Sov bedre

ˋ Du ser på vekkerklokken. Klokken er fem over tre. Fem minutter senere enn sist du så. Skulderen verker, du finner ingen god sovestilling. Og du er så trett! ´ Kjenner du deg igjen? Jeg tror mange av oss gjør det! Det er så slitsomt og kjedelig å ligge våken om natten! Og søvnen er så viktig, fordi kroppen vår er avhengig av å få søvn. Hva skjer om natten i kroppen vår?

5 søvnstadier:

Vi har overgangsfasen, mellom søvn og våken. Den er ca 5% av natten

Vi har den lette søvnen, ca 50% av natten.

Vi har den dype søvnen, ca 20% av natten. Nå danner kroppen vår STH, en veksthormon som dannes tidlig på natten. Aktivitet og trening stimulerer produksjonen av dette hormon. Vi er i oppbyggings-/reparasjonsfasen. Kroppen vår bygger opp muskler og vev.

Vi har den dype søvnen der vi danner cortisol, stresshormonet som dannes sent på natten. Også her ca 20% av natten. Viktig for å kunne fungere bra om dagen.

Til slutt har vi en liten del med REM søvn, drømmesøvnen vår.

Sov bedre

Hva kan du gjøre for å sove bedre? Jeg kan gi deg noen tips og råd. Noe har du sikkert hørt eller lest før, noe kan være kjekt å ta med seg. Det er bare å prøve!

Faste rutiner

Lag deg rutiner som fungerer for deg, som passer deg. Legg deg til samme tid hver dag, stå opp til samme tid hver dag. Du kan gjøre litt unntak i helgenen, men ikke ha for store avvik her.

Slå av datamaskin og mobil før du legger deg. Sov på soverommet og la soverommet være en mobilfri sone.

Mosjoner senest tre timer før du legger deg, så kroppen og hodet får tid til å roe seg ned.

Ikke legg deg sulten.

Gode dager

Ikke sov på dagen. Dette kan ødelegge nattesøvnen din.

Unngå stress i hverdagen

Ikke drikk kaffe/te på kvelden, men drikk gjerne varm drikke på kvelden.

Du trenger minimum 30 minutt med lys/dagslys hver dag.

Godt sovemiljø

Har du en bra seng? God madrass?

Soverommet skal være mørkt, stille og luftig.

Gjør pusteøvelser eller avspenningsøvelser når du ikke får sove

Våken?

Prøv å unngå å se på klokken om natten.

Har du ligget våken en stund? Stå opp, være oppe en liten stund og prøv å legge deg igjen.

Ikke ha fokus på antall timer du får sove. Vi har ofte for mye fokus på hvor mange timer vi tror vi må sove. Vi er alle forskjellig og vi trenger forskjellig antall timer med søvn. Dette er også noe som endrer seg i løpet av en livssyklus. Dette er noe kroppen vår ordner opp i!

En dårlig natt?

Når man har fibromyalgi, sies det at vi ikke oppnår den samme søvnen som andre oppnår. Derfor klarer kroppen vår ikke å reparere og bygge opp like mange nye celler i løpet av natten. Det kjenner vi på kroppen! Om man da i tillegg sliter med å få søvn, går dette kraftig ut over hverdagen vår. Etter en natt med dårlig søvn, kjenner jeg at kroppen min ˋ ikke er helt med´. Da kjenner jeg at det kan bli en dag med stor fare for overhengende fibrotåke. 🙂 Kjenner også mer på smerter og stivhet i kroppen. Derfor er jeg opptatt av å gjøre dagene mine god, unngå stress, lytt til god musikk, for å gjøre mine netter best mulig. Noen ganger fungerer det, noen ganger ikke. Jeg prøver å huske de gode netter…

 

4 kommentarer
    1. Dårlig nattesøvn er antagelig en større formutvikling enn en skulle gjettet. Så det er mye å hente på å få kvalitativ nattesøvn, utfordringen er hvordan. Takk for tips 💕

      1. Ja, det er bare å prøve seg frem. Noe fungerer, noe ikke. Også er den ene natt forskjellig igjen fra den andre. Som jeg sier; prøver å huske de gode netter! ☺️

    2. Jeg har hatt god effekt av å delta på søvnkurs, så det vil jeg anbefale andre å prøve. Det har vært tøffe uker underveis med strenge restriksjoner på leggetid og alarm til samme tid både hverdag og helg. Men, søvnkvaliteten er bedre enn på lenge så det er absolutt verd å prøve!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg