Dine smerter- mine smerter

Smerter er individuelt. Smerteopplevelser er individuelt. Men også vår reaksjon på smertestillende medisiner er individuelt. En del av dette ligger faktisk i våre gener. I fjor leste jeg en artikkel rundt nettopp dette i Revmabloggen, som Diakonhjemmet sykehus har. Du kan lese hele artikkelen her.

Fordi vi reagerer så forskjellig på smerter og smertestillende medisiner, er vi ofte vanskelig å behandle. Våre behandlere deler smertene inn i tre kategorier; nociceptisk smerte, på grunn av ødelagte ledd og/eller betennelser, nevropatiske smerter, på grunn av vevsskade eller nervesykdom, og ideopatiske smerter, som ikke kan forklares av nervesykdom eller vevsskade.(som fibromyalgi) Dette er et viktig utgangspunkt for medisineringen. For eksempel å vite at ved  fibromyalgi mange av  pasientene får lite smertelindring av opiater som for eksempel tramadol, mens noen  har effekt av NSAID, som Paracet. I tillegg er det viktig å ta hensyn til tilleggstilstander, som for eksempel angstlidelser, depresjon, m.m.

Men så har vi våre gener. De spiller en viktig rolle.

Det ligger faktisk i genene våres hvor fort vi klarer å få virkestoffene i medisiner til å fungere. Det er viktig å vite når vi skal behandles. Dette kan vi finne ut av ved en blodprøve. Så får vi svaret på nettopp dette; hvordan er dine gener bygd opp, hvordan reagerer DU på medisiner? Kjempeviktig å vite! Dette kan bidra til å forstå hvorfor du kanskje ikke reagerer på smertestillende medisin, hvorfor du kan føle at legen ikke tror deg når du forteller hvordan du har det. Jeg anbefaler å lese hele artikkelen. Viktig kunnskap! Kunnskap bidrar til mestring! Mestring for en bedre hverdag! Din hverdag!

Men så er det en medisin som er aller-aller-best for meg: trening som medisin! 🙂

 

4 kommentarer
    1. Smerter er vanskelig, vondt for en annen er dritvondt for meg, og helt uproblematisk for en annen. Interessant det om blodprøve for å teste genbetydningen – hvilken blodprøve ber man om da?
      Takk for gode blogginnlegg 💕

      1. Det sto ikke akkurat det i artikkelen, Karin. Men man kan sikkert gå på reuma bloggen og send dem en mld for å spørre. Jeg synes også dette er spennende! Ha en fin dag i sola! 💜

    2. Ja, nå tåler ikke jeg smertestillende, men som du også skriver så hjelper trening. Jeg prøver å hvertfall gå en tur hver dag. Holde kroppen i gang er veldig viktig. Jeg har både fibromyalgi, sosial angst og depresjon. Det viktigste for meg har vært å komme mec ut døra.:)

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg