsette med å bruke #treningsommedisin! Allerede da tenkte jeg at det kunne være fint å invitere med alle dere som også har fibromyalgi. Men jeg syntes 4 dager var litt lite.

Alle i NRF`s ressursgruppe for fibromyalgi likte ideen helsecamp for fibromyalgi! Vi har jobbet videre med ideen og søndag 15 september kl 15.00 kunne vi endelig invitere dere til en uke med inspirasjon, læring, trening og gode sosiale møter på NRF sin Reuma Sol i Spania! En unik mulighet som jeg håper mange vil benytte seg av! Kunnskap gir mestring! Vi trenger å vite mer om diagnosen vår, vi trenger å vite mer om trening og fibromyalgi og vi trenger å lære mer om å være helseminister i eget liv. Å få mulighet til å gjøre alt dette i et herlig middelhavsklima, setter bare prikken over i-en!

Er du spent på programmet? Du kan lese det og se våre pristilbud her

Synes du også programmet er flott? Her har vi lagt inn mye; trening, læring og fornøyelse! Mange av oss har en litt anstrengt økonomi på grunn av forskjellige årsaker. Da er det lett å bli skremt av prisen. Selv om du får mye for pengene, er det mye å betale. Heldigvis trenger du ikke å betale alt på en gang; du betaler en depositum først og resten av beløpet senest en måned før avreise. Da har man mulighet for å planlegge litt! Hvis du er medlem i NRF kan du også søke støtte i solidaritetsfondet. Støtten her er litt avhengig av økonomien din. Les mer om det her.

Jeg håper du vil melde deg på! Men ikke vent for lenge! Flere påmeldinger har allerede kommet inn og vi har begrenset med plasser. Vi ønsker at DU skal være med!

Vil du lese mer om hvordan jeg hadde det på helsecamp i fjor? Du finner innleggene fra hver dag på fjorårets helsecamp øverst i menyen under kategorien trening.

 

 

Ryggsmerter?

Ryggsmerter er noe mange av oss sliter med i hverdagen. Årsaken kan være forskjellig fra person til person og fra diagnose til diagnose. Ryggsmerter er noe som følger med svært mange revmatiske diagnoser, men årsaken kan også ligge i noe som for eksempel en prolaps eller være muskulært. Ved fibromyalgi er det mange som kjenner på ryggsmerter, selv om ikke alle har det. Hva kan man gjøre selv ved ryggsmerter? Hva er viktig å huske på?

Denne uken ble fysioterapidagen følgt opp med fakta rundt trening og ryggsmerter av faggruppen for manuellterapi. Fordi trening er den viktigste behandlingen ved ryggsmerter. Samtidig er det viktig å påpeke at ryggplager oppleves forskjellig og virkningen og intensiteten er ikke lik for alle. Jeg har sett litt nærmere på de gode tips som ble lagt ut av faggruppen og vil gjerne dele det med dere.

Trening hjelper! Hvile ikke!  Prøv å forbli som aktiv som mulig, så du sakte men sikkert kommer tilbake til dine vanlige aktiviteter. Er du redd for å være for mye i aktivitet og vil heller hvile? Dette kan føre til mere smerter og dårligere rehabilitering.

Forebygge. Trening hjelper deg med å forebygge gjentagende ryggsmerter. Styrk muskulaturen!

Være uanstrengt! Hvis du beveger deg veldig anstrengt, sakte, og er redd for flere smerter, kan dette føre til mer stress på musklene dine.

Gjøre noe du liker! All aktivitet er god aktivitet, men når du gjør noe du trives med, er dette noe du har større mulighet for å gjøre regelmessig og holde ut i lengden. Det er sånn du får og beholder motivasjonen din!

Mere smerter? Det er naturlig å kjenne på dine ledd og muskler etter trening og å føle seg stiv. Dette betyr bare at kroppen din ikke helt er vant med denne aktiviteten ennå.

Regelmessighet! Når du har funnet treningen som passer for deg og treningen du liker, er det viktig med regelmessighet. Alt av aktivitet du gjør er bra, men størst gevinst får du når du er i aktivitet mer enn 30 min hver dag.

Trening som medisin! Trening er den eneste medisin som ikke har bivirkninger! Men ingen av oss er like og i tillegg kan en person ha forskjellige former for ryggplager. Så trening bør tilpasses nettopp deg og dine plager.

Få hjelp! Er du usikker hvilken trening som passer best for deg? Hvor mye du kan trene? Hvor mye intensitet du kan bruke? Søk hjelp hos fagpersonell! Du trenger ikke henvisning lenger for å komme til fysioterapeut eller manuell terapeut. Få hjelp til behandling og egentrening! Også ergoterapeut og frisklivssentralen er nyttige steder  å henvende seg til.

 

Ryggen er kjempeviktig og påvirker de fleste av våre bevegelser. Derfor er det viktig å tenke på styrken i ryggen og vedlikeholde denne styrken for hver dag som går. Men det er også viktig å tenke på alle områder på kroppen som påvirker ryggen din. Nakke, skuldre, mage, ben, er bare eksempler. Så konklusjonen er at vi ikke bare trenger en sterk rygg; vi trenger en sterk kropp! En sterk kropp er bedre rustet for påkjenninger og alderdom. Styrk kroppen din!

Trener du styrke? Har du noen gode tips til styrketrening? Noe som er effektiv? Noe som du trives med? Noe som fungerer for deg? Del det gjerne her!

 

påvirket av været?

Har du hørt om biovær? Biovær er vær som påvirker helsen vår. Mens biometeorologi er læren om hvordan vær og klima virker inn på levende organismer. Vind fremkaller hodepine, lavtrykk setter seg i leddene, kulde fremkaller hjertelidelser, mens mangel på lys fremkaller depresjoner. (Manfred Kaiser- How the weather affects your Health) Blir du påvirket av været?

Mange av oss blir det. Nå, som høsten setter inn, kjenner mange av oss som har muskel og skjelettplager , at formen blir dårlige. Vi får mer smerter, mer stivhet,  kjenner mer på utmattelsen og vi kan få nye utbrudd av betennelser i våre ledd. Hvorfor er det sånn?

Forskere har funnet ut at forandring i lufttrykk kan påvirke våre muskler og ledd. Nervene rundt leddene er veldig sensitive og for trykkfall og vi ser økt aktivitet i nervecellene ved lavtrykk. Også betennelser og hevelser blir påvirket av trykkfall. Det sies også at væromslag påvirker det sympatiske og parasympatiske nervesystemet. Alt dette gir mennesker med muskel og skjelettlidelser økte smerter, mer stivhet og dårlig allmenntilstand.

Været påvirker oss både fysisk og psykisk. Humøret blir i høyeste grad påvirket av været. Mørkt og grått vær kan gjøre oss nedstemt og deprimert, mens vi kan bli lettere til sinns på en solskinnsdag. Og fordi hos oss mennesker kropp og sinn henger sammen, føler vi oss bedre i kroppen når humøret er bedre. Hva kan vi gjøre?

Klimaet kan hjelpe oss. Vi trenger ikke bare varme, men også et gunstig klima. Landene rundt Middelhavet har dette klima. Mange av oss reiser dit som behandling for vonde muskler og ledd. Hvis du har en inflammatorisk diagnose (med betennelser), som leddgikt og Bekhterev, kan du få innvilget en behandlingsreise som blir dekt av staten. Har du en annen diagnose som fibromyalgi og artrose, har du ikke krav på det. Selv om også vi med disse diagnoser har effekt av rett klima og varmen. Noen reiser og er borte fra Norge i lange perioder. Noen reiser til disse lander og betaler oppholdet selv mens de får fysioterapi dekt av Helfo. Ikke alle har anledning til dette. Hva mer kan du gjøre?

Selv om du har økte smerter og er mer stiv i kroppen, må du fortsette med aktivitet og trening! Du må evt tilpasse det du gjør, tilpasse etter formen, men hvis du blir sittende, blir du mere dårlig og mere stiv. Det vil du ikke! Fortsett med treningen din, få hjelp av en fysioterapeut, vær i varmebasseng om du har mulighet til det og fortsett med hverdagsaktiviteter din. All aktivitet er bedre enn ingen aktivitet!

Faktisk er det også en gruppe mennesker med muskel og skjelettlidelser som blir glad når det blir høst og vinter igjen! De opplever mere smerter og dårligere form på sommeren. De blir bedre når høst og vinter setter inn! De ser frem til kuldeperioder!

Jeg selv har det bedre på sommeren. Helt klart. Jeg kan gå lengre turer, tåler mer, kan trene mer, har mindre smerter og er bedre i pusten. Men jeg er ikke dårlig hele høsten og hele vinteren. Jeg kan ha det ganske bra på en kald vinterdag. Jeg sliter mest ved væromslag, som ble nevnt i starten. Væromslag, regn, vind, snø; dette tar på kroppen min! Hva gjør jeg? Jeg prøver å være forberedt, trener litt ekstra på sommeren når jeg har kapasitet, fortsetter med aktivitet også på dårlige dager. Men jeg endrer på mengde og intensitet. Legger i tillegg ekstra vekt på å ha det hyggelig, masse kos, trivsel. Da kan også denne årstiden bli bra!

Blir du påvirket av været? Hvordan takler du dette?