Friskliv i generasjoner

Jeg har besøk av min far i sommer; han som snart fyller 91 år, har tatt turen til Norge. Det er en tur som tar noen timer og noen flybytter, men han var fast bestemt å komme for å besøke meg og mine. Med litt assistanse gjennomfører han med glans!

Frisklivsfokuset har jeg fått med hjemmeifra. Både min far og min mor har alltid vært aktiv. Aktiv med gåturer, lange sykkelturer, bassengtrening og treningsgrupper. Men også aktiv i frivilligheten. Både min far og min mor har lagt igjen mange timer på fotballklubben. En innsats som har blitt verdsatt med utmerkelse fra kongen til min far. Så stolt han var! 😍

Fokus på friskliv, hva er det? Det er mer enn bare ord!

Bevegelse er viktig for både kropp og sjel. Vi må styrke våre ledd og muskler, passe på hjerte og blodkar, bruke energi for å få ny energi. Dette er viktig for oss alle, kroniker eller ikke. En sterk kropp er bedre rustet mot utfordringer vi møter.

Jeg har fått det inn med teskje. Har alltid opplevd aktivitet hjemme. Det var vanlig, sånn skulle det være. Det har gitt glede. Gjennom alle år har jeg sett det jeg ser fremdeles; et aktiv liv er et bedre liv! Frivilligheten har gitt så mye! Å møte opp på fotballklubben, bli sett der, omgås både ungdom og voksne, selv når man snart er 91 år, det er medisin! Det er ikke mange måneder siden min far parkerte sykkelen sin. Synet blir dårligere og kreftene er litt mindre nå. Men sykkelen er erstattet med en elektrisk rullestol; han trenger fortsatt å komme seg på fotballbanen! Helt alene! Være uavhengig! Det skal sies at han blir godt ivaretatt, blir hentet til borte -kamper og mye annet som foregår i klubben. Han blir satt pris på, alle vet hvem han er og alle ønsker å snakke med han. Det gir energi i hverdagen!

Det er kjempekoselig å ha han på besøk. Også når han er på ferie er han opptatt av friskliv. Den daglige gåturen må han ha. Før han kom har jeg fått lånt en rullator på sykehjemmet her, men den synes han er mest i veien. Han liker best å gå uten.😉

Jeg håper at jeg har klart å gi frisklivsfokuset videre. Tom har passert 30 år, har levd med leddgikt siden han var 13. Og Tom bruker trening og aktivitet som medisin! Jeg blir så glad! Tom bor i Sandnessjøen og har fått god hjelp av Frisklivssentralen der. Han er på utetrening med Frisklivssentralen to ganger i uken, året rundt. I tillegg er det innetrening, sykling og alle turer han går daglig. Sammen med jobben som assistent og litt frivillighet gir det han en god og meningsfull hverdag.

Tom deltok på Sykt Aktiv kurset som var i Sandnessjøen i samarbeid med Frisklivssentralen. Med mor som kursholder. Det var fint! Kanskje ikke så veldig mye han ikke hadde hørt fra før, men nyttig uansett.

Å ha fokus på friskliv, er det vi kan gjøre for å bidra til en bedre hverdag. Vår bidrag til livet. Til slutt er det livet som bestemmer, det kan være vondt noen ganger. Denne uken fikk jeg oppleve at noen av de fineste mennesker jeg kjenner har blitt revet bort fra alle som var så glad i henne. Det er så vondt og meningsløs. Det er livet. Der bestemmer ikke vi…

Jeg må fortsette med å ha fokus på det jeg bestemmer over. Min hverdag. Mitt friskliv.  Her er det jeg som ønsker å bestemme, gir ikke fibroen for mye plass. Min hverdag, mitt fokus. 💜

Hvilken trening er best for deg?

Trening og aktivitet er viktig for oss alle, men spesielt viktig for deg og meg med fibromyalgi og andre revmatiske diagnoser. Vi vet at vi må trene, men hva skal vi gjøre? Hva er best? Og hva hjelper det for?

Når vi trener kondisjon, styrker vi hjerte og blodårer. Når vi trener styrke, styrker vi både ledd og muskler. Vi kan trene styrke, selv om vi har fibromyalgi, fordi det reduserer smertene i våre vonde muskler. Men det er en viktig virkning til! Trening er veldig bra for hodet og vår psykiske helse!

Forskning viser faktisk at regelmessig trening kan ha en forebyggende effekt på flere psykiske lidelser som for eksempel depresjon. Jeg kjenner at jeg har det bedre når jeg er i fysisk aktivitet. Kanskje du også har kjent på det?

Når jeg er nedfor eller stresset hjelper det veldig mye å gå en tur ute eller springe litt på tredemølla. Det tar ikke mange minutter før jeg kjenner at det letter i hodet og etterpå føler jeg meg mye bedre! Uten unntak! Også på smertene kjenner jeg forskjell, etter noen minutter i bevegelse letter også de. Det fungerer for hver gang, selv om jeg må tilpasse min aktivitet etter formen; noen dager klarer jeg mye, noen dager lite.

Hva skal vi trene? Hva gir best effekt?

Det pågår forskning nå, som ser etter effekten av pilates ved fibromyalgi. Med lovende resultater.

Betyr det at du må begynne med pilates? Neida! Du kan selvfølgelig prøve om det fungerer for deg, jeg trener en del pilates og trives med det, men vi er forskjellig alle sammen og alle har et forskjellig sykdomsbilde. Det er en viktig sak vi må huske:

Den beste treningen er den du synes er mest artig! 😀

Samtidig er det noen punkter vi kan ta med oss. Først og fremst er litt trening bedre enn ingen trening, litt bevegelse bedre enn ingen bevegelse. Forskere sier også at trening utendørs gir spesielt gode effekter, både på kropp og sinn. Når du velger trening du liker, klarer du lettere å fortsette med det; du får lyst til å trene! Det er viktig!

For mange hjelper det å trene sammen. Da har du noen som forventer at du kommer, man hjelper og støtter hverandre og man kan glede seg sammen. Sammen på trening, sammen på tur, sammen om å stå på. Men det gjelder ikke for alle. Vi er forskjellig. Jeg liker veldig godt å trene alene og gå tur alene. Være for meg selv, trenger ikke å snakke, slipper løs tanker jeg har i hodet. Det fungerer for meg! Hva liker du best?

Det er så utrolig mye å velge av! Jeg elsker å være ute på tur; korte turer og lange turer. Det er trening! Godt for hjerte, styrke og hodet. Viktig medisin for meg! Kanskje du har noe annet som er din medisin. Danser du? Sykler? Yoga? Tennis? Lek? Løping? Tai Chi? Mulighetene er mange!

Det handler om å gjøre noe morsomt alene eller sammen med menneskene du er glad i, i omgivelser du liker.💜

 

Vil du lese mer om dette? Jeg har hentet informasjonen til dagens innlegg på forskning.no. Les hele artikkelen her