Stopp i tide!

Hva gjør du når du kjører bil og du må stoppe for rødt lys? Du bremser. Når starter du med det? Ja, flere meter før trafikk lyset! Du kan ikke vente til du kommer frem til lyset, for da rekker du ikke å bremse og du krasjer. Litt sånn er det med kroppen din og energien din også. Du trenger å lære at du må kunne stoppe en aktivitet, før du blir helt utslitt! Du trenger aktivitetsbremser!

Aktivitetsbremser

Du trenger aktivitetsbremser til å redusere risikoen for overaktivisering og for å kunne stoppe i tide. Aktivitetsbremser, hva kan det være? Det kan være regelmessige pauser, kanskje du må dele oppgaver i ulike biter, gjøre deg ferdig med oppgaver i tide, delegere oppgaver, og å få hjelp og støtte fra andre. Det er faktisk nyttig å lære seg å ta pause før du blir sliten! Mange holder på helt til de ikke orker mer, jobber på til de ikke tåler mer. Når du da tar pause, trenger du mye lengre tid før du kommer deg igjen! Derfor må du lære deg å ta pause eller be om hjelp før du blir kjempesliten eller før du får kjempevondt. Selv om det kan være vanskelig og virke kunstig i starten.

Pauser

Også pausene kan stresse deg! Når du nå prøver å innføre disse pauser, prøver å lære å verne om energien din, er det lett å bli sittende og tenke på alt du skal gjøre etterpå, alt du ikke har gjort ennå. Hva er det som kan hjelpe? Du trenger å finne avslappende aktiviteter. Det kan være å høre på god musikk, lese, spille spill og avspenningstrening. Du må finne det som fungerer for deg!

Energigivere

Hva gjør du når du trenger å bygge opp energien din? Blir det sofaen? Som oftest får du ikke så mye energi av å legge deg på sofaen. Det er bedre å finne aktiviteter som gir deg energi! Dine energigivere! Det kan være trening ( ja, det kan faktisk gi mye energi!), leke med (barne)barn, tur, håndarbeid, sosiale aktiviteter, og mye mer! Dette er forskjellig for oss alle og du må finne aktiviteter som kan være dine energigivere! Du må finne drivstoff som er bra for din bil!

Når vi nå først er inne på biler: Du skal sitte i førersetet! Det er du som bestemmer over din hverdag, det er du som kan si når du blir sliten, når det blir mye for deg. Du skal støtte deg selv, ha tillit til deg selv og dine evner til å styre din hverdag! Fordi du er viktig! <3

2 kommentarer
  1. Takk for fint innlegg. Jeg unngår sofaen, men noen ganger er det akkurat det jeg trenger, og da merker jeg etterpå at det var lurt. En kort og lett tur ut i frisk luft kan hjelpe, ikke noe hard trening eller anstrengende aktiviteter. Kose med hunden, la mannen ta seg av gjøremål. Drikke mye vann, jeg bruker lunkent vann. Gå på toalettet ofte. Varm dusj. Ull-lester på. La kroppen bli varm. Filterbriller på, så øynene ikke anstrenges. Jeg går med andre ord på sparebluss og velger enkle måter å tanke opp tanken.

   1. Takk for gode innspill, Karin! Jeg skulle faktisk ha skrevet at vi trenger en pause på sofaen alle sammen iblant! Jeg har en fast tid på dagen der jeg slapper av i godstolen. En viktig pause i hverdagen for meg! 💜

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg