Høy muskelspenning ved fibromyalgi?

Det pågår stadig ny forskning av fibromyalgi. Ikke bare i Norge, men i mange land. Reuma Nederland delte en spennende studie på sine sider om muskelaktivitet ved fibromyalgi som en Nederlandsk nevrolog og forsker har gjennomført.

Ewa Klaver-Krol er nevrolog og forsker ved Roessingh Research and Development institut (RRD) i Enschede. Hun er spesialisert i forskning av fibromyalgi og andre tilstander som er medisinsk vanskelig å forklare. I denne studien deltok 22 kvinner med fibromyalgi og 22 kvinner uten fibromyalgi.

Studien viser at kvinner med fibromyalgi har en mye høyere muskelspenning enn kvinner uten fibromyalgi. Ewa sier: Vi har målt muskelspenningen likt hos kvinner med fibromyalgi og kvinner uten fibromyalgi. De måtte holde armen i en bestemt stilling, noen ganger med en liten manual i hånden, noen ganger uten. Våre målinger viser en mye større muskelspenning hos kvinner med fibromyalgi, også uten kraftanstrengelse.

I denne studien er det målt muskelspenningen i muskelmembranen. Det er selve muskelmembranen som er overaktiv hos kvinner med fibromyalgi. Det er viktig å vite, fordi det er muskemembranen som gir kommando til muskelen til å spenne seg. Når muskelmembranen er overaktiv, blir muskelen spent uten at dette er nødvendig.

Resultatene legger en klar link til symptomer ved fibromyalgi. Når dine muskler blir spent for ofte og for lenge , kan dette føre til kramper, smerter og utmattelse. Dette kan være en del av forklaringen til symptomer ved fibromyalgi.

Konklusjonen i denne studien er at det oppstår høye spenninger i musklene til kvinner med fibromyalgi uten anstrengelse. Studien er et steg frem i forståelsen av fibromyalgi, årsaken og  symptomer. Ewa mener at vi finner årsaken til fibromyalgi i vårt nervesystem. Flere studier har allerede påvist at signalene i vårt nervesystem ikke blir bremset behørlig hos mennesker med fibromyalgi. Muskelen og muskelmembranet er deler av vårt nervesystem. Trolig får muskelen feile signaler som forårsaker den høye muskelspenningen.

Spennende forskning! Det er så utrolig bra at det pågår mye forskning av fibromyalgi både her hjemme og i andre land. Vi skal bare følge med, ta informasjonen til oss og vente på resultatet. Når vi har funnet årsaken til fibromyalgi, når vi er klar over hva som skjer i kroppen vår, kan vi kanskje komme frem til en god behandlingsform. Inntil da fortsetter jeg å ta min medisin: trening og aktivitet i hverdagen! 🙂

Du finner artikkelen på Reuma Nederland her.

 

7 kommentarer
    1. Takk for interessant innlegg!
      Jeg vil tro at en sånn studie bør kunne ha betydning for hvordan man forholder seg til opptrening av dårlige fibromyalgi-pasienter? For det er jo faktisk ikke bare å kjøre på med hard styrketrening hvis man har en overspent muskel, som hele tiden bombarderes med signaler fra membranen.
      Enkelte steder der de driver med rehabilitering, virker det som om det viktigste er å løfte tungt. Helst så fort som mulig.
      Det kan jo absolutt ikke være riktig metode for alle og derfor opplever vel også mange å bli dårligere i løpet av et sånt opphold.
      Det er jo å ta motet fra folk.

      1. Det har du helt rett i, Sissel! Det er absolutt noe som må taes hensyn til! Når jeg snakker om trening og fibromyalgi, er jeg veldig tydelig på at dette er noe som må bygges opp. Man må begynne forsiktig og øke etter hvert. Du må se langsiktig og det kan ta lang tid før du kommer der du vil.Også er det viktig å vite at vi gjerne kan kjøre på litt ekstra når det gjelder kondisjon, men med styrketrening må vi være forsiktig. Selv om det er viktig å trene så vi får mer styrke i våre muskler. Jeg anbefaler ofte å sette opp en plan sammen med en fagperson som for eksempel en fysioterapeut eller ergoterapeut. Ha en fortsatt fin dag!:-)

      1. Hei Camilla!

        Jeg har nå lagt linken til artikkelen som ligger ute på Reuma Nederland nederst i innlegget mitt. Bare klikk på siste setningen! Men det er på nederlandsk da 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg