Hva føler du nå?

Vi går snart imot våren og for mange av oss er dette en travel tid på året. Det er også en tid av forventning, vi gleder oss til alt som skal komme, vi gleder oss til både vår og sommer. Men… tar vi oss tid til å stoppe opp og spørre oss selv hvordan vi har det?

Jeg kjenner litt på at jeg glemmer dette! Det er så lett å slenge på et ekstra gir, gjøre alt, oppleve alt, og gjøre litt til! På Facebook leste jeg innlegget om Anna, våre dyktige fagsjef i NRF, hun snakker om dette med å være usynlig syk. Både du og jeg er usynlig syk, hvordan får det til å føle oss? Står vi på litt ekstra for å vise at vi kan? Du kan lese innlegget om Anna her.

I helgen skal jeg holde et innlegg om håndtering av smerter og utmattelse. Forberedelsene til dette fikk meg til å stoppe opp og spørre meg selv: hva føler du nå?

I 2016 deltok jeg på kurset Energityvene med psykologene Elin Fjærstad og Torkil Berge, og lærte mye om håndtering av utmattelse der. Jeg har også blitt frisklivsagent i NRF, er kursholder for Sykt Aktiv kursene, der jeg snakker mye om energibalanse. I bloggen her deler jeg mye med dere om håndtering av både utmattelse og smerter. Betyr dette at jeg kan alt om dette og lever etter det? Neida! 😉

Denne kunnskapen og erfaringen er ferskvare!

Det er så lett å glemme seg bort! Plutselig, når jeg kommer på å kjenne etter, kan jeg kjenne på at det egentlig ikke går så veldig bra. Jeg kan kjenne at det er mange kvelder jeg sover fremfor tv`n i sofaen. Jeg kan kjenne at jeg er irritabel, blir fort lei meg, sur, og synes alle rundt meg er dumme. Hva skjer?

Jeg har en plan, hverdagen min er bygd på det. Planen innbærer en rolig start på dagen, daglig liten tur, og trening. Men det er alt rundt denne planen som er så viktig! Det er de små ting som ekstra pauser, fordele mine oppgaver, gjøre noe jeg liker, samle mine tanker og ikke bruke tid på noe jeg ikke kan gjøre noe med, samt huske å puste og stoppe opp.

Og det er nettopp dette jeg gjør nå: kjenne etter, for så å oppdage at jeg må ro ned, puste, se meg selv, og se rundt meg. Det hjelper! Så skal jeg ta ett øyeblikk i gangen, en dag i gangen, en uke i gangen. Så kommer våren, den skal jeg nyte. 💜

Nå er det din tur å stoppe opp og kjenne etter: hva føler du nå? 💜

Ny smertestillende?

Jeg følger med på utviklingen rundt dianosen fibromyalgi; forskning, årsak, behandling, men også smertestillende. Dere som har følgt meg, har lest at jeg henter mye informasjon og inspirasjon hos Reumaforeningen i Nederland og pasientforeningen for fibromyalgi i Nederland. Pasientforeningen har nå kommet ut med spennende nytt rundt utviklingen av en ny smertestillende, som er ulik alle smertestillende som er på marked nå.

Under Symposium On Pain Trials Europe I 2023 ble det allerede slått fast at det er kommet veldig lite nytt innen smertestillende medisiner de seneste årene. Men allerede på denne kongressen snakket flere forskere om natriumkanalblokkering som virker positiv i forhold til smertelindring.

Også på Pain Congres 2024 av Smertealliansen i Nederland kom det frem interessante resultater rundt denne natriumkanalblokkering. Og nå er vi der! Det har blitt utviklet en ny smertestillende som bygger på nettopp dette og den heter Suzetrigine. Hvordan fungerer den?

Den bruker natriumioner, som påvirker signaler inn til våre celler. Denne medisinen virker altså ikke lik medisin som for eksempel morfin eller tramadol. Den er ikke avhengighets skapende. Den er ikke betennelsesdempende som for eksempel Ibuprofen og den ligner ikke på Paracet. Medisinen bruker en helt ny virkningsmekanisme. Og det påstås at den sammen med Paracet, har en like sterk virkning som en opiat.

Bivirkninger? Ja, det er det. Det kan være utslett, kløe, kvalme, spasmer, svimmelhet, hodepine og forstoppelse.

Nå tenker du: hvor finner jeg denne medisinen?

Og her kommer haken:

Foreløpig er denne medisinen i tablettform bare tilgjengelig i USA og den er så ny, at det er mye sannsynlig at legen din ikke har hørt om denne enda.

Så må vi ha litt mer tålmodighet. Jeg håper vi venter på noe bra! 😃

Linken til artikkelen på nettsiden til Pasientforening for fibromyalgi i Nederland finner du her.