(U)ro i kroppen

Vi er få som kan være så fullstendig avslappet som våre dyr. Når jeg ser på hunden min, som bare legger seg på ryggen og tar livet med ro, skulle jeg ønske at jeg også hadde denne evnen.

Hva er stress og hva gjør stress med deg og meg?

Jeg kjenner på stress som en uro i kroppen. Stress er en naturlig respons som skal gjøre oss skjerpet, konsentrert og fokusert. Stress skjerper oss og får oss til å yte maksimalt. Det skal være bra. Men jeg jeg kjenner på stress som øker mine symptomer ved fibromyalgi. Når jeg stresser, har jeg mer smerter, kjenner mer på utmattelse og blir urolig i magen.

Hvordan kan stress være bra?

Uten uro i kroppen hadde vi ikke kjent på på roen i kroppen. Og omvendt. For at jeg skal kjenne på roen, slapper av i kroppen, må jeg har kjent på det motsatte også. Casper Seip fra Uro-skolen, sier at ro og uro er en del av vår eksistens, en del av livet, som går i bølger.

Jeg kjenner meg igjen der, men samtidig innser jeg hvor viktig det er for meg å ha minst mulig stress i hverdagen min. Betyr det at jeg har stresset og uroen under kontroll? Neida! Dette er noe jeg må jobbe kontinuerlig med. Jeg føler at jeg aldri blir utlært der. Dette er noe som trenger fokus; nå, i morgen og alle dager etter det. Her er noen tips fra meg til deg:

  • Gjør noe kreativt! Noe som du kan fokusere på, noe som gir deg kontroll på din oppmerksomhet.
  • Mindfullness- vær i øyeblikket. Dette kan utføres på mange måter. For meg kan det være så enkelt som å være ute, høre på naturen rundt meg, kjenne vinden i ansiktet, bare være meg. Du kan også bruke avspenning, yoga og mye annet.
  • Logg av- legg bort mobilen! Media rundt oss påvirker oss og medvirker til å utløse og opprettholde stress og uro.
  • Planlegge. Dette er noe som er viktig for meg i kampen mot stress og uro i kroppen. Når jeg har en plan, gir det meg ro i kropp og hodet. Det gir meg følelsen av å ha kontroll.
  • Ikke stress over stresset! Kjenner du på stress og uro i kroppen? Husk at dette er en naturlig reaksjon. Selv om vi prøver å få bort mye av stresset vi lever med, blir det ikke bedre når vi tillater stress til å utløse ny stress.
  • Stress kan være noe positivt! Du kan være travel og ha mye å gjøre, men så lenge du føler at du har kontroll, er dette positiv stress. Det blir negativ når du føler du mister kontrollen.

Konklusjonen? Ta tilbake kotrollen! Bruk tid på deg selv, dine tanker og din helse. Fordi du trenger det. 💜

Tid for å søke igjen!

Mange av oss har krav på tilskudd til rimelige/småhjelpemidler hvert fjerde år. I 2024 er tilskuddet på kr 2.210,-  Gjelder dette deg? Er du usikker? Les videre!

Hvis du har en varig funksjonsnedsettelse som fører til behov for småhjelpemidler, kan du søke om tilskuddet hvert fjerde år. Du trenger dokumentasjon på funksjonsnedsettelsen din, men trenger ingen kvittering eller bevis på at du har kjøpt småhjelpemidler. Bevis på funksjonsnedsettelse kan være en epikrise der diagnosen din blir nevnt. Jeg har skrevet i tidligere søknad at dokumentasjon på min funksjonsnedsettelse ligger inne i NAV sine systemer. Det ble godtatt.

Hvordan går du frem?

Når du går til nav.no, starter du å skrive ordet småhjelpemidler i søkefeltet, som du ser på øverste bildet. Da kommer tilskuddsordningen opp, så du kan klikke på den. Når du er kommet til det du ser i neste bildet, trykker du på skjema og søknad. Da får du opp det du ser i tredje bildet. Denne søknaden må fremdeles sendes på papir, så du må klikke på det. Etter det får du spørsmål om dokumentasjon, der kan du krysse av at du legger ved dokumentasjon om funksjonsnivå, som på fjerde bildet. Nå er du kommet til siste bildet og du må fylle ut fødselsnummeret ditt før du går videre.

Nå er du kommet til selve skjema og forsiden! Forsiden til saken din trenger du bare å skrive ut og signere. Den skal ligge fremst når du sender søknaden. Skjemaet kan du fylle ut på datamaskinen før du skriver ut. (husk å nullstille det etter du har skrevet ut og før du krysser det bort). Du kan også skrive ut først også fylle ut for hånd om du synes dette er enklere.

Er dette et vanskelig skjema? Neida! ☺️ Fyll ut dine personalia. Ved behov og innsikt, skriver jeg at jeg har fibromyalgi og trenger småhjelpemidler i min hverdag. Eksempelet jeg nevner , er tilpasset bestikk. Her skrev jeg denne gangen også at jeg har søkt tidligere med dato jeg søkte og fikk innvilget. Begrunner av søknad og oppfølgingsansvarlig, er min fastlege. Hun vet om dette.  Jeg skiver ingenting i listen over hjelpemidler som ønskes, siden jeg søker om stønad der jeg skal kjøpe de  selv. Nå er du klar til å skrive ut og signere! Sammen med forsiden sender du dette til nav-skanning, som du finner adressen til på forsiden av saken din. Husk frimerke!

Jeg søkte for litt over fire år siden. Fikk ganske rask pengene på konto. Nå har jeg flyttet til en annen kommune, med et annet nav-kontor. Nå er jeg spent på om det går like rask og problemfritt denne gangen også.

Har du problemer med siden på datamaskinen? På Macen min måtte jeg åpne Chrome-nettleser fordi det ikke fungerte i Safari. Men det skal også fungere på nettbrettet ditt.

Vanskelig? Du kan også be ergoterapeuten i din hjemkommune om hjelp. Den har mulighet å sende inn en elektronisk søknad for deg.

Lykke til! 💜

Diagnoseforståelse og mestring

Hva har diagnoseforståelse med min mestring å gjøre? Hvorfor trenger jeg kunnskap?

Hvordan vi forstår vår kropp, vår diagnose og våre plager, betyr mye for hvordan vi har det. Fordi vi kan faktisk påvirke mye med våre tanker. Først og fremst må vi lære å se sammenhengen mellom kropp og sinn.

I helgen deltok jeg på tverrfaglige temadager i NRF Rogaland fylkeslag. En fantastisk helg, med et variert og bred program. Jeg vil gjerne dele en liten oppsummering av de forskjellige innlegg med deg, viktige momenter jeg har tatt ut til deg.

På bildet ser du fra venstre; fylkesleder Torill Østensen, fylkesdiagnosekontakt og primus motor for konferansen Rigmor Lilleland, diagnosekontakt for artrose Gunvald Ytreland, diagnosekontakt for lupus Gunn Tove Eikeland, diagnosekontakt for fibromyalgi  Elisebeth Bærheim og fylkessekretær Anne Lise Abeland.

Helge Hansen, som er prest, hadde et fint innlegg om sorgen når livet er annerledes. Et viktig innlegg, fordi det er faktisk en sorg å få livet snudd opp ned på grunn av kronisk sykdom. Å bli kronisk syk gjør noe med identiteten vår, vi mister noe av oss selv, selv om livet kan bli bra til tross for sykdom. Han snakket om hvor viktig det er å se oss mennesker. Vil du vite hvilken sykdom jeg har, eller vil du vite hvem jeg er som har denne sykdommen? Tenk litt på det! 😉

Fysioterapeut Heidi Sleveland snakket om nettopp dette med sykdomsforståelse og mestring. Her fikk vi høre om hvordan kroppen vår snakker med oss gjennom våre symptomer. Kroppen vår er nesten som et hus. Huset vi bor i er kjent, vi vet hva som knirker på loftet. Men oppstår det nye lyder og nye rom, må vi lære oss å bli kjent med de først. Ellers er det som å bo i et fremmed hus! Hun lærte oss å løfte blikket; det er alltid flere faktorer som påvirker våre smerter!

Borghild Aarskog Myhre hadde et innlegg om livsstyrketrening. Hun ønsker å flytte sykdomsfokus til helsefokus. Hun jobber med bevisstgjøring av våre sterke og svake sider, hvordan vi har mulighet til å ta ansvar og ta et valg. Å leve med en kronisk sykdom vekker mange følelser, noen som er vanskelig og vondt. Dette er en naturlig prosess.

Vigdis Dybdal fra NAV hadde et nyttig innlegg om våre rettigheter.

Søndagen startet med et innlegg fra revmatolog Roald Omdal om fatigue. Han snakket om hvordan fatigue er noe som alle opplever, en naturlig overlevelsesteknikk som ligger i våre systemer. Men når fatigue blir kronisk, det er da det blir formålsløs. Behandlingen er lite konkret ennå. Kognitiv adferdsterapi har gitt gode resultater for mange, samt kondisjonstrening. Der fatigue bunner i smerter i kroppen, er smertebehandling anbefalt. I alvorlige tilfeller kan det brukes biologiske medisiner, med god effekt for noen.

Revmatolog Kathrine Brekke Norheim snakket om diagnostisering og informerte om revmatologisk avdeling ved SUS.

Det ble satt opp parallelle sesjoner; Revmatoid Artritt og artrose – Jens Viken, Sjøgrens og lupus- Maria Lauvnes, og fibromyalgi. Her var jeg invitert til å stå for innlegget om fibromyalgi. Det ble et fint innlegg, med en god dialog med deltagere. Jeg er veldig takknemlig for å få lov til å gjøre dette og møte så mange fine mennesker.

Helgen ble avsluttet med et innlegg om trening og aktivitet fra fysioterapeut Ragna Sigmo. Jeg fikk dessverre i høre dette; var på tur til flyplassen da.

Jeg vil si takk for en herlig helg! Jeg håper alle som var der hadde en god opplevelse. Jeg håper alle dere andre får delta på konferanser og foredrag om våre diagnoser og vår hverdag; andre steder, andre dager. Det er så nyttig!

Kanskje jeg treffer deg neste gang? 💜