påvirket av været?

Har du hørt om biovær? Biovær er vær som påvirker helsen vår. Mens biometeorologi er læren om hvordan vær og klima virker inn på levende organismer. Vind fremkaller hodepine, lavtrykk setter seg i leddene, kulde fremkaller hjertelidelser, mens mangel på lys fremkaller depresjoner. (Manfred Kaiser- How the weather affects your Health) Blir du påvirket av været?

Mange av oss blir det. Nå, som høsten setter inn, kjenner mange av oss som har muskel og skjelettplager , at formen blir dårlige. Vi får mer smerter, mer stivhet,  kjenner mer på utmattelsen og vi kan få nye utbrudd av betennelser i våre ledd. Hvorfor er det sånn?

Forskere har funnet ut at forandring i lufttrykk kan påvirke våre muskler og ledd. Nervene rundt leddene er veldig sensitive og for trykkfall og vi ser økt aktivitet i nervecellene ved lavtrykk. Også betennelser og hevelser blir påvirket av trykkfall. Det sies også at væromslag påvirker det sympatiske og parasympatiske nervesystemet. Alt dette gir mennesker med muskel og skjelettlidelser økte smerter, mer stivhet og dårlig allmenntilstand.

Været påvirker oss både fysisk og psykisk. Humøret blir i høyeste grad påvirket av været. Mørkt og grått vær kan gjøre oss nedstemt og deprimert, mens vi kan bli lettere til sinns på en solskinnsdag. Og fordi hos oss mennesker kropp og sinn henger sammen, føler vi oss bedre i kroppen når humøret er bedre. Hva kan vi gjøre?

Klimaet kan hjelpe oss. Vi trenger ikke bare varme, men også et gunstig klima. Landene rundt Middelhavet har dette klima. Mange av oss reiser dit som behandling for vonde muskler og ledd. Hvis du har en inflammatorisk diagnose (med betennelser), som leddgikt og Bekhterev, kan du få innvilget en behandlingsreise som blir dekt av staten. Har du en annen diagnose som fibromyalgi og artrose, har du ikke krav på det. Selv om også vi med disse diagnoser har effekt av rett klima og varmen. Noen reiser og er borte fra Norge i lange perioder. Noen reiser til disse lander og betaler oppholdet selv mens de får fysioterapi dekt av Helfo. Ikke alle har anledning til dette. Hva mer kan du gjøre?

Selv om du har økte smerter og er mer stiv i kroppen, må du fortsette med aktivitet og trening! Du må evt tilpasse det du gjør, tilpasse etter formen, men hvis du blir sittende, blir du mere dårlig og mere stiv. Det vil du ikke! Fortsett med treningen din, få hjelp av en fysioterapeut, vær i varmebasseng om du har mulighet til det og fortsett med hverdagsaktiviteter din. All aktivitet er bedre enn ingen aktivitet!

Faktisk er det også en gruppe mennesker med muskel og skjelettlidelser som blir glad når det blir høst og vinter igjen! De opplever mere smerter og dårligere form på sommeren. De blir bedre når høst og vinter setter inn! De ser frem til kuldeperioder!

Jeg selv har det bedre på sommeren. Helt klart. Jeg kan gå lengre turer, tåler mer, kan trene mer, har mindre smerter og er bedre i pusten. Men jeg er ikke dårlig hele høsten og hele vinteren. Jeg kan ha det ganske bra på en kald vinterdag. Jeg sliter mest ved væromslag, som ble nevnt i starten. Væromslag, regn, vind, snø; dette tar på kroppen min! Hva gjør jeg? Jeg prøver å være forberedt, trener litt ekstra på sommeren når jeg har kapasitet, fortsetter med aktivitet også på dårlige dager. Men jeg endrer på mengde og intensitet. Legger i tillegg ekstra vekt på å ha det hyggelig, masse kos, trivsel. Da kan også denne årstiden bli bra!

Blir du påvirket av været? Hvordan takler du dette?

 

3 kommentarer
  1. Takk for mange fine innlegg😊Jeg merker ikke så mye forskjell på sommer/vinter, men kroppen liker ikke så godt regn/bløtt vær. Jeg tror vi var sammen for en god del år siden på mestringsopphold på Revmatismesykehuset på Lillehammer. Kan det stemme?
   Mvh Sissel Trøan

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg