Usikker fremtid?

Nå går vi snart inn i det nye året og tiden er inne for å se oss tilbake og samtidig se litt fremover. Vi vil gjerne planlegge, sette oss nye mål, så det nye året blir best mulig. Men dette er også noe som kan stresse oss. Du og jeg lever med kroniske plager; vi kan føle at vi har lite kontroll over vår fremtid. Vi vet hvordan vi har det nå, men vet vi hvordan vi har det i morgen? Hvordan fungerer kroppen neste år, klarer jeg å være i jobb? Hvordan blir økonomien? Skal jeg klare meg? Disse og mange andre tanker er det mange som kjenner på. De forårsaker stress i kroppen og de kan stjele vår energi. Hva skal vi gjøre med det?

Det er naturlig å være bekymret for fremtiden. Det ligger i menneskets natur. Jeg kjenner på at jeg fungerer ganske så bra dagen i dag, føler at jeg har en viss kontroll over min fibromyalgi. Jeg lever en aktiv hverdag, har funnet en balanse mellom hvile og aktivitet og jeg takler mine smerter. Men hvor lenge kan jeg ha det sånn? Skal jeg blir verre? Når? Neste år? Om ti år? Dette er tanker som kan plage meg innimellom. Plagsomme tanker. Men jeg la tankene være der. Prøver ikke å skive de bort; jeg gir de bare mindre plass opp i hodet mitt. Det er der du skal starte! Gi disse plagsomme tanker mindre plass! Bli bevisst at du har tankene, tenk over om de er nyttig og bestem hvor mye plass i hodet ditt de fortjener. Også tar du kontroll over det du kan!

For hva har vi kontroll på? Det er nå du skal se litt tilbake på året som har gått. Hva er det som har fungert bra for deg? Har du økt treningen din? Har du begynt på noe nytt? Føler du at kroppen har reagert bra på det? Burde du ta det litt roligere? Eller trenger du å øke aktiviteten din? Det er dette du har kontroll over! Det er dette du kan! Fordi du kjenner kroppen din! Du er eksperten her! Føler du at du trenger hjelp? På et rehabiliteringsopphold eller sammen med en fysioterapeut kan dere lage en plan til din hverdag, finne ut hva som fungerer for deg. Uansett er det DU som må ta kontrollen. Det er DIN hverdag og den er nå. Det er DU som kan ta kontroll i dag, for å ha det bra i morgen. Neste år? Om ti år? Det vet du ikke! Det vet ingen! Kroniker eller ikke. Det er nå du lever, din hverdag er nå og det er nå du har kontroll. Fordi du er eksperten!

Jeg ønsker alle dere et fint årsskifte med masse gode tanker for det nye året. <3

Nå blir det jul igjen!

Hvordan har du det nå? Er du stresset? Lei av å være sliten? Skuffet over det lille du får til? Dårlig samvittighet?  Det kan være mange vonde følelser som kommer over oss i denne tiden. Mens alle sier at du skal være glad, du skal kose deg, du skal bry deg, så er du bare lei! Lei av alt! Det føles ikke godt!

For meg har november og desember vært litt for travel og det har redusert kapasiteten min. Det har gått ut over mine planer; alt jeg hadde tenkt å gjøre, alt jeg hadde tenkt å kose meg med. Så kom det litt ekstra sykdom akkurat i den tiden jeg skulle gjøre alt jeg ikke hadde fått gjort ennå. Krise! Nå er det ikke så lenge til jul. Uansett det jeg får gjort eller ikke får gjort, så blir det jul. Men det  koster litt ekstra. Mer sliten, mer lei. Det spiser litt av de gode følelser. Er dette noe du kjenner igjen?

Hverdagsgleder? Ja, de har vært der! Jeg har måtte lete litt ekstra, men disse har gitt meg i litt ekstra energi  i tunge stunder. Så prøver jeg å stresse ned. Stress påvirker min fibromyalgi; stress forverrer mine symptomer. Dette blir fokuset mitt nå: null stress! Jeg fikk dette rådet av en god venninne og jeg tar dette med meg inn i jula. Null stress, Marleen! Uansett alt som er gjort eller alt som  ikke er gjort; det blir jul. Nå er tiden inne for å legge disse følelser, disse irritasjoner, disse skuffelser og alt annet bak seg. Fokus på kos! Fokus på jul! Fokus på nærhet, enkelhet og gode følelser. Fokus på meg og mine! Jeg håper dette er noe som også kan hjelpe deg. Flytte fokuset ditt. Null stress! Vil du prøve?

Null stress! 

Så håper jeg alle dere får en kjempefin jul når vi kommer dit. Jeg vil tenke på dere; tenke på deg som sliter litt, tenke på deg som har det vondt og tenke på alle dere for å sende litt ekstra varme.

Hverdagsgleder i desember

Vi er midt i desember. En travel måned, en koselig måned, en måned full av forventninger. Jeg skal ikke fortelle deg hva du skal prioritere, hva du skal huske på og hvor du står selv opp i alt dette. Det har du funnet ut for lenge siden! I dag vil jeg gjerne snakke om gleder. Store og små gleder. De er så viktig! Små gleder som kan gi deg den roen du trenger akkurat da, små gleder som kan bety veldig mye for deg eller  for noen som står deg nært.

Jeg har vært veldig travel i en lang periode nå. Nå i advent hadde jeg hengt opp julegardiner på kjøkkenet, men fikk ikke tid til de i stuen. Jeg hadde fortalt meg selv at det var helt greit! Min måte å prioritere på. Men det har plaget meg. Nå, denne uken, tok jeg tak og hengte  opp julegardiner i stuen også. En stooor glede å få gjennomført! Så fornøyd!

Forrige helg var hytte-helg. Herlige dager med en god bok i fanget og en kopp te på bordet. Det er hverdagsglede! I går hørte jeg plutselig en veldig fin sang på radioen. Jeg måtte stoppe opp og høre ordentlig etter. Herlig! Det gir glede og ro! Julekalenderen på tv; koselig, søt, desemberfølelse for meg!

I går gikk jeg i byen, smilte til en tilfeldig forbipasserende. Og fikk et smil tilbake! Det er noe som gjør dagen min lysere! Også noe så enkelt som min lille hund som ligger i fanget mitt og sover, gir meg glede. Mange små gleder i min hverdag. For meg er det viktig å stoppe opp og nyte disse gleder, bli bevisst.   Hva er det som gir deg glede?

Vi vet at det er mange som er ensom. Det er sårt å tenke på. Heldigvis er det mange som gjør noe for de som er ensom. Mange bra tiltak. Du kan også gjør noe! Et smil, en liten melding til noen du kjenner og som du vet sitter alene, en telefon, omtenksomhet. Det skal ikke så mye til og det betyr så mye! <3

 

Jeg ønsker dere alle mye hverdagsglede! Nytt øyeblikkene! 😊

Du trenger mot!

Vi som lever i en kronisk hverdag, er avhengig av å sette grenser. Vi må, for å få hverdagen til å gå opp. Ofte er det ekstra mye  vi må gjøre, ekstra mye vi må ta stilling til. Hva skal du prioritere, hva ikke? Akkurat dette, har jeg skrevet mye om, men da jeg leste hva Marit Figenschou skrev om grensesetting, måtte jeg bare dele det med dere! Marit skriver at mye ved grensesetting, handler om mot. Det krever mot å sette grenser! Så sant, så sant! Det er vanskelig! Det er noe du kan øve på, noe du må øve på, men det blir aldri lett! Hva synes du? Les innlegget til Marit her.

Samhandling:

I desember 2019 var jeg på tur i Lofoten og Vesterålen. Hele 2019 hadde jeg et fint samarbeid med lærings og mestringssenteret i Nordlandssykehuset. Jeg skulle snakke om vedvarende utmattelse- fatigue. Noe jeg har lært mye om på kurs hos psykologene Elin Fjærstad og Torkil Berge. Noe jeg sliter med selv og noe man kan lære mye om. Mye vi kan gjøre for å få en bedre hverdag. Mye vi kan styre med våre tanker. Vi kan ikke tenke oss frisk, men vi kan tenke oss sterke og verdige. I april 2019 holdte jeg  foredrag i Bodø. I desember 2019 gikk turen til Vesterålen og Lofoten. I Vesterålen var det helsepersonale og samarbeidspartnere som var målgruppen, i Lofoten ble det et stort arrangement som var åpent for alle. Viktig på hver sin side!

Møtelokalet i Stokmarknes Sykehus.

I Lofoten var det kommet i stand et flott samarbeid med Meieriet Kultursenter, med plass til mange.

Å få lov til å gjøre dette, gir meg mye. Jeg elsker å stå og snakke der! Elsker å kunne bety noe for andre! Men det krever også mye av meg. Reisene, stresset, litt ekstra helsemessige utfordringer, jeg blir tom for energi! Men dette er også noe til ettertanke. Jeg trenger mot. Mot til å sette grenser. Mot til å si nei. Et viktig mål fremover for meg. Etterpå har  jeg ladet batteriene, koste meg i adventstiden og hadde  en herlig, rolig jul. God oppladning for energibeholdningen min.

 

Klarer du å lade opp etter å ha tømt lagret ditt?