Fritt valg

Opplever du at fastlegen din ikke tar deg på alvor? Eller kanskje du føler at du står fast hos spesialisten din på sykehuset? Hva skal du gjøre? Hva er dine rettigheter? Vi har hørt det før; det krever mye innsats å være syk! Vi har mange rettigheter, men flere av dem vet vi ikke om og ofte må vi kjempe for våre rettigheter. Hvem kan hjelpe oss å finne frem i denne jungelen? Hvor kan vi stille våre spørsmål? Vi har pasient- og brukerombudet i hver region. Du finner mer informasjon om pasient- og brukerombudet i din region på  helsenorge.no. Du kan kontakte dem på telefon og på mail. De kan hjelpe deg med svar på dine spørsmål, finne ut sammen med deg om du kan sende en klage og bistå med fremstillingen av klagen. Les mer om pasient- og brukerombudet her: https://helsenorge.no/pasient-og-brukerombudet

Når man har fibromyalgi, har man ofte en lang vei til å få en diagnose. I tillegg har fastlegen ansvaret for behandling og oppfølging av deg som  fibromyalgipasient. Her er det viktig å ha en god dialog med fastlegen din. Selv om det kan være vanskelig for fastlegen å vite hvilken symptomer han skal vektlegge og hvilken ikke, trenger du en fastlege som tror på deg. Mange er veldig fornøyd med sin fastlege, men det er også flere som opplever å ikke bli tatt på alvor. Det kan føles svært vanskelig! Sånn skal det ikke være! Din kunnskap om din egen helsetilstand heter erfaringskompetanse. Den kompetansen sidestilles kompetansen fastlegen har. Det betyr at din kompetanse er like mye verdt enn legen sin! Du er eksperten på ditt eget liv! Det skal være grunnlaget for behandlingen og kan føre til raskere rehabilitering. Det trenger vi! Men hva gjør vi når vi føler å ikke bli tatt på alvor? Du kan be om en dialogmøte og hvis ikke dette hjelper kan du sende en skriftlig klage til legekontoret ditt. Pasient- og brukerombudet kan også her være til hjelp. Men du har også rett til å bytte fastlege inntil to ganger i året. Har du kanskje hørt om en lege som flere er veldig fornøyd med? Noen som lytter til sine pasienter? Undersøk om den legen har mulighet til å ta imot flere pasienter. Hvis ikke, kan du be om å bli satt på venteliste. Les mer om å bytte fastlege her: https://helsenorge.no/behandlere/bytte-av-fastlege

Denne uken ble det lagt ut en fin artikkel om nettopp dette evne på facebooksiden til Fibromyalgi NRF. Spørsmålet er: Jeg opplever at fastlegen ikke tar meg på alvor. Hva kan jeg gjøre? Les hele artikkelen her.

Men også hos spesialisten kan du føle å ikke bli tatt på alvor. Jeg hørte en historie om en pasient med leddgikt som brukte biologiske medisiner lenge. Med god effekt. Men pasienten måtte slutte på grunn av en lungebetennelse. Da pasienten etter hvert ble frisk og kom tilbake til revmatologen sin, fikk den ikke tilbake samme medisinen. Pasienten måtte prøve en annen variant. Dette fungerte dårlig og pasienten sluttet med medisinene og bad om å få tilbake sin gamle medisin. Det fikk pasienten ikke. Var den blitt for dyr, kanskje? Pasienten var flere ganger på kontroll og hadde en dialog med revmatologen angående sin helsetilstand. Pasienten opplevde dårlig livskvalitet og mye smerter. Alt revmatologen ville gjøre var å øke kortison dosen. Det hjalp lite. Pasienten sendte inn en klage til sykehuset, men fikk ikke gehør.  Pasienten tok kontakt med likepersonstjenesten i NRF og fikk rådet å kontakte pasient- og brukerombudet, i tillegg til å få en dialog med fastlegen sin angående bytte av behandlingssted. Pasientombudet bidro med gode råd, men det var fastlegen som fikk til et rask bytte av behandlingssted. Nå har pasienten fått rett medisin, den har fått tilbake livskvaliteten sin og mindre smerter. Men dette var en lang og tung prosess! Ja, det krever mye innsats å være syk! Men vi må stå opp for oss selv og våre rettigheter! Vanskelig? Både våre likepersoner i NRF og pasient- og brukerombudet er der for å bistå deg!

Om du ønsker å bytte behandlingssted, må du huske at hvis du velger et sted utenfor helseregionen din, kan du få en høyere egenandel på reisen.

Du kan lese mer om fritt behandlingvalg her: https://helsenorge.no/rettigheter/fritt-behandlingsvalg

Les mer om likepersonstjenesten i Norsk Revmatikerforbundet her: https://www.revmatiker.no/lev-med-diagnosen/noen-a-snakke-med/

4 kommentarer
    1. Flott at du setter dette på agendaen. Er nok et vanskelig tema for mange, både følelsesmessig og rent praktisk. Følelsesmessig da en fastlege gjennom mange år, utgjør en viss trygghet. Praktisk da det dessverre er underskudd på fastleger og lange ventelister i områder av landet.
      Bra med informasjon om dette, lærte nytt av ditt innlegg. Men så er jeg begunstiget med fantastisk fastlege og har ikke vært nødt til å sette meg inn i dette.

      Fortsett med dine gode og lærerike innlegg, Marleen.

      1. Tusen takk for fin tilbakemelding, Karin! Så fint du har en fastlege du er fornøyd med! Jeg har også en veldig bra lege, som lytter, ser meg og tar meg på alvor. Jeg føler at jeg er privilegert! Ha en fortsatt fin søndag!

    2. Har vurdert å bytte lege for føler ikke legen hører på meg, å så har vi en diskusjon gående, legen påstår at fibromyalgi og kronisk muskelsmertesyndrom er akkurat det samme og legestanden bruker ikke ordet fibromyalgi lengre!! Enda jeg har det svart på hvitt fra folk som jobber med det daglig at det ikke er det samme. Å er jo kun legen som sier at ingen bruker fibromyalgi lengre,har ikke hørt andre har sagt det. Så da kan du tro de på nav lurer når vi er i møte med dem…. Men jeg vet ikke hvilken jeg evt skal bytte til, for vet jo ikke hvem som er flink til å høre på pasientene sine. Har selvfølgelig sagt fra og tatt opp det flere gang,men hjelper lite 😉 så er ikke lett når legen ikke hører nei;-)

      1. Ja, jeg tror at det kan være bra for deg å bytte fastlegen, Elisabeth! Det er dessverre fremdeles leger som har svært lite kunnskap om fibromyalgi og ikke oppdaterer seg. Er det et lokallag fra NRF der du bor? Ta kontakt med de og spør om de har kjennskap til fastleger som noen med fibromyalgi bruker og er fornøyd med? Eller kjenner du noen andre med fibromyalgi? Spør !

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg