Fibromyalgi og seksualitet

Hva betyr fibromyalgi for vår seksualitet? Hvilken utfordringer møter vi?

Innlegget her er basert på artikkelen fra Ruud Kortekaas, delt på siden til den Nederlandske fibromyalgiforeningen.

Flere studier viser at fibromyalgi ofte går sammen med plager rundt vår seksualitet, det vil si at man ikke får til seksuelle handlinger, det gir ingen glede, eller man får det rett og slett ikke til.

Hvorfor er det sånn og hva kan vi gjøre med det?

Når vi sier ofte, så er det sånn at 76% av kvinnene med fibromyalgi har bekreftet å ha plager med sin seksualitet, mens bare 15% av kvinnene uten fibromyalgi oppgir disse plager. Om seksualiteten til menn med fibromyalgi er lite eller ingenting kjent. Kvinnene med plager sier at de går ut på alle aspekter ved seksualitet; nytelse, glede, fuktighet og orgasme. Hva er det som spiller inn her?

Traumer. Noen har utviklet fibromyalgi etter alvorlige traumer i livet. Disse spiller også en stor rolle i forhold til seksualiteten og gir plager. Her kan man se etter behandling av traumene.

Hormoner. Studier viser at kvinner med fibromyalgi gjennomsnittlig har mindre testosteron enn kvinner uten fibromyalgi. Etter overgangsalderen reduseres nivået ytterlig. Testosteron bidrar til sekslyst. Hormonbehandling kan vurderes, men her må man ta bivirkninger i betraktning.

Depresjon. Studier viser nedsatt sekslyst ved kvinner som har en depresjon og bruker medisiner for det. Her kan det være en tanke å redusere bruk av disse medisiner og bruke alternativ behandling for det.

Søvn. En studie viser til sammenhengen mellem seksuelle plager og dårlig søvn. Å ta grep for å forbedre søvnmønsteret, kan være et alternativ. Råd og tips finner du her.

Bekkenbunn. Flere studier viser til bekkenbunnen, som skal være svakere hos kvinner med fibromyalgi enn hos kvinner uten fibromyalgi. i tillegg er vi klar over at en svak bekkenbunn kan bidra til seksuelle plager. Øvelser for å styrke bekkenbunnen kan være noe man kan prøve.

Smerter. Smerter og stress spiller en stor rolle i forhold til vår seksualitet. Les mer om våre smerter her

Noen angir tap av sin seksualitet, men mange sier de har fått endret sin seksualitet. De får mer glede av kroppskontakt, nye stillinger, ikke-penetrerende seks og seksleker.

Min konklusjon? Vi må gjøre det beste ut av det! Vi må kommunisere med partneren vår, og ta små grep som kan være til hjelp. Også må vi bruke tid til å nyte! 💜

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg