En hund til deg og meg?

Det er vitenskapelig bevist at vi skaper ro i kroppen ved å stryke et husdyr. Også dette med å ta vare på et dyr skal være avslappende for oss mennesker. Med kroniske plager i muskel og skjelett er det aktivitet som er en av de viktigste behandlingsformer, da hjelper det å ha en hund å ta med ut på tur.

Men det er mye du må vurdere før du skaffer deg et dyr. Denne uken har jeg blitt inspirert av Reuma Nederland, som hadde en artikkel om nettop dette .

Klarer du å ta vare på et husdyr?

 • Det er viktig å finne ut hva dyret trenger av deg, før du går over til kjøp. Om du ønsker en hund som trenger mye stell og mye mosjon, er dette noe du må ta med i vurderingen.
 • Husk at vi kan ha både gode og dårlige dager, gode og dårlige perioder. Dyret skal ha sin stell uansett, dårlig dag eller ikke.
 • Har du kanskje noen i din omgivelse som kan avlaste deg? Som kan steppe inn når du ikke kan?
 • Selv et lite dyr i et bur, trenger stell, renhold og oppfølging.

Kostnader

 • Hva koster dyret? Ikke bare prisen for å kjøpe dyret, men også kostnadene som følger med så lenge du har dyret. Forsikring, dyrlegen, mat, vaksine og mye mer.
 • Mange av oss har kanskje pensjon eller uførepensjon. Da har du ikke mye rom for ekstra kostnader.

Dyrlegen

 • Hvor er dyrlegen? Har du dyrlegen i nærheten?
 • Har du mulighet å komme deg til dyrlegen når dyret blir syk?
 • Kan du kanskje snakke med noen som kan stille opp når du trenger det?

Ferie

 • Hva skjer når du skal på ferie?
 • Har du en hund, så kan du ta den med, men her er det ofte ekstra kostnader, høye temperaturer og mange små detaljer du må tenke på.
 • Hunde/katte- pensjonat er kjekt, men ofte kostbar.
 • Kjenner du noen som kan ta vare på dyret ditt når du er borte? Noen du stoler på?

Men så er det masse positivt!

Det er mye selskap i et dyr og det følger så utrolig mye positiv med å ha et dyr! Gjennom livet har jeg eid både katt og hund, men nå er det hund jeg liker best.

Jeg har valgt små hunder. For meg er det en fordel, fordi de kan unnvære en tur når jeg har en skikkelig dårlig dag. Men det skal mye til! Ofte blir det en liten tur uansett, en tur ute i friskluft som gjør godt for kropp og sjæl! Jeg elsker å ha hund, men har også kjent på dette med økonomien. Det er dyrt å være hos dyrlegen; få tannpleie, vaksine, hundefor og alt annet som oppstår i et hundeliv. Men jeg synes det er verdt det! Jeg velger å snu litt på kronen for at hunden skal ha det bra. Fordi jeg får så mye tilbake! Mine hunder elsker meg uansett; de er med på å løfte meg når jeg trenger det. De får meg til å smile! De er mine turkamerater!

Så hva tenker du? Jeg håper innlegget har bidratt til å få deg til å tenke deg litt ekstra om før du skaffer deg et dyr. Kanskje det passer for deg, kanskje ikke.

Jeg er blitt NLP Practitioner!

I fjor høst startet jeg på kurs for å bli NLP Practitioner. Jeg kjente på behovet for å jobbe mer med min egen utvikling, samtidig som jeg ønsket å mestre min hverdag med fibromyalgi bedre.

Jeg startet på online kurset på nlp-online.nu. Hadde et år å bruke på dette før eksamen, estimert til ca 120 studietimer. Jeg klarte det! 🙂 Har bestått eksamen og venter på sertifikatet som blir sendt fra USA.

For dere som ikke har lest innlegget mitt rundt temaet i fjor eller ikke husker helt hva NLP er, skal jeg oppsummere litt.

NLP bygger på flere grener av modern vitenskap og samles i et komplett system som gjør NLP utøveren i stand til å forbedre deres eget, men også andres liv på mange forskjellige punkter. NLP blir blant annet brukt til terapi, å endre vaner, bedre kommunikasjon på arbeidsplassen og i det private. Du kan lage de endringer du vil ha og møte verden som den beste mulige utgaven av deg selv! Den utgaven som du ønsker å være, men kanskje ikke tør eller kan være- ditt sanne jeg! <3

Hva har jeg fått ut av kurset? Jeg personlig? I min hverdag med fibromyalgi?

Jeg synes jeg har lært mye!

Først og fremst respekt for andres modell av verden. Alle sammen reagerer vi ut fra vår modell av verden, som er forskjellig for oss alle sammen. Det er kjempeviktig å huske at min modell av verden ikke er mer riktig eller bedre enn din modell av verden. Ved å vise respekt for din modell av verden, får jeg muligheten til å forstå deg bedre og til å forbedre kommunikasjonen med deg.

Jeg har lært mye om kommunikasjon, lært å oppnå bedre kommunikasjon med de jeg møter, med de jeg ønsker å hjelpe, med de som ønsker å hjelpe meg, med de jeg har rundt meg. Det er kjempeviktig i min hverdag med kroniske plager og gir meg økt livskvalitet.

Jeg har lært teknikker for å skape harmoni og balanse i kroppen, endre adferd, bryte tankemønstre. Mye nyttig som jeg skal prøve å gi plass til i hverdagen min, for å bli en litt bedre utgave av meg selv. Bit for bit.

Disse nye kunnskaper tar jeg også med meg i min hverdag som tillitsvalgt, likeperson og her i bloggen. Jeg føler at dette er nyttig kunnskap som gir meg utgangspunktet og basen til å kunne hjelpe andre på en enda bedre måte. Det er bra!

Takk til NLP-online, som har gitt meg muligheten til alt dette! 🙂

Les mer om NLP-online her

 

Undervurdert glede!

Hva hjelper oss å få og beholde motivasjon til å stå på i hverdagen? For å jobbe for bedre helse? Vi må like det vi gjør! Vi må finne gleden! 🙂

Denne uken leste jeg en spennende kronikk på Forskersonen.no, fra Per-Øyvind Torvik, tidligere landslagstrener i Norges skiforbund. Han skriver om hva som er avgjørende for effekten av trening: humør og holdning. Han sier at hvis vi gleder oss til øving og liker det vi gjør, tåler vi mye mer trening uten å bli overbelastet.

Dette gjelder ikke bare toppidrettsutøvere, dette gjelder også oss som er kronikere og må jobbe aktiv for en bedre hverdag.

Jeg har før, sammenlignet jobben vi gjør som kronikere med toppidrettsutøvere. Vi jobber hardt for en bedre hverdag; vi jobber hardt for å mestre den, for å takle smerter, utmattelse og begrensninger. Vi jobber like hardt som en toppidrettsutøver, men vi kan ikke slutte med det når vi blir 40 år! Vi må jobbe hele livet med dette! Da er det viktig å gjøre det på en måte som fungerer best og gir gode resultater.

Per-Øyvind skriver:
Du må elske det du driver med over alt på jord dersom du skal bli virkelig god til noe.

Fordi vi vet at aktivitet og trening er viktig for oss som har kroniske plager i muskler og ledd. Det er vitenskapelig bevist og vi har kjent det på kroppen selv. Vi ønsker å bli gode til å ta vare på helsa!  Noen tåler litt mer trening og aktivitet, noen litt mindre, men vi alle trenger det! Vi må bygge styrke i våre muskler og ledd, vi må jobbe med kondisjonen for å ta vare på hjertet. Hele livet! Behovet blir ikke mindre når vi blir eldre!

Jeg føler at jeg har funnet veien til hverdagsaktivitet og hverdagsglede. Jeg har funnet frem til det jeg virkelig liker! Noe jeg ser frem til å gjøre dag etter dag! Jeg elsker å gå tur. Har gjort det i mange år. Korte turer, lange turer, i nærområdet, i fjellet, på vannet. Jeg kan våkne på morgenen og se frem til turen jeg skal ta denne dagen. Nå går jeg ikke bare tur  fordi det er så bra for meg, nå går jeg også tur fordi jeg har lyst!

Men nå har jeg funnet også en treningsform som gjør at jeg våkner og gleder meg til dagens trening. Trening jeg nesten ikke kan få nok av. Jeg løper! Har lært å løpe, bygd opp kropp og kondisjon siden desember 2020. Jeg elsker det! Må bremse meg selv, så jeg ikke løper for mye og for ofte. Må passe på kroppen og ikke overbelaste. Dette hadde jeg aldri trodd jeg skulle si: jeg elsker å løpe! Det er flere andre treninger jeg er glad i, som bassengtrening, dans og aerobic, men løping slår alt! Og det er så enkelt og så tilgjengelig! Jeg kan løpe når jeg vil, når jeg har tid! Jeg løper på tredemølle, med god demping. Det fungerer for meg. Og jeg tåler det! Ingen skader, ingen ekstra smerter, bare mindre!

Nå utfordrer jeg deg: hva liker du? Hva er din favoritt-aktivitet? Hvordan trener du kroppen? Hvilken trening gir deg glede? Finn noe du liker, da finner du motivasjonen!

Les hele kronikken til Per-Øyvind her

Vi er ikke late!

Endelig er vi kommet er steg videre! Nye forskningsresultater rundt fatigue/vedvarende utmattelse ble lagt frem i juni 2021! Selv om sikkert mange av dere har lest dette i media, synes jeg det er så viktig at jeg ville bruke litt tid på dette.

Forskningen har pågått i 20 år, men nå føler forskere at de er kommet et steg nærmere svarene vi trenger. Les artikkelen fra Stavanger Sykehus her

Forskere har undersøkt blod og ryggmarg av personer med autoimmune sykdommer(der kroppen angriper seg selv) og gjort nyttige funn. Det er spesielt prøvene i ryggmargsvæske som har gitt nyttige svar. De har funnet hormoner som spiller en viktig rolle ved fatigue og flere funn i våre gener.

Hva betyr alt dette? Hva nå? Dette betyr at vi er kommet et steg nærmere en behandling! Det har vi ventet på lenge!

Dette er gode nyheter! Mange av oss som har fibromyalgi kjenner på utmattelse. En av våre symptomer som er mest fremtredende og noe som gjør vår hverdag vanskelige å mestre. Men også ved mange andre sykdommer er fatigue en symptom som ofte forekommer.

Fatigue er noe som er vanskelig å forstå. Vanskelig for oss som lever med det, enda mer vanskelig for vår omgivelse. Da kan vi bli stemplet som late. Det er vi ikke! Også helsevesenet har slitt med å forstå fatigue og mange har også der, fått stemplet å være late. Nå håper jeg vi kan få mer forståelse, fra alle!

Les hvordan Anita opplever dette her

Så nå må vi følger med videre! Venter spent på flere resultater! I mellomtiden må vi leve med dette så godt vi kan. Trenger du råd? Tips til mestring av en hverdag med utmattelse? I menyen øverst i bloggen finner du kategorien utmattelse. Du finner mange nyttige innlegg der. <3