Acceptance and commitment Therapy

Hvordan takler du dine smerter? Kjemper du imot, dag etter dag? Eller prøver du å akseptere smertene og ser etter muligheter til tross for smertene? Forskjellen i hvordan vi takler våre smerter kan bety mye for  hvor mye smerter vi har.

Rob Smeets, som er smerterehabiliteringslege og jobber med ACT (acceptance and commitment therapy) ved universitetet i Maastricht i Nederland, mener vi starter for sent med å se etter behandling av våre smerter som ikke innbefatter medisiner. Tidlig oppstart av smertemestringskurs gir bedre resultater, sier han.

Hvem er du? Hvor står du nå? Hva er viktig for deg? Disse spørsmål er viktig i behandling med ACT. Når man lever med kroniske smerter, lever man ofte i en sirkel med sine begrensninger, mens sirkelen blir mindre og mindre. I behandlingen med ACT ser man på hvor man står i livet og hvor man ønsker å stå i livet, samtidig som man lærer å stole på kroppen sin.

Man lærer med målsetning og små steg at smertene ikke nødvendighvis tiltar ved anstrengelser. Noe som skaper selvtillit og reduserer smertene.

Er dette noe du tenker eller er det faktum? Dette er et spørsmål legen stiller sine pasienter. Mye foregår i hodet vårt og forsterker smerteopplevelsen vi har. Vi må lære å slippe det vi har i hodet og forholde oss til fakter. Da slipper smertene.

Behandling med ACT er effektiv og har vært positiv for mange pasienter i Nederland. Hvordan er det her i Norge?

Jeg har selv deltatt på et smertekurs i regi av FMR (fysisk medisinsk rehabilitering) poliklinikken i Bodø. Vi var en gruppe på 8 personer, kurset gikk over 6 dager, to ganger 3 dager, med 3 mnd mellomrom. Her lærte vi mye om våre smerter, opprinnelse av smertene, omgås med smerter og vår hverdag. Om det er akkurat som ACT, er jeg usikker på. Men tanken er den samme. Vi lærte å omgås våre smerter, vi ble tatt på alvor og fikk viktig lærdom til å ta med hjem. Dette gir langtidseffekten! Mindre smerter, mindre utmattelse, mindre begrensninger!

Ønsker du å lære mer om dine smerter? Ta kontakt med fastlegen for å finne et tilbud som passer for deg!

Informasjonen i innlegget er hentet fra nyhetsarkivet til FES, fibromyalgi foreningen i Nederland.

Godt nok i sommer?

Hvordan har du det nå? Hvordan føler du deg? Er sommeren din blitt som du hadde tenkt?

Ofte blir det ikke sånn. Her er det mange faktorer som spiller inn, men vi har lett for å tenke at det er vi som skulle har gjort ting på en annen måte. Vi føler at vi ikke har vært godt nok!

Det er mye som kan føles vanskelig og tungt om sommeren. Det er NÅ alt skal skje! Utflukter med familien, vennefester, bading, turer, sommergjester, skoleferie og kanskje litt oppussing på hytta. Og du har bestandig vært med på alt, så det skal du i år også?

Feil!

Vi har lett for å glemme våre begrensinger. Når sol og sommer melder sin ankomst er det lett å skyve bort tankene rundt vår sykdom. Det er bra, men samtidig må vi huske å ta vare på oss selv. Når vi tilrettelegger litt, velger hva vi  skal være med på, velge bort noe, samtidig som vi kommuniserer med de som er rundt oss, kan dette bli en bra sommer!

Er det godt nok?

Ja! <3

Du er godt nok! Fordi du er du og du gjør akkurat det du skal! Du tar hensyn til din kropp og din helse, så du kan være tilstede og oppleve sommeren sammen med de som er rundt deg.

Klarer du ikke å gå på lange turer i sommer? Er det tungt å delta på sosiale sammenkomster? Setter kroppen en stopper for det du ønsker å gjøre? Synes du alle andre gjør så mye mer i sommer?

So what? 💜

Jeg sier det en gang til! Du er godt nok! Fordi du er du og du gjør det som skal til for å være den beste utgaven av deg selv. Det er mer enn godt nok!

Ønsker deg en fortsatt fin sommer! ☀️🐝🌼

 

Ny forskning- kan fibromyalgi være en autoimmunsykdom?

Ny forskning gir et bedre bilde av fibromyalgi og kan åpne veien til bedre behandling. Dette kom frem i et artikkel fibromyalgiforeningen i Nederland(FES) nylig publiserte på sine sider.

Det viser seg at symptomene ved fibromyalgi kan være forårsaket av antistoffer som øker aktiviteten av  smertefølsomme nerver i hele kroppen. Det er kommet frem i forskning publisert 01.07.21 i The Journal of Clinical Investigation. Du kan lese det her.

Fibromyalgiforeningen i Nederland( FES) skriver at Des Quinn, som er leder i Fybromyalgia Action UK, sier at muligheten for at fibromyalgi er en autoimmunsykdom er blitt diskutert mange ganger før. Denne forskningen forsterker teorien betraktelig og gir oss gode utsikter til bedre behandling av fibromyalgi. Men disse forskningsresultater trenger nærmere undersøkelser før man kan jobbe videre med svarene. Han sier også at det blir interessant å se hvordan dette påvirker symptomene som fatigue, søvnforstyrrelser og kognitive utfordringer.

FES følger opp! De har sendt forskningen til sine eksperter for en vurdering og og publiserer ny informasjon så snart det er på plass. Jeg følger med her og holder dere oppdatert.

Følg med! Dette er spennende! 🙂

Tung sommerdag?

Selv om mange av oss elsker sommeren og varme dager, er det også flere personer med kroniske muskel- og skjelettpager som ikke har det så bra om sommeren. Noen blir faktisk verre på sommeren.

Men uansett om vi er glad i sommeren eller ikke, kan vi møte tunge dager, også på sommeren. Dager der du helst vil ligge under dyna, der du ikke ønsker å lese om alle fine utflukter og toppturer som blir delt på Facebook. Dager med mye smerter og utmattelse der mestring er et fremmedord.

Vi kjenner til disse dager alle sammen! Hva kan vi gjøre da?

Hva gjør vi når vi føler oss som Tara i varmen?

Jeg prøver å være litt fremfor dette stadiet. Jeg har noen fine aktiviteter som gir ro og næring til kropp og sjel. Føler at spesielt hodet mitt trenger det. Jeg trenger å legge stresset bort. Har jeg barnebarn på besøk, kan jeg sette meg ned og fargelegge sammen med dem. Noe jeg også kan gjøre helt alene. Fargeleggingsbok for voksne. Herlig! Mindfullness!

Også må jeg ha dager der jeg bare strikker, leser, ser på fuglene, går bare en kort tur og nyter roen rundt meg. Jeg trenger mange sånne dager! Og det er nettopp dette jeg også gjør på tunge dager. Kommer meg opp av sengen, fra sofaen, kommer meg ut. Kan bare sitte på benken min og se på fuglelivet, se etter ekorn -familien. Være i nået. Koser meg faktisk. Ofte blir formen litt bedre da, dagen kan bli litt lettere.

Og jeg vet at morgendagen kan bli en bedre dag! <3

Mål i sommer

I starten av året har du kanskje satt deg noen mål? Ikke bare mål for treningen din, men også mål for hverdagen? Mål med tanken på hverdagsmestring og energibalanse, der du har jobbet med å få en best mulig hverdag?

Nå er sommeren her! Hva nå?

Ta deg et steg tilbake! Det er fint om du vil tenke litt over dine mål, hva du har klart  og hva du vil jobbe videre med etter sommeren. Ta dette med deg til høsten! Nå er det sommer!

Også i sommer kan vi ha mål! Men de skal være enkel, med fokuset på at du skal ha det best mulig! Hva skal til?

Energibalanse er noe vi må ha fokus på hele året. Også på sommeren må vi ta pauser når vi trenger det, bruke tid på oss selv og vår helse og be om hjelp når vi trenger det.

Aktivitet er også blant de fokus som skal være tilstede hele året. Våre muskler og ledd trenger bevegelse for å fungere bra, for at vi skal ha minst mulig smerter, hele året.

Hvordan blir sommer-fokuset da? Jeg har bestemt meg for å gjøre masse av det jeg liker best! Jeg skal finne aktiviteter jeg liker! Gjøre treninger og aktiviteter jeg liker best og legge de litt mer kjedelige treninger på vent til høsten. For meg betyr det at jeg skal løpe og gå masse turer, samtidig som styrketreningen min skal vente til høsten.  Jeg skal også gjøre masse meg-ting! Lese, strikke og bare være meg. Jeg skal bruke tid sammen med de jeg er glad i og nyte sommeren. Så kan jeg sette meg nye mål og være motivert til det når høsten kommer.

Hva blir fokuset ditt i sommer? Hva skal du gjøre mye av?