Nå er det jul!

Julen er her! Nå skal vi senke skuldrene! 🎅🏻

Jeg håper alle dere har det fint nå. Håper dere klarer å slippe hverdagsstresset og julestresset. Håper dere gjør akkurat det dere ønsker, får hjelp til det dere trenger hjelp til og koser dere masse.🌟❤️

Også her er vi forskjellig. Noen synes det godt bare å slappe av, mens andre synes det deilig å komme seg ut inn i mellom julekosen. Jeg trenger litt bevegelse, også i julen. Trenger å gå meg en liten tur, trenger å få litt frisk luft og god bevegelse for kroppen. Tror faktisk det kan bli en kort trening også, om jeg får det til.😉

Ønsker deg en fortsatt fin jul, håper den blir akkurat som du ønsker deg. Ta vare på deg selv, tenk helse, også i julen.🥰

 

Pust med magen!

Vi nærmer oss jul. I år, som i fjor og året før. 💜 Hvordan har du det nå? Føler du at du er i rute, eller har du mye som skal gjøres fremdeles? Har du funnet roen, eller stresser du?

Jeg tror jeg må si ja til begge deler!

Jeg prøver å følger mine råd, alt jeg deler med dere. Har redusert mine oppgaver, kuttet ut det som ikke er viktig. Jeg fokuserer på det som gir meg noe, det som gjør meg glad, det som gir meg energi. Stopper opp. Som da jeg var på tur og kom over reinflokken her. De er så fine! 🥰

Pust med magen! Det er det tannlegen min bruker å si før han skal gjøre noe skummelt. 😉 Men jeg har faktisk tatt det med i hverdagen. Stopper opp, puster med magen, det går bra! Når jeg kjenner på stresset, når jeg synes det er mye som gjenstår før julen kommer, gjør jeg nettopp dette. Det hjelper!

Jeg vasker ikke masse i huset nå, det tar jeg gjennom året, når jeg har tid og kropp til det. Jeg kjøper bare julegaver til barna i familien. Jula er til for barna, de andre får gjennom året. Jeg bruker lite tid i butikkene og nettbutikker, prøver ikke å kjenne på kjøpepress og fristelser. Jeg baker ikke masse; baker litt, kose-baking. Akkurat passe!

Så jeg går tur, trener, leser, strikker; akkurat som mine dager skal være. Julestemning? Det får jeg hver dag gjennom julekalenderen på tv, fin julemusikk, julegodt og julekaker. Jeg koser meg! ❤️

Kort oppsummert :

  • Oppgaver: finn ut hva du må gjøre i desember og hva som kan vente
  • Kjøpepress: Tenk deg litt om. Hva trenger du, hvilken gaver må du kjøpe, hva kann reduseres. Ikke fall for fristelser! Det blir januar med faste utgifter og regninger.
  • Julestemning: Du kan få julestemning av enkle ting. En fin film på tv, god musikk, en pepperkake, det lille som får deg til å tenke jul.
  • Energi: Utmattelse er noe som er der hele året. Også i desember. Derfor må vi passe på å finne små energikapsler; finne øyeblikk der vi kan slappe av, gjøre noe som gir oss energi.
  • Julen: Planlegg! Julen skal bli bra for deg og alle andre. Derfor må du planlegge dine juledager; hva er dine oppgaver, hva kan du få hjelp til, hva skal du være med på, hva kan du la være.
  • Pust med magen! Husk at du er godt nok som du er! Du skal ha det bra! Når du har det bra, så har alle rundt deg det bra, fordi alle er glad i deg. ❤️

Tillit til våre hjelpere

Finish strong! Dette er overskriften til innlegget jeg hadde tenkt å jobbe med denne uken. Litt om dette med å stå på, behold styrken og avslutt året på en god måte. Men så er jeg alltid opptatt av det som er aktuelt, tar med meg interessante temaer som kommer opp.

Denne uken kom jeg over en artikkel fra 01.12, skrevet av Siv Hilde Berg;  forsker, psykolog og pasient. Det handler om effekten av kognitiv terapi, tillit til våre hjelpere og om vi lider av bevegelsesfrykt.

Kognitiv terapi handler om måten vi takler for eksempel våre smerter og vår utmattelse på. Jeg synes dette er veldig viktig i vår hverdagsmestring og det har hjulpet meg mye gjennom årene. Kognitiv terapi er også et viktig utgangspunkt i boken Energityvene, fra Elin Fjærstad og Torkil Berge. Boken jeg har brukt ofte som utgangspunkt i mine innlegg. Boken jeg fortsatt synes er veldig bra.

Men Siv skriver om noe veldig viktig i artikkelen sin. Noe som har fått meg til å tenke om igjen! Fordi det er noe veldig viktig man må huske når man anvender kognitiv terapi: vi er alle sammen forskjellig og trenger vår egen unike behandling!

Kognitiv terapi handler om hvor subjektiv vår opplevelse av for eksempel smerte og utmattelse er. At vi kan oppnå mye ved måten vi takler vår sykdom på. Men skal du lære om dette utelukkende i gruppetimer, mangler den biten med det unike som gjelder bare deg. Da mangler den biten der du skal føle at den som behandler deg og den som skal hjelpe deg; ser deg, forstår deg, bygger opp tillit fra deg. Da kan kognitiv terapi bli en vond opplevelse for deg! Du kan føle deg overveldet og kjenne på at det du gjør, er feil. Dette skjer ofte i dagens helsevesen.

Bevegelsesfrykt

Siv skriver også om dette med bevegelsesfrykt. Dette er noe som kommer opp med jevne mellomrom. Vi som lever med både smerter og utmattelse, kan få høre at vi lider av bevegelsesfrykt. Vi skal være redd for å gjøre våre smerter og vår utmattelse verre ved å være i aktivitet. Er det sant? Eller er det bare sånn at vi prøver å lytte til kroppen vår, lærer å takle vår hverdag, gjør så godt vi kan? Det tar tid å finne balansen.

Så er det også mange av oss som gjør faktisk motsatt! Vi kjenner på kroppen av vi burde ta det litt rolig, men så MÅ vi bare gjøre dette siste. Vi kjenner at våre muskler protesterer, men så MÅ vi gjennomføre planlagt trening. Vi er pliktoppfyllende og overser signaler fra kroppen. Bevegelsesfrykt? Nei og nei!

Jeg synes artikkelen var en tankevekker. Fikk meg til å tenke igjen på hvor viktig det er å huske våre forskjeller. Selv om vi kjenner mye igjen hos hverandre! Og hvor viktig dette er for dem som skal behandle oss, de som skal hjelpe oss. Jeg håper de kan SE meg, så kan de få tillit fra meg.

Les hele artikkelen her

 

Utmattelse; kroppen eller hodet?

Utmattelse/fatigue er et symptom ved fibromyalgi og mange andre revmatiske diagnoser. Det er vår diagnose som utløser dette. Kroppen med andre ord. Men jeg kjenner også at hodet mitt påvirker utmattelsen. Hva jeg tenker, føler og kjenner på.

Så ja til begge deler!

I forrige uke hadde jeg time hos tannlegen. Det skulle bores og en krone skulle på plass. Jeg har tannlegeskrekk. Det har vært i mange år, men jeg har en dyktig tannlege. Derfor går det bra, jeg klarer å møte opp og gjennomfører timen uten alt for mye styr. Puster med magen!

Allikevel er dette en tøff dag for meg. Sover dårlig natten i forveien, kjenner det i magen på tur i bilen og sitter veldig anstrengt i tannlegestolen til det er over. Holder så godt rundt kanten av genseren min at hendene er litt nummen etterpå. Så er jeg ferdig! Hurra! Et år til neste gang! Da kommer utmattelsen! Jeg er helt ferdig nå! Det kjennes som det er noen som har slått av på-bryteren min! 😀 Når jeg kommer hjem vil jeg bare sove.

Nå var det hodet mitt som påvirket utmattelsen! Og det er bare et eksempel!

Det er faktisk mye i hverdagen vår som påvirker utmattelsen. Så kan vi selv påvirke vår utmattelse, litt.

Vår holdning til og forståelsen av diagnosen, har mye til å si. Om du prøver å tenke at du skal kunne leve med dette så godt du klarer, ikke lar deg overmanne av håpløshet, hjelper det faktisk for energien din. Om du lever med angst eller depresjon, bidrar dette i stor grad til utmattelsen. Da er det viktig å få hjelp.

Mye i livet vårt påvirker oss. Økonomi er en viktig sak og når du kjenner på en anstrengt økonomi, kan dette være en av energityvene. Her er det viktig med en god oversikt og muligens nødvendig å få hjelp.

Når jeg kjenner på noen av disse energityvene, passer jeg på å gjøre noe jeg liker. Noe som gir meg energi og som får meg på andre tanker. Jeg kan da gå tur, trene, strikke eller lese en god bok. Det hjelper meg!

Hva er det som hjelper deg? Hva gir deg energi?

Du kan lese mer om utmattelse i kategorien utmattelse øverst i menyen.