Bli synlig!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Usynlig syk – når skinnet bedrar. Dette er tema i hovedkampanjen til NRF i 2019. Et kjempeviktig tema! Mange revmatiske sykdommer vises ikke på utsiden. I tillegg kan plagene variere veldig, fra dag til dag, fra time til time. Dette er vanskelig å forstå for de som er rundt oss. Vi forstår det nesten ikke selv. Derfor er en kampanje som denne veldig viktig. Vi må vise at vi er her, fortelle om vår hverdag. Jeg vil si at vi har tjuvstartet litt på kampanjen. Dagbladet hadde i samarbeid med NRF  flere fine og viktige artikler på den internasjonale revmatikerdagen og viktige artikler om fibromyalgi like etterpå. Kjempebra. Dette hjelper oss til å få ut informasjon om våre diagnoser og våre plager. Vi skal bli synlig!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Her ser du ekornet som nesten ikke var synlig på det første bildet. Nå er den synlig! Det er ikke enkelt å være usynlig syk. Vi møter lite forståelse. Ikke bare fra de som er rundt oss og de vi møter, men det mangler også ofte på forståelse fra helsevesenet. Mange diagnoser vises  ikke på verken blodprøver eller røntgen. Flere opplever derfor å ikke bli trudd og sliter med å få en diagnose. Dette er tungt. Å være usynlig syk er tungt. Du kan føle at du trenger å forsvare deg når noen bemerker at du ser så frisk ut. Ikke gjør det! Vær heller stolt over at du kan se så frisk ut til tross for dine plager! <3

Hva skal vi gjøre ? Når vi er usynlig syk? Skal vi se mørkt på fremtiden, skal vi grue oss til en tung hverdag? Vi kan ikke det! Vi må starte med å ha tro på oss selv. Lære å forstå våre plager, lære å takle vår hverdag, vi må mestre! Dette er ikke enkelt. Det er en prosess, det tar tid og krefter. Vi skal ikke gjøre dette alene. Finn et felleskap, andre som har noen av de samme plager som deg; det er hjelp å få til både mestring, trening og alt du trenger til en bedre hverdag. Involver dine nærmeste, de kan ikke forstå hvordan du har det når du ikke viser det. Vi må få det usynlige til å bli synlig! Derfor er kampanjen til NRF som kommer i 2019 nettopp det vi trenger! NRF hjelper oss ikke bare med å finne felleskapet, trening og veien til mestring. NRF kan hjelpe oss til å bli synlig! Det trenger vi ! Vi må bli synlig!

28 dager til Helse Camp!

#usynligsyk #mallemey #revmatiker #diagnose #revmatiker #nrf #norskrevmatikerforbund #helseministeriegetliv #hverdag #trening #mestring #synlig #revmatikerdagen #kroniker #fibromyalgi 

7 kommentarer
  1. Flott innlegg!
   Finne trua på seg selv – akseptere – gå med hevet hode. En bedre hverdag for hver enkelt. Trening? Være aktiv? Mestre? VIktig!
   For mange er dette en lang vei – også for meg. Men jeg har kommet langt 🙂

  2. MJmettejosteinsdatter: Helt sant, Mette! Det er en lang vei! Jeg ser på den fine bloggen din at du er kommet langt! Beundrer din ståpå-vilje; kommer deg ut på flotte turer nesten hver dag! Du er til inspirasjon for mange! Ønsker deg en fin dag! <3

  3. Flott skrevet og ja…det er tungt å gå med en usynlig sykdom…Mye uvitenhet blant folk gjøre det ikke bedre….Ha en god ny dag!

  4. Veldig bra skrevet!
   Jeg har hatt vondt i ledd lenge nå og vært til utredning hos revmatolog, med røntgenbilder og tatt ultralyd av de fleste ledd. Han finner ingenting her eller på blodprøver, men ser plagene når han undersøker. Dvs. han ser hvor jeg har begrenset bevegelighet. Jeg lurer på hvem som kan hjelpe meg med et treningsopplegg, så jeg gjør ting riktig? Går hos fysioterapaut, men det hjelper ikke noe særlig. Bytte eller finne på noe annet?

  5. Elisabeth: Hei! Fysioterapeuten skal kunne hjelpe deg med å lage et treningsopplegg, men her må man prøve seg frem, så man kan finne den rette treningen som fungerer for deg. Men det kan ta tid. Blir ekstra vanskelig når man går uten diagnose. Selv har jeg fått god hjelp da jeg var på et rehabiliteringsopphold arbeidsrettet rehabilitering. Jeg anbefaler å få en dialog med fastlegen din; han eller hun skal være samarbeidspartnereren din og sammen kan dere finne ut hvilke muligheter du har. Mange sykehus har også noe som heter fmr poliklinikk: fysikalsk medisinsk rehabilitering. De gjør veldig mye bra der og har flere tilbud. Håper dette var litt til hjelp. Ønsker deg en fin dag!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg