Respekt for deg og meg

Opplever du at de du møter har respekt for deg? Har du respekt for andre? I dag har jeg valgt å ta frem dette viktige tema. Det er viktig i vår hverdag som kroniker, samtidig er det viktig i hverdagen til enhver!

Jeg  blir lei meg når jeg ser på nyhetene. Lei meg fordi det er mange som ikke tar hensyn til at vi lever med en pandemi. De tar ikke hensyn til gjeldende smittevernsregler. Det er respektløs! Respektløs overfor sine medmennesker, spesielt overfor mennesker i risikogrupper. Jeg skjønner at man kan bli lei alt som har med smitte å gjøre, men det hjelper ikke! Covid-19 er her fortsatt!

Får du respekt fra de som er rundt deg? Det er faktisk veldig viktig! Viktig å få respekt for dine begrensninger, hensyn som må tas, dine valg og din helse. Å få respekt for deg som menneske og din helse betyr mye for veien mot mestring. Først og fremst må du har respekt for deg selv! Du må verdsette deg som menneske, akseptere dine begrensninger og ikke se ned på deg selv. Det er først når du har respekt for deg selv, du oppnår respekt fra andre.

Også i vår kommunikasjon er respekt kjempeviktig! Som jeg har fortalt før, har jeg startet på et kurs i NLP. Jeg har kommet godt i gang, brukt mye tid på dette, lært masse! Første modulen handler om kommunikasjon. Mange viktige momenter å ta med seg her. Først og fremst å ha respekt for andre. I din kommunikasjon skal du være klar over at alle har et egen syn på verden og kommuniserer ut fra det. Du skal respektere det, ta utgangspunkt i det. Ønsker du å bli forstått, er det du som må kommunisere så den andre forstår deg. Det er opp til deg! Tenk litt over dette og prøv å ta det med deg når du kommuniserer. Utgangspunktet ligger hos deg! Å få respekt begynner hos deg selv! <3

Ønsker du å vite litt mer om NLP? Om  online kurset jeg tar? Det kan du lese her

 

Slått ut av systemet

Det er formiddag. Du har akkurat vært i postkassen. Så var den der. Brevet fra NAV, som du har ventet på, som du har fryktet…

Akkurat dette er det mange som har kjent på kroppen. En vanlig tur i postkassen på en helt vanlig dag. Noe som tar på kroppen vår, helsen vår. Noe som bidrar til mere utmattelse, mere smerter og dårlig hverdagsmestring. Vi blir slått ut! Har du vært der?

Akkurat nå er jeg veileder for noen som får etterprøvd grunnstønaden sin.(jeg fikk lov til å dele det med dere). Den personen har vært i systemet i mange år, er kjent med systemet. Men så kom følelsen av å blitt slått i bakken med en gang brevet kom. Vi snakket en del om dette, hvor vanskelig dette er.

Jeg har også kjent på det. Å bli utredet for å få en diagnose, jobbe for å beholde arbeidet, jobbe mot en utfør, jobbe for en god hverdag; det er tungt! Jeg har kjent på en enorm utmattelse, økte smerter, hodepine, depresjon og stress. Oppmøte til diverse kontorer var vanskelig, noen ganger ønsket jeg bare å gråte. Hvordan kommer man seg videre?

Først og fremst må vi huske å se fremover! Det blir lysere! Problemet kan være at systemet er treg, du kan bli hengende i systemet lenge, uten å føle at det går fremover. Men du må også huske at du ikke er alene! Har du noen å snakke med? Noen som står deg nær? Det hjelper å dele! Du kan også ta kontakt med en veileder i Norsk Revmatikerforbund. Noen du finner der du bor, eller fra hjelpetelefonen. De kan lytte! De kan gi enkle råd! De er der for deg! Fin din veileder her

Også å ta noen med på disse møter, kan hjelpe deg. Da er du ikke alene, får støtte, står sterkere. Fordi du trenger å være sterk! Det er ditt liv, med din helse og det er du som skal leve det!

Et lite tips om noe jeg har brukt til vanskelige møter: jeg har spist en liten sjokoladebit rett før møtet. Føler at det hjalp meg, så jeg ikke skulle gråte. Funka for meg! <3

Morsom trening

Vi er i gang med høsten! Etter sommeren kan det være fint å komme i gang med hverdagen igjen, gjør de vanlige hverdagsting, gjør det du skal. Mange av oss ønsker nå å komme i gang med trening og aktivitet igjen. Noe som er spesielt viktig når man plages med vonde muskler og stive ledd. Da kan høsten være en vond tid, der man trenger ekstra bevegelighet og ekstra styrke. Vi må rett og slett røre på oss, selv om det i starten også kan være vondt!

Hva kan vi gjøre og hvor henter vi motivasjonen?

Du må gjøre noe du liker! For å bli motivert, for å beholde motivasjonen og for å ikke gi opp, må du finne noe som gir deg både bevegelse og glede.

For meg er turgåing en viktig treningsform. Nå som jeg har flyttet, er jeg stadig ute etter nye turstier. I går fant jeg en ny sti! Opp til noe som heter Utsikten, en tur på 1,8 km. Det er en god treningstur for meg! På høsten er jeg ofte litt mer tung i pusten, så under gårdagens tur pustet jeg som en gammel elefant. Jeg pustet så mye at vår eldste hund så flere ganger opp om det gikk bra med meg.:-)

Det går faktisk bra! Fordi jeg kommer meg opp! Jeg når målet mitt! Da er den tunge turen opp glemt og jeg blir SÅ fornøyd med meg selv! Jeg føler mestring!

Men det er så mye mer man kan gjøre! Mye har endret seg på grunn av pandemien, men mange aktiviteter kommer sakte men sikkert i gang igjen. Jeg følger med på nett og ser mange morsomme aktiviteter man kan prøve seg på. Hva med golf? Fin aktivitet, ute, noe som er bra mot smitten. Golf er faktisk noe flere og flere har oppdaget de siste år. Men også mange bassengtreninger kommer i gang igjen, sosiale turer med din lokale revmatikerforening, sykling, yoga, dans, m.m. Her er det veldig mye å velge blant! Finn noe som kan passe deg, din helse og dine interesser. Prøv deg frem! Kombiner, varier, gjør litt forskjellig!

Jeg trenger en liten puff for å komme litt i gang med styrke- og kondisjonstrening igjen. Neste uken skal jeg starte opp med noe som heter: Klar- ferdig- tren! Et digitalt treningskurs for mennesker med muskel og skjelettplager. Jeg får tilgang til dette fordi jeg er medlem i Norsk Revmatikerforbund. Det blir spennende å prøve! Kanskje dette er noe for deg? Les mer om det her

Fikk du tips til morsom trening? Jeg håper det!

Hva er din signaturstyrke?

Selvtillit og selvfølelse er to viktige faktorer i ditt liv! Disse er med på å kjennetegne deg som menneske. Det er to elementer ved “selvet” ditt, som er fremtredende.

Selvtillit er å ha tro på seg selv, på egene ferdigheter. Å ha tro på at man kan få til ting, at man klarer noe.

Selvfølelse er noe annet. Det er å ha en positiv og vennlig holdning til deg selv. Å føle seg verdig og er verdt noe. Å føle at man er et godt menneske!

Noe av selvfølelsen kommer fra signaler fra kroppen din. Når vi da blir syk, opplever symptomer som smerter og utmattelse, blir selvfølelsen truet. Plutselig tenker vi ikke så godt om oss selv lenger! Det er fordi signalene kroppen gir oss er negative!

Kroppen din mister rett og slett fokus på grunn av det som skjer når du blir syk. Den mister fokuset på positive ting, klarer bare å fokusere på det negative.

Det er da vi må ta frem våre signaturstyrker!

Hva er signaturstyrker? Det er styrker som er spesielt for deg! Kvalitetene som kjennetegner deg som menneske, og som er med på å forme personligheten din. Hvem du er som person? En viktig del av din personlighet formes av dine signaturstyrker.

Signaturstyrker kan f.e. være selvdisiplin, mot, kreativitet, balanse, emosjonell intelligens, omsorg, ogsv. Hva er dine signaturstyrker? Om du tror at du ikke har signaturstyrker, tar du feil! Vi har alle sammen noe vi kan være stolt av, ofte mer enn vi tror! Vi må “bare” bruke mindre tid på våre negative signaler og følelser, for å slippe de positive frem! Vi må slippe gleden til!

Ved å være oppmerksom på dette; din personlighet, din selvtillit og din selvfølelse, kan vi stoppe negative prosesser i kroppen vår og slippe til gleden i vårt liv. De fjerner kanskje ikke smertene eller utmattelsen, men de gir deg bestemmelsesrett over hva du og din kropp skal bruke energi på. De skal gi oss fornyet selvfølelse! Et positiv fokus! <3