Acceptance and commitment Therapy

Hvordan takler du dine smerter? Kjemper du imot, dag etter dag? Eller prøver du å akseptere smertene og ser etter muligheter til tross for smertene? Forskjellen i hvordan vi takler våre smerter kan bety mye for  hvor mye smerter vi har.

Rob Smeets, som er smerterehabiliteringslege og jobber med ACT (acceptance and commitment therapy) ved universitetet i Maastricht i Nederland, mener vi starter for sent med å se etter behandling av våre smerter som ikke innbefatter medisiner. Tidlig oppstart av smertemestringskurs gir bedre resultater, sier han.

Hvem er du? Hvor står du nå? Hva er viktig for deg? Disse spørsmål er viktig i behandling med ACT. Når man lever med kroniske smerter, lever man ofte i en sirkel med sine begrensninger, mens sirkelen blir mindre og mindre. I behandlingen med ACT ser man på hvor man står i livet og hvor man ønsker å stå i livet, samtidig som man lærer å stole på kroppen sin.

Man lærer med målsetning og små steg at smertene ikke nødvendighvis tiltar ved anstrengelser. Noe som skaper selvtillit og reduserer smertene.

Er dette noe du tenker eller er det faktum? Dette er et spørsmål legen stiller sine pasienter. Mye foregår i hodet vårt og forsterker smerteopplevelsen vi har. Vi må lære å slippe det vi har i hodet og forholde oss til fakter. Da slipper smertene.

Behandling med ACT er effektiv og har vært positiv for mange pasienter i Nederland. Hvordan er det her i Norge?

Jeg har selv deltatt på et smertekurs i regi av FMR (fysisk medisinsk rehabilitering) poliklinikken i Bodø. Vi var en gruppe på 8 personer, kurset gikk over 6 dager, to ganger 3 dager, med 3 mnd mellomrom. Her lærte vi mye om våre smerter, opprinnelse av smertene, omgås med smerter og vår hverdag. Om det er akkurat som ACT, er jeg usikker på. Men tanken er den samme. Vi lærte å omgås våre smerter, vi ble tatt på alvor og fikk viktig lærdom til å ta med hjem. Dette gir langtidseffekten! Mindre smerter, mindre utmattelse, mindre begrensninger!

Ønsker du å lære mer om dine smerter? Ta kontakt med fastlegen for å finne et tilbud som passer for deg!

Informasjonen i innlegget er hentet fra nyhetsarkivet til FES, fibromyalgi foreningen i Nederland.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg