Energi i hverdagen

Har du like mye energi enn du hadde før? Ikke bare før du fikk kroniske plager, men også før årene begynte å gå ifra deg? Mange kjenner at både tiden og plagene spiser av energien sin. I tillegg er det mange som sliter med fatigue/vedvarende utmattelse. Det er tungt å kjenne på! Det er tungt å mangle energi, det er tungt å ikke kunne gjøre det man ønsker. Kan vi gjøre noe? Ja! Med enkle grep er det mye som kan tilrettelegges, mye du kan gjøre for å få bedre balanse i energien din. Og med målrettet innsats, er det mulig å øke energinivået ditt.

Jeg får svart på mange spørsmål rundt dette med energibalanse, både her på bloggen og i samtale med dere. Når dere da forteller meg hvordan dagen deres ser ut, er det lett å miste pusten! Det er så mye som skal gjøres! Så mye dere må være med på, så mye som må følges opp, så mye som dere bare skal gjøre! Har man da kroniske plager i tillegg, må det si stopp før eller senere. 🙂 Ta et steg tilbake nå. Kast et blikk på din hverdag. Du har fått kroniske plager, men samtidig forventer du at du kan gjøre like mye enn før du fikk disse plager. Er det reelt? Føles det ok? Nå sier du kanskje at du ikke har noe valg, at det er dette som blir forventet av deg. Hvem forventer at du gjør alt? Omgivelsen? Partneren? Først og fremst er det DU som har disse forventninger! Da er det ikke så rart at omgivelsen din får de samme forventninger. Her må du begynne i deg selv!

Kroniske plager tar mye av energien din. Når du er klar over dette, kjenner dette på kroppen, må du jobbe med energibalansen din. Om du vil eller ikke, må du redusere dine gjøremål. Nå er vi skapt sånn at vi da først og fremst reduserer  det vi liker, ting vi gjør fordi vi liker det. Også fortsetter vi med alt vi må og bør gjøre. Feil! Det er nettopp dette du gjør fordi du liker det, som gir deg energi! Vi kaller det for F-aktiviteter. Aktiviteter som gir deg fornyet energi. Du trenger disse F-aktiviteter! Se på dagen din og ta en vurdering. MÅ du rydde kjøkkenet med en gang du har kjørt barna på skolen? Kan du sette av litt tid til en pause? Kan du dele opp hva du skal gjøre? Har du flere oppgaver som kan deles opp? Kanskje du er redd for at det vil ta for mye tid. At du ikke rekker over alt. Men nå må du tenke igjen: MÅ alt gjøres i dag? Blir du stresset av å utsette? Det må du lære å takle!

Jeg har måtte lære meg dette! Jeg har for eksempel kjent på at det krever for mye av meg å gjøre flere oppgaver på en dag. Jeg skal ikke vaske badet og støvsuge huset på en og samme dag. Jeg skal alltids klare det, men det gjør meg totalt utmattet og gir smerter. Når jeg gjør dette på hver sin dag, går det fint! I tillegg blir jeg så fornøyd med å ha gjennomført det! Uten å bli helt klar i kroppen! Hurra! Så jeg planlegger. Planlegger for å få en bedre hverdag. Hva skjer når jeg har planlagt å vaske badet og plutselig skinner solen og jeg får så lyst å komme meg ut? Da går jeg ut! 🙂 Det er også noe jeg har lært; å prioritere meg selv og min helse. Jeg har blitt kjent med mange hybelkaniner siden jeg ble syk, klarer å se oppgaver uten å gjøre de. Jeg har også erfart at jeg ikke kan si ja til alt. Selv om det er noe jeg har kjempelyst til å gjøre! Jeg må bare ta en vurdering, få oversikt over det jeg gjør og velge ut hva jeg vil si ja til. En nødvendighet for å verne om min energi, for å stå i min hverdag. <3

Utenom F-aktiviter, hva er det som gir energi? Aktivitet! Det er ikke bare hvile som er med på å lade batteriet. Du må bruke energi for å få ny energi. Være i aktivitet. Aktivitet som passer deg, din hverdag og hva du liker. Det er så mye mer enn bare trening! All aktivitet er god aktivitet og litt aktivitet er bedre enn ingen aktivitet. <3

Har du vært inne på facebooksiden til Mallemey? Her får du varsel om nye innlegg, gjensyn med innlegg som jeg har skrevet før og mye annet som er nyttig. Finn siden og lik den! Og del gjerne!

 

 

Sammen i en kronisk hverdag

Det krever mye å stå i en hverdag med kroniske plager, det koster å være #usynlisyk. Og det krever ikke bare mye fra oss, som er #usynligsyk, men det koster i hvert fall like mye for de som er rundt oss. Det er ikke så enkelt bestandig å være pårørende!

Jeg får ofte spørsmål om hvordan vi kan forklare hvordan vi har det til de som er rundt oss; de mennesker vi lever sammen med og våre venner. Mange opplever å ikke bli forstått, noe som gjør en vanskelig hverdag verre. Hva kan vi gjøre?

Utgangspunktet ligger hos deg selv! Du må starte der, inn i deg selv. Først og fremst må du kjenne etter hvordan du har det, tørre å kjenne på dine følelser. Hvordan er din hverdag? Hvordan påvirker dine plager deg? Hva føler du? Hva påvirker deg mest? Hva gjør du for å få det bedre? Hva er viktig for deg for at du kan få det bedre? Sliter du med utmattelse? Hvordan påvirker dette din hverdag? Les litt mer om utmattelse for å forstå det bedre, kartlegg din hverdag for å se hva som utløser perioder med mye utmattelse. Dette gjelder også for smerter i hverdagen din. Også her er det viktig å forstå litt mer, vite hva som utløser perioder med mye smerter og hva du kan gjøre da. Du må forstå for å kunne forklare!

Blir du stresset nå? Føler du at du aldri klarer å forstå dine plager? Det er ikke lett! Og når du føler at dette er vanskelig, er det helt sikkert vanskelig for de rundt deg! Nå gjelder det å ta et steg om gangen; kartlegge din hverdag, kjenne på følelser, kjenne på det som skaper hverdagen din.

Når vi skal dele noe av vår hverdag med de rundt oss, tilskriver vi dem ofte uante kunnskaper! Vi tror at de forstår oss, uansett! Fordi de kjenner oss så godt! Da burde de forstå! Vi tror at vi ikke trenger å si så mye. De burde se på ansiktet ditt hvordan dagsformen er. Da burde de vite at du trenger litt ekstra tid. Eller litt ekstra omsorg. Eller litt alenetid. Feil! Nå trenger du å kommunisere! Du har nå kanskje sett på hverdagen din og du har kjent på at du trenger litt alene tid på dårlige dager. Litt ekstra tid på morgenen? Litt avlastning frem til lunsj? Da må du formidle det! Blir du lei deg når du har dårlige dager? Maktesløs? Sint? Da må du formidle det! Så den andre kan forstå litt mer. Sliter du med å forstå mye av dine plager? Del dette med de rundt deg! Selv om dette med å dele såre følelser kan være kjempevanskelig, hjelper det å dele. Det hjelper å stå sammen! Så kan du kjenne på hvor mye du vil dele med de som ikke er dine nærmeste, hvem du synes det er viktig for at de kan forstå deg og dine følelser.

Skal du snakke sykdom og plager hele tiden? På ingen måte! Det er kjempeviktig å få oppmerksomheten bort fra det som plager deg! Men det blir lettere når du har delt, lettere å gå videre sammen. Sammen i deres hverdag, sammen med humor, sammen med kos, sammen med aktivitet, sammen om et godt liv…

Les gjerne mer om utmattelse og smerter i kategoriene øverst i menyen.

Smertelindring

I en kronisk hverdag, en hverdag som #usynligsyk, er det mye å ta hensyn til. Smerter er noe vi må ta hensyn til. Smerter i våre muskler og ledd. Smerter som kan ta en stor plass i hverdagen vår. Hva kan vi gjøre for å takle disse smerter på best mulig måte?

Her er det mange faktorer som spiller inn, mye vi kan gjøre. Noe vil fungere for deg, noe ikke. Først og fremst er det våre tanker som spiller en viktig rolle. Vi kan selvfølgelig ikke tenke bort våre smerter, men det hjelper absolutt å flytte bort fokuset! Når vi sliter med smerter, kan det være så vondt at vi føler det som om de opptar hele hodet. Vi tenker bare på hvor vondt det gjør! Det kjennes fryktelig og uungåelig. En god teknikk du kan prøve da, er å flytte fokuset. Det kan du gjøre på flere måter og det vil være forskjellig for deg og for meg hva som fungerer. Du kan ta en telefon. Snakke om noe helt annet enn dine smerter med en venn. Noen velger å male, jeg kan få lindring av å ta en tur ut med hundene, kanskje du liker å gjøre en avspenningsøvelse, mindfullness, eller du bare starter å telle alle røde gjenstander i rommet. 🙂 Det viktigste er at du skal finne noe som får dine tanker bort fra dine smerter. De vil ikke forsvinne, men de vil bli litt lettere å bære.

Mange av oss liker ikke å ta medisiner. De gjør alt for å unngå dette. Men ofte er disse en god løsning allikevel. Hvis medisiner bidrar til at du ikke blir passivisert av dine smerter, bidrar til at du slipper å legge deg ned, betyr det mye. Medisiner kan bidra til at du kan komme i gang med å få kroppen til å lage sin egen medisin! Hvordan?

Trening! Ved trening frigjøres endorfiner, som er kroppens eget morfin og lykkepille. Frigjøring av endorfiner fører til mindre smerter og økt velvære. Gjennom trening stimuleres også andre systemer via ledd og muskler. Det er ikke farlig å ha litt vond under trening eller fysisk aktivitet, men økt smerte og hevelse er et tegn på at man har belastet litt mye og da bør man endre den trening eller den fysiske belastningen. Du kan også kjenne på litt økte smerter i etterkant av treningen, men dette forsvinner innen 48 timer. Hvis ikke, må du tilpasse treningen. Tilpasninger med øvelser og trening kan alltid gjøres og man kan få veiledning av en fysioterapeut. Det er viktig å være lydhør ovenfor kroppens signaler og finne balansen i treningen. Ved å fokusere på mål med treningen i stedet for smerten, kan smerten oppleves mindre. Ikke glem å finne noe du liker; trivsel er viktig! <3

Friskfokuserte mål

I dag avrundet vi helgen med sykt aktiv kurset i Rana. Dagen ble brukt til å jobbe videre med våre mål, bevisstgjøring av våre tanker og å verne om vår energi. Viktige momenter i en kronisk hverdag! Hver av oss har mye erfaring med å leve i en kronisk hverdag, men det er først når vi setter ord på våre tanker og våre handlinger, at vi forstår hvordan vi kan bruke disse kunnskaper. Også gruppeprosesser har vært kjempeviktig denne helgen! Vi kan lære så mye av hverandre; samtalen rundt bordet er en viktig del av kurset!

Dagens aktivitet? Ut på tur- aldri sur! En herlig tur i fint høstvær, gode samtaler, quiz og latter. En viktig del av kurset; viktig i våre friskfokuserte tanker. Nå har alle gått til hver sitt, hjem for å jobbe videre med sine mål. Så ser vi frem til å møtes igjen til siste kursbolken. Der vi skal samles for å jobbe med vår kommunikasjon og til å være sykt aktiv sammen. Jeg gleder meg!

Friskfokuserte kurstanker

Dag to i kurset Sykt Aktiv i Rana er gjennomført! En dag med mye og god aktivitet, både for kropp og sinn. I dag har vi jobbet mye med hvordan vi kan tenke friskfokusert. Vi har presentert verktøy som kan hjelpe oss til å styre våre tanker. Fordi det er våre tanker vi kan påvirke! Og det er våre tanker som kan påvirke vår hverdag som kroniker. Vi kan ikke tenke oss frisk, men vi kan tenke oss sterke og verdige. Hvordan?

Det er forskjellige verktøy man kan bruke. Verktøy som kan hjelpe oss til å visualisere våre tanker. Verktøy som skal gjøre det enklere å skille nyttige tanker fra tanker vi ikke trenger. Vi skal rett og slett ikke bruke tid på tanker som ikke nytter. Vi skal også tenke litt på hvordan vi snakker til oss selv. Ofte er vi ikke snille mot oss selv. Vi må lære å gi oss selv den samme støtten som vi ville har gitt til en venn. Vi må snakke oss selv opp, ikke ned.

Vi var veldig heldig med været i dag og brukte deler av denne fine høstdagen til aktivitet. Intervalltrening med naturen som hjelpemiddel. Opp i motbakken så vi kjente det i pusten. Pause. Også opp igjen! Herlig! Og selv om ikke alle hadde samme utgangspunktet, selv om ikke alle klarte alt, klarte alle å komme seg ut og nyte naturen, frisk luft og god aktivitet.

Snart er vi klar for en ny kursdag. For å jobbe videre med våre tanker. For å finne ut hva som gir oss energi og hvordan vi kan verne rundt vår energi. Vi skal jobbe videre med våre mål.  Først skal vi hvile. Så er vi klar for kurs igjen. Følg med her på bloggen! Les mer i morgen!

Sykt aktiv i Rana!

I dag startet kurset sykt aktiv, som vi gjennomfører i Rana. Vi er to frisklivsagenter, Unni Nygård Tangen og jeg, som er kursleder denne helgen. Vi har fått opplæring i NRF til å være kursleder for dette kurset. Noe vi er veldig glad for! Fordi det er et fantastisk kurs! Et mestringskurs for mennesker med muskel- og skjelettplager med frisklivsfokus. Fokus på en aktiv hverdag med trening som medisin.

Bildene blir brukt med tillatelse av våre deltagere.

I dag har vi brukt ettermiddagstimene til å bli bedre kjent med hverandre og begrepet sykt aktiv. Hva er et sykt aktiv liv for deg? Hva er det som er bra for deg, hva er det som gir deg energi og overskudd? Ikke bare enkle spørsmål! Men ofte har vi svarene uten at vi er klar over det. Og nettopp dette skal vi gjøre noe med denne helgen! Vi skal gi våre deltagere verktøy til å finne sine svar. Vi skal få frem mestringsfølelse. Sammen skal vi ta tilbake kontrollen over vår hverdag som kroniker!

Vi skal snakke sammen, jobbe sammen, lytte, dele, men vi skal også bruke tid på aktivitet. Viktig aktivitet! I dag var det Unni som ledet oss gjennom en balansetrening. For god balanse og en sterkere kropp. I dag har vi da jobbet med balanse for både kropp og sinn. Nyttig! Viktig! Spennede!

Nå ser jeg frem til flere kursdager. Vi har en herlig gruppe; variert, med et felles ønske- å mestre sin hverdag. Jeg gleder meg til fortsettelsen! Og skal jeg fortelle dere en hemmelighet? Jeg lærer masse nytt for hvert kurs jeg holder. Det gjør også min hverdag til en bedre hverdag. Det er nettopp dette som gir meg et sykt aktiv liv!

Følg med videre her på bloggen! Les mer om kursdag 2 i morgen kveld!