Ryggsmerter?

Ryggsmerter er noe mange av oss sliter med i hverdagen. Årsaken kan være forskjellig fra person til person og fra diagnose til diagnose. Ryggsmerter er noe som følger med svært mange revmatiske diagnoser, men årsaken kan også ligge i noe som for eksempel en prolaps eller være muskulært. Ved fibromyalgi er det mange som kjenner på ryggsmerter, selv om ikke alle har det. Hva kan man gjøre selv ved ryggsmerter? Hva er viktig å huske på?

Denne uken ble fysioterapidagen følgt opp med fakta rundt trening og ryggsmerter av faggruppen for manuellterapi. Fordi trening er den viktigste behandlingen ved ryggsmerter. Samtidig er det viktig å påpeke at ryggplager oppleves forskjellig og virkningen og intensiteten er ikke lik for alle. Jeg har sett litt nærmere på de gode tips som ble lagt ut av faggruppen og vil gjerne dele det med dere.

Trening hjelper! Hvile ikke!  Prøv å forbli som aktiv som mulig, så du sakte men sikkert kommer tilbake til dine vanlige aktiviteter. Er du redd for å være for mye i aktivitet og vil heller hvile? Dette kan føre til mere smerter og dårligere rehabilitering.

Forebygge. Trening hjelper deg med å forebygge gjentagende ryggsmerter. Styrk muskulaturen!

Være uanstrengt! Hvis du beveger deg veldig anstrengt, sakte, og er redd for flere smerter, kan dette føre til mer stress på musklene dine.

Gjøre noe du liker! All aktivitet er god aktivitet, men når du gjør noe du trives med, er dette noe du har større mulighet for å gjøre regelmessig og holde ut i lengden. Det er sånn du får og beholder motivasjonen din!

Mere smerter? Det er naturlig å kjenne på dine ledd og muskler etter trening og å føle seg stiv. Dette betyr bare at kroppen din ikke helt er vant med denne aktiviteten ennå.

Regelmessighet! Når du har funnet treningen som passer for deg og treningen du liker, er det viktig med regelmessighet. Alt av aktivitet du gjør er bra, men størst gevinst får du når du er i aktivitet mer enn 30 min hver dag.

Trening som medisin! Trening er den eneste medisin som ikke har bivirkninger! Men ingen av oss er like og i tillegg kan en person ha forskjellige former for ryggplager. Så trening bør tilpasses nettopp deg og dine plager.

Få hjelp! Er du usikker hvilken trening som passer best for deg? Hvor mye du kan trene? Hvor mye intensitet du kan bruke? Søk hjelp hos fagpersonell! Du trenger ikke henvisning lenger for å komme til fysioterapeut eller manuell terapeut. Få hjelp til behandling og egentrening! Også ergoterapeut og frisklivssentralen er nyttige steder  å henvende seg til.

 

Ryggen er kjempeviktig og påvirker de fleste av våre bevegelser. Derfor er det viktig å tenke på styrken i ryggen og vedlikeholde denne styrken for hver dag som går. Men det er også viktig å tenke på alle områder på kroppen som påvirker ryggen din. Nakke, skuldre, mage, ben, er bare eksempler. Så konklusjonen er at vi ikke bare trenger en sterk rygg; vi trenger en sterk kropp! En sterk kropp er bedre rustet for påkjenninger og alderdom. Styrk kroppen din!

Trener du styrke? Har du noen gode tips til styrketrening? Noe som er effektiv? Noe som du trives med? Noe som fungerer for deg? Del det gjerne her!

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg