Behandlingsanbefalinger ved fibromyalgi

Eular- European Alliance of associations for Rheumatology – delte I 2019 sine anbefalinger for behandling ved fibromyalgi. Det er Heidi A. Zangi og Stella Aa. Provan ved Diakonhjemmet sykehus som har oversatt dem til Norsk. Nå, april 2022, er de oppdatert. Men de store linjer er fortsatt de samme.

Her ser dere anbefalinger som er mørkegrønn– høy: Disse er understøttet av flere studier og kan anbefales til alle eller nesten alle med fibromyalgi.

I tillegg er det noe som står i lys grønn – moderat: Disse er understøttet av flere studier og kan anbefales de fleste med fibromyalgi

Også er det noe i gult– lav: Disse er understøttet av flere studier, men effekten er kortvarig og kan ikke anbefales alle med diagnosen.

Hva betyr dette?

Det betyr at vi trenger å trene både kondisjon og styrke for å få en bedre hverdag med fibromyalgi! Vi trenger å styrke våre muskler for bedre funksjon og for å redusere våre smerter. Vi trenger god kondisjon for alle funksjoner i kroppen; blodsirkulasjon, hjerte, men også blodtilførsel til være muskler.

Også alle endorfiner vi frigjør! Våre medisiner som bidrar til at vi føler glede, mestring og reduserer våre smerter.

Hvordan? I bloggen øverst finner du en kategori som heter trening. Der finner du flere innlegg som kan inspirere deg og gi deg nyttig informasjon. Det viktigste er at du må tilpasse! Om du ikke har trent før, må du begynne sakte eller på lav nivå, øke etter hvert. Du må ta hensyn til din kropp, dine muskler, dine smerter. I tillegg må du tilpasse etter dagsform og utmattelse. Trenger du hjelp? Ta kontakt med en fysioterapeut! Sammen kan dere lage en plan for deg, så du kommer i gang og får råd til det som kan passe for deg. Du finner også mange gode treningsøvelser på nettsiden til Norsk Revmatikerforbund. Se de her.  Men et rehabiliteringsopphold kan  også være en fin start på veien til en bedre hverdag. Snakk med fastlegen om dette!

Men det er flere anbefalinger! En blanding av flere tiltak og behandlinger, som avspenning, undervisning, behandling i varmtvann, samt medisiner, har en lav anbefaling. Mens kognitiv behandling, der du jobber med tankemønstre og sykdomsforståelse, har en moderat anbefaling. Det kan fe være psykomotorisk fysioterapi, noe som gir god effekt for mange.

Anbefalinger er mange! På flere nivå! Hva nå? Ta en dag av gangen, husk at vi alle er forskjellig og trenger forskjellige løsninger. Bruk tid, finn det som passer for deg! 💜

Linken til anbefalingene på nett kan du lese her

8 kommentarer
  1. Ja det er det å finne sin egen vei etter hvert 💛🧡❤
   Og som du skriver, vi er alle forskjellige og trening/aktivitet er individuell 💪
   Det viktige er å få veiledning og komme i gang og prøve hva man kan klare 💚💙

  2. Så bra du deler og skriver om dette. Viktig å nå ut med at kortvarige smerter ikke er farlige. Det er ikke altfor lenge siden kuren var å holde seg helt i ro, og alt som gjorde vondt skulle unngås.

   Takk for fine innlegg i bloggen din.

  3. Hei, takk for fin blogg! Oppdaget den først i dag.
   Det forundrer meg stort at sammensatte treningsformer er gradert til lav! Har prøvd ut utallige former for behandling og trening med varierende sukses. Møter jeg en terapeut/behandler som ikke har noen erfaring med Fibro, anbefaler jeg å skygge unna. Min erfaring er at de kan gjøre vondt værre.
   Min absolutt beste medisin er Qi Gong, som er en mykere variant av Tai Chi. Det bygger på kinesisk medisin (som også akupunktur kommer fra) og bygger både styrke, balanse, inneholder somatiske bevegelser, mindfulness, øker blodsirkulasjon mm. Dette i kombinasjon med styrketrening, yoga, meditasjon og massasje er min beste tilnærming. Men som du og flere sier; vi må selv finne ut av hva som passer oss best.
   Men også kunnskap om Fibro / helse øker mestring i hverdagen. Må innrømme jeg blir litt lei av vestlig medisin som mangler den systemiske helheten, og det blir ofte enten-eller i behandlingformene som anbefales. Håper alle finner sin beste vei 🙂

   1. Du har så rett, Trude! Å møte behandlere som ikke ser helheten, er ingen bra behandlere for oss med fibro. Fint at du funnet noe som fungerer bra for deg, en fin kombinasjon. Tror det kan være gode tips for mange.Så må vi prøve oss frem, som du har gjort. Ønsker deg en fin dag! 😍

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg