Gode hverdager- i 2020

Det er nå,  mange av oss ser fremover, planlegger, setter mål. Det er bra! Det er bra å ha en plan, det nytter å planlegge. Selv er jeg ikke så veldig inne på dette med nyttårsforsetter. Kaller det heller for målsetning. Men det er noe vi må huske: det er våre hverdager som må være bra for at vi kan ha det bra! Livet består av hverdager. Og hverdager til oss som er #usynligsyk er preget av flere utfordringer. Men vi klarer det! Vi blir sterkere av motgangen og lærer hver dag. Jeg vil gjerne komme med noe tips, fremheve noen viktige momenter. Mye vet du sikkert fra før, mye har jeg skrevet om før, men det er uansett kjekt å gjenta.

Sammen

Vi mennesker er sosiale, og det å ha kontakt med andre mennesker er viktig. Variasjonen i hvor mye kontakt vi ønsker, trenger og hvor mye vi klarer, varierer. Å være sosialt er krevende og kan ta mye av energien vår. Samtidig gir det viktige impulser som kan bidra til å skape energi. Gode relasjoner og følelsen av å høre til har en positiv betydning for vår helse.

Ensomhet er vondt; mange opplever dette. Kan du hjelpe noen? Gi bort et smil! Noe så lite som et smil kan bety utrolig mye! Ta en telefon! En liten samtale betyr så mye! Er du ensom? Kanskje du kan delta på noen av aktivitetene til den lokale revmatikerforeningen der du bor? Det kan være en god start!

Aktivitet mot fibrotåke

Sliter du med hukommelsen? Vanskelig å konsentrere deg? Finne ord? Mange sliter med det vi kaller for fibrotåke. Du kan lese mer om det her

Hva kan du gjøre? Her hjelper det med aktivitet både for kropp og hodet. Å være fysisk aktiv bidrar til klarere tanker, mindre fibrotåke. Men også å bruke hodet, er viktig i jobben mot fibrotåke. Lære noe nytt, løse kryssord, spille ordspill; utfordre deg selv og hodet ditt!

Aktivitet

Aktivitet er viktig i behandlingen mot fibromyalgi og andre muskel- og skjelettplager. Her snakker vi om trening, men også om hverdagsaktivitet. Myndighetene anbefaler 150 minutter med aktivitet hver uke. Dette er ekstra viktig for oss med kroniske plager! Hvordan skal du få det til? Begynn i det små! Gå en liten tur hver dag. Kanskje med en gang du kommer fra jobb? Eller en annen fast tid hver dag? For mange av oss hjelper det med rutiner.

Ellers er det viktig å finne aktiviteter du liker. Viktig for at du skal beholde motivasjonen, viktig for at du skal lykkes. Også her kan det hjelpe å gjøre noe sammen. Jeg deltar hver uke på vanntreningen til revmatikerforeningen. Jeg synes det gjør godt for kroppen, men ser også frem til det sosiale. Hver uke!

Få opp pulsen! God kondisjon gir deg overskudd på aktive dager! God kondisjon hjelper kroppen din i en kronisk hverdag. Hvordan? Jogging er et godt eksempel, men om du ikke kan det eller liker det, er det mye annet du kan gjøre. For eksempel får du mye puls av å gå i motbakker eller sykling.

Tren styrke! Styrketrening blir viktigere jo eldre vi blir. Når vi da også har kroniske  plager, blir det ekstra viktig! Vi må hjelpe kroppen i kampen om en bedre hverdag! Styrketrening hjelper mot smerter i musklene, vi styrker våre ledd og vi øker blodsirkulasjonen. Har du ikke trent styrke før? Da må du begynne forsiktig og det kan være nyttig å få råd og hjelp fra en fysioterapeut.

Ernæring

Kroppen vår kjemper en tøff kamp hver dag. Den trenger ernæring. Ernæring er kjempeviktig!

Vi trenger regelmessige måltider. Ved å spise regelmessig, velge grovt, velge proteiner, holder du blodsukkeret stabilt. Det hjelper mot søtsug og kroppen blir roligere. For de fleste passer det med frokost, lunsj, middag og kvelds, samt et eller to mellommåltider. Også her hjelper det ofte med rutiner. Ønsker du å spise bedre, mere sundt? Da må du i tillegg finne mat du liker. Veldig viktig for at du skal holde ut, viktig for at du skal lykkes. Vær måteholden med både sukker og alkohol.

Ønsker du å lese mer om ernæring og kroniske plager? Det kan du gjøre her

Du er viktig!

Til slutt er det våre tanker. Dem vi har så mange av! Vi tenker mange tanker i løpet av en dag og ikke alle er like nyttig. Noen er rett og slett ikke bra for oss! Når vi må prioritere oss selv og vår helse, er det lett å få dårlig samvittighet. Feil! Det ER viktig å ta vare på deg selv! Også for de  rundt deg! De som er rundt deg, er glad i deg, de ønsker at du skal ha det bra. Det er da du kan være der for dem. <3 Du kan se litt på dine tanker, er det noe som stjeler din energi her?

Små steg

Det kan være en lang vei mot nye mål. Da er det viktig å ta et steg om gangen, små steg. I en kronisk hverdag er det mye som krever våre krefter og vår oppmerksomhet. For å komme frem til målet må vi bruke tid og fordele våre krefter. Så når vi våre mål til slutt! Både du og jeg!

Ønsker du å lese mer om hva vi kan gjøre for å få en bedre hverdag? Les mer  her

Håper du fikk mange god tips! Innlegget var litt lengre enn dere er vant til fra meg, men det var så mye viktig jeg ønsket å få med her! 🙂

2 kommentarer
  1. Takk for påminnelsen – er så lett å gå i glemmeboka når man vil så mye og livet er fullt av muligheter 🙂 Hilsen meg på tur til Sykt Aktiv-gruppa og siste trening inne i hall for i denne gang,intervalltreningene har båret oss gjennom vinteren, neste uke blir det ut i skogen og lage lunsj på bålet 🙂

   Fortsett dine gode innlegg.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg