Utmattet av systemet?

Inspirasjonsporno, sikkerhetsnettet som blir mer og mer utrygg; dette var noe vi kunne lese om i innlegget i Aftenposten, skrevet av Anna Fryxelius, vår dyktige fagsjef i Norsk Revmatikerforbund.

Anna har gjennom iherdig og langvarig egeninnsats, gått fra å være uføretrygd, til å være i full jobb og lever et aktiv liv. Det er kjempefint! Men det er også nettopp disse eksempler som blir brukt mot oss som er usynlig syk. Der det blir sagt at de som ikke er i arbeid, kan komme seg tilbake i jobb med litt ekstra egeninnsats. Det er bare å stå på, da klarer du det! – Nei! – For de fleste av oss er det dessverre ikke sånn. Og disse kommentarer som vi hører både i media og på våre møter med det offentlige, gir oss følelsen av å være mistrodd og hånet.

Dette gjør oss sykere!

Når vi snakker om utmattelse/fatigue, så vet vi at det blir påvirket av flere faktorer. Utmattelsen blir påvirket av våre tanker, systemene i kroppen vår, våre følelser, våre handlinger og det som skjer rundt oss.

Når vi føler at vi blir mistrodd, når vi føler at vi må forsvare oss hele tiden, er dette noe som påvirker utmattelsen vår. Det er kjempetungt å kjenne på dette!

Når du i tillegg må kjenne på en økonomisk utrygghet fordi velferdsstaten Norge tar bort store deler av sikkerhetsnettet, er det mange faktorer tilstede som gir deg mer smerter og mer utmattelse.

Jeg har kjent på mye av dette i perioden jeg gikk fra å være i arbeid som sykepleier til å være uføretrygd. En lang periode, der jeg ofte var lei meg, nedfor, og kjente på en stor ubalanse i livet. I tillegg til skammen. Jeg ønsket ikke å bli uføretrygdet! Nå, mange år etterpå, har jeg det mye bedre, funnet tilbake til balansen i livet mitt. Men skammen er der fortsatt.

Vi ønsker ikke at det skal være sånn! Hva kan vi gjøre?

Vi har et valg!

Anna skriver at alle de forskjellige regjeringer gjennom mange år har tatt bort tråder i sikkerhetsnettet vårt. Det er sant! Det virker som ingen ønsker å skåne oss som er usynlig syk. Men det er forskjeller. Nå som valget står fremfor oss, er det noe vi kan gjøre. Vi kan bruke stemmeretten vår!

Hva skal du stemme? Du skal stemme på partiet som du føler er best for deg og din hverdag. Hva er viktig for deg? Rett til fri behandlingsvalg? Et rettferdig trygdesystem? En inntekt du kan leve av? Men kanskje også gode skoler til de som står deg nær og et godt miljø for de som kommer etter oss?

Du bestemmer! Det er ditt valg!

Les innlegget til Anna i Aftenposten  her

 

2 kommentarer
    1. Takk for enda et fint blogginnlegg, Marleen ❤️ Det er helt vilt hvor mye vi blir mistenkeliggjort som syke.
      Ja, min historie handler om mye egeninnsats, men også masse støtte, hjelp, og ikke minst FLAKS!

      Sykdommen er alltid mye verre om vinteren. Sånn er det bare. Da vi bodde i et fuktigere klima med tette lavtrykk var jeg nesten konstant sengeliggende. Hverken riktig kosthold, trening, eller behandling kan holde meg frisk da.

      For meg er målet å ha god livskvalitet, uavhengig av sykdomsaktivitet og smerter. Det krever både gode samfunnssystem og mye egen innsats. Og når vi er som svakest, trenger vi at andre sloss for oss. Derfor er NRF og andre pasientorganisasjoner så viktige. Sammen er vi sterkere <3

      1. Det er helt sant, Anna! NRF og andre organisasjoner har en viktig stemme for oss med muskel og skjelett sykdommer. Mye fordi NRF er en så stor organisasjon, og fordi vi jobber med viktige saker, har vi en stemme som faktisk blir hørt av de som bestemmer i landet! Så ja, vi trenger god samfunnsstøtte! I hverdagen er støtte fra de som er rundt oss kjempeviktig. Sammen er vi sterke! 💞

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg