Mikropauser

Mikropauser; liten innsats, stor effekt!

Er du klar for hverdagen? Travle dager, mye som skal gjøres, mye å holde styr på? Hvordan blir det med energien din? Blir du tom for energi lenge før dagen er omme?

Jeg tror alle har tenkt disse tanker og gruet seg litt til å komme i gang igjen med hverdagen etter en litt mer avslappet sommer. Hva kan man gjøre for å få hverdagen til å bli bra?

For bare kort tid siden var det en god venn som minnte meg på om mikropauser. Det har vært litt travelt i sommer også, og hun spurte meg om jeg husket å ta mikropauser. Det var noe jeg hadde glemt!

Hva er mikropauser?

Små pauser, som gir deg anledning til å stoppe opp, hente inn litt energi, akkurat nok til å fortsette dagen uten å være helt utmattet.

Hva kan du gjøre?

Hvis du er på arbeid, kan det være nok å hente litt vann, gå på toalettet, være noen minutter helt for deg selv, konsentrere deg om pusten din. Ellers kan du ta på deg jakken, gå ut, være ute, pust inn frisk luft, også her kan du konsentrere deg om pusten. Men det kan være så enkelt som å sette deg på kjøkkenet med en tekopp eller ta en powernap. Andre liker å ta en kort avspenningsøkt, litt tøying, yoga eller meditasjon. Det må være noe som fungerer for deg, noe du kan putte inn i dagen din og som hjelper deg. Men det skal være enkelt!

Hvordan er mine mikropauser?

I sommer har jeg faktisk tatt powernap. (jeg må overtales til å prøve sånt, men jeg trengte det virkelig 😉). Jeg trakk meg tilbake og la meg ned på sengen i en liten halvtime. Leste litt i boken min, slappet av og duppet av i kanskje ti minutt. Det hjalp! Jeg klarte meg gjennom resten av kvelden uten å føle meg helt utmattet!

Jeg kan ogå sette meg ute, ser litt på fuglelivet, kjenner frisk luft i ansiktet og puster. Herlig! 💜

Strikking er pauseaktivitet for meg. Det hjelper meg å koble ut, nullstille tankene og hodet, så slapper jeg av.

En kopp te sammen med et ukeblad eller en bok er en god mikropause for meg.

Ellers er det litt avhengig hvor jeg er. Når jeg er bortreist, liker jeg å ta meg en liten tur ut, spasere litt. Men også da er det godt å strekke seg litt på sengen og slappe av, ta en powernap.

Det er så mye du kan gjøre! Som sagt, må det være noe som fungerer for deg, her må du prøve deg frem. Det som IKKE fungerer som en mikropause for meg, er å se ned i mobilen, være på sosiale medier, skrolle opp og ned der. Da får ikke hodet mitt den mikropausen jeg trenger og fortjener. 😉

Hvordan ser en mikropause ut for deg? 🥰

Tåke i hodet!

 

Alle kan glemme noe eller lete etter det rette ordet. Men vi som har fibromyalgi  kan kjenne på dette i større grad enn andre. Vi kaller det hjernetåke eller fibrotåke. Veldig plagsomt!

Hva er fibrotåke og hva kan vi gjøre?

Jeg føler at det går litt opp og ned. Kjenner ikke like mye av det hver dag. Men jeg kan stå i butikken og undre meg hvorfor jeg skulle i butikken? Hva skulle jeg kjøpe? Jeg lager også handlelister, men glemmer ofte å se på dem. Navn er vanskelig å huske og det hender ofte at jeg ikke kommer på helt vanlige ord når jeg er i en samtale. Pinkoder jeg bruker i det daglige kan plutselig være borte fra hodet mitt, her har jeg måtte lage mitt eget sikkerhetssystem for krisesituasjoner.

Og sånn kan jeg fortsette. Til tider føler jeg virkelig at jeg er i ferd med å få kraftig demens. Litt skremmende og skikkelig plagsomt! Kjenner du deg igjen?

Hvorfor får vi dette? Hva er årsaken?

Fibrotåke kan ha forskjellige årsaker og er ofte et resultat av flere faktorer. Overanstrengelse, utmattelse, stress, dårlig søvn og kroniske smerter kan bidra til å utløse fibrotåke. Noen medisiner kan ha bivirkninger som påvirker hjernen og hukommelsen vår.

Når du har fibromyalgi er også balansen av hormonet serotinin i hjernen forstyrret. Dette påvirker systemer som søvn, smertetoleranse og hukommelse. Nedsatt blodgjennomstrømming i hjernen påvirker vår korttidshukommelse. Stress er en viktig årsak til fibrotåke og påvirker spesielt vår korttidsminne. Kroniske smerter fører til redusert kapasitet til å skape nye minner, men kroniske smerter fører også til stress, som igjen påvirker vår korttidshukommelse.

Symptomer på fibrotåke er:

• Glemsomhet

• Konsentrasjonsvansker

• Problemer med å finne ord

• Mangel på kreativitet

• Angst, forvirring, stress

• Blokkering av korttidsminne

• Følelse av ikke kunne tenke klart

• Være mindre oppvakt

 

Hva kan vi gjøre for å håndtere dette? Hva kan vi gjøre for å få det litt bedre?

For meg er det først og fremst å redusere stresset. Mindre stress gjør at jeg fungerer bedre, glemmer mindre, men det er også bra for både søvn og smerter. Ta pauser, tid til bare deg, tid til å nyte sola, lese en bok, strikke, puste ut, slappe av. Mange får god hjelp av blant annet yoga, avspenning og mindfulness. Planlegging er også viktig i kampen mot stress. Når jeg har en plan for hva jeg skal gjøre og en plan for dagen min, får jeg en følelse av å ha kontroll. Det reduserer stresset mitt!

Riktig næring er viktig for kroppen vår og betyr mye for alle systemer, også vår aktivitet i hjernen. Mindre sukker, mer frukt, grønnsaker og grove kornsorter er bland kostholdsrådene fra helsedepartementet. Gode råd for alle, også for oss med fibromyalgi. Du kan lese mer om kosthold på revmatiker.no- du og diagnosen. Les her

Forskning har påvist at aktivitet er viktig for hjernen vår. Aktivitet bidrar til økt blodgjennomstrømming i hjernen, noe som igjen fører til bedre hukommelse og kognitive funksjoner. Derfor er aktivitet og trening ekstra viktig- for hele kroppen! 😀

Når jeg skal oppsummere hva som er viktig for meg for å redusere fibrotåken, er det stressreduksjon jeg må starte med. Det er viktig for meg å ha en hverdag med nok aktivitet, ikke for mye og ikke for lite. Jeg må lære å si nei til noen forespørsler, prioritere meg selv og min helse ved å bruke tid på trening og turer, fortsette med det jeg brenner for og det som gir meg ny energi. Men jeg skal også bruke tid på å tenke over kostholdet mitt i hverdagen, spise riktig, samtidig som jeg skal ha et kosthold jeg trives med og jeg kan leve med.

Hva gjør jeg for å huske bedre?Jeg lager lister! Lister med oppgaver, handlelister, påminnelser på mobilen. Men jeg prøver også å trene hjernen min; spiller Wordfeud, utfordrer meg selv med vanskelige strikkemønster, prøver nye ting. Hjelper det for meg? Jeg håper det! 😉

 

Inspirasjon og informasjon jeg har brukt til dagens innlegg, kommer fra et artikkel på nettsiden til den Nederlandske fibromyalgiforeningen.