Lifestress

Livsstress. Hva er dette og hva betyr det for oss som har fibromyalgi?

I 2021 deltok jeg på to webinarer om fibromyalgi i regi av Revmatismesykehuset i Lillehammer. Disse var så bra! Jeg synes jeg lærte mye, ble gjort oppmerksom på mye jeg ikke hadde tenkt så mye over. Her var det mye nyttig om selve diagnosen og måten vi lever med den.

Webinarene er en del av prosjektet : Et friskt fokus på fibromyalgi. Prosjektet er et samarbeid mellom Revmatismesykehuset, Universitetet i Oslo og Skogli Rehabiliteringssenter og ble finansiert av Stiftelsen Dam.

Jeg skal dele litt av innholdet med deg og nederst i innlegget vil du finne linkene til disse webinarene, så du kan klikke deg inn og se/høre  selv.

Stress er det som påvirker oss med fibromyalgi mest. Det har påvirket årsaken til at vi fikk fibromyalgi og det påvirker faktorene som bidrar med å opprettholde sykdomsaktiviteten.

Men stress er mye mer enn stresset vi ofte tenker på. Stress kan også være langvarige smerter; disse medfører stress for kroppen vår og kan utløse fibromyalgi. Også kroniske sykdommer vi lever med kan påføre nettopp dette stresset for kroppen vår, som utløser en fibromyalgidiagnose. I tillegg kan det være fysisk tung arbeid, mye menssmerter, voksesmerter, langvarig hodepine. Alt dette og mye mer kan påføre kroppen vår en stressfaktor.

Dette stresset kan være en viktig faktor for at vi får en ubalanse i kortisol, Noradrenalin og serotonin  i kroppen. Noe som kan medføre dårlig søvn, treningsintoleranse, tretthet, smerter, ubalanse i vår psyke, muskler, m.m. Det kan i tillegg føre til sentral sensitivisering, noe som gjør at vi blir ekstra følsom for lys, lyd, lukt, smerte, alkohol, m.m.

Hva betyr dette for oss?

Først og fremst er det viktig å vite litt mer om diagnosen, hva som kan ha utløst den. Så er vi samtidig blitt oppmerksom på noe viktig for vår hverdag: stress er en utløsende faktor for vår diagnose. Ikke bare stresset på kroppen, stresset som har vært der over lang tid, men også stress vi påfører kroppen vår i hverdagen. Igjen har vi blitt klar over hvor viktig det er å tilpasse hverdagen vår og redusere  unødvendig stress. Vi kan legge inn mikropauser, få omsorgsavlastning om vi trenger det og vi trenger å finne noe som kan hjelpe oss til å redusere stress, som trening, naturen, pusteteknikker og mye annet.

I forbindelse med prosjektet tar de imot pasienter i Lillehammer for å gi veiledning og hjelp til nettopp dette. Her er målet å få nok ferdigheter, nettverk og støtte til å ta ansvar for eget liv. Du kan høre mer om dette i andre webminaret.

Linken til webminarene (hvert webminar er på 30 min) finner du her.

Innlegget ble først publisert i 2021. Jeg tar forbehold om virksomheten ved Revmatismesykehuset per dags dato.

4 kommentarer
      1. Takk for tilbakemeldingen, Karin! Ja, noen ganger trenger vi å få det litt forenklet for at det skal være lettere å forstå for en fibrohjerne, det kjenner jeg selv på også! Ha en fortsatt fin dag!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg