Hva skjer med diagnosen vår?

Fibromyalgi er en diagnose som det blir forsket mye på. Det er bra! Jeg vet at mange av dere føler at utviklingen har stått stille, men det er ikke sant! Det har faktisk skjedd veldig mye de siste årene.

I 2016 ble de nye diagnosekriteriene publisert. De er nå oversatt til Norsk og vi har fått en mer helhetlig forståelse for diagnosen vår. Disse kriterier belyser ikke bare våre smerter, men også utmattelse og kognitive problemer. Det er bra! Fordi fibromyalgi omfatter så mye mer enn bare smerter i kroppen.


I september 2020 kom det en artikkel om  smerteforsker og professor i allmennmedisin Egil Andreas Fors som er med på studien : Fibromyalgia 2016 criteria and assessments; comptehesive validation in a Norwegian population. En viktig studie, som får frem viktigheten av de nye kriterier for fibromyalgi. Den viser også at det er langt flere menn med diagnosen enn har vært antatt. Noe jeg synes er kjempeviktig som kom frem under studien er at det nå har vokst frem en ny anerkjennelse av diagnosen og at forskning viser at det kan forekomme forskjellige grader av fibromyalgi, fra lett til alvorlig. Du kan lese artikkelen i Dagens Medisin og mer om de nye diagnosekriterier  her

Jeg får mange spørsmål om fibromyalgidiagnosen blir endret. Skal den bli en nevrologisk diagnose? Ja, det er faktisk sant. WHO har nå bestemt at fra 01.01.2022 fibromyalgi skal være en nevrologisk diagnose, klassifisert under kroniske smertetilstander ICD11. Dette fortalte Egil Fors under en konferanse i november 2019. Hvorfor? Blant annet fordi forskningen nå viser at årsaken til fibromyalgi ligger i nervesystemet vårt.

Hva betyr dette for meg og deg? Det er et spørsmål ingen har svaret på riktig ennå. Men det er noe jeg er sikker på. Fordi fibromyalgi har mange av sine symptomer i muskel- og skjelettsystemet og fordi fibromyalgi er en diagnose som ofte forekommer som tilleggs diagnose ved mange revmatiske diagnoser, vil Norsk Revmatikerforbund fortatt jobbe for alle oss som har diagnosen. Vi vil fortsatt få tilbud om oppdatert kunnskap, likepersoner, aktiviteter og alle andre nyttige tilbud som finnes. Det er jeg glad for!

Ny utvikling innen diagnosen vår? Ja! Blir diagnosen tatt på alvor? Ja!
Det er bra! 😀

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg