Kan du løpe med fibromyalgi?

Løping er veldig i tiden. Vi hører mye om det, vi leser mye om det, så tenker du: Kan JEG gjøre det?

Løping kan være en bra aktivitet for deg som har fibromyalgi, men kun hvis det fungerer for kroppen DIN. Det fungerer ikke for alle, og da skal du huske at det er veldig mange andre aktiviteter og treningsformer som kan være bra for deg og din kropp. Du kan se i kategorien trening øverst i bloggen her for innlegg som kan gi deg inspirasjon til å finne noe som passer for deg.

Du kan redusere dine symptomer gjennom bevegelse i kombinasjon med nok hvile, men om du kan løpe, er forskjellig fra person til person. ReumaNederland skriver at det er viktig å snakke med legen din først. Snakke om din kondisjon og om dine ledd tillater deg å løpe. Har du for eksempel mye smerter i hofter, kne og føtter? Da kan løping gi deg en for stor belastning. Det samme kan gjelde hvis du har overvekt.

Jeg løper.

Jeg begynte å løpe for snart 4 år siden. Da vi flyttet ut av byen i 2020 og kjøpte et hus i Nesna kommune, investerte vi i en tredemølle. En ordentlig tredemølle, med god demping som vi koblet opp til internett og appen Ifit. I Ifit fant jeg programmer som kunne hjelpe meg å komme i gang med løping. Programmene er laget sånn at alle kan bruke dem, så det trengte ikke mye tilpassing for min del. Jeg brukte bare litt mer tid. Det som skulle gå over 6 uker, brukte jeg 10 uker på, fordi jeg la opp til flere dager med pause imellom. Også var det lett å tilpasse farten etter det jeg jeg klarte akkurat den dagen, fordi formen ofte var skiftende.

Siden da er jeg blitt hektet! Jeg løper ca 3 ganger i uken. Men jeg forholder meg til min tredemølle. Tørr ikke å utsette min ledd for harde underlag som asfalt. Når jeg er ute, så går jeg. Da går jeg tur, helst i terreng for å få det beste underlaget.

Hjelper det? Ja! Det hjelper meg! Jeg har aldri angret på en eneste løpetur, alltid vært mer glad i etterkant, det hjelper på energien min og jeg føler at det er bra for kroppen min.

Ønsker du å løpe? Vil du prøve om det fungerer for deg? Hva skal du være oppmerksom på?

Jeg vil anbefale å snakke med fastlegen eller fysioterapeuten først. Fysioterapeuten kan være en god samarbeidspartner i prosessen og hjelpe deg masse. Hvis du ikke snakker med fagpersonell først, må du være veldig forsiktig når du prøver deg frem og være nøye med å lytte til kroppen din. Du trenger gode løpesko, med god demping. Spør i butikken for å få hjelp, der vet de hvilken sko som kan passe for deg.

Start rolig; et rolig tempo, korte avstander, helst på myk underlag som på tredemølle, i skogen eller i terrenget. Dine ledd trenger god demping. Vær oppmerksom på smerter i etterkant. Smerter i oppstartfasen kan være naturlig, men de skal forsvinne etter ca 48 timer. Også pausedager ( ca 2-3 dager)mellom løpeøktene er viktig. Kroppen trenger restitusjon gjennom hvile og ernæring.

Oppvarming og cool-down er viktig å huske på før og etter en løpeøkt. Husk å drikke nok vann. Så kan du bygge opp løpingen forsiktig, hvis du liker det. Dette er viktig å huske på! Du må like det! Løpe fordi du liker det og ikke fordi alle andre løper!

Jeg løper fordi jeg elsker det, fordi jeg kjenner at det er bra for helsen min, og fordi JEG KAN! Det er jeg faktisk litt stolt av. 💜

Mye av informasjonen i innlegget har jeg hentet på sidene til fibromyalgiforeningen i Nederland.

Høstmørket eller fine høstfarger?

Selv om det er fortsatt sommertemperaturer i deler av landet, er det ingen tvil om at høsten er på tur inn i våre liv igjen. Fra andre år husker jeg å bli overrasket av høsten, der jeg kjenner på smerter og utmattelse som jeg hadde ønsket å glemme litt.

I år ønsker jeg å være forberedt! Jeg vil se om det kan hjelpe meg og lette trykket litt.

Hvordan kan jeg være forberedt?

Jeg skal ha en plan! Dere som har følgt meg over tid, blir ikke overrasket av svaret her. 😉 Jeg er en planlegger og en systematiker. Det fungerer for meg. Men hvordan kan man ha en plan for høsten med ustabilt vær, regn og høststormer som setter seg i kroppen vår?

Det viktigste du gjør, er det vi gjør her. Vi blir bevisst. Å tenke over høsten som kommer, hva det kan bety for deg, er en viktig start. Samtidig er det viktig å huske at vi ikke kan vite hvordan det blir denne gangen og at din innsats kan bidra til at det ikke trenger å bli så vanskelig som du fryktet.

Så hva gjør jeg før høsten setter inn for fullt?

Jeg passer på å følge opp min trening og aktivitet. Dette er noe jeg vet er bra for meg og min helse, noe som gir meg styrken jeg trenger. Men i forrige uken synes jeg det var tungt å trene og turene var tung. Hva gjør jeg da? Jeg tilpasset! Satte ned tempoet litt, kortet ned turene litt, samtidig som jeg fortsatte å utfordre kroppen. Tilpassingen sitter for min del like mye i hodet, der jeg må akseptere at jeg ikke klarer like mye som forrige måned. Det kan jeg synes er vanskelig iblant.

Jeg ser også på kalenderen min, planen min. Der ser jeg at det blir en travel høst, med mange møter og en god del reiser. Jeg tenker over hva dette vil bety for meg og min kropp, samtidig som jeg prøver å finne gode løsninger for hva jeg kan gjøre når jeg må redusere på min vanlige trening og aktivitet. Hva kan jeg gjøre for å erstatte noe av det? Hva kan jeg gjøre når smertene øker? Hvordan kan jeg legge inn egentid og hva blir min hvilestrategi? Kjempeviktig å tenke over!

Som avslutning på tankerekken min, tillater jeg meg selv til å være positiv, til å glede meg over tiden som kommer. Jeg ser fram til gode møter med fine folk, til å gjøre en innsats og til å bidra i felleskapet. Samtidig ser jeg frem til koselige kvelder i sofaen med en god bok eller strikketøyet mitt. Jeg ser frem til gode samtaler og fine turer sammen med han jeg er så glad i. Og jeg er spent på om denne høsten blir bedre enn den i fjor, nå som jeg har en god plan… 💜