Fibromyalgi – en nedprioritert diagnose?

Fibromyalgi er en anerkjent revmatisk diagnose. Sykdomsnummeret er M79.7. Hvorfor føles det som diagnosen er langt ifra å være anerkjent i helsevesenet? Fordi diagnosen ikke blir prioritert! Fibromyalgi er en diagnose der vi har for lite kjennskap til årsaken, der det er vanskelig å stille en diagnose og  vi leter fremdeles  etter en behandling som kan hjelpe flere pasienter. Når vi ser på andre revmatiske diagnoser som leddgikt, bekhterev og psoriasisartritt, er man kommet mye lengre der. Disse diagnoser kan stilles ved hjelp av blodprøver og røntgen  og man er kommet langt med å finne medisiner som kan bidra til en bedre hverdag til pasientene. Derfor er det mye enklere å prioritere disse diagnoser.

(snikfotografering av fotografen)

Hvordan stiller man diagnosen fibromyalgi? I mange år er det brukt tenderpoints. Legene skulle legge trykk på disse punkter og hvis det var vondt på mange nok av disse punkter, skulle man ha fibromyalgi. Nå har legene og forskere kommet fremt til at denne metoden ikke er nok helhetlig og de har utviklet et spørreskjema som i tillegg til disse punkter og en smerteskala, legger vekt på ytterlige symptomer ved fibromyalgi som utmattelse, kognitive problemer og søvn. Jeg synes dette er en stor fremskritt! Selv om vi venter på en noe som kan vises på røntgen eller blodprøver og dermed bekrefter vår diagnose, er det bra at  diagnosekriterier nå legger vekt på hele mennesket. Diagnosen skal stilles av legen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

For noen år tilbake ble det bestemt at diagnosene fibromyalgi og artrose ikke skulle behandles av spesialisthelsetjenesten. Denne oppgaven er blitt lagt på kommunene. Dette er grunnen til at mange reumatologer sender deg tilbake til fastlegen din når du kommer til sykehuset. Dette er noe som er bestemt av Helsedirektoratet. Nå som det er mye forskning som viser til en eventuell nevrologisk årsak av fibromyalgi, er det mange som trur at det er derfor reumatologer avviser oss med fibromyalgi. Det er det ikke. Dette har igjen med prioritering å gjøre og nettopp på grunn av dette jeg nevnte i starten, prioriterer staten inflammatoriske revmatiske diagnoser. Men fibromyalgi er en revmatisk diagnose. Helt til det motsatte er bevist! Er tilbudet for fibromyalgipasienter i kommunene bra og tilstrekkelig? På mange plasser er det ikke det. Her er det viktig at spesialisthelsetjenesten overfører sine kunnskaper rundt diagnosen og behandling til kommunene. Her må det lages gode tilbud rundt den viktigste og beste behandlingsformen ved fibromyalgi: mestring, trening og fysisk aktivitet! 🙂 Hvordan er tilbudet i din kommune?

10 dager til Helse Camp!

#helse #mallemey #diagnose #fibromyalgi #revmatisme #helsedirektoratet #prioritering #behandling #revmatolog #hverdag #mestring

8 kommentarer
  1. Flott innlegg 🙂
   Jeg fikk diagnosen for litt over to år siden. Da bodde jeg i Lindesnes og fikk veldig god støtte både av fastlege og NAV. Føler meg heldig der!
   Nå bor jeg i Halden og har i grunn ikke hatt noen behov for “hjelp” her, selv om jeg var “under NAV” når jeg flyttet hit, men var såpass god i formen at jeg bare ventet på jobb (ha ha- det hørtes feil ut, jeg var altså på x-antall intervjuer- jeg satt ikke bare på ræva og ventet på at noen skulle fikse jobb til meg). Og nå jobber jeg 100%, etter å ha vært mer eller mindre 100% sykemeldt i 1.5 år 🙂 Så, jeg veit ikke grunn ikke hvordan støtten er i min kommune, men håper i grunn at jeg slipper å finne ut av det 🙂

  2. Elevele: Så flott at du klarer å være i arbeid! Og veldig fint å høre at du fikk så god oppfølging! Jeg har også vært veldig heldig med fastlegen min; vi har en god dialog. Å føle at man får den hjelpen man trenger er veldig viktig i vår hverdag! Ha en fin søndag!

  3. Flott innlegg! ja..vi er nedprioritert..helt klart…og vanskelig for alle når det ikke er EN eller flere spesielle ting som kan si at det ER det…Jeg aner ikke hva vi har av tilbud her i Hurum…

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg