Fokus på fatigue- 2

Kjenner du deg som en bil uten batteri? Helt utladet? Hele tiden? Fatigue, eller vedvarende utmattelse kan kjennes sånn. Mange  av oss som har fibromyalgi eller andre muskel- og skjelettplager kjenner på nettopp dette. Det er vanskelig! Men man kan faktisk ta noen grep selv for å få en bedre hverdag.

Forrige uke skrev jeg om to viktige steg i denne prosessen. Forståelse og kartlegging/planlegging. Har du ikke fått lest innlegget? Les det her.

I dag skal jeg si noe om vår energibalanse og våre tanker. Hvordan oppfører vi oss og hva er våre energityver?

Energibalanse:

Ofte vil vi veldig gjerne, veldig mye, men vi mangler energi og overskudd. Våre plager, vår diagnose, bidrar til at vi ikke kan være med på alt som er viktig for oss og de som er rundt oss. Også er det de vanlige hverdagslige ting vi ikke kan gjøre som vi ønsker. Alt fra oppgaver i huset og hverdagen til vårt sosiale nettverk. Det er skikkelig tungt!

Men vi har også gode dager! Da kjennes kroppen litt lettere, smertene er litt mindre fremtreden, og vi kjenner at vi makter litt mer. Det er da vi tar løs! Vi bobler over av overskudd, tenker på alt vi ikke fikk gjort siden sist også vil vi i tillegg gjøre det vi har drømt om lenge. Vaske huset, også vinduer, leke med ungene, stelle i hagen og i tillegg se den fjelltoppen alle snakker om. 🙂 Hvis du gir etter for dette, kan det fort skje at du blir skikkelig dårlig i flere dager i etterkant. Unødvendig! Gå litt tilbake til planen din, gjør det du hadde tenkt og fyll heller på med noe som gir deg energi! Påfyll! På denne måten kan du bruke denne dagen med overskudd til noe godt!

Våre tanker

Våre tanker påvirker oss mer enn vi tror. Ofte har vi flere tanker som påvirker oss negativ enn vi er klar over. Disse tanker er våre energityver! Men vi er så heldige at vi kan påvirke våre tanker!

Vi er som en fisk i vannet. Den svømmer og svømmer uten å se vannet rundt han. Det gjør vi med våre tanker. Vi har flere hundre tanker på en dag. De er der hele tiden uten at vi tenker over det. Det er der vi kan starte! Vi må bli bevisst våre tanker. Stopp opp, kjenn etter, hva tenker du? Er dette en tanke som du har tenkt mange ganger før? Hva fører den til? Er det nyttig? Hvis du var en venn, hadde du da tenkt det samme? Fordi vi er som regel ikke veldig snill med oss selv. Tenker negative tanker om oss selv, vi løfter ikke, men vi graver oss ned. Ta et steg ut, bli en nøytral person eller en venn; hva ville du ha rådet deg da?

Tankepauser. Noe vi trenger! Hvordan får vi til dette? Det er litt forskjellig for alle, men ofte hjelper det å gjøre noe annet. For meg hjelper det med en tur ut med hundene når jeg kjenner at hodet tetner til og tankene ikke vil stoppe opp. Noen kan sette på god musikk, gjøre avspenning, løse kryssord, og mye, mye mer. Finn det som hjelper deg! Jeg har snakket med noen som hadde laget seg en tid på døgnet der hun tillot seg å tenke alle disse tanker hun samlet opp. Bare da. Så var hun fri for plagsomme tanker ellers på dagen. For noen fungerer dette. Kanskje for deg også?

Fordi dette er et viktig tema, vil jeg fortsette litt til på dette i neste uke også. Da vil jeg skrive om hvilestrategi og kvernetanker. Hva er din hvilestrategi?

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg