Fysioterapi og fibromyalgi

I bladet Fysioterapeuten kom det nylig ut en artikkel om en studie som har kartlagt hvilken medisinske spesialister som utreder pasienten for diagnose, hvilken yrkesgrupper oppsøkes for behandling og pasienters utbytte av behandling ved fibromyalgi.

En spennende studie! Og veldig nyttig! Vi trenger at det er noen som ser på behandlingen av fibromyalgi; vi trenger en oppdatert og anerkjent form for behandling.

Hvem trenger vi til det? Nettopp: fysioterapeuten!

Når vi snakker om utredning og å få satt diagnosen fibromyalgi, vet vi at dette tar lang tid for mange. I undersøkelsen kommer det frem at det tar i snitt to år. Men jeg vet at det kan ta mye lengre tid for mange av oss. Mange blir sendt både her og der, og prøver mange forskjellige helsetjenester selv i tillegg. Dette er en periode man lett kan føle seg litt desperat. Desperat etter svar, desperat etter forståelse, desperat etter en løsning.

Behandlingen

For en tid tilbake ble det vedtatt at det er kommunen som skal ha ansvaret for behandlingen av oss som har fibromyalgi, og ikke lenger spesialisthelsetjenesten. Hvem er det da? Nettopp! Fysioterapeuten! Derfor er denne studien så bra! Denne har vist behovet for å tenke nytt, behovet for å utvikle tilpasset fysioterapi for nettopp denne pasientgruppen. Vi vet at mye av hverdagsmestringen må gjøres av oss selv. Vi må stå i en hverdag med aktivitet som er bra for oss og våre utfordringer. Men vi kan trenge hjelp til det! Da kan vi oppsøke fysioterapeuten! Og når vi gjør det skal denne behandlingen være tilpasset vår diagnose, vi skal vite at fysioterapeuten har kunnskap om diagnosen og hverdagen vi lever i.
Så kan vi bli et bra team, fysioterapeuten og jeg. 😊

Les artikkelen her

 

5 kommentarer
  1. Det er fastlegene som har fått ansvaret for de med fibromyalgi i kommunene. Kommunale fysioterapeuter eller andre fysioterapeuter med driftsavtale prioriterer ikke de med fibromyalgidiagnose. Det er minst tre måneders ventetid her i området. Tror ikke det er unikt. Kommunene bestemmer hvem de kommunale fysioterapeutene skal priotitete. I realiteten har vi ikke annet valg enn å gå til private fysioterapeuter og betale alt selv. Tror det hadde vært bedre å jobbe for at det gikk an for fastlegene å henvise til spesialhelsetjenesten igjen.

   1. Ja, det er ikke enkelt når det blir så lang ventetid!🥲 Det er vel ikke unikt, selv om det ikke er sånn i hele landet. Jeg tror det er viktig å jobbe videre for anerkjennelse av vår diagnose, så den kan bli prioritert på lik linje med andre diagnoser. Vi har en vei igjen der! 😊

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg