Vi har lest om en spennende studie, som har forsket på effekten av styrketrening og bevegelighetstrening ved fibromyalgi. Konklusjonen i studien er at bevegelighetstrening er mest effektiv for smertene ved fibromyalgi, mens styrketrening har størst effekt på depresjon. Artikkelen, med link til studien, som ligger på revmatiker.no, kan du lese her.
Hva betyr dette for deg og meg?
Det betyr at vi får bekreftet kunnskapen vi hadde fra før!
En aktiv hverdag er viktig for oss med fibromyalgi. Bevegelighetstrening; tøying av våre muskler, er ekstra viktig for våre smerter og vår funksjon. Men vi skal ikke glemme våre kognitive symptomer som stress, fibrotåke, depresjon, fatigue, m.m. Her kommer styrketreningen og kondisjonstreningen inn.
Bevegelighetstrening kan for eksempel være yoga, Tai Chi, ogsv. Styrketreningen kan være øvelser, gå i motbakker eller trapper, gå i terrenget, ogsv. Kondisjonstrening kan være løping, dans, aerobic, svømming, ogsv. Blant alle disse aktiviteter finner vi flere som overlapper hverandre, som er bra for både bevegelighet, styrke og kondisjon.
Så hva skal vi gjøre og hvor finner vi motivasjonen?
Variasjon! Finn noe du liker!
En aktiv hverdag er ikke bare viktig nå, det er viktig resten av ditt liv! Derfor må du finne aktiviteter du liker, ellers klarer du ikke å fortsette med det over lengre tid. Også variasjon er viktig her. Vi vet nå at flere treningsformer er viktig for vår helse. Det er fint! Fordi det betyr at vi skal gjøre mye forskjellig! Kanskje du går tur, er på dans en gang i uken, bassengtrening og løper litt? Eller kanskje noe helt annet? Du må finne det som passer deg og det som passer til din livssituasjon.
Målsetning er viktig for motivasjonen vår. Viktig å ha noe å jobbe frem til, noe du vil oppnå. Du kan lese mer om målarbeid i kategorien mål øverst i bloggmenyen. Men du kan også finne mye informasjon om dette på revmatiker.no. Les det her
Så hvor skal du starte? Start rolig! Litt aktivitet er bedre enn ingen aktivitet! Du klarer det! Små steg! <3
Bra innlegg😊
Takk skal du ha, Mona! Blir veldig glad for tilbakemeldingen! <3
Takk for pep-talken 🙂 Jeg har aldri vært en veldig aktiv person, i form av det vi kaller trening. Har alltid vært en “duracell-kanin” på andre måter. Nå som livet har tatt en ny vending med denne diagnosen m.m., finner jeg at turer, litt lange eller helt korte, med lydbok på øret, er noe som gir positiv effekt. Håper å finne ut mer om mine grenser etterhvert. Det virker som jeg faller helt eller delvis ut av arbeidslivet nå, og da gjelder det å finne noe passende å bruke tiden til, som kan øke min livskvalitet 🙂 Det er galt med for mye, og for lite, og fasiten endrer seg daglig, så dette er ikke for amatører 😉
Helt sant, Wenche! Dette kroniske livet er ikke for amatører! Jeg synes det høres ut som du har en god plan!Men husk å bruk tiden, en dag i gangen!
Godt å lese dine gode innlegg, det trengs påminnelser. Vi med sammensatte sykdommer må pleie på flere fronter: Tøyning, kondis, styrke og ikke minst mental trening.
Takk for tilbakemeldingen, Karin! Godt å høre! Det kommer en liten oppfølger i morgen. 🙂